Online geld verdienen #5: geld verdienen met cryptomunten

Geld verdienen met cryptomunten klinkt voor veel mensen als abracadabra. Ook ik dacht lange tijd dat het allemaal maar moeilijk en ingewikkeld zou zijn. De afgelopen jaren kwam ik wel digital nomads en online ondernemers tegen die hun inkomsten verdienen dankzij cryptocurrency. Toen iemand mij eenmaal door de wereld van cryptocurrency begeleidde begon ik het beter te snappen. Ik begon het zelfs leuk te vinden. Het is een interessante manier om online geld te verdienen, mits je weet waar je mee bezig bent. Daarom deel ik in dit artikel tips als jij ook aan de slag wilt gaan met cryptomunten.

Lees ook: digital nomad worden – de beste tips om reizen en werken te combineren

Veelgebruikte termen in cryptocurrency: simpel uitgelegd

In cryptocurrency worden veel termen gebruikt en dat kan het voor mensen moeilijk maken. Het is daarom belangrijk om je eerst goed in te lezen in deze termen. Bij deze een simpele uitleg over een paar veelgebruikte termen:

 • Cryptocurrency: een digitaal betaalmiddel dat enkel uit digitale munten bestaat. De munten – cryptomunten genoemd – zijn dus alleen virtueel en worden niet tastbaar gemaakt. Bij het handelen in en betalen met cryptocurrency worden géén banken gebruikt, maar een systeem zoals block-chain. Hiermee worden transacties transparant gemaakt zonder de tussenkomst van een andere partij. Cryptocurrency is voor iedereen beschikbaar, ongeacht leeftijd of land van herkomst. Daarom wordt cryptocurrency door steeds meer mensen gezien als de volgende stap in hoe we met geld zullen omgaan.
 • Bitcoin: de eerste en meest bekende cryptomunt is Bitcoin. Deze cryptomunt werd in 2009 gelanceerd door Satoshi Nakamoto (pseudoniem voor een anoniem persoon of misschien zelfs wel een groep).
 • Altcoins: Bitcoin is de “oermunt”, maar er zijn inmiddels duizenden digitale munten gecreëerd. Deze worden altcoins – oftewel alternatieve coins – genoemd. Het succes van een cryptomunt valt of staat door het vertrouwen dat (potentiële) kopers in de munt hebben.
 • Block-chain: het bijzondere van cryptocurrency is dat er meestal niet één centrale plek ingezet wordt, zoals een bank. Bij cryptocurrency wordt meestal gebruik gemaakt van een systeem genaamd block-chain. Ieder blokje bevat een transactie met informatie en wordt aan de ketting toegevoegd. Dit is een openbaar kasboek dat wordt gecontroleerd door al de computers die zijn aangesloten. Op die manier worden de transacties door meerdere computers gecheckt en kan er geen fraude ontstaan. Er is dus geen derde partij zoals een bank nodig, omdat een block-chain netwerk zichzelf controleert.  
 • Mining: het proces dat nieuwe cryptomunten creëert. Zie het als een digitale variant van goud zoeken. Cryptomunten die op deze manier worden gecreëerd gebruiken vaak de term Proof-of-Work. Mensen die hun computer beschikbaar stellen voor mining worden beloond met cryptomunten – en verdienen op die manier dus geld aan mining. Houd er wel rekening mee dat mining veel computerkracht vergt, dus lang niet iedere computer is hier geschikt voor.
 • Coin exchange: dit is een cryptocurrency beurs waar vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. Dit is de plek waar de koper (jij) direct cryptomunten kunt kopen. Een Nederlandse coin exchange is Bitvavo, een populaire internationale is Binance.  
 • Coin broker: dit is een tussenpartij tussen de koper (jij) en de coin exchange waar de cryptomunten worden aangeboden. Een coin broker vraagt meestal een hogere fee voor het handelen dan een coin exchange. Daar staat wel tegenover dat je meer service krijgt en het wat meer uit handen kunt geven. Ideaal voor beginners die zich niet al te veel zelf in cryptocurrency willen verdiepen, maar wel geld willen investeren – en op de lange termijn verdienen natuurlijk. Een Nederlandse coin broker is bijvoorbeeld Bitonic.  
 • Day trading: dagelijks zo goedkoop mogelijk munten kopen en met zo veel mogelijk winst verkopen. Dit vergt veel aandacht en research naar de verschillende munten, aangezien day traders vaak in heel wat verschillende munten handelen. Op de korte termijn kun je hier prima aan verdienen als je weet wanneer je moet inkopen en verkopen, door onder andere het nieuws te volgen en technische analyses te maken.  
 • HODL: Hold On for Dear Life. Hiermee wordt bedoeld dat mensen in een munt investeren om er op de lange termijn winst mee te maken. Dit vergt minder aandacht, want je rekent erop dat je jouw winst pas pakt wanneer een munt écht gaat pieken. En dat kan soms een paar jaar duren.

Investeren voor korte en lange termijn

Je kunt verschillende strategieën gebruiken voor geld verdienen met cryptomunten. Je kunt allereerst inkopen en verkopen voor de korte termijn. Dit wordt day trading genoemd. Mensen die zich hiermee bezighouden kopen regelmatig munten goedkoop in, om ze vervolgens met winst door te verkopen. Het woord geeft al aan dat er dagelijks gehandeld wordt, dus het is tijdrovend en vraagt veel aandacht. Het voordeel is dat je regelmatig winsten pakt als jij je genoeg verdiept in de koersen. Mensen die dit doen stellen prijsalarmen in, checken constant de koersen, maken technische analyses en hebben vaak een hoop munten in hun bezit. Op die manier verspreiden ze hun kansen om op de korte termijn met winst te verkopen. Logischerwijs vraagt deze techniek veel kennis over de munten en aandacht om alles in de gaten te houden.        

Wanneer mensen inkopen en verkopen voor de lange termijn wordt dit HODL genoemd: Hold On for Dear Life. De koers van Bitcoin of altcoins kan in dagen en weken behoorlijk schommelen. Maar als je naar de afgelopen jaren kijkt zie je dat er op de lange termijn vaak winst te behalen is. Zie het als een investering die je maakt en waar je een tijdje niet meer naar omkijkt. In de toekomst verkoop jij jouw cryptomunten hopelijk met (veel) winst. Hoe veel, dat staat nog niet vast. Deze manier van geld verdienen met cryptomunten is minder stressvol, want je hoeft niet dagelijks de koers in de gaten te houden.   

Tot slot is er ook nog een strategie die ertussen valt: swingtraden. Mensen die op deze manier geld verdienen met cryptomunten herkennen de trends. Ze doen analyses voor de munten die ze goedkoop kunnen inkopen en die potentie hebben. Regelmatig laag inkopen en op de piek van zo’n munt verkopen met veel winst. En vervolgens wordt dat weer herhaald bij een andere munt.

briefgeld-verschillende-valuta

Inspiratie om meer te leren over geld verdienen met cryptomunten

De volgende informatiebronnen hebben mij geholpen om meer te leren over geld verdienen met cryptomunten:

 • Facebookgroep Cryptodiggers for Women. Logischerwijs alleen voor vrouwen. De sfeer is hier erg prettig. Beginners worden niet belachelijk gemaakt als ze een vraag stellen, zoals dat in andere groepen soms wel kan gebeuren.
 • Facebookgroep Cryptocurrency Club Nederland. Ik plaats hier zelf eigenlijk weinig informatie en vragen in, maar het is een fijne groep om nieuws rondom bepaalde munten in de gaten te houden.
 • Gratis cursus van Alles Over Crypto. De jongens van Alles Over Crypto laten op een makkelijke manier zien dat iedereen met cryptocurrency aan de slag kan gaan. Op de website vind je heel wat informatie, maar ik zou beginners vooral aanraden om hun gratis cursus even te bekijken.     
 • Gratis cursussen van Madelon Vos. Ook Madelon heeft veel kennis te bieden over cryptocurrency en technische analyses maken via haar gratis cursussen. Ik vond het bijvoorbeeld erg interessant om te leren hoe ik de Japanese Candlesticks-grafiek kan lezen, in plaats van een lijngrafiek.  
 • CoinMarketCap. Ik vind dit een van de fijnste websites om de koersen van alle cryptomunten te bekijken. Bovendien vind je bij iedere cryptomunt ook achtergrondinformatie over de munt, de oprichters en wat de munt uniek maakt. Dit helpt je om te bepalen of er volgens jou potentie in een bepaalde cryptomunt zit.
 • Podcast van CryptoCoiners. Ik ben gek op podcasts, dus tijdens een wandeling kan ik mezelf even laten bijpraten over het laatste nieuws rondom cryptomunten en Bitcoin.
 • Confessions of a Crypto Millionaire van Dan Conway (Engelstalig). Als er iemand is die kan vertellen wat voor een emotionele rollercoaster de wereld van cryptocurrency is is het Dan wel. In zijn boek vertelt hij hoe hij ontzettend veel geld heeft verdiend, maar ook hoe stressvol het hele proces is geweest. Hij ging zo ver dat hij al het spaargeld en het geld van de hypotheek in crypto had geïnvesteerd, in de hoop om dikke winst eruit te halen. Dat pakte voor hem goed uit, maar was de timing anders geweest dan hadden hij en zijn familie op straat gestaan. Aanrader om te lezen!      

Wat heb je nodig om te beginnen met cryptocurrency?

Je kunt jouw investering bijvoorbeeld regelen via een coin broker, oftewel een tussenpersoon of -bedrijf. Dit is handig als je slechts een paar investeringen wilt doen voor de lange termijn. Wil je zelf iets meer controle hebben en de koersen bestuderen? Dan kun je het beste handelen via een coin exchange. Zo ben ik zelf ook begonnen.  

Een Nederlandse coin exchange is Bitvavo. Ik vind het dashboard overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Geld overmaken en opnemen gaat snel en kan gemakkelijk via iDeal. Bovendien zijn de handelskosten maximaal 0,25%, wat natuurlijk gunstig is als je gaat handelen. Niet alle cryptomunten zijn bij Bitvavo aangesloten, maar de meeste bekende munten zijn hier sowieso te vinden. Andere coin exchanges zijn Binance (Engelstalig, meer munten maar wel minder gebruiksvriendelijk), BitcoinMeester (Nederlands) en Litebit (Nederlands)

 • Maak binnen een paar minuten een account aan bij Bitvavo, via “Aanmelden”. Als welkomstcadeau betaal je via deze link in de eerste week geen handelskosten over de eerste €1000 euro.     
 • Jouw identiteit wordt gevalideerd door een paar kleine opdrachten, zoals het maken van een foto van jouw identiteitsbewijs en van jouw gezicht. Zorg dat je dus een paspoort of identiteitskaart bij de hand hebt.
 • Jouw profiel wordt goedgekeurd – bij mij gebeurde dit al binnen een paar minuten.
 • Wanneer je bent ingelogd zul je eerst jouw tegoed moeten aanvullen. Dit kan gemakkelijk via iDeal. Ik zou aanraden om als beginner met een klein bedrag te beginnen, maximaal €50 euro.
 • Wanneer het tegoed op jouw account staat kun je jouw cryptomunten gaan kopen! Je kiest hoe veel euro je per munt wilt investeren en drukt dan op “kopen”.
 • Wil je de munt verkopen? Die knop vind je ernaast. Zorg ervoor dat je dit altijd dubbelcheckt voordat je verkoopt of meer inkoopt. Een fout zit in een klein hoekje!
 • Wanneer je jouw winst wilt laten uitbetalen moet je het dus eerst vanuit de munt naar jouw Bitvavo tegoed laten storten. Vervolgens kun je het Bitvavo tegoed naar jouw rekeningnummer overmaken.

Tips voor geld verdienen met cryptomunten

1. Gelóóf in cryptocurrency

Het is allereerst belangrijk dat jij gelóóft in de potentie van cryptocurrency. Ik roep al jaren dat er een andere vorm van geld en betalingen gaat komen, vooral om het wereldwijd makkelijk te maken. Ik heb er vol vertrouwen in dat cryptocurrency op wereldniveau verandering gaat brengen de komende jaren.

Vind jij cryptocurrency onzin? Dan is het misschien niet zo verstandig om hierin te investeren. Er zijn genoeg andere projecten waarin je kunt investeren en winst kunt behalen door middel van rente. Denk aan investeren in aandelen, vastgoed of projecten via Lendahand. Koersen stijgen en dalen omdat mensen wel of geen vertrouwen in een bepaalde munt hebben. Zo werkt de traditionele beurs – en de cryptocurrency beurs werkt op diezelfde manier.  

2. Doe research naar een cryptomunt vóórdat je deze aanschaft

Dit is vaak waar het fout gaat bij mensen die geld verliezen via cryptocurrency. Mensen gaan mee in een bepaalde hype en kopen snel even een paar munten, voordat ze uitzoeken waar ze eigenlijk in investeren. Tegenwoordig zijn er duizenden munten – en die zijn heus niet allemaal succesvol. Je wilt instappen wanneer de prijs laag ligt, maar wel in een munt die een toekomst heeft. Bovendien zijn er ook genoeg cryptomunten die als scam worden opgezet, waardoor alle investeerders hun geld kwijtraken. Doe dus research naar de cryptomunt waar jij in gaat investeren. Wie is de oprichter? Wat is de manier van het creëren van munten? Welke technologie gebruiken ze voor het proces? Wanneer is de cryptomunt? Een beetje research zorgt ervoor dat je slim leert investeren.  

3. Investeer alleen geld dat je kunt missen

Nog iets waar het vaak fout gaat: mensen gaan mee in de hype dat ze snel veel geld willen verdienen met een bepaalde cryptomunt. En dus willen ze direct geld inleggen dat ze misschien helemaal niet kunnen missen – of niet eens hebben. Geld lenen om te investeren in cryptomunten is niet slim. Er bestaat namelijk altijd een kans dat een munt in elkaar zakt en niets meer waard is. En dan ben jij je inleg grotendeels kwijt en moet je wachten tot de waarde weer gaat stijgen.

Bij veel cryptomunten geloof ik dat jouw inleg op de lange termijn alsnog winstgevend gaat zijn, maar daar heb je dus pas over een paar jaar iets aan. Zie het als geld waar je in principe niet aan komt de komende jaren. Het daadwerkelijke verlies pak je pas als je jouw cryptomunten verkoopt met verlies. Zolang je de munten niet verkoopt is er eigenlijk niets aan de hand, ook niet bij een tijdelijke dip.

Maar om te voorkomen dat je in geldproblemen komt is het verstandig om alleen geld te investeren wat je daadwerkelijk kunt missen. Zet bijvoorbeeld maandelijks een percentage van het geld dat naar jouw spaarrekening gaat opzij om in cryptomunten te investeren.  

4. Focus vooral op de betrouwbare, grote cryptomunten

Er bestaan duizenden cryptomunten, maar die zijn lang niet allemaal succesvol. Wil je dus zo min mogelijk risico lopen met jouw investering? Ga dan voor de grote namen, de betrouwbare cryptomunten. Bekijk de grafieken van de bekende munten van de afgelopen jaren. Je zult zien dat de grote namen zoals Bitcoin, Ethereum, Tether, Cardano en Litecoin hun ups en downs hebben, maar dat de koers al die jaren is blijven stijgen.

Wanneer cryptomunten aan een coin exchange zoals Binance of Bitvavo zijn toegevoegd kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat dit legale munten zijn waarin je kunt investeren. Gebruik je een eigen wallet en wil je vooral experimenteren met nieuwe altcoins? Dan is er een kans dat je wordt opgelicht. Nieuwe altcoins moeten zichzelf bewijzen, maar kunnen juist ook zijn opgezet om geld af te troggelen van mensen. Wees hier dus voorzichtig mee!    

5. Ga serieus en op een veilige manier met jouw digitale cryptomunten om

Ik heb al heel wat horrorverhalen gelezen van mensen die zijn gehackt en al hun cryptomunten zijn kwijtgeraakt. Of mensen die hun unieke code niet meer konden vinden en dus geen toegang meer hadden tot hun digitale portemonnee. Het is daarom belangrijk om hier serieus mee om te gaan. Voor de inlog van mijn coin exchange maak ik gebruik van een Twee-Factor code (2FA). Op mijn telefoon krijg ik een code te zien die ik vervolgens op mijn computer moet invullen. Daarnaast moet ik nieuwe apparaten altijd valideren via mijn mail.

Tot slot maak ik gebruik van een VPN-verbinding, om zo veilig mogelijk te internetten. Met deze link kun je ExpressVPN gratis 30 dagen uitproberen!

Ga je voor de lange termijn investeren in cryptocurrency? Dan is het slim om ook een fysieke opslagplaats voor jouw munten te hebben. Dit wordt een hardware wallet genoemd. Onder handelaren is de Ledger Nano S een populair apparaat om jouw cryptomunten op te slaan.     

6. Stel een prijsalarm in voor de inkoop en verkoop

In de app van Coin Market Cap heb ik een lijst met favoriete munten. Dit zijn munten waar ik research naar heb gedaan en waar ik in investeer. Zo zie ik in één oogopslag hoe het met de koers van mijn cryptomunten gaat. Via de app kun je ook prijsalarmen (price alerts) instellen.

Zo hoef jij niet constant de koersen te bekijken, maar wacht je gewoon tot je een melding krijgt dat een cryptomunt een bepaalde prijs heeft bereikt. Stel een minimumprijs in voor het inkopen en een minimumprijs voor het verkopen (voor de korte termijn). Ik bereken deze prijzen meestal door naar de grafieken te kijken. Ik pak bijvoorbeeld de 3 hoogste en 3 laagste punten in de grafiek van 30 dagen en bereken daar het gemiddelde van. Dat is de prijs die ik dan voor een cryptomunt wil betalen. In de app vind je ook de gemiddelde prijs per gekozen periode (1 uur, 24 uur, 7 dagen, 30 dagen, 90 dagen, 1 jaar, volledig).   

7. Ga niet handelen vanuit emotie, maar gebruik een strategie   

Handelen in crypto kan een emotioneel spelletje worden als je geen strategie gebruikt – en je daar aan houdt. Door jezelf een minimumbedrag te geven voor de inkoop en de verkoop wordt het allemaal wat minder emotioneel. Het is hartstikke leuk om te zien wanneer jij jouw cryptomunt goedkoop hebt ingekocht en deze na een paar dagen flink ziet opklimmen. Binnen een paar dagen heb je ineens 20% winst gemaakt op jouw investering, tof! ‘

Maar wat omhoog gaat kan ook weer net zo snel omlaag gaan. Wanneer de koers omlaag gaat zie je mensen vaak in paniek schieten. Moet ik mijn munten nu nog snel gaan verkopen? Zal ik juist bijkopen? Of zakt deze munt in elkaar en blijft er niets over van mijn investering? Hetzelfde geldt als een cryptomunt ineens lekker omhoog schiet. Op een vrij hoge prijs willen mensen alsnog inkopen, omdat ze bang zijn dat ze anders de “geldboot” missen. Fear Of Missing Out, oftewel FOMO. Voor de lange termijn kan dit prima werken als strategie. Een paar dagen maken immers weinig verschil als je jouw winst pas over een paar jaar tijdens een piek laat uitkeren. Maar als je wat meer gaat day traden en swingtraden wil je niet inkopen en verkopen vanuit emotie.

Wanneer wil jij geld / winst opnemen?

Bepaal voor jezelf wanneer jij geld opneemt vanuit jouw cryptomunten. Sommige mensen halen alleen hun investering eruit en gaan door met de winst. Mocht de munt daarna slecht gaan, dan zijn ze in principe niets kwijtgeraakt. Stel: je hebt €100 euro geïnvesteerd in een cryptomunt en een paar maanden is de waarde €263 euro. Je kunt dan de €100 euro investering eruit halen en met €163 euro doorgaan.

Andere mensen halen hun investering eruit, plus een percentage winst. We gebruiken hetzelfde voorbeeld: €100 euro ingelegd en de waarde is nu €263 euro. Je zou dan 20% winst mee kunnen pakken. 20% van de €163 euro winst is €32,60 euro. Dan zou je dus €132,60 euro opnemen en met €130,40 euro blijven investeren in jouw munt.

8. Bekijk of jouw cryptomunt gebruikmaakt van staking

Een passieve manier om geld te verdienen met cryptomunten is staking. Dit is een beloning omdat je een cryptomunt vasthoudt en het netwerk versterkt en ondersteunt. Het is als het ware een rente die je krijgt over jouw cryptomunt. Ik ontvang bijvoorbeeld wekelijks een beloning via staking door mijn investering in Cardano (ADA). In Bitvavo wordt dit wekelijks op jouw account erbij geschreven. Zeker een interessante manier om wat extra geld te verdienen met cryptomunten waar jij vertrouwen in hebt. Vaak wordt dit aangeduid met Proof-of-Stake. Op Bitvavo zie je een S-icoontje bij de cryptomunt staan als dit mogelijk is. Je hoeft er bijna niks voor te doen: je moet staking alleen bij de instellingen inschakelen om eraan te verdienen.

wereldbol-spaarpot-munt

Lees ook: online geld verdienen #2 – geld verdienen met affiliate marketing

Dit waren de tips die ik met je kan delen voor het geld verdienen met cryptomunten. Cryptocurrency is absoluut interessant, mits je er voldoende over weet en de risico’s kunt inzien, met name als je met nieuwe cryptomunten aan de slag gaat. Heb jij een vraag over crypto? Of ken jij nog meer tips voor mij en andere lezers? Voel je vrij om deze hieronder in de reacties te delen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bestebank. Daarnaast vind je in dit artikel affiliatelinks van Bol.com. Meer informatie over affiliate en samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments