Madrid-street-art-gratis

15 gratis bezienswaardigheden in Madrid (een goedkope stedentrip)

Een van de fijnste dingen aan Madrid? Dat het een heel betaalbare stad is. Dat komt deels omdat er ZO VEEL gratis bezienswaardigheden in Madrid zijn. Ik ben inmiddels al een keer of 5 in Madrid geweest en ik geef mijn geld vooral uit aan lekker eten. Avondeten inclusief drank kun je namelijk al voor €10-15 euro per persoon! In deze blog deel ik de gratis bezienswaardigheden in Madrid, waardoor je van een goedkope stedentrip kunt genieten.

Lees ook: wat te doen in Madrid? Mijn favoriete bezienswaardigheden

Gratis bezienswaardigheden in Madrid

1. Almudena Kathedraal

De Almudena Kathedraal is absoluut de moeite waard, ook als je niet van kerken houdt. De plannen voor de bouw van de kerk lagen al klaar in de zestiende eeuw, maar de kathedraal is pas voltooid in 1993. Een vrij nieuwe kerk dus! De buitenkant is niet heel bijzonder, maar loop zeker naar binnen. Het plafond en de koepels zijn in de bijzondere pop-art stijl beschilderd.

Bij de entree staat een donatiebox (en sommige bewakers dringen redelijk aan om te doneren), maar je mag gratis naar binnen.

Almudena-Kathedraal-Madrid-gratis
plafond-Almudena-Kathedraal-Madrid-gratis
kathedraal-Madrid-kleurrijk

2. Koninklijk Paleis (Palacio Real)

Het Koninklijk Paleis, oftewel Palacio Real, ligt direct naast de Almudena Kathedraal. Ik heb al redelijk wat mooie paleizen in mijn leven gezien, maar die in Madrid blijft toch een van mijn favorieten. Iedere kamer is weer anders ingericht. Andere kleuren, andere versieringen en bijzondere meubelstukken. Je mag jammer genoeg geen foto’s maken in het paleis – alleen in de entreehal. Het paleis wordt nog steeds door de koninklijke familie gebruikt, al is het alleen maar voor officiële ceremonies. De kans dat je de Spaanse koning toevallig tegen het lijf loopt is dus vrij klein.

Normaal gesproken is er een entreeprijs, maar van maandag tot en met donderdag kun je tussen 18.00 – 20.00 uur gratis naar binnen. Zorg wel dat je op tijd bij het paleis bent, want de wachtrij om 18.00 uur is lang. In een uurtje kun je het paleis wel gezien hebben.

Koninklijk-paleis-Madrid-gratis
Koninklijk-paleis-Madrid-gratis
plafond-koninklijk-paleis-Madrid-gratis

3. El Prado Museum

El Prado is een van de grootste en meest beroemde musea in Europa. Een van de leukste kunstwerken die ik ken is de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch (Yes, die gestoorde kunstenaar uit Den Bosch). Maar andere grote namen zoals Goya, Rubens, Rembrandt, El Greco en Botticelli kom je hier ook tegen. Niet voor niets is dit een van de drukst bezochte en beroemde musea ter wereld.

Normaal gesproken betaal je entree, maar er zijn momenten dat je gratis naar binnen mag. Van maandag tot en met zaterdag tussen 18.00 – 20.00 uur en op zon- en feestdagen tussen 17.00 – 19.00 uur. Je hebt eigenlijk niet genoeg aan 2 uur in het museum, maar meestal ben ik na 2 uur wel even klaar. Kun je altijd de dag erop nog een (gratis) volgende ronde doen. Studenten onder de 25 jaar mogen overigens altijd gratis naar binnen.

Jeroen-Bosch-Prado-Madrid
Gratis-kunst-Museo-Prado-Madrid

4. Reina Sofia Museum

Aan musea geen gebrek in Madrid. Ook het Reina Sofia Museum is een bezoek waard. Vooral als je van hedendaagse en moderne kunst houdt. Oorspronkelijk was dit een ziekenhuis (met een leuke binnentuin die er nog steeds is), maar sinds 1986 is het Reina Sofia Museum hierin gehuisvest. Een paar grote namen zoals Picasso, Salvador Dalí en Joan Miró hebben kunstwerken in dit museum. En ga zeker op zoek naar het surrëele werk van de kunstenares Angeles Santos. Er zijn zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen in het Reina Sofia Museum.

Normaal betaal je entree voor het Reina Sofia Museum, maar er zijn ook avonden dat je gratis naar binnen mag. Op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag is dat van 19.00 – 21.00 uur (dinsdag dus niet!). Op zondag zelfs tussen 13.30 – 19.00 uur.

Lees ook: overnachten in Madrid – de leukste hostels & accommodaties

5. Museo de Americas

Museo de Americas in Madrid focust op de geschiedenis van Amerika: zowel Noord- als Zuid-Amerika. Je leert meer over de manier hoe mensen in deze regio’s leefden, handelden en met elkaar omgingen. Gek genoeg komt de rol die Spanje in dit deel heeft gespeeld amper terug in de tentoonstelling. Maar er zijn zeker interessante dingen te zien in dit museum. Bijzondere kledingstukken, eeuwenoude beeldjes en de kalender van de Azteken bijvoorbeeld. Het is gaaf om te zien hoe mensen duizenden jaren geleden al bepaalde dingen realiseerden. Ik vond het interessant om op een vrij visuele manier door de geschiedenis van Amerika (met name Latijns-Amerika) geleid te worden. Nadeel is wel dat de informatieborden in het Spaans zijn. Je kunt wel een Engelse gids downloaden, maar dat maakt een bezoek toch minder leuk als je geen Spaans begrijpt.

Normaal betaal je een kleine entreeprijs als volwassene, studenten en kinderen mogen altijd gratis naar binnen. Op zondag mag iedereen gratis naar Museo de Americas.

6. Templo de Debod

Het enige stukje Egypte dat je in Madrid gaat vinden is Templo de Debod, in Parque del Oeste. Egypte doneerde deze tempel nadat Spanje had geholpen om Egyptische monumenten te beschermen, die anders door de Nijl / de nieuwe dam onder water kwamen te staan. Als bedankje werd de Tempel van Debod naar de Spaanse hoofdstad verhuist.

Eerlijk gezegd vind ik de tempel overdag niet heel bijzonder. Als je in de buurt bent is het leuk om ernaartoe te gaan, maar ik zou er geen kilometers voor omlopen. ’s Avonds is dit echter een van de beste plekken om van de zonsondergang te genieten. Dus dan wil je zeker deze kant op gaan! En uiteraard kun je de Templo de Debod dag en nacht gratis bezoeken.

Templo-Debod-Madrid-gratis

7. Jardines de Sabatini

Naast het Koninklijk Paleis vind je een klein, maar prettig park om de benen te strekken: Jardines de Sabatini. Het is een klein park, maar het is hier altijd een oase van rust. Je kunt hier ook ’s avonds naartoe om het verlichte paleis te zien, heel mooi! Uiteraard kun je het park gratis bezoeken.

Mijn-favorieten-in-Madrid-Spanje

8. Casa de Campo

Het grootste stadspark in Madrid is Casa de Campo. Kijk maar eens op Google Maps: het park in het westen van het centrum neemt redelijk wat plek op de kaart in beslag. Vroeger was dit het jachtgebied van de koninklijke familie, maar tegenwoordig mag iedereen hier komen. Het is een heerlijke plek om te wandelen en tot rust te komen. Zelfs in de zomer – wanneer de natuur wat dor is – vond ik het fijn om hier te wandelen. Bij Lago Casa de Campo kun je lekker aan het water zitten in het gras, of een bootje huren (maar jammer genoeg niet zwemmen).

Je kunt het park gratis bezoeken. Ik zou je aanraden om hier rond zonsondergang te wandelen, zodat je van de zonsondergang kunt genieten. Bij de kabelbaan heb je een paar prachtige uitzichtpunten. Je kunt gratis naar boven en beneden wandelen door het park, de wandeling is niet zwaar. Vanaf metrohalte Lago is het ongeveer 20 minuten naar de top. Vanaf hier kun je ofwel naar beneden wandelen ofwel met de kabelbaan naar Parque del Oeste. De kabelbaan is €4,50 enkele rit en €6 euro retour voor volwassenen.

Lees ook: mooiste uitzichtpunten & leukste dakterrassen in Madrid voor de zonsondergang

Casa-de-Campo-Madrid-gratis
stadspark-Casa-de-Campo-Madrid-gratis

9. Campo de Moro

Tussen het Koninklijk Paleis en het stadspark Casa de Campo vind je nóg een park: Campo de Moro. De tuin voelt helemaal niet Spaans. Dat komt omdat Campo de Moro een Engelse tuin is. Vanaf de entree van het park aan de oostkant heb je een mooi uitzicht over het gras én het paleis. Een heerlijke plek om de schaduw op te zoeken en van de rust te genieten. En uiteraard kun je hier gratis rondwandelen.

Tuinen-Campo-de-Moro-Madrid-gratis

10. El Retiro

De Spaanse hoofdstad kent heel wat parken, maar de leukste is toch wel El Retiro. Dit stadspark ligt in het oosten van het centrum. Er zijn altijd wel een paar muzikanten aan het spelen of kunstenaars aan het werk. Bij het Alfonso XII Monument kun je een bootje huren – of zien hoe mensen zwoegend over het water gaan met een roeiboot. Maar het is ook een prima plek om lekker niets te doen, te lunchen en van de zon te genieten.

Je kunt het stadspark El Retiro gratis bezoeken. In El Retiro vind je overigens ook Palacio de Velázquez en Palacio de Cristal. Dit zijn twee mooie gebouwen waar je gratis naar binnen mag. Tijdelijke tentoonstellingen in deze gebouwen zijn onderdeel van het Reina Sofia Museum. De tentoonstellingen wisselen regelmatig. Zo heb ik al eens een portrettenreeks van een gave fotograaf, een kunstserie over kapitalisme en een expositie met standbeelden gezien.

Retiro-stadspark-Madrid
fontein-Retiro-stadspark-Madrid
Palacio-de-cristales-Madrid
Palacio-de-cristales-Madrid-gratis
Palacio-de-cristales-Madrid
Stadspark-Retiro-Madrid-gratis

11. Cuesta de Moyana

Wanneer je van het stadspark El Retiro naar het Atocha treinstation loopt kom je een pittoreske straat tegen: Calle Claudio Moyano – oftewel Cuesta de Moyana. Dit is één straat waar een stuk of 30 boekenkraampjes te vinden zijn. De eigenaren verkopen voornamelijk Spaanstalige boeken, maar soms ook strips of Engelstalige boeken. Een leuke plek om een gesprek in het Spaans te voeren. En natuurlijk mag je gratis door deze straat lopen.

Lees ook: leukste hotspots in Madrid voor ontbijt, tapas en meer eten/drinken

12. El Retiro markt in La Latina

Op zondag wil je de wijk La Latina niet missen als je van markten houdt. Iedere zondag is daar namelijk de grootste vlooienmarkt van Europa: el Rastro. Je vindt hier antiek, leuke huisdecoratie, zomerse kleding en natuurlijk de standaard toeristendingetjes. Er komen verrassend veel Spanjaarden op de markt af – waarschijnlijk omdat ze na een bezoek aan de markt lekker tapas gaan eten in een van de omringende tapasbars. El Rastro bezoek je gratis. Veel kraampjes hebben een pinapparaat, maar het is verstandig om contant geld mee te nemen als je iets wilt kopen.

El-Rastro-Madrid

13. Street art in Lavapiés en La Latina

Street art spotten wordt steeds populairder tijdens een stedentrip – en ook in Madrid kun je mooie werken op straat vinden. De mooiste en meest kleurrijke street art kom je tegen in de wijken Lavapiés en La Latina, in het zuiden van het centrum. Soms is het even zoeken, maar er zitten een paar prachtige exemplaren tussen!

Madrid-street-art-gratis
Street-art-lavapies-Madrid
Street-art-Madrid-gratis
Lavapies-street-art-Madrid

14. Straattheater Puerta del Sol en Plaza Mayor

Madrid zou Madrid niet zijn als er niet zo veel gebeurde op straat. Er is altijd wel wat straattheater in de binnenstad van Madrid. Denk aan operazangers, flamencodansers en gitaristen, maar ook aan kunstenaars en levende standbeelden. Met name op drukke pleinen zoals Puerta del Sol en Plaza Mayor kom je veel entertainment tegen. Dag en nacht! Uiteraard mag je deze mensen geld geven, maar het is niet verplicht.

Straattheater-Madrid-gratis
Straatmuzikanten-Madrid-gratis
Straattheater-Madrid-gratis
Straatmuziek-Madrid-gratis
Straattheater-Madrid-gratis-Puerta-del-Sol
Kunstenaar-madrid-gratis
Straattheater-Plaza-Mayor-Madrid-gratis

15. Schildpadden spotten in treinstation Atocha

Wat doe je als treinstation als mensen vertraging hebben en niet weten hoe ze zichzelf moeten vermaken? Dan bouw je een kleine botanische tuin inclusief schildpadden-vijver in het gebouw. Althans, zo doen ze dat in het Atocha Treinstation in Madrid. Dit treinstation ligt in het zuidoosten van het centrum. Het is het vertrekpunt voor veel treinreizen, bijvoorbeeld naar Chuenca, Valencia en Toledo. Maar je kunt hier ook even naar binnen lopen om de schildpadden te groeten.

Atocha-treinstation-Madrid
Atocha-treinstation-botanische-tuin
Atocha-treinstation-schildpadden-gratis

Lees ook: de leukste dagtrips vanuit Madrid (natuur en cultuur)

Ken jij nog meer dingen om te doen en gratis bezienswaardigheden in Madrid? Deel ze dan hieronder met mij en andere reizigers!

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “15 gratis bezienswaardigheden in Madrid (een goedkope stedentrip)”

  1. Mireille Declerck

    Hallo Jessica … heb jij weet van een tapasroute waar je €15,00 op kon krijgen. Het was iemand die deze gedaan had en daarom deze korting kon aanbieden. Ik vertrek 30 september voor een week naar Madrid. Heb heel veel aan jouw tips … Bedankt voor een eventuele reactie. Groetjes. Mireille

    1. Hoi Mireille, wat leuk dat je naar Madrid gaat. Heerlijke stad! Ik heb geen idee van zo’n tapasroute. Ik heb het zelf in ieder geval niet op die manier gedaan. Misschien kun je op GetYourGuide kijken of ze daar zo’n tour aanbieden? En anders hebben ze in de accommodatie ongetwijfeld een aanrader voor zo’n tour! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *