Eerste Hulp Bij Backpacken #3 – Tips goedkope vliegtickets vinden

Ik ben een beetje een junk als het gaat om vliegtickets. Regelmatig vergelijk ik tientallen vluchten met elkaar, want het kan altijd nog nét iets goedkoper. Het kan tijdens het zoeken naar een goedkoop vliegticket lijken alsof je de doos van Pandora hebt geopend, want waar moet je nou beginnen? Ik deel mijn tips om goedkope vliegtickets te vinden graag met je in deze blog!

Tips om goedkope vliegtickets te vinden

1. Zoek incognito naar goedkope vliegtickets

Jouw zoekgeschiedenis op het internet wordt opgeslagen. Bovendien zijn er veel websites die bijhouden hoe vaak jij een pagina in een bepaalde periode bezoekt. Als een website ‘ziet’ dat jij iedere dag een bepaalde vlucht in de gaten houdt weten ze dat jij daarin geïnteresseerd bent. Dan vind je het vast niet erg om 10 euro meer te betalen, toch? Oneerlijk, maar zo werken veel reisaanbieders. Je kunt dit voorkomen door jouw zoekgeschiedenis en cachegeschiedenis te verwijderen voordat je gaat boeken. Daarnaast kun je ook een nieuw incognito venster openen om ervoor te zorgen dat websites niet opslaan wat jij doet en zoekt. Hoe je dat doet, lees je hier. Het is niet moeilijk!

goedkope-vliegtickets-tips

2. Let op de kortingen en de error fares

Ik heb me aangemeld op de nieuwsbrieven van diverse vliegmaatschappijen. Bijna wekelijks zie ik een kortingscode voor een bepaalde regio of zelfs bij iedere boeking. Scheelt vaak toch weer zo’n 15 tot 30 euro! Websites waar je vliegtickets kunt bekijken zijn Budgetair.nl en Tix.nl.

Daarnaast zijn er ook websites die nauwlettend in de gaten houden wanneer de prijzen van vliegtickets dalen. Enkele websites die ik zelf in de gaten houd zijn Tickettipper, WeFlyCheap, TravelUnlimited en Ticketspy.

3. Meld je aan voor loyaliteitsprogramma’s

Veel vliegmaatschappijen zoals United, AirAsia en zelfs Ryanair hebben loyaliteitsprogramma’s. Aanmelden kost weinig moeite: een paar gegevens invullen en je ontvangt een mailtje dat je vanaf dat moment punten kunt sparen. Zo legt Denise van de reisblog In Het Vliegtuig uit hoe zij door de jaren heen een paar gratis Europese vluchten heeft gespaard, alleen maar door te vliegen met Emirates. En van gratis vluchten worden we erg happy, toch? De gespaarde punten kun je vaak ook uitgeven aan een upgrade naar businessclass of korting op een volgende vlucht. Daarnaast hebben frequent flyers een grotere kans om een gratis upgrade te krijgen dan andere passagiers.

4. ‘Onbewust’ onderhandelen

Deze tip gaan vliegmaatschappijen denk ik niet leuk vinden, maar het werkt vaak wel. Ik zocht vorig jaar via Vliegtickets.nl naar vluchten naar Zuid-Amerika. Ik had een gunstige prijs gevonden, dus ik vulde alvast mijn gegevens in. Net op dat moment kwam er – jawel – een kortingscode voorbij van een andere website. Ik sloot de pagina af en boekte de vlucht uiteindelijk via de kortingscode.

Een half uur later ontving ik van Vliegtickets.nl een e-mail met een tijdelijke extra kortingscode van 15 euro die ik bij het afronden van mijn vliegticket kon gebruiken. Als je dus al een goedkope vlucht op het oog hebt is dit zeker het proberen waard. Het doet me denken aan mijn manier van onderhandelen op een buitenlandse markt. Ik bekijk het product, vraag naar de prijs en loop daarna al twijfelend weg om bij andere kraampjes te kijken. Veel marktlui komen je op dat moment al roepend achterna met een lagere prijs. Herkenbaar? Nou, zo werkt dit in principe ook!

5. Blijf op de hoogte door middel van een prijsalarm

Weet je wanneer en waarnaartoe jouw volgende reis gaat? Dan kun je een prijsalarm instellen, bijvoorbeeld via Skyscanner. Als je de datum en de bestemming invult zie je vervolgens aan de linkerkant een prijsalarm. Wanneer een vlucht duurder of goedkoper wordt ontvang je een e-mailtje.

Extra fijn is dat Skyscanner tegenwoordig een plaatje erbij plaatst wat de gemiddelde prijs voor die vlucht is. Op die manier kun je nog net iets beter inschatten of je te veel betaalt voor jouw vlucht, in vergelijking met het gemiddelde voor diezelfde vlucht.

6. Last-minute of vroegboeken?

Een vraag waar eigenlijk geen vast antwoord op is. Als een vlucht niet volgeboekt is kun je last minute voor slechts enkele euro’s ergens naartoe vliegen. De vliegmaatschappij heeft namelijk liever die enkele euro’s dan helemaal niks. Daartegenover loont het vaak ook om vroeg te boeken. Dit jaar vloog ik in januari voor 30 euro van Nederland naar Venetië en terug. Deze vlucht boekte ik al wel een aantal maanden van tevoren, in oktober. Mijn moeder boekte haar vluchten enkele weken van tevoren en betaalde maar liefst 80 euro! Het schijnt dat de prijzen voor een vlucht zo’n zes tot acht weken van tevoren het gunstigst zijn.

7. Vertrek eens vanaf een ander vliegveld

Houd ook de vluchten vanaf andere vliegvelden in de buurt in de gaten. Zo heb ik bijvoorbeeld een vlucht van Brussel naar Cuba gevonden voor zo’n 200 euro, terwijl een vlucht vanaf Amsterdam naar Cuba die dag zo’n 600 euro is. Wat een verschil!

goedkope-vliegtickets-tips

8. Boek niet in het weekend

Veel mensen bekijken vluchten vaak in het weekend. Logisch, want dan kun je op het gemak alle vluchten met elkaar vergelijken. Vluchtmaatschappijen en reisorganisaties weten echter dat de meeste mensen in het weekend zoeken en boeken. De prijzen vallen in het weekend vaak duurder uit dan op een doordeweekse dag. Dinsdag schijnt de beste dag te zijn om een vlucht te boeken.

Heb jij nog gouden tips om goedkope vliegtickets te vinden? Deel het in een reactie, zodat nog meer mensen kunnen profiteren van gunstig geprijsde vliegtickets!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments