Gratis bezienswaardigheden in Leuven & meer tips

Leuven is een ideale bestemming voor een korte stedentrip. De binnenstad is compact en de bezienswaardigheden in Leuven liggen op loopafstand van elkaar vandaan. Ondanks de compactheid van de stad is er genoeg te zien en te beleven. Bovendien is het een echte studentenstad dankzij de Katholieke Universiteit, oftewel de KU Leuven. Dus dat betekent fijne prijzen voor bier en eten, zodat je extra veel kunt proeven. In deze blog deel ik gratis bezienswaardigheden in Leuven die je kunt bezoeken in en rondom de stad. Daarnaast deel ik een paar van mijn favoriete plekken om iets te eten in Leuven.

Handig om te weten: veel winkels, cafés en restaurants in Leuven zijn op zondag gesloten. De hotspots en gratis bezienswaardigheden in Leuven die ik hier deel zijn WEL op zondag geopend.

Gratis bezienswaardigheden in Leuven

1. Oase van rust in de Kruidtuin

De oudste botanische tuin vind je in Leuven: namelijk de Kruidtuin. De tuin werd in de achttiende eeuw aangelegd voor studenten van de KU. In deze tuin vind je kleurrijke bloemen, exotische planten en een verzameling geneeskrachtige planten. Een prima plek om de drukte in de stad te ontvluchte. Het is bijvoorbeeld een heerlijke plek om met een boek te zitten (je zult niet de enige zijn) en de tuin heeft ruime openingstijden. Een van de leukere gratis bezienswaardigheden in Leuven als je de rust wilt opzoeken.

Leuven-gratis-bezienswaardigheden-Kruidtuin-Botanische-Tuin
Leuven-gratis-bezienswaardigheden-Kruidtuin-bloemen

2. Bestudeer het gotische stadhuis van Leuven

In de binnenstad is er één bouwwerk waar je absoluut niet omheen kunt: het gotische Stadhuis op de Grote Markt. Het is een opvallend bouwwerk, met name omdat honderden beelden het stadhuis sieren. 236 beelden om precies te zijn. Deze beelden zijn van mensen die belangrijk zijn geweest voor de stad. Denk aan kunstenaars, geleerden en patroonheiligen, maar ook heersers over Leuven. De beelden zijn er overigens pas in de negentiende eeuw op geplaatst, terwijl het gebouw al in de vijftiende eeuw werd gerealiseerd.

Neem genoeg tijd om de buitenkant en de vele details van het Stadhuis te bewonderen. Je kunt het stadhuis tijdens een betaalde rondleiding bezoeken: €4 euro per persoon. Heb je geen zin of tijd om naar binnen te gaan? Dan kun je ook de virtuele rondleiding doen om een indruk te krijgen. Helemaal gratis!

Leuven-gratis-bezienswaardigheden-Stadhuis-zijkant
Leuven-gratis-bezienswaardigheden-Stadhuis-torentjes

3. Bewonder het standbeeld van Fonske

Tegenover de Grote Markt vind je het Rector De Somerplein. Op zich geen bijzonder plein, maar hier vind je wel een interessant standbeeld. De officiële naam van het beeld is Fons Sapientiae, maar iedereen in Leuven noemt hem gewoon Fonske. De naam betekent in het Latijn ‘bron der wijsheid’. Vandaar het boek dat het standbeeld vasthoudt. Leuven is namelijk een studentenstad en dat betekent dat er veel wordt geleerd. Maar…. er wordt ook veel bier gedronken. Dat wordt gesymboliseerd door het glas boven zijn hoofd. Al zegt de universiteit dat het glas niet staat voor bier, maar voor de constante stroom van wijsheid. Fonske is een gift uit 1975 van de universiteit aan de stad Leuven.

Leuven-gratis-bezienswaardigheden-Fonske-stadhuis-achtergrond
Leuven-gratis-bezienswaardigheden-beeld-Fonske

4. De langste ‘bar’ ter wereld: Oude Markt in Leuven

De Oude Markt in Leuven staat bekend als de langste toog ter wereld, oftewel de langste bar ter wereld. Aan dit plein vind je namelijk allemaal gezellige horecazaken en biercafés. Het is dé plek waar inwoners elkaar ontmoeten om een pintje te drinken. Een drankje drinken kost hier natuurlijk wel geld, maar de huizen aan deze markt kun je gratis bewonderen. In de zomer worden er bovendien op dit plein concerten en evenementen georganiseerd, die je vaak gratis kunt bezoeken.

De Altstadt in het Duitse Düsseldorf wordt ook wel de langste bar ter wereld genoemd. Dit is echter een gebied, terwijl de Oude Markt in Leuven één rechthoekig plein is. De Oude Markt in Leuven mag zichzelf daarom de langste toog ter wereld noemen.

Lees ook: bier in Leuven – leukste plekken in dé bierstad van België

5. Stad binnen een stad: Groot Begijnhof

Tijdens een bezoek aan Leuven moet je zeker het Groot Begijnhof bezoeken. Dit is een van de leukste gratis bezienswaardigheden in Leuven. Het Groot Begijnhof is eigenlijk een kleine stad binnen de stad Leuven. Een begijnhof kun je ook in andere steden tegenkomen: ik tipte het Begijnhof in Amsterdam ook al in mijn blog over gratis bezienswaardigheden in Amsterdam. Zo’n hof werd vroeger bewoond door de begijnen: ongetrouwde vrouwen die zich inzetten voor de samenleving. Ze verschillen echter wel wat van nonnen, die volgens de kerk geen bezittingen mogen hebben of geld mogen verdienen.

Dit begijnhof werd in de dertiende eeuw gebouwd en er woonden honderden begijnen. Tegenwoordig wonen hier geen begijnen meer. In het Groot Begijnhof in Leuven wonen nu vooral (buitenlandse) studenten en medewerkers van de universiteit. Vandaar dat je veel fietsen tegenkomt in de straten van het Groot Begijnhof. Het Groot Begijnhof in Leuven staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Door het begijnhof stroomt ook de rivier de Dijle, wat voor idyllische uitzichten zorgt.

Leuven-gratis-bezienswaardigheden-Groot-Begijnhof-water
Leuven-gratis-bezienswaardigheden-Groot-Begijnhof-entree
Leuven-gratis-bezienswaardigheden-Groot-Begijnhof-huizen
Leuven-gratis-bezienswaardigheden-Groot-Begijnhof-riviertje
Leuven-gratis-bezienswaardigheden-Groot-Begijnhof-beelden
Leuven-gratis-bezienswaardigheden-Groot-Begijnhof-straat-fietsen

6. Klein Begijnhof

Het Groot Begijnhof in het zuiden van de binnenstad is niet het enige hof in Leuven. In het noorden van het centrum vind je namelijk nóg een begijnhof: het Klein Begijnhof. Iets minder indrukwekkend, maar met de mooie witte huizen nog steeds de moeite waard om te bezoeken.

7. Kasteel van Horst

Ten zuiden van Leuven vind je het Arenbergkasteel. Je kunt gratis door de tuinen van dit kasteel lopen. Het gebouw kun je echter alleen in als je een universiteitsstudent bent. Een ander mooi kasteel vlak bij Leuven vind je in het noordoosten: het Kasteel van Horst.

Het bouwwerk heeft een mooie locatie aan het water. Het kasteel ziet er enigszins vervallen uit en op enkele plekken zitten scheuren in de muren. Maar juist dat maakt dit kasteel de moeite waard: het is authentiek. Het kasteel is nog grotendeels zoals de laatste adellijke bewoners het hebben achtergelaten. Misschien heb je al eerder van dit kasteel gehoord. Het Kasteel van Horst is namelijk de thuisbasis van De Rode Ridder, een stripfiguur van Willy Vandersteen.

Kasteel van Horst ligt zo’n 12 kilometer van Leuven vandaan. Vanaf Leuven kun je met bus 301 naar Sint-Pieters-Rode reizen. Vanaf daar is het nog een paar minuten lopen naar het kasteel. Kom je met de auto naar het Kasteel van Horst? Er is een gratis parkeerplaats aanwezig.

Er is een restaurant bij het kasteel aanwezig, waar je kunt lunchen of iets drinken. Rondom het kasteel vind je een netwerk aan wandel- en fietspaden. Een mooie omgeving om te verkennen!

Leuven-gratis-Kasteel-van-Horst-aan-water-brug
Leuven-gratis-Kasteel-van-Horst-muur-met-scheur
Leuven-gratis-Kasteel-van-Horst-water
Leuven-gratis-Kasteel-van-Horst-binnenhof
Leuven-gratis-Kasteel-van-Horst

8. Wandelen langs de Dijle of in het Silsombos

Zin om te wandelen? Er zijn een paar mooie wandelgebieden rondom Leuven. Een leuke en gemakkelijke wandeling vind je langs de rivier de Dijle. Je start bijvoorbeeld bij de brouwerij van Stella Artois en loopt dan langs het water richting Brouwerij Hof ten Dormaal. Dit is een wandeling van 9 kilometer. Als je dan een stukje doorloopt naar Wespelaar kun je vanaf daar de trein terug naar Leuven nemen.

Een andere leuke wandellocatie is het Silsombos, 12 kilometer ten westen van Leuven. Het is geen super groot gebied, maar heeft mooie uitzichten over de graanvelden en de schaduwrijke bossen. Een interessante plant die je hier tegenkomt is de reuzenpaardenbloem. Ik heb me laten vertellen dat deze planten vroeger (als in de tijd van de dinosauriërs) zo hoog als huizen waren. Laat je fantasie even werken en je ziet hoe magisch deze plek is!

De auto kun je parkeren bij het Bezoekerscentrum Brasserie Groene Vallei. Vanaf Leuven kun je de bus nemen naar Erps-Kwerps. Echt waar, er zijn dorpen met zulke grappige namen. Nog leuker: de bushalte waar je uitstapt is Erps-Kwerps Kwerps Kerk. Let op: je kunt in de bus alleen met contant geld betalen. Een busticket is €3 euro per persoon. Je kunt ook met de trein van Leuven naar Erps-Kwerps reizen, maar dan moet je wel iets langer wandelen.

Leuven-gratis-wandelen-Silsombos-slak-reuzenpaardenstaar
Leuven-gratis-wandelen-Silsombos-wandelpad
Leuven-gratis-wandelen-Silsombos

Eten en drinken in Leuven

1. Vegetarisch eten bij Het Strand

Het Strand ligt op zo’n 10 minuten lopen vanaf het stadhuis. Niet mega centraal dus, maar juist daardoor voel je je een beetje een local als je hier gaat zitten. Het restaurant heeft uitsluitend vegetarische gerechten en er zijn zelfs mogelijkheden om deze veganistisch te laten maken. Het is binnen mooi ingericht met veel planten, maar je kunt ook buiten zitten. Extra leuk is de uitgebreide spelletjeskast die ze hier hebben. De dranken staan op een vaste kaart, de maaltijden staan op een krijtbord binnen. Open op zondag, maar wel op maandag gesloten.

Avondeten bij het Strand is zo’n €16 euro per persoon voor een drankje en een maaltijd.

Je vindt Het Strand aan Tiensestraat 138, boven de ZED bioscoop.

Leuven-eten-drinken-Het-Strand
Leuven-eten-drinken-Het-Strand-binnen

2. Simpel en snel eten bij Balls & Glory Leuven

Balls & Glory zit in meerdere Belgische steden, waaronder Leuven. Het concept is simpel. Ben je op zoek naar een gezonde, maar gemakkelijke en snelle maaltijd? Dan ben je bij Balls & Glory aan het juiste adres. De maaltijd bestaat uit een gehaktbal, in combinatie met stamppot en een salade. Er zijn overigens ook vegetarische ballen te bestellen. Het restaurant ziet er vanaf de ingang klein uit, maar als je eenmaal binnen bent zie je redelijk wat zitmogelijkheden. Een prima plek voor een gemakkelijke en snelle maaltijd!

Avondeten bij Balls & Glory Leuven is zo’n €5 euro voor een maaltijd.

Je vindt Balls & Glory aan Tiensestraat 31, in het centrum van Leuven.

3. Lekkere mezze uit het Midden-Oosten bij Palmyra

Ik houd ontzettend van Midden-Oosters eten. Daarom kon een bezoek aan Palmyra niet uitblijven. Palmyra is het eerste Syrische restaurant in Leuven. De zaak is niet erg groot, maar wel sfeervol ingericht en prima voor koppels en kleine groepen. Je kunt een eigen gerecht bestellen, maar ik zou je aanraden om het als mezze te bestellen. Mezze is de Midden-Oosterse variant van tapas. Alles wordt dus in kleine porties geserveerd, zodat je lekker veel verschillende dingen kunt proeven. Er zijn zowel vleesgerechten als vegetarische gerechten. Een vriendin en ik namen allebei de mezze van 5 gerechten – en we hadden alsnog keuzestress haha. Houd er rekening mee dat je niet met Maestro kunt betalen, dus neem voldoende contant geld mee.

Avondeten bij Palmyra is zo’n €17 euro per persoon voor een drankje en een groot gerecht of diverse kleine gerechten.

Je vindt Palmyra aan Parijsstraat 84, op weg van het centrum naar het Groot Begijnhof.

Leuven-eten-drinken-mezze-Palmyra

Lees ook: Kamperen tussen de alpaca’s in België (bij Leuven)

Heb jij nog meer tips voor gratis bezienswaardigheden in Leuven of leuke activiteiten in de omgeving? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments