21 handige apps voor op reis (en voor digital nomads)

Kun jij je voorstellen hoe reizen 50 jaar geleden was? Toen wachtte het thuisfront weken op een brief uit het buitenland, tegenwoordig ben je binnen enkele seconden met elkaar verbonden. Online geldzaken, het boeken van accommodaties, het opzoeken van de leukste hotspots in de buurt: het gebeurt tegenwoordig allemaal via de telefoon. In dit artikel zet ik daarom handige apps voor op reis op een rijtje. Met een extra focus op digital nomads, oftewel mensen die reizen en online werken met elkaar combineren.

Dinsdag 31 augustus 2021 geef ik een online workshop over passieve inkomsten & money mindset. Er is nog plek als je hier meer over wilt leren! Meer info vind je hier.

handige-apps-voor-op-reis

Handige apps voor op reis

1. Google Maps

Google Maps is niet alleen erg handig om jezelf te navigeren als je op reis bent. Ik sla ook alle bezienswaardigheden en hotspots die ik wil bezoeken in Google Maps op. Zo heb je in één keer een duidelijk beeld waar je alles kunt vinden.

Extra tip: sla tijdens het reizen de kaarten van Google Maps offline op. Je kunt dan ook gebruikmaken van de kaarten als je géén internetverbinding hebt.

Google-Maps-handige-apps-voor-op-reis

2. Mapy.cz

Ik ben redelijk tevreden over Google Maps, maar voor het wandelen gebruik ik liever Mapy.cz. Op Google Maps geeft die veel onverharde wegen namelijk niet aan – en dat zijn vaak de wegen die je als wandelaars gebruikt. Ook de kaarten van Mapy.cz kun je offline opslaan en gebruiken als je geen internetverbinding hebt.

Mapy.cz-handige-apps-navigeren

3. Rome2Rio

Via Google Maps kun je uitzoeken hoe je van A naar B gaat, maar die geeft lang niet zo veel opties als Rome2Rio. Het zorgt ervoor dat je een stuk gemakkelijker jouw reizen kunt plannen!

4. BlaBlaCar

Deze app is niet overal populair, maar met name in Zuid-Europa gebruik ik BlaBlaCar regelmatig. BlaBlaCar brengt mensen samen die naar dezelfde bestemming reizen. Als iemand plek beschikbaar heeft in zijn/haar auto biedt diegene aan geïnteresseerden aan om mee te reizen. Je deelt dan samen de benzinekosten. De chauffeurs mogen niet echt winst maken, maar kunnen op deze manier wel voordeliger naar hun bestemming reizen. En het scheelt soms flink in de kosten! Toen ik van Madrid naar Sevilla reisde zou ik meer dan €200 euro voor de trein moeten betalen, maar met BlaBlaCar rekende ik slechts €20 euro af.

Maandoverzicht-april-mei-2018

5. Uber & Bolt

Dit zijn beiden handige apps voor op reis om je te verplaatsen. Uber is wat bekender, Bolt is vaak iets goedkoper op de bestemmingen waar deze app actief is. Uber en Bolt zijn niet alleen een stuk goedkoper dan een reguliere taxi. Ik vind de service bij Uber en Bolt ook véél beter. Ik heb sowieso altijd pech met chagrijnige en asociale taxichauffeurs, maar de chauffeurs bij Uber en Bolt krijgen na jouw rit ook een beoordeling. En als ze asociaal zijn tegen jou en een slechte beoordeling ontvangen bestaat de kans dat ze minder vaak worden ingezet als chauffeur.

En leuk nieuws! Voor Bolt heb ik een kortingscode voor jou.

Download de app Bolt, ga naar Promoties en ontvang €10 euro korting op jouw eerste rit met de promotiecode 6YLHF7.   

6. Uber Eats / Bolt Food

Uber en Bolt focussen zich niet alleen op het transport van mensen. Inmiddels kun je via de apps Uber Eats en Bolt Food ook eten laten bezorgen. Wanneer je geen zin hebt om (’s avonds laat) de deur uit te gaan voor eten. Uber Eats en Bolt Food hebben allebei regelmatig aanbiedingen zoals 1+1 gratis, gratis bezorgen en korting bij geselecteerde restaurants

En leuk nieuws! Voor Uber Eats heb ik een kortingscode voor jou.

Download de app Uber Eats en ontvang €15 euro korting op jouw eerste bestelling (van minimaal €20 euro) met de promotiecode eats-h6e17kp7ue.

Den-Bosch-favorieten-Shoege

7. Onebag

Onebag is een van die handige apps voor op reis om bij te houden wat er nou eigenlijk in je rugzak of koffer zit. Overzichtelijk voor jezelf, maar ook voor de verzekering – mocht je een keer jouw bagage kwijtraken.

Osprey-wandelrugzak-cadeaus-voor-wandelaars

8. XE Currency

Omdat niet iedereen goed is in rekenen. De app XE Currency laat je zien wat de wisselkoers van vandaag is. Dus je hebt de meest recente wisselkoersen direct bij de hand. Ook kun je de statistieken van een specifieke valuta zien, voor de afgelopen week maar zelfs voor de afgelopen 10 jaar! Je kunt ook geld overmaken via de app, maar dat gebruik ik nooit (dit doe ik via N26, die app kom je later in dit artikel tegen).     

geld-verschillende-valuta-wereldbol

9. Google Translate

Google Translate is een van mijn favoriete handige apps voor op reis. Ik houd van talen en ik leer graag nieuwe woorden – en dan is Google Translate je beste vriend. Je kunt woorden intypen voor de vertaling, maar met de optie Gesprek kun je ook allebei iets inspreken terwijl de app het gesprek voor jullie vertaalt. Dit werkt (nog) niet helemaal vlekkeloos, maar het is een goed begin. Nog een fijne optie: de Camera. Maak een foto van bijvoorbeeld een menukaart en Google Translate gooit de vertaling er vervolgens overheen.    

10. Drops

Een van mijn favoriete apps om een taal te leren is Drops. Je hebt Drops voor allerlei talen. Ik heb hem zelf onder meer voor Spaans, Portugees, Hebreeuws en Russisch gebruikt. De gratis versie geeft je 5 minuten om nieuwe woorden te leren. Dit gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van afbeeldingen, uitspraak en kleine puzzels. Ik vind het een geweldige app om dagelijks met een taal bezig te zijn, op een laagdrempelige manier. Een paar woordjes van de lokale taal begrijpen maakt het contact met de bewoners een stuk leuker. En als je een menukaart in de lokale taal kunt lezen kom je soms bij hidden gems uit waar andere buitenlanders (nog) geen weet van hebben.     

Lees ook: 6 tips om een nieuwe taal te leren

Taal-leren-Drops

11. Shazam

Soms kom je een onwijs leuk liedje tegen op reis, maar je hebt géén idee van wie het nummer is. Met Shazam kun je een paar seconden van het nummer opnemen, waarna de app op zoek gaat naar de titel en artiest. Voor het zoeken heb je internet nodig, maar als er geen internet is slaat de app het nummer op zodat je het later kunt opzoeken.        

Terugblik-april-2017-Sudio-koptelefoon

Handige apps voor op reis voor accommodaties

12. Airbnb

Wil je niet in een hotel, hostel, bed & breakfast of een guesthouse overnachten op reis? Huur dan een appartementje via Airbnb. Voor digital nomads is Airbnb geweldig, want voor een lang verblijf (van meerdere weken/maanden) krijg je vaak korting bij Airbnb.

Als jij je via deze link aanmeldt voor Airbnb krijg je bovendien korting! De korting is afhankelijk van jouw eerste boeking. Je krijgt €10 euro korting bij een reservering van €200 euro. Wanneer je minimaal €400 euro besteedt krijg je €20 euro korting. Bij €600 euro krijg je €30 euro korting en bij €800 euro of meer krijg je €40 euro korting.

Overnachten-Jordanië-Dana

13. Booking

Ik gebruik Booking voor het merendeel van mijn overnachtingen. Bijna ieder hotel of guesthouse is tegenwoordig aangesloten bij Booking. Daardoor vind ik al mijn overnachtingen op reis in 1 app terug. Lekker makkelijk. Als je meerdere boekingen per jaar bij Booking maakt word je bovendien Genius Member. Hierdoor krijg je onder meer kortingen op jouw reserveringen of gratis extra’s zoals ontbijt of late check-out.  

booking-handige-apps-voor-op-reis

14. Hostelworld

Ik weet dat niet iedereen een liefhebber is van hostels, maar ik vind kleinschalige hostels geweldig. De meeste hebben privékamers waar je je kunt terugtrekken. Maar de gemeenschappelijke ruimtes zijn er om gemakkelijk contact te leggen met andere reizigers – en steeds vaker ook andere digital nomads. Dus Hostelworld kan ook niet ontbreken in mijn lijstje met handige apps voor op reis.

Hostel-Home-dorm-Brasov

Handige apps voor digital nomads (voor werken tijdens het reizen)

15. GetCroissant

Dit is een van de meest handige apps voor op reis als je onderweg ook wilt werken. GetCroissant werkt samen met lokale co-working spaces in allerlei steden. Je hebt dus keuze uit honderden werkplekken wereldwijd en betaalt daarvoor via 1 app. Wanneer je in de co-working bent check je in – via de app en soms ook via een persoon ter plekke. Wanneer je weer weggaat check je uit. Je betaalt alleen voor de uren dat je daar bent geweest. Er zitten onwijs leuke co-working spaces tussen, dus zeker de moeite waard als je reizen met werken combineert. Bovendien leer je ook nog wat expats en lokale ondernemers kennen op zulke werkplekken.

Een Explorer Membership is slechts €29 euro per maand en geef je 10 uur voor GetCroissant. Ik vind een Creator Membership (€99 euro) erg fijn. Je krijgt dan 40 uur per maand en ook nog een paar uur dat je gasten mee mag nemen. Lekker samen een dagje werken! En dat is zo’n €2,5 euro per uur voor een fijne werkplek. De uren die je niet gebruikt neem je bovendien mee naar de volgende maand.

Wil jij GetCroissant een weekje uitproberen? Namens GetCroissant mag ik €15 euro korting geven zodat jij het kunt uitproberen en co-working spaces kunt gaan bezoeken.  

Ja, ik wil GetCroissant graag uitproberen met €15 euro korting!

Jessica-met-laptop-online-werken-Portugal

16. Speedtest

Speedtest is erg fijn om de snelheid van het WiFi-netwerk in een accommodatie, co-working space of koffiezaak te checken. Zowel voor downloaden als voor uploaden.

17. ExpressVPN

VPN staat voor Virtual Private Network. Op reis maak je verbinding met heel wat WiFi-netwerken. Maar wist je dat de meeste verbindingen niet veilig zijn? Dankzij een VPN-programma kun je jouw IP-adres aanpassen, waardoor je een soort privénetwerk creëert en anoniem kunt internetten. Met name wanneer je met wachtwoorden of geldzaken werkt is dit belangrijk. Hoef je geen wachtwoord in te vullen voor een WiFi-netwerk? Dan zou ik absoluut gebruikmaken van een VPN-verbinding. Ik ben al jaren tevreden over ExpressVPN. Ik gebruik de VPN-verbinding via ExpressVPN op zowel mijn telefoon als op de laptop. Niet alleen voor een veilige verbinding trouwens, ook om de Nederlandse of Amerikaanse Netflix te gebruiken als ik in het buitenland zit. Je kunt ExpressVPN bovendien met 5 apparaten tegelijkertijd gebruiken, dus je kunt het eventueel ook met een vriend(in) of partner samen afsluiten.  

En leuk nieuws! Als je ExpressVPN eerst even wilt uitproberen kan dat! Met deze link kun je ExpressVPN gratis 30 dagen uitproberen!

Hoe-kan-ik-videobellen-Jess-met-laptop

18. CallGate

Voorheen gebruikte ik vaak Skype om vanuit het buitenland naar telefoonnummers te bellen. Tegenwoordig bel ik vaak via een internetverbinding via CallGate. De verbinding is prima en ik betaal bijna niets voor mijn belminuten.

19. Google Drive

Om van alles op mijn telefoon én belangrijke bestanden op mijn laptop een back-up te maken. Ik gebruik ook Dropbox, maar ik vind Google Drive gebruiksvriendelijker. Ik betaal €2 euro per maand voor de uitgebreide versie – want met al die bestanden heb je die extra ruimte wel nodig. De eerste 15GB bij Google Drive kun je gratis gebruiken.   

20. To Do

To Do is een gemakkelijke app van Microsoft om lijstjes te maken en jouw werktaken te verdelen.

21. N26

N26 is een online (Duitse) bank en ideaal voor digital nomads. Internationale transacties, afrekenen in vreemde valuta op reis en het opnemen van geld bij ATM’s is via de meeste banken een duur grapje als je lang in het buitenland bent. N26 is een ideale bank voor reizigers en digital nomads. Je bent namelijk een stuk goedkoper uit én je kunt een N26 rekening ook nog eens gratis openen. Let er wel op welk N26 pakket je neemt. Het reguliere N26 pakket is gratis, het N26 You pakket (dit heette eerst N26 Black) kost €9,90 euro per maand. Hier zit wel ongelimiteerd geld opnemen bij ATM’s en een reisverzekering bij.  

Lees ook: 7 redenen (voor reizigers) om een N26 rekening te openen

N26-app

Welke telefoon heb ik mee op reis?

Dit zijn de apps die altijd op mijn telefoon staan, of ik nou in Nederland of in het buitenland ben. Ik heb trouwens een Huawei P30 Lite met 128GB, zodat ik nooit met een vol geheugen zit. Heel erg fijn als je veel handige apps voor op reis wilt downloaden en/of als je veel foto’s en video’s maakt. De telefoon is zeer fijn en bovendien betaalbaar: bij Bol.com en Mediamarkt kun je hem met korting al voor €190 euro aanschaffen!  

telefoon-gebruiken-op-reis

Dit waren de handige apps voor op reis, handig voor zowel reizigers als voor digital nomads. Heb jij een favoriete app die ontbreekt in deze lijst? Laat het mij en andere mensen weten via de reacties hieronder!  

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments