[:nl]10 beste tips om goedkope vliegtickets te vinden[:en]10 top tips to find a crazy cheap flight[:]

[:nl]Gepubliceerd in juni 2016, laatste update in juli 2019.

Ik ben een junk als het gaat om vliegtickets. Regelmatig vergelijk ik tientallen vluchten met elkaar, want het kan altijd nog nét iets goedkoper. Het kan tijdens het zoeken naar een goedkoop vliegticket lijken alsof je de doos van Pandora hebt geopend, want waar moet je nou beginnen? En wanneer weet je of je ECHT een goede deal hebt gevonden? Ik deel mijn tips om goedkope vliegtickets te vinden graag met je in deze blog!

10 tips om goedkope vliegtickets te vinden

1. Zoek incognito naar goedkope vliegtickets

Jouw zoekgeschiedenis op het internet wordt opgeslagen. Daardoor weet een vliegtuigmaatschappij precies waar jij de afgelopen tijd naar hebt gezocht – waardoor de prijzen voor die specifieke vluchten ineens omhoog gaan. Als een website ‘ziet’ dat jij iedere dag een bepaalde vlucht in de gaten houdt weten ze dat jij daarin geïnteresseerd bent. Dan vind je het vast niet erg om €10 euro meer te betalen, toch? Oneerlijk, maar zo werken veel reisaanbieders helaas wel.

Hoe kun je dan wel een goedkoop vliegticket vinden op zo’n boekingssite?

Je kunt voorkomen dat een website “jouw voorkeuren” kent door jouw zoekgeschiedenis en cachegeschiedenis te verwijderen voordat je naar de website gaat en gaat boeken.

Daarnaast kun je ook een nieuw incognito venster openen om ervoor te zorgen dat websites niet opslaan wat jij doet en zoekt. Hoe je dat doet, lees je hier. Het is niet moeilijk!

goedkope-vliegtickets-tips

2. Let op de kortingen voor vliegtickets

Ik heb me aangemeld op de nieuwsbrieven van diverse vliegmaatschappijen. Bijna wekelijks zie ik een kortingscode voor een bepaalde regio of zelfs bij iedere boeking. Scheelt vaak toch weer zo’n €15 tot €30 euro!

Enkele websites voor goedkope vliegtickets voor vluchten wereldwijd zijn:

En dan zijn er ook nog een aantal low-cost vliegmaatschappijen, de zogenoemde prijsvechters. Je levert tijdens zo’n vlucht wel in op comfort en service, maar je vindt er meestal wel goedkope vliegtickets naar heel wat bestemmingen. Ook zij sturen regelmatig nieuwsbrieven waarin zij kortingscodes of aanbiedingen delen.

Enkele websites voor goedkope vliegtickets van low-cost vliegmaatschappijen:

Goedkope-vliegtickets-vinden-window-view

3. Error fares kunnen je hele goedkope vliegtickets opleveren

Er zijn websites die zijn gespecialiseerd in het spotten van goedkope vliegtickets. Zij houden exact bij wanneer een prijs voor een ticket drastisch daalt. Soms maken vliegmaatschappijen wel eens een foutje, waardoor een ticket ENORM GOEDKOOP wordt aangeboden. Vaak is zo’n deal maar enkele uren beschikbaar. Je kunt de websites zelf checken, maar als je lui bent kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrieven.

Enkele website die ik in de gaten houd voor error fares:

4. Meld je aan voor loyaliteitsprogramma’s

Veel vliegmaatschappijen zoals United, AirAsia en zelfs Ryanair hebben loyaliteitsprogramma’s. Aanmelden kost weinig moeite: een paar gegevens invullen en je ontvangt een mailtje dat je vanaf dat moment punten kunt sparen. Zo legt Denise van de reisblog In Het Vliegtuig uit hoe zij door de jaren heen een paar gratis Europese vluchten heeft gespaard, alleen maar door te vliegen met Emirates. En van gratis vluchten worden we erg happy, toch? De gespaarde punten kun je vaak ook uitgeven aan een upgrade naar businessclass of korting op een volgende vlucht. Daarnaast hebben frequent flyers een grotere kans om een gratis upgrade te krijgen dan andere passagiers.

Goedkope-vliegtickets-vinden

5. ‘Onbewust’ onderhandelen

Deze tip gaan vliegmaatschappijen denk ik niet leuk vinden, maar het werkt vaak wel. Ik zocht vorig jaar via Vliegtickets.nl naar vluchten naar Zuid-Amerika. Ik had een gunstige prijs gevonden, dus ik vulde alvast mijn gegevens in. Net op dat moment kwam er – jawel – een kortingscode voorbij van een andere website. Ik sloot de pagina af en boekte de vlucht uiteindelijk via de kortingscode.

Een half uur later ontving ik van Vliegtickets.nl een e-mail met een tijdelijke extra kortingscode van €15 euro die ik bij het afronden van mijn vliegticket kon gebruiken. Als je dus al een goedkope vlucht op het oog hebt is dit zeker het proberen waard. Het doet me denken aan mijn manier van onderhandelen op een buitenlandse markt. Ik bekijk het product, vraag naar de prijs en loop daarna al twijfelend weg om bij andere kraampjes te kijken. Veel marktlui komen je op dat moment al roepend achterna met een lagere prijs. Herkenbaar? Nou, zo werkt dit in principe ook!

Goedkope-vliegtickets-vinden

6. Blijf op de hoogte door middel van een prijsalarm

Weet je wanneer en waarnaartoe jouw volgende reis gaat? Dan kun je een prijsalarm instellen, bijvoorbeeld via Skyscanner. Als je de datum en de bestemming invult zie je vervolgens aan de linkerkant een prijsalarm. Wanneer een vlucht duurder of goedkoper wordt ontvang je een e-mailtje.

Extra fijn is dat Skyscanner tegenwoordig een plaatje erbij plaatst wat de gemiddelde prijs voor die vlucht is. Op die manier kun je nog net iets beter inschatten of je te veel betaalt voor jouw vlucht, in vergelijking met het gemiddelde voor diezelfde vlucht.

7. Last-minute of vroegboeken?

Een vraag waar eigenlijk geen vast antwoord op is. Als een vlucht niet volgeboekt is kun je last minute voor slechts enkele euro’s ergens naartoe vliegen. De vliegmaatschappij heeft namelijk liever die enkele euro’s dan helemaal niks. Daartegenover loont het vaak ook om vroeg te boeken.

In januari 2016 vloog ik voor €30 euro van Nederland naar Venetië en terug. Deze vlucht boekte ik al wel een aantal maanden van tevoren, in oktober. Mijn moeder boekte haar vluchten enkele weken van tevoren en betaalde maar liefst 80 euro, voor dezelfde vlucht! Het schijnt dat de prijzen voor een vlucht zo’n 6 tot 8 weken van tevoren het gunstigst zijn.

Vliegen-zonsondergang

8. Wees flexibel met de vertreklocatie en vertrek vanaf een ander vliegveld

Nog een tip om zomaar goedkope vliegtickets te vinden: wees flexibel en vertrek eens vanaf een ander vliegveld. Dat kan je zomaar een paar tientjes schelen. Houd dus ook vluchten vanaf andere vliegvelden in de buurt in de gaten. Zo heb ik bijvoorbeeld een vlucht van Brussel naar Cuba gevonden voor zo’n €200 euro, terwijl een vlucht vanaf Amsterdam naar Cuba die dag zo’n €600 euro is. Wat een verschil!

Let op de reiskosten bij het kiezen van jouw vertreklocatie

Houd wel rekening met de kosten om naar een specifiek vliegveld te reizen. Als ik bijvoorbeeld een vlucht voor €20 euro zie vanaf Brussel of voor €50 euro vanaf Eindhoven ga ik alsnog liever voor die van Eindhoven.

Voor Nederlandse en Belgische reizigers kun je deze internationale vliegvelden gebruiken als vertreklocatie:

 • Amsterdam Schiphol
 • Eindhoven
 • Rotterdam-Den Haag (ligt net buiten Rotterdam)
 • Maastricht-Aachen (ten noorden van Maastricht)
 • Groningen Eelde (ten zuiden van Groningen)
 • Dusseldorf-Weeze (ligt niet bij Düsseldorf, maar net over de grens bij het Duitse dorpje Weeze. Let wel op: dit vliegveld is niet gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken en het vergt veel tijd)
 • Brussels-Zaventem (noordoosten van Brussel)
 • Brussels South-Charleroi (bij Charleroi, uurtje rijden ten zuiden van Brussel)
 • Antwerpen (zuidoosten van Antwerpen)
 • Oostende-Brugge (ten westen van Oostende, half uurtje rijden van Brugge)
 • Liège (ten westen van Luik in de Ardennen)
goedkope-vliegtickets-tips

9. Boek niet in het weekend

Veel mensen bekijken vluchten vaak in het weekend. Logisch, want dan kun je op het gemak alle vluchten met elkaar vergelijken. Vluchtmaatschappijen en reisorganisaties weten echter dat de meeste mensen in het weekend zoeken en boeken. De prijzen vallen in het weekend vaak duurder uit dan op een doordeweekse dag. Dinsdag schijnt de beste dag te zijn om een vlucht te boeken omdat de prijzen dan opnieuw worden berekend.

10. Neem zo min mogelijk bagage mee

Neem het liefst alleen handbagage mee. Tegenwoordig moet je namelijk bij bijna iedere vliegmaatschappij extra bijbetalen als jij meer bagage mee wilt nemen. Met name de prijsvechters zijn erg streng over de grootte en het gewicht van de handbagage, dus let hier wel goed op. Want anders komt er al snel €20-50 euro per tas/koffer bovenop die je ter plekke mag afrekenen.

Goedkope-vliegtickets-vinden-bagage

Heb jij nog gouden tips om goedkope vliegtickets te vinden? Deel het in een reactie, zodat nog meer mensen kunnen profiteren van gunstig geprijsde vliegtickets!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

[:en] Published in june 2016, last update in july 2019.

I’m a junkie when it comes to cheap airplane tickets. I’m addicted to comparing flights and destinations, always searching for a price that blows you away. But how the hell do you start your search to find that amazingly cheap flight? Don’t worry, I share my tips for finding crazy cheap flights in this blog!

1. Search incognito

The internet is watching you. If you visit a website you will give this site some information about yourself and your interests. If you visit a website of an airline multiple times the websites knows you’re interested in the flights. And then they ‘just’ add a few extra dollars. Because you will buy it anyway, right?

So how can you find cheap flights at these websites?

But you don’t want them to know what you are looking for! How can you be a ninja on the internet and searching for a flight without getting noticed, ending up with higher fees? Delete your search history and your cache history is a good start. It’s also good to open a new incognito window to make sure the website doesn’t save your search history. You can read here how you can do this. It’s really not that hard!

goedkope-vliegtickets-tips

2. Check out the discounts

I signed up for the newsletters of some airlines. Almost every week I receive some discounts for a specific region or even for a booking to any place in the world. Sometimes you can save up to 30 dollars!

There are a couple of general websites, but of course the websites of low-cost airlines have news letters as well to keep you updated with discounts and special prices. Of course service is shitty and don’t expect any comfort, but it makes you travel from A to B really cheap. And that’s what you are looking for, right? Some low-cost airlines in Europe are Ryanair, Transavia, Easyjet, Wizzair and Vueling. Since 2019 WowAir doesn’t exist anymore.

Goedkope-vliegtickets-vinden-window-view

3. Error fares can result in flying REALLY CHEAP

There are a bunch of websites that are specialized in finding really cheap flights. They check when a price goes down drastically. Sometimes it can be a bug on the website of the airplane company, sometimes it’s just a discount for a couple of hours. Or the airplane company simply makes a small mistake and doesn’t realize it immediately.

Check out some of these websites or sign up for their newsletters:

4. Sign up for loyalty programs of airlines

Many airlines like United, AirAsia and even Ryanair have loyalty programs. It’s really simple to sign up: you just fill in some information about yourself and after that you’ll receive an email that you will earn point from that moment. I know some people who flew for free with Jetair because they saved enough points with Emirates. And we all love free flights, don’t we? It’s also possible to change the points for an upgrade to business class or for some discount for your next flight. Also, frequent flyers are more likely to get a free upgrade than other passengers.

Goedkope-vliegtickets-vinden

5. ‘Negotiate’ about the price

I don’t think airlines will like this tip, but it works sometimes. Once I was searching for cheap flights to South America. I found one and I started the booking. But there it was – a discount code with another airline. So I closed the page and booked the flight with the discount.

Half an hour later I received an email of the first airline company. I could still finish my booking with €15 euros extra discount. I already booked my flight, but this was good to know! It’s like bargaining on a market in Asia. You look at a souvenir, ask for the price and then walk away to see the stuff of other vendors. The man or woman will probably yell that you can get the souvenir for a better price. Recognizable? Well, this is almost the same!

Goedkope-vliegtickets-vinden

6. Set up a price alert

Do you already know when you want to go and what your destination is? Then you can set up a price alert, for example with Skyscanner. You fill in the date and the destination and then you sign up for the alert. When a flight is getting more expensive or cheaper you will receive an email.

It’s nice that Skyscanner also shows you what the average price of that flight is in the mails. This way you can check if you already have a good deal or if you should wait a little longer for a better price.

7. Last minute or early bird?

This is a difficult one. Sometimes you can find some really cheap last minute flights. For just for a couple of dollars you can fly from Amsterdam to London for example. But that’s only when an airline is desperate for passengers. If the flight is almost fully booked the last minute prices will be sky high. Sometimes it also pays off to book a couple of months beforehand.

In january 2016 I flew for €30 euros from the Netherlands to Venice and back, but I booked the flights in october 2015. Three months beforehand. My mum visited me while I was in Venice. She bought her ticket only a couple of weeks beforehand and paid €80 euros for that same flight! It seems that the best time to buy a plane ticket is about 6 to 8 weeks beforehand.

Goedkope-vliegtickets-vinden

8. Check out the other nearby airports

Sometimes a less popular airport can have really good prices for long distance flights. For example, a single flight from Amsterdam to Cuba is around €600 euros, while the single flight from Brussels to Cuba is only €200 euros. Quite a difference, right?

Please do pay attention to the costs of traveling towards other airports. Sometimes the flight can be cheaper, but the trip to the airport can be more expensive than usual. For example: if I see a flight for €20 euros from Brussels or €50 euros from Eindhoven I will still choose Eindhoven. It takes a lot of time for me to go to Brussels (so it has to be worth some discount) and the trip is also €20-30 euros.

There are probably more options for international airports than you think. From my hometown Den Bosch in the Netherlands I already have more than 10 international airports that I can use (in the Netherlands and in Belgium)!

goedkope-vliegtickets-tips

9. Don’t book in the weekends

A lot of people check out the flights in the weekends, instead of on weekdays. Airlines and travel companies know this, so they will often charge a little bit more when you book your flight in the weekend. Tuesday seems to be the best day to book a flight because airlines change their prices again.

10. Take it easy with the luggage

If it’s possible you should try to only travel with hand luggage. With almost every airline you have to pay extra for checked-in luggage. Also be careful with the low-cost airlines. They are super picky about the hand luggage. If you’re luggage is too big or too heavy you easily pay an extra €30-50 euros to check in your hand luggage! I had this once with Ryanair, which made my flight quite expensive in the end.

Goedkope-vliegtickets-vinden-bagage

Do you have another great tip? Share it with me and other travelers in a comment![:]

Reacties via Facebook account

comments