Gratis bezienswaardigheden in Amsterdam (voor een goedkoop dagje uit)

Er is ontzettend veel te doen in Amsterdam en de hoofdstad is een toffe bestemming voor een trip in eigen land. Geef je liever geen bakken met geld uit als je in Amsterdam bent? In deze blog heb ik tips voor gratis bezienswaardigheden in Amsterdam voor je verzameld. Fijne en leuke plekken, voor jou én je portemonnee.

Lees ook: wat te doen in Amsterdam? Tips & mijn favoriete bezienswaardigheden

Amsterdam-stedentrip
Amsterdam-stedentrip

Gratis bezienswaardigheden in Amsterdam

1. Begijnhof

Een heerlijke plek om de drukte van het centrum van Amsterdam te ontvluchten. Want met wat geluk heb je het Begijnhof helemaal voor jezelf. Wie zijn de begijnen dan precies? Begijnen waren vrouwelijke katholieken die als nonnen leefden, maar die geen eed aan God hadden afgelegd. Ze mochten dus in feite ieder moment weggaan om bijvoorbeeld te trouwen. Ze gaven onder andere les aan de armen en verzorgden de zieken in de stad.

Vandaag de dag mogen hier nog steeds alleen maar vrouwen leven. In dit hof kun je een aantal prachtige oude panden en de kapel bewonderen. Het Begijnhof is van 8.00 – 17.30 uur geopend voor bezoekers, ’s avonds is het alleen geopend voor bewoners. Gedraag je een beetje bij een bezoek aan het Begijnhof, want je loopt in feite in mensen hun ‘voortuin’. Er zijn twee ingangen: je kunt via het Amsterdam Museum naar binnen of bij de poort aan ’t Spui.

Gratis-Amsterdam-Begijnhof
Gratis-Amsterdam-Begijnhof
Gratis-Amsterdam-Begijnhof
Gratis-Amsterdam-Begijnhof
Gratis-Amsterdam-Begijnhof

2. Duiven voeren op de Dam

Zoals je hieronder op de foto ziet word ik altijd intens gelukkig van duiven. Not. Maar ik kan me voorstellen dat mensen die geen duivenfobie hebben zich prima kunnen vermaken op de Dam. De Dam is een vaste stop bij veel toeristen en je kunt een zakje vogelzaad kopen zodat er binnen 10 seconden een groep duiven om je heen hangt. Het zijn overigens net vliegende zwijnen, dus als je met een patatje over de Dam loopt ben je die ook zo kwijt.

IMG_20150727_0001

3. Gratis bezienswaardigheden in Amsterdam: het straattheater

In Amsterdam wemelt het van de straatartiesten zoals muzikanten, levende standbeelden en goochelaars. De meeste vind je op de Dam en het Leidseplein, maar als je je ogen openhoudt kom je ze eigenlijk wel in bijna iedere straat tegen. Hoewel het natuurlijk gratis is om een show te bewonderen is het vaak wel netjes om wat kleingeld te geven – al helemaal als je iets filmt of fotografeert.

Lees ook: Nederland – 9x de leukste tips voor een dagje Haarlem

4. Kaas proeven bij Henri Willig

Ik kan gerust zeggen: ik ben geobsedeerd door kaas. Sommige vrienden zeggen zelfs dat er geen dag voorbij gaat zonder dat ik iets over kaas heb gezegd. Als je ook een kaasliefhebber bent mag je zeker de Kaaskelder van Henri Willig niet overslaan om kaas te proeven. Ze hebben natuurlijk de standaard smaken zoals oude kaas en geitenkaas, maar ook bijzondere varianten vind je hier: kaas met kokosnoot, pompoen, pepers, lavendel en pesto zijn slechts enkele voorbeelden.

De kaas wordt op biologische wijze gemaakt (als je het belangrijk vindt dat de dieren een beetje een normaal bestaan hebben) en de mensen in de winkel zijn erg behulpzaam. En proeven is gratis! Fan geworden? De kazen kosten zo’n €10 euro en kun je behoorlijk lang bewaren. Henri Willig heeft overigens meerdere winkels in Amsterdam, dus je kunt niet alleen bij de Kaaskelder bij de Bloemenmarkt (Singel 518) terecht als je wilt proeven…

Gratis-Amsterdam-kaas
Gratis-Amsterdam-kaas
Gratis-Amsterdam-kaas
Gratis-Amsterdam-kaas

5. Bloemenmarkt

Altijd wel leuk om even langs te lopen: de Bloemenmarkt van Amsterdam. Hoewel alles hier idioot duur is vind ik het wel grappig om tussen alle soorten bloemen en planten te snuffelen. Van tulpen en bonsaiboompjes tot cannabisplanten: je vindt het hier allemaal.

Lees ook: 3x doen tijdens bloemenvelden bezoeken in Flevoland

Gratis-Amsterdam-Bloemenmarkt
Gratis-Amsterdam-Bloemenmarkt
Gratis-Amsterdam-Bloemenmarkt

6. Met de boot naar het EYE Film Museum

Twee vliegen in één klap! Achter het Centraal Station vertrekken veerponten naar verschillende plekken over ’t IJ. Een ideale manier als je gratis wilt uitwaaien op het water. De Buiksloterwegveer brengt je naar het EYE Filmmuseum. De films die hier draaien zijn weliswaar betaald, maar als je de trap naar beneden volgt kom je bij een gratis permanente tentoonstelling over filmgeschiedenis uit. Je vindt hier onder meer oude filmcamera’s en een grote collectie aan belangrijke filmfragmenten. Je wordt niet overweldigend door een gigantische collectie, maar als filmliefhebber heb ik mij hier prima een uurtje of twee vermaakt.

7. Gratis muziek in het Concertgebouw

Deze tip staat al een lange tijd op mijn lijstje, maar is moeilijk te combineren met een weekendbezoek aan Amsterdam. Je kunt namelijk een gratis voorstelling bijwonen in het Concertgebouw op de woensdagmiddag, om 12.30 uur. Meestal gaat het om optredens van jong talent of repetities van het Koninklijk Muziekgebouworkest. Zelfs al is het concert totaal waardeloos, je hebt je wel even in luxueuze sferen kunnen wanen. En dat geheel voor niets! Je vindt het Concertgebouw tegenover het Museumplein. Belangrijk: in de zomermaanden juli en augustus zijn er geen optredens. Daarnaast is het verstandig om minimaal een half uur van tevoren aanwezig te zijn, in verband met de drukte.

Amsterdam-stedentrip
Amsterdam-stedentrip

8. Street art spotten in Amsterdam

Street art vind ik een van de leukste gratis bezienswaardigheden in Amsterdam. Op heel wat plekken in Amsterdam kun je graffiti en street art vinden. Maar een van de beste plekken om street art te spotten in Amsterdam is de NDSM-werf, in het noorden van de stad. Vanaf het Centraal Station kun je gemakkelijk en gratis met de boot oversteken; de boottocht duurt ongeveer een kwartier. Op het terrein van de NDSM-werf vind je overal kleurrijke kunstwerken en street art.

Gratis-Amsterdam-street-art

Lees ook: fietsroutes Amsterdam – 5 leuke routes in de omgeving

Heb jij nog meer leuke tips voor gratis bezienswaardigheden in Amsterdam? Deel ze met mij en andere reizigers via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments