Jessica-met-laptop-online-werken-Portugal

Online geld verdienen #2: geld verdienen met affiliate marketing

Geld verdienen met affiliate marketing is een van mijn favoriete manieren om online geld te verdienen. Het is een prima manier om je werk locatie-onafhankelijk uit te voeren. Bovendien is het een passief inkomen. Wanneer de artikelen en de pagina’s met affiliate links eenmaal zijn geschreven hoef je er niet meer naar om te kijken. Je kunt je dan vooral focussen op het promoten van de content waar affiliate links in staan. Artikelen die ik jaren geleden heb geschreven leveren mij nog steeds geld op dankzij affiliate marketing.

Allereerst: wat is affiliate marketing? Dit is een vorm van online marketing waarbij adverteerders / bedrijven samenwerken met partners: de affiliates. Deze worden ook vaak publishers genoemd. Ik ben met Corners of the World bijvoorbeeld zo’n affiliate.

Deze mensen hebben websites of platformen waar ze andermans producten en diensten kunnen promoten. Meestal gebeurt dit door middel van een website waar zij affiliate links op plaatsen. Affiliate links bevatten een unieke code zodat de adverteerder precies weet via welke partner een klant naar de adverteerder komt. Je ziet steeds vaker dat platformen zoals YouTube, Instagram en Pinterest ook worden gebruikt om affiliate links te delen met volgers. Nadat er via zo’n affiliate link iets wordt gekocht of geboekt krijgt de affiliate een commissie. De affiliate heeft namelijk voor een nieuwe klant gezorgd.

geld-verschillende-valuta

Wat heb je nodig om geld te verdienen met affiliate marketing?

Affiliate marketing is zeer gemakkelijk in te zetten om online geld te verdienen. Je hebt er bovendien heel weinig voor nodig:

  • Een website waar je de affiliate links op kunt plaatsen
  • Wil je geen website bijhouden? Dan kun je affiliate marketing vaak ook inzetten via andere kanalen zoals YouTube, Pinterest en Instagram. Je plaatst de affiliate links dan in de beschrijving
  • Waardevolle content & een loyaal publiek dat jou vertrouwt. Zonder volgers of lezers zal er ook niet veel doorgeklikt worden op jouw affiliate links. En dan levert affiliate marketing dus ook geen geld op        
digital-nomad-vragen

Tips voor online geld verdienen met affiliate marketing

1. Kies een niche voor jouw website/kanaal met affiliate marketing

Tegenwoordig zijn er zó veel websites, dus het is belangrijk om ertussenuit te springen. Het is daarom goed om een niche te kiezen. Je hoeft niet alleen máár op die niche te focussen. Maar dit zou wel een onderwerp moeten zijn waarmee jij geassocieerd wilt worden. Corners of the World focust voornamelijk op avontuurlijk reizen, outdoor, sportieve activiteiten en het leven als digital nomad. De meeste artikelen met affiliate links erin focussen op deze onderwerpen. Ik heb trouwens ook een paar artikelen over planten – een andere hobby – geschreven en via die affiliate links worden ook regelmatig aankopen gedaan. Maar de meeste leads (verkopen) komen toch via de artikelen die binnen mijn niche vallen. Daar kennen mensen mij immers van, daar ben ik de ‘expert’ voor.

2. Zoek adverteerders bij elkaar via affiliate netwerken

Affiliate netwerken zijn platformen waar meerdere adverteerders bij zijn aangesloten. Als affiliate kun jij je op die manier makkelijk aansluiten bij tientallen, zo niet honderden, adverteerders. Vervolgens word je uitbetaald door het affiliate netwerk. Dit is prettig, want daardoor hoef je niet te wachten tot je bij één adverteerder genoeg commissie hebt verdiend. Het affiliate netwerk telt alle commissies bij elkaar op en betaalt je vervolgens (maandelijks) uit.

Heb je interesse in geld verdienen met affiliate marketing? Bekijk dan eens de volgende affiliate netwerken:

3. Staat een bedrijf of merk er niet tussen? Kijk dan of de partij zelf een affiliate programma heeft

Niet alle adverteerders zijn aangesloten bij zo’n affiliate netwerk. Sommige partijen hebben hun eigen affiliate programma. Kun je een mogelijke partner dus niet vinden in de affiliate netwerken? Zoek uit of ze een eigen affiliate programma hebben. Een paar individuele affiliate programma’s die ik gebruik zijn:

4. Gebruik Google Analytics om meer te weten te komen over jouw bezoekers

Via Google Analytics blijf je op de hoogte hoe bezoekers op jouw website komen én hoe zij zich gedragen. Google Analytics kan je dus veel informatie geven welke artikelen goed gevonden worden en of mensen doorklikken op jouw links. Zie jij dat een bepaald onderwerp erg populair is? Misschien kun je er nog meer over schrijven of het artikel nóg meer uitbreiden!

5. Raad diensten en producten aan waar jij achter staat

Affiliate marketing is grotendeels gebaseerd op het vertrouwen dat jouw lezer / volger heeft in jouw mening, in jouw ervaring. De meeste leads (verkopen) komen daarom dankzij producten en diensten waar jij bekend mee bent. Reviews doen het voor affiliate marketing erg goed. Heb jij een product waar je enthousiast over bent? Vertel erover, deel foto’s en vergeet niet om tot slot een affiliate link naar het product te delen.

Voorbeeldje: ik word snel misselijk op reis. In het artikel over tips voor reisziekte deel ik onder andere de tip om Sea Band bandjes te dragen. Deze onderdrukken bij mij het misselijke gevoel als ik op een boot of in een bus zit. Ik kan vanuit mijn eigen ervaring vertellen dat dit werkt, waardoor de kans groot is dat mensen deze tip serieus nemen en de bandjes ook willen uitproberen. Wie doorklikt op de Sea Band bandjes komt terecht op de website van Bol.com. Als mensen dankzij mij een aankoop doen krijg ik daar vervolgens weer commissie over. Verkoper blij (want weer een verkoop zonder er moeite voor te doen), ik blij (want er is weer money om koffie te kopen), lezer blij (want geholpen dankzij mijn tips). Iedereen is dus blij bij deze vorm van samenwerken – en daarom ben ik fan van affiliate marketing.  

Houd in je achterhoofd dat lezers jouw naam/website met de desbetreffende partijen associëren. Ben jij erg enthousiast over een product dat ontzettend slecht is? Of een dienst waarbij mensen eigenlijk worden opgelicht? Dan zul je op de lange termijn jouw volgers verliezen en dus geen geld meer verdienen met affiliate marketing. Affiliate marketing draait om het delen van waardevolle informatie én het vertrouwen van de lezer in die informatie.

digital-nomad-spanje

Voordelen van geld verdienen met affiliate marketing

1. Het zijn passieve inkomsten, dus lekker veel vrijheid

Slapend rijk worden is misschien wat overdreven, maar hoe leuk is het om te zien dat jij geld hebt verdiend terwijl je sliep of op vakantie was? Passieve inkomsten geven je veel vrijheid, want je zit niet meer aan een 9-tot-5-baan vast. JIJ bepaalt waar en wanneer je de artikelen met affiliate links wilt schrijven en promoten. Bovendien schrijf je het artikel eenmalig, maar kun je er jaren later nog goed aan verdienen. Je checkt hooguit af en toe of de informatie in jouw artikel nog klopt en relevant is.    

2. Je hoeft er niet héél veel tijd in te steken

Natuurlijk moet je een goed werkende website (laten) bouwen en wat artikelen schrijven, maar je hoeft niet dagelijks artikelen te publiceren om geld te verdienen met affiliate marketing. Als je al een paar goede artikelen hebt met waardevolle tips en affiliate links kun je daar prima aan verdienen. Ik ken (internationale) bloggers die slechts een handvol waardevolle artikelen met affiliate links hebben en daar hun volledige inkomen mee verdienen. Met name reviews waarin spullen worden beoordeeld zijn erg populair voor affiliate marketing. Al wordt het promoten van online cursussen ook steeds populairder.

3. Je hebt weinig nodig om te starten

Je hebt verrassend weinig nodig om te starten met affiliate marketing. Als je bijvoorbeeld een webshop op wilt zetten heb je startkapitaal nodig om die spullen in te kopen. Maar met affiliate marketing heb je geen starterskapitaal nodig. Een website met hosting en domeinnaam kun je al voor een tientje per maand hebben.

4. Affiliate marketing is geen hogere wiskunde

Zo moeilijk is geld verdienen met affiliate marketing niet. Je hoeft geen ICT-expert te zijn of een technische nerd om met affiliate marketing aan de slag te gaan. Je meldt je aan als affiliate voor een paar programma’s, je ontvangt via dat programma een unieke link en deelt deze vervolgens in jouw artikelen. Affiliate links kunnen overigens ook in banners worden verwerkt: als mensen op een banner klikken en iets kopen krijg je daar ook commissie over.       

5. Geen gedoe met facturen opstellen

Bijna alle partijen die met affiliate marketing werken gebruiken hiervoor een speciaal netwerk of programma. In dit programma kunnen affiliates hun unieke links vinden én zien ze hun beschikbare saldo. Bij een bepaald bedrag (vanaf €10 / 25 / 100 euro) worden zij dan uitbetaald door het programma. Omdat dit automatisch wordt geregeld hoeft de affiliate dus niet handmatig een factuur te versturen. Bovendien hebben de meeste programma’s een vaste datum dat ze de affiliates uitbetalen, dus je weet precies wanneer je jouw geld kunt verwachten. Lekker makkelijk en geen gedoe!

6. Voor (bijna) iedere niche kun je wel partners vinden

Heb jij een hele specifieke niche en ben je bang dat je daardoor niets kunt verdienen met affiliate marketing? Wrong again. Voor de gekste niches kun je tegenwoordig partners vinden. Van online daten tot puzzels en van babyspeelgoed tot parkeergarages bij vliegvelden. Er is tegenwoordig voor iedereen wel iets leuks te vinden waar jij graag een expert voor wilt zijn.  

digital-nomads-tips-inspirerende-quote

Nadelen van geld verdienen met affiliate marketing

1. No cure no pay

Affiliate marketing is op basis van no cure no pay. Zelf vind ik dit een eerlijke manier van marketing. Als er door mij als affiliate geen extra omzet is hoeft de adverteerder mij ook niet te betalen. Maar voor sommige mensen kan dit ook een nadeel zijn. Je weet nooit hoe veel geld er maandelijks binnenkomt, want dat is puur afhankelijk van het koopgedrag van jouw volgers en bezoekers.

2. Het gaat om kleine beetjes

Bij affiliate marketing krijg je een commissie voor het binnenhalen van klanten. Voor sommige adverteerders krijg je commissies tot wel 50%, maar houd er rekening mee dat het bij de meeste partijen om 5-10% gaat. Als iemand een boek van €20 euro via jouw affiliate link koopt is dat dus €1-2 euro commissie voor jou. Je moet dus voor veel leads zorgen om er een goed inkomen mee op te bouwen.

3. Affiliate programma’s kunnen er zomaar mee ophouden

Heb je net een paar mooie artikelen geschreven die je passieve inkomsten opleveren… houdt de adverteerder ineens op met het affiliate programma. De kans is klein dat dit gebeurt, maar het is natuurlijk wel iets waar je rekening mee moet houden. Wed dus niet op één paard, maar werk samen met meerdere adverteerders.

4. Het is niet 100% van jou

Je promoot de producten en diensten van anderen. Hoe enthousiast je hier ook over bent, dit zijn uiteindelijk niet JOUW producten en diensten. Je bouwt als het ware geen eigen klantenbestand op. Bovendien heb je minder invloed op wat er gebeurt – en daarmee ook minder zekerheid.

5. Je hebt doorzettingsvermogen nodig

Je gaat niet vanaf dag 1 slapend rijk worden. Dus zul je wat geduld moeten hebben voordat de eerste euro’s binnenkomen. En blijven schrijven en updaten, ook in de periodes dat er niet zo veel binnenkomt. Maar met wat doorzettingsvermogen is het zeker mogelijk om geld te verdienen met affiliate marketing. Alleen daarom is het belangrijk om geld te verdienen met affiliate marketing over een onderwerp waar jij gepassioneerd over bent. Dat houd je een stuk langer vol!

geld-verdienen-met-affiliate-marketing-Jessica-laptop-Portugal

Lees ook: online geld verdienen #1 – een online cursus opzetten

Dit waren mijn tips voor geld verdienen met affiliate marketing. Affiliate marketing was én is een van mijn favoriete manieren om online geld te verdienen. Wil je nog meer weten over affiliate marketing? Stel je vraag gerust hieronder via de reacties of stuur me een mailtje via info@cornersoftheworld.nl! En als je nog meer tips hebt mag je dat natuurlijk ook hieronder delen. 😉   

In dit artikel vind je – logischerwijs ;p – affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *