10 beste tips om goedkope vliegtickets te vinden

Mijn favoriete manier om te reizen is met de auto of de trein, maar als je in de reisindustrie werkt ontkom je er niet aan om ook te vliegen. Het kan tijdens het zoeken naar een goedkoop vliegticket lijken alsof je de doos van Pandora hebt geopend, want waar moet je nou beginnen? En wanneer weet je of je ECHT een goede deal hebt gevonden? Ik deel mijn tips voor goedkope vliegtickets vinden met je in deze blog!

10 tips om goedkope vliegtickets te vinden

1. Zoek incognito naar goedkope vliegtickets

Jouw zoekgeschiedenis op het internet wordt opgeslagen. Daardoor weet een vliegtuigmaatschappij precies waar jij de afgelopen tijd naar hebt gezocht – waardoor de prijzen voor die specifieke vluchten ineens omhoog gaan. Als een website ‘ziet’ dat jij iedere dag een bepaalde vlucht in de gaten houdt weten ze dat jij daarin geïnteresseerd bent. Dan vind je het vast niet erg om €10 euro meer te betalen, toch? Oneerlijk, maar zo werken veel reisaanbieders helaas wel.

Hoe kun je dan wel een goedkoop vliegticket vinden op zo’n boekingssite?

Je kunt voorkomen dat een website “jouw voorkeuren” kent door jouw zoekgeschiedenis en cachegeschiedenis te verwijderen voordat je naar de website gaat en gaat boeken.

Daarnaast kun je ook een nieuw incognito venster openen om ervoor te zorgen dat websites niet opslaan wat jij doet en zoekt. Hoe je dat doet, lees je hier. Het is niet moeilijk!

goedkope-vliegtickets-tips

2. Let op de kortingen voor vliegtickets

Ik heb me aangemeld op de nieuwsbrieven van diverse vliegmaatschappijen. Bijna wekelijks zie ik een kortingscode voor een bepaalde regio of zelfs bij iedere boeking. Scheelt vaak toch weer zo’n €15 tot €30 euro!

Enkele websites voor goedkope vliegtickets voor vluchten wereldwijd zijn:

 • Budgetair.nl
 • Tix.nl
 • Vliegtickets.nl

En dan zijn er ook nog een aantal low-cost vliegmaatschappijen, de zogenoemde prijsvechters. Je levert tijdens zo’n vlucht wel in op comfort en service, maar je vindt er meestal wel goedkope vliegtickets naar heel wat bestemmingen. Ook zij sturen regelmatig nieuwsbrieven waarin zij kortingscodes of aanbiedingen delen.

Enkele websites voor goedkope vliegtickets van low-cost vliegmaatschappijen:

Goedkope-vliegtickets-vinden-window-view

3. Error fares kunnen je hele goedkope vliegtickets opleveren

Er zijn websites die zijn gespecialiseerd in het spotten van goedkope vliegtickets. Zij houden exact bij wanneer een prijs voor een ticket drastisch daalt. Soms maken vliegmaatschappijen wel eens een foutje, waardoor een ticket ENORM GOEDKOOP wordt aangeboden. Vaak is zo’n deal maar enkele uren beschikbaar. Je kunt de websites zelf checken, maar als je lui bent kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrieven.

Enkele website die ik in de gaten houd voor error fares:

4. Meld je aan voor loyaliteitsprogramma’s

Veel vliegmaatschappijen zoals United, AirAsia en zelfs Ryanair hebben loyaliteitsprogramma’s. Aanmelden kost weinig moeite: een paar gegevens invullen en je ontvangt een mailtje dat je vanaf dat moment punten kunt sparen. Zo legt Denise van de reisblog In Het Vliegtuig uit hoe zij door de jaren heen een paar gratis Europese vluchten heeft gespaard, alleen maar door te vliegen met Emirates. En van gratis vluchten worden we erg happy, toch? De gespaarde punten kun je vaak ook uitgeven aan een upgrade naar businessclass of korting op een volgende vlucht. Daarnaast hebben frequent flyers een grotere kans om een gratis upgrade te krijgen dan andere passagiers.

Goedkope-vliegtickets-vinden

5. ‘Onbewust’ onderhandelen

Deze tip gaan vliegmaatschappijen denk ik niet leuk vinden, maar het werkt vaak wel. Ik zocht vorig jaar via Vliegtickets.nl naar vluchten naar Zuid-Amerika. Ik had een gunstige prijs gevonden, dus ik vulde alvast mijn gegevens in. Net op dat moment kwam er – jawel – een kortingscode voorbij van een andere website. Ik sloot de pagina af en boekte de vlucht uiteindelijk via de kortingscode.

Een half uur later ontving ik van Vliegtickets.nl een e-mail met een tijdelijke extra kortingscode van €15 euro die ik bij het afronden van mijn vliegticket kon gebruiken. Als je dus al een goedkope vlucht op het oog hebt is dit zeker het proberen waard. Het doet me denken aan mijn manier van onderhandelen op een buitenlandse markt. Ik bekijk het product, vraag naar de prijs en loop daarna al twijfelend weg om bij andere kraampjes te kijken. Veel marktlui komen je op dat moment al roepend achterna met een lagere prijs. Herkenbaar? Nou, zo werkt dit in principe ook!

Goedkope-vliegtickets-vinden

6. Blijf op de hoogte door middel van een prijsalarm

Weet je wanneer en waarnaartoe jouw volgende reis gaat? Dan kun je een prijsalarm instellen, bijvoorbeeld via Skyscanner. Als je de datum en de bestemming invult zie je vervolgens aan de linkerkant een prijsalarm. Wanneer een vlucht duurder of goedkoper wordt ontvang je een e-mailtje.

Extra fijn is dat Skyscanner tegenwoordig een plaatje erbij plaatst wat de gemiddelde prijs voor die vlucht is. Op die manier kun je nog net iets beter inschatten of je te veel betaalt voor jouw vlucht, in vergelijking met het gemiddelde voor diezelfde vlucht.

7. Last-minute of vroegboeken?

Een vraag waar eigenlijk geen vast antwoord op is. Als een vlucht niet volgeboekt is kun je last minute voor slechts enkele euro’s ergens naartoe vliegen. De vliegmaatschappij heeft namelijk liever die enkele euro’s dan helemaal niks. Daartegenover loont het vaak ook om vroeg te boeken.

In januari 2016 vloog ik voor €30 euro van Nederland naar Venetië en terug. Deze vlucht boekte ik al wel een aantal maanden van tevoren, in oktober. Mijn moeder boekte haar vluchten enkele weken van tevoren en betaalde maar liefst 80 euro, voor dezelfde vlucht! Het schijnt dat de prijzen voor een vlucht zo’n 6 tot 8 weken van tevoren het gunstigst zijn.

Vliegen-zonsondergang

8. Wees flexibel met de vertreklocatie en vertrek vanaf een ander vliegveld

Nog een tip om zomaar goedkope vliegtickets te vinden: wees flexibel en vertrek eens vanaf een ander vliegveld. Dat kan je zomaar een paar tientjes schelen. Houd dus ook vluchten vanaf andere vliegvelden in de buurt in de gaten. Zo heb ik bijvoorbeeld een vlucht van Brussel naar Cuba gevonden voor zo’n €200 euro, terwijl een vlucht vanaf Amsterdam naar Cuba die dag zo’n €600 euro is. Wat een verschil!

Let op de reiskosten bij het kiezen van jouw vertreklocatie

Houd wel rekening met de kosten om naar een specifiek vliegveld te reizen. Als ik bijvoorbeeld een vlucht voor €20 euro zie vanaf Brussel of voor €50 euro vanaf Eindhoven ga ik alsnog liever voor die van Eindhoven.

Voor Nederlandse en Belgische reizigers kun je deze internationale vliegvelden gebruiken als vertreklocatie:

 • Amsterdam Schiphol
 • Eindhoven
 • Rotterdam-Den Haag (ligt net buiten Rotterdam)
 • Maastricht-Aachen (ten noorden van Maastricht)
 • Groningen Eelde (ten zuiden van Groningen)
 • Dusseldorf-Weeze (ligt niet bij Düsseldorf, maar net over de grens bij het Duitse dorpje Weeze. Let wel op: dit vliegveld is niet gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken en het vergt veel tijd)
 • Brussels-Zaventem (noordoosten van Brussel)
 • Brussels South-Charleroi (bij Charleroi, uurtje rijden ten zuiden van Brussel)
 • Antwerpen (zuidoosten van Antwerpen)
 • Oostende-Brugge (ten westen van Oostende, half uurtje rijden van Brugge)
 • Liège (ten westen van Luik in de Ardennen)
goedkope-vliegtickets-tips

9. Boek niet in het weekend

Veel mensen bekijken vluchten vaak in het weekend. Logisch, want dan kun je op het gemak alle vluchten met elkaar vergelijken. Vluchtmaatschappijen en reisorganisaties weten echter dat de meeste mensen in het weekend zoeken en boeken. De prijzen vallen in het weekend vaak duurder uit dan op een doordeweekse dag. Dinsdag schijnt de beste dag te zijn om een vlucht te boeken omdat de prijzen dan opnieuw worden berekend.

10. Neem zo min mogelijk bagage mee

Neem het liefst alleen handbagage mee. Tegenwoordig moet je namelijk bij bijna iedere vliegmaatschappij extra bijbetalen als jij meer bagage mee wilt nemen. Met name de prijsvechters zijn erg streng over de grootte en het gewicht van de handbagage, dus let hier wel goed op. Want anders komt er al snel €20-50 euro per tas/koffer bovenop die je ter plekke mag afrekenen.

Goedkope-vliegtickets-vinden-bagage

Heb jij nog gouden tips om goedkope vliegtickets te vinden? Deel het in een reactie, zodat nog meer mensen kunnen profiteren van gunstig geprijsde vliegtickets!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments