[:nl]Goedkoop overnachten op vakantie: €300 euro of minder per maand uitgeven[:]

[:nl]Accommodatie is vaak een van de grootste kostenposten – zowel in het dagelijks leven als tijdens het reizen. Toch heb ik tot nu toe nog nooit meer dan €300 euro per maand uitgegeven aan accommodaties / wonen. You hear it right. Dat is een gemiddelde van €10 euro per dag. Hoe kun jij nou ook goedkoop overnachten en besparen op slaapplaatsen tijdens het reizen? Ik vertel je over alle manieren hoe ik overnachtingen en accommodaties regel.

Kleine kanttekening bij deze blog: houd er rekening mee dat ik de afgelopen jaren geen vaste woonplaats heb gehad. Dit is dus niet zozeer een blog voor als je goedkoop wilt wonen in Nederland. Het is vooral bedoeld om verschillende manieren te laten zien hoe je goedkoop kunt overnachten als je (lang) op reis bent of als digital nomad leeft en werkt.

Lees ook: 20x reistips als je gaat backpacken of een lange reis gaat maken

Goedkoop overnachten op vakantie: hoe dan?

1. Antikraak in Nederland

Laten we beginnen in Nederland, waar ik overigens niet zo heel vaak ben door mijn levensstijl als digital nomad. Ik weet hoe moeilijk het is om een betaalbare woning te vinden hier in Nederland. Als ik bijvoorbeeld hoor wat de prijzen voor een huis of appartement in mijn thuisstad Den Bosch zijn..

Toch heb ik een aantal maanden in Den Haag gewoond voor €300 euro. Mijn appartement had een metrohalte voor de deur, een supermarkt om de hoek en een groot park op loopafstand. Daarnaast was ik binnen 10 minuten met de fiets bij mijn werk en kon ik in mijn vrije tijd gemakkelijk op het strand chillen. Ideaal! Dit kwam omdat mijn appartement een antikraakwoning was. Het appartementencomplex zou in een jaar gesloopt worden, waardoor veel mensen daar niet willen wonen. Ook mijn ex woonde meer dan 2 jaar in een antikraakhuis in Tilburg met vrienden. Voor ongeveer €100 euro per maand!

Als je dus op zoek bent naar een tijdelijke, flexibele woonruimte in Nederland is antikraak ideaal én betaalbaar. Soms zijn dit appartementen of huizen die in de toekomst afgebroken gaan worden, maar het kunnen ook lege winkelpanden, scholen, kerken of zelfs gevangenissen zijn. Je moet vaak nog wel zorgen voor eigen meubelen en spullen. Het merendeel haalde ik zelf gratis of goedkoop van Marktplaats. Het nadeel is wel dat je meestal niet weet wanneer je weer moet verhuizen, dus je moet wel erg flexibel zijn.

Goedkoop-overnachten-antikraak

2. Werken voor een verblijfplaats tijdens jouw vakantie

Ik geloof sterk in ruilhandel. Diverse keren heb ik mijn vaardigheden als fotograaf/filmmaker/schrijver ingezet om bedrijven te helpen in ruil voor accommodatie. Dit is met name populair bij hotels en hostels. Zo sliep ik bijvoorbeeld in het hostel waar ik voor werkte in Israël. Iets huren is niet alleen erg lastig in Israël als je geen inwoner bent, maar ook nog eens erg duur. Voor een kleine slaapkamer in een gedeeld appartement betaal je al snel €600 euro. Ik ruilde daarom mijn tijd en vaardigheden in voor een gratis verblijfplaats (en andere voordelen zoals gratis eten en vervoer).

Ik werk zelf als freelancer waardoor ik geld blijf verdienen onderweg, maar ik ken ook veel reizigers die zo voor een lange tijd weg kunnen gaan met een beperkt budget. Bovendien is het leuk én duurzaam om op deze manier te reizen, want je leert een bestemming pas echt kennen als je langer op dezelfde plek blijft. En je ontmoet ook nog eens heel veel leuke mensen!

Overigens doe ik dit alleen voor werk waar ik mezelf kan blijven ontwikkelen (dus op marketing en creatief gebied), maar er zijn ook veel plekken waar je bijvoorbeeld kunt werken als receptionist, barman/-vrouw, schoonmaker of surfleraar. Bekijk het aanbod eens op websites zoals Workaway (van alles en nog wat), Wwooff (werken op boerderijen) en Travel Massive (voor de reisindustrie). Je moet niet héél erg gesteld zijn op je privacy, want een privékamer is niet heel gebruikelijk. Je slaapt namelijk meestal met meerdere mensen in een huis of zelfs in een kamer.

Terugblik-maart2018
Abraham-Hostel-Tel-Aviv

3. Ga naar landen waar wonen en overnachten goedkoop is

Een voor de hand liggende tip: ga naar landen waar het dagelijks leven goedkoop is. Ik heb een paar maanden in Suriname gewoond en ik betaalde €200 euro per maand voor mijn kamer. Maar als ik iets meer luxe had gewild had ik alsnog voor minder dan €300 euro iets kunnen vinden. Het leven is daar simpelweg goedkoop, vergeleken met thuis. Azië is overigens de plek waar je de goedkoopste overnachtingen zult vinden: zo overnachtte ik ooit voor €3 euro in een tweepersoons bungalow in Laos en kun je voor €10 euro per nacht privékamers in prima hostels of guesthouses krijgen. En soms zit zelfs het ontbijt bij die prijs inbegrepen!

Fox-and-the-firefly-bohol-hostel-Corners
Goedkoop-overnachten

4. Altijd op zoek naar kortingen en last minute aanbiedingen

Hoewel ik de hele wereld rondreis blijf ik wat dit betreft toch een Nederlander: ik ben altijd op zoek naar kortingen en last minute aanbiedingen. Veel hotels bieden kamers last minute aan voor aantrekkelijke prijzen. Ze kunnen er beter iets aan verdienen dan helemaal niets, toch? Via Secret Escapes kun je overnachten in luxe hotels voor een fijne prijs en via Hotelspecials kom je ook wel eens wat leuks tegen. Als je regelmatig in hotels of hostels van dezelfde keten overnacht check dan of ze een spaarprogramma hebben: hoe vaker je bij dezelfde keten overnacht, hoe meer korting je opbouwt of extra’s krijgt tijdens jouw verblijf.

Daarnaast zou ik je zeker aanraden om een account aan te maken als je vaker boekt bij Booking. Na een paar boekingen ben je al een Genius-member. waardoor je vaak korting krijgt op boekingen. Soms krijg je ook nog andere voordelen zoals een gratis welkomstdrankje, extra vroeg inchecken of laat uitchecken.

Radisson-blu-Djerba-overnachten

5. Couchsurfing

Als het je eigenlijk niet uitmaakt waar je overnacht – of het nou een bed of een bank is – dan is Couchsurfing een leuke manier om goedkoop te overnachten en rond te reizen. Er bestaat een grote community van mensen die het leuk vinden om andere mensen een verblijfplaats aan te bieden. Natuurlijk zitten er een paar griezels tussen, maar ook veel mensen die het simpelweg leuk vinden om in hun eigen stad andere reizigers te leren kennen.

Enkele tips als je wilt couchsurfen:

– Zorg dat je jouw profiel zo compleet mogelijk invult. Zonder foto gaat niemand je accepteren als gast.

– Bekijk de profielen van mensen en vertel waarom je graag bij de ander wilt overnachten. Een “Ik wil graag ergens gratis slapen” is natuurlijk niet een goede reden voor iemand om jou te hostel. Zoek naar onderwerpen of interesses waar jullie het over kunnen hebben als je elkaar ontmoet.

– Iemand stelt zijn of haar huis open voor jou, dus het is vaak wel zo netjes om iets terug te doen. Stel bijvoorbeeld voor om te koken of wat boodschappen te halen. Als je niet lang onderweg bent kun je ook een presentje van thuis meenemen (stroopwafels doen het vaak goed, drop iets minder).

Lees ook: eerste hulp bij backpacken #3 – goedkope vliegtickets scoren

6. Vrienden van over de hele wereld

Eigenlijk is dit couchsurfen maar dan bij mensen die je al kent. Hoe meer je reist, hoe meer vrienden van over de hele wereld je maakt. En die vrienden vinden het vaak hartstikke leuk om jou weer een keer te zien. Bijkomend voordeel is dat – wanneer zij geen slaapplaats voor je hebben – ze vaak de moeite nemen om in hun omgeving rond te vragen of iemand een plekje over heeft.

Tip: hoewel je weliswaar gratis overnacht is het wel zo netjes om bijvoorbeeld boodschappen te doen en een keer te koken, een etentje te betalen of een leuk cadeautje mee te nemen voor degene bij wie je mag overnachten.

Goedkoop-overnachten-vrienden
bijzondere-overnachtingen-tag

7. Housesitting: babysitten, maar dan op huizen

Housesitting wordt steeds populairder. Het houdt in dat mensen op vakantie gaan, maar hun huis niet onbewoond achter willen laten (omdat dit de kans op inbraken vergroot). Of ze hebben planten, huisdieren of een zwembad die ze niet weken zomaar achter kunnen laten. Iemand past daarom op het huis en kan daar dan kosteloos verblijven. Websites waar mensen (betaald) een oproep plaatsen en kunnen reageren zijn Trusted Housesitters en Mind My House. Daarnaast worden er ook regelmatig oproepen geplaatst in Facebookgroepen over reizen en digital nomads. Een bekende waar ik regelmatig dit soort oproepen in zie verschijnen is Wereldvrouwen.

8. Overnachten in de natuur: kamperen

Natuurliefhebber? Dan is kamperen een ideale manier om goedkoop te overnachten als je op reis gaat. Je moet wel eerst investeren in een goede tent en slaapzak, maar daarna vallen de kosten mee. Of helemaal gratis, als je gaat wildkamperen. Niet in alle landen mag je wildkamperen, dus check dit voordat je op reis gaat. In Nederland is wildkamperen niet toegestaan, maar je mag wel paalkamperen: gratis kamperen op plekken die zijn aangegeven met een paaltje. Hier vind je de locaties waar dat mag in Nederland en Vlaanderen.

Goedkoop-overnachten-kamperen
Overnachten-Jordanië-Wadi-Rum

9. Doe regelmatig mee met winacties

Ik ben een zondagskind, dus volgens mijn ouders heb ik daarom altijd zo veel geluk met winacties. Volgens mij heb ik zeker ieder jaar in mijn leven wel iets heb gewonnen. En dus ook overnachtingen. Als je regelmatig meedoet met winacties bestaat er een kans dat jij ergens gratis kunt overnachten. Zo ging ik onder andere gratis met mijn moeder een weekend naar Duitsland via Travelbird, won ik een hotelbon van €125 euro via Hotelgift om een paar dagen in Parijs te overnachten en ging ik met Anita (van Weekendtoerist) een week naar het heerlijke Spanje (zij had een week overnachten in een villa gewonnen)!

spanje-terugblik-mei-2017
Overnachten-spanje

10. Multitasking: reizen tijdens het overnachten

Ik houd van multitasken. Zo combineer ik eten het liefst met een andere handeling en luister ik tegenwoordig podcasts als ik ga hardlopen. Ook mezelf verplaatsen van A naar B combineer ik graag met iets: slapen. Ik heb het geluk dat ik overal waar ik ga zitten en mijn ogen dicht doe in slaap val. Als ik een lange afstand moet afleggen neem ik daarom het liefst de trein of de bus. Nachttreinen en nachtbussen zijn in landen waar de afstanden groot zijn – zoals Egypte, Colombia of Thailand – heel populair en helemaal niet gek. Sommige treinen hebben zelfs coupés met ligbedden!

Binnen Europa vind ik de bussen van Flixbus erg prettig. Ik heb meerdere keren de nachtbus van Eindhoven naar Londen genomen. Je valt rond 12 uur ’s nachts in slaap, wordt hooguit een keertje wakker voor de paspoortcontrole en stapt rond 7 uur ’s ochtends uit in het centrum van Londen. Helemaal prima, en dat vaak voor €20 euro! Maar de kanttekening is wel dat ik dit alleen zou aanraden als je net zo gemakkelijk overal kunt slapen als ik. Als je namelijk geen oog dicht doet ben je bij aankomst helemaal kapot en is je dag eigenlijk verpest.

Goedkoop-overnachten-trein
Goedkoop-overnachten-trein

11. Werken in de reisindustrie

Dit is een tip die natuurlijk niet voor iedereen is bedoeld, maar ik wil hem toch even uitlichten. Ik werk namelijk veel in de reisindustrie. Dit houdt in dat wanneer ik voor een opdrachtgever of tijdens een persreis ergens in het buitenland overnacht ik niet voor mijn accommodatie hoef te betalen. Dit is bijvoorbeeld zo voor de creatieve sector in de reiswereld (schrijvers, bloggers, fotografen en filmmakers), maar ook voor reisadviseurs en -specialisten die voor werk op reis gaan om accommodaties te beoordelen. Een vriendin van mij stelt luxe Afrika reizen samen voor mensen en is daardoor meerdere keren per jaar in die luxe safari lodges en prachtige accommodaties te vinden, die al snel zo’n €100-200 euro per nacht kosten.

Lees ook: 10x geld verdienen als blogger – hoe doe je dat?

Overnachten-ecolodge-Colombia-Better-Places
Overnachten-Jordanië-Feynan
Overnachten-Jordanië-Feynan

12. Houseswapping: van huis ruilen

Deze tip geldt niet voor mij (want ik heb – nog – geen eigen huis), maar wil ik toch delen: houseswapping. Wil je er even tussenuit maar heb je geen idee waar je naartoe wilt gaan? Kijk dan eens of je van huis kunt wisselen met iemand anders. Zo heb je iemand die op jouw huis let én je hebt een gratis plek om te overnachten op een andere bestemming. In Amerika weet ik dat Craigslist vaak wordt gebruikt, maar dat is in Europa niet echt populair. Wel kun je een voorstel doen in Facebookgroepen over reizen en expats. Regelmatig zie ik bijvoorbeeld oproepjes in de groep Wereldvrouwen voorbijkomen van mensen die graag huizen willen wisselen.

Lees ook: eerste hulp bij backpacken #2 – sparen voor jouw droomreis

Dit zijn mijn manieren om goedkoop te overnachten en te zorgen dat ik geen enorme bedragen kwijt ben aan accommodatie op reis. Heb jij nog meer tips? Deel ze hieronder met mij en andere lezers via een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.[:]

Reacties via Facebook account

comments