Geld sparen voor een wereldreis: tips die jou helpen om op reis te gaan!

Sparen voor een wereldreis. Het is een droom voor veel mensen om voor langere tijd op wereldreis te gaan. Maar daar is natuurlijk wel geld voor nodig. Gelukkig kun je met deze tips geld sparen voor een wereldreis! En nee: je hoeft er geen loterij voor te winnen of een bank voor te overvallen. Vind je het lastig om te sparen voor een mooie reis? Met deze blog wil ik je laten zien dat geld sparen voor een wereldreis niet zo moeilijk is als dat je misschien denkt. En onthoud: alle beetjes helpen je dichterbij jouw droom. Ik deel zowel tips om geld te sparen als tips om geld te besparen, zodat jij dichterbij jouw droomreis komt.

Eerste Hulp Bij Backpacken #2 - geld sparen voor jouw droomreis2

Tips voor geld sparen voor een wereldreis

1. Maak de balans op

Het klinkt suf, maar maak voordat je gaat sparen voor een wereldreis de balans op. Wat komt er maandelijks binnen? Wat zijn de vaste lasten? Waar kan ik op besparen? Geef ik misschien geld uit aan dingen die ik niet nodig heb?

Je zult niet de eerste zijn die niet in de gaten heeft dat je al jaren voor een abonnement betaalt dat je niet meer gebruikt. Of (onnodig) veel geld uitgeeft aan koffie buiten de deur. Als je de balans hebt opgemaakt weet je hoeveel geld je maandelijks overhoudt en hoeveel jij opzij wilt zetten voor jouw droomreis. Oké, sommige dingen hebben een vaste prijs. Denk aan verzekeringen en de huur. Maar er zijn een heleboel dingen waar je wel gemakkelijk op kunt besparen. Met name als je jouw doel – die toffe wereldreis – voor ogen houdt!

Extra tip: een fijn boek om jouw financiën op orde te krijgen en inzicht te hebben in jouw money flow is het boek Money Game van Ik Ben Jan Modaal. Op een speelse manier ga jij met jouw financiën aan de slag, zodat je meer overzicht krijgt.

2. Sparen: (klein-)geld in een spaarpot

Ik doe regelmatig mijn kleingeld in een spaarpot. Ook geld dat ik ontvang voor een verjaardag of een terugbetaling in contant geld stop ik hierin. Het lijkt misschien niet veel, maar aan het einde van het jaar heb je daar een mooi bedrag bij elkaar gespaard.

3. Sparen: de 52-weken challenge

Deze uitdaging werkt heel simpel. In week 1 zet je 1 euro opzij, in week 2 zet je 2 euro opzij, enzovoorts. Na een jaar, in week 52, heb je dan 1378 euro bij elkaar gespaard. Wil je het liever afbouwen? Begin dan met 52 euro in week 1. Van dat bedrag kun je best een mooie reis plannen. Je kunt het geld in een spaarpot doen, maar het is ook handig om het geld op een spaarrekening zetten. Die transacties kun je namelijk handmatig instellen.

briefgeld-verschillende-valuta

4. Sparen: online spaarprogramma’s

Via online spaarprogramma’s kun je ook geld sparen voor een wereldreis. Het is misschien geen bedrag met vijf nullen, maar met de online spaarprogramma’s die ik gebruik spaar ik ieder jaar toch een klein zakcentje bij elkaar. Ik ontvang ongeveer €150 euro per jaar door wekelijks wat mailtjes te openen en heel af en toe een enquête in te vullen. Daarnaast krijg je geld terug via diezelfde spaarprogramma’s als je iets koopt nadat je een mail hebt geopend. Dit heet cash back en zorgt ervoor dat jij een paar procent terugkrijgt van jouw aankoop via dat spaarprogramma.

Je zult ongetwijfeld honderden websites voor spaarprogramma’s vinden als je Googelt, maar je moet voor jezelf bepalen wat je fijn vindt. Zit je bijvoorbeeld wel te wachten op tientallen mailtjes per week? Zelf gebruik ik Qassa, Euroclix, SpaarActief en NuCash. Deze spaarprogramma’s spammen niet mijn hele inbox vol & betalen altijd snel en netjes uit.

5. Sparen: verkoop (overbodige) spullen

Ik houd van consuminderen: minder spullen in huis, zodat je overzicht hebt en je bovendien minder zorgen maakt om die spullen. Een paar fijne plekken om spullen te verkopen en geld te sparen voor een wereldreis:

  • Boekenbalie: website waar je snel en gemakkelijk jouw (studie-) boeken kunt verkopen. Ik kreeg voor verrassend veel boeken nog een mooie prijs en ze nemen veel boeken aan.
  • Vinted: website waar je makkelijk jouw kleding kunt verkopen aan andere gebruikers. Na ontvangst krijg je het tegoed in jouw wallet en kun je het gebruiken om tweedehands kleding te kopen of kun je het geld laten storten op jouw rekening.
  • ReBuy: website waar je oude apparatuur en elektronica kunt verkopen. Het duurt vaak even voordat ze jouw apparatuur checken en een aanbod doen. Maar als je geen haast hebt en ieder bod prima vindt is dit een prima optie.
  • Used Products: inmiddels hebben ze meer dan 50 winkels in Nederland waar jij jouw spullen kunt verkopen. De spullen worden in de winkel gecheckt en er wordt direct een bod gedaan. Je krijgt vervolgens in contant geld uitbetaald.
  • Marktplaats: een van de bekendste plekken om tweedehands spullen te kopen en te verkopen.
  • Facebook Market: via Facebook kun je ook spullen verkopen. Extra fijn is dat de spullen vooral worden getoond aan gebruikers bij jou in de buurt. Zo kun je vaak de spullen laten afhalen of langsbrengen, zodat je niet extra hoeft te betalen voor verzendkosten.
Jessica-Monterosso-al-Mare-Cinque-Terre

6. Besparen: niet meer wekelijks naar de kroeg

Stel: je geeft €25 euro uit tijdens een avondje stappen. Dat is €100 euro per maand. Het beste is natuurlijk om het tot het maximale te verminderen. Maar als je in plaats van 4 avonden slechts 2 keer zou gaan stappen bespaar je ook al snel €50 euro per maand. Ik kan je vertellen dat je van dat bespaarde geld veel meer biertjes en cocktails in Thailand of Guatemala kunt kopen dan in Nederland!

cocktails-in-lissabon-maken

7. Besparen: minder vaak buiten de deur eten

In plaats van wekelijkse etentjes in restaurants met vrienden kun je ook samen thuis een maaltijd maken. Ik ben absoluut geen keukenprinses. Dus als zelfs ik een taco, sushi of een bord pasta klaar kan maken, kan iedereen het. En samen is het sowieso leuker om te koken dan in je eentje. Als het weer het toelaat is het ook een aanrader om in het nabijgelegen park, op het strand of in het bos te lunchen of te picknicken met een zelfbereide maaltijd. Eet je alsnog buiten de deur.

8. Besparen: cashback programma’s

Met cashback programma’s krijg je een klein deel terug van het geld dat je online hebt uitgegeven. Meestal gaat het om 5-10% van het betaalde bedrag. Maar hé, alle beetjes helpen, toch? Zelf gebruik ik hiervoor wederom Qassa, Euroclix en Nucash. Voordat ik iets bij een webshop koop kijk ik of deze spaarprogramma’s samenwerken met de webshop zodat ik geld terug kan ontvangen. Makkelijker kan haast niet!

Eerste Hulp Bij Backpacken #2 - geld sparen voor jouw droomreis3

9. Besparen: geniet van de uitverkoop

Heb je nog reisspullen nodig voordat je vertrekt? Probeer dingen in de uitverkoop te kopen! Wintersportspullen zijn bijvoorbeeld in het voorjaar sterk afgeprijsd en veel backpackersspullen hebben in het najaar juist fijne kortingen.

10. Besparen: slim sporten

Een abonnement op de sportschool kost al snel 15 tot 20 euro per maand. Als je regelmatig traint is het een goede investering. Mijn zusje had eerder een sportpas waarmee ook de familie (ik dus) gratis kon sporten als zij niet in de sportschool te vinden was. Ik denk dat dit ook ideaal is voor stelletjes, maar alleen als je niet samen gaat sporten natuurlijk. Wil je geen geld uitgeven aan een abonnement voor de sportschool? Er zijn ook genoeg gratis mogelijkheden om fit te blijven. Zelf volg ik online yogalessen. Ik vind het YouTube kanaal van Adriene bijvoorbeeld erg fijn. Tijdens een rondje hardlopen zie je gelijk wat meer van jouw buurt. Ook traplopen is erg goed voor je conditie. Of houd een grote schoonmaak in huis. Schoonmaken is wat mij betreft een van de zwaarste dingen die je thuis kunt ondernemen.

Lees ook: fit blijven op reis – handige tips en inspiratie

Fit-op-reis-fitbit

11. Besparen: zelf leuke huisdecoratie maken

Als je niet op reis bent is het wel zo fijn om je in reissferen te begeven, toch? Van onderzetters tot decoratie aan de muur: veel dingen kun je zelf maken! Als je op Pinterest zoekt op ‘DIY Travel Decoration’ krijg je honderden voorbeelden van leuke huisdecoratie om in de reisstemming te komen. Ook Kelly van Dutchie on the Road deelt een paar leuke ideeën in een blog. Ook erg leuk als je nog om een cadeau verlegen zit voor een reislustige vriend(-in)!

Heb jij zelf nog handige tips om geld te sparen voor een wereldreis? Laat mij en andere reizigers weten via de reacties wat jouw beste (be-) spaartips zijn!

In deze blog vind je affiliatelinks. Klik hier voor meer informatie.

Reacties via Facebook account

comments