jessica-met-camera-fotos-verkopen

Online geld verdienen #3: foto’s verkopen

Ben jij handig met een camera? Krijg jij regelmatig complimenten over jouw foto’s? Dan kan het zeker interessant zijn om online geld te verdienen met foto’s verkopen. In deze blog deel ik verschillende mogelijkheden hoe jij met het verkopen van foto’s geld kunt verdienen.

Dankzij de Travel Content Triathlon leer je in 3 online workshops meer over reisfotografie, creatieve verhalen schrijven en video’s maken op reis. Wil jij met jaloersmakende content thuiskomen en creatief bezig zijn op reis? De replays van de workshops zijn NU beschikbaar en kun je wanneer en zo vaak als dat je wilt terugkijken!

Reisfotografie-wat-meenemen

Verschillende manieren voor online foto’s verkopen

1. Foto’s verkopen via websites voor stockfotografie

Niet iedereen heeft de tijd, de energie en de vaardigheden om foto’s te maken. Maar mensen wereldwijd hebben wel beeldmateriaal nodig. Denk aan tijdschriften, kranten, bedrijven, reclamefolders enzovoorts. Waar halen zij dan dat beeldmateriaal vandaan? Bij een stockbureau. De foto’s van het stockbureau worden aangeleverd door stockfotografen. Stockphoto betekent “foto op voorraad” en is dus altijd gereed om verkocht te worden.

Lees ook: reisfotografie – tips om met geweldige foto’s thuis te komen

Om wat voor een soort foto’s gaat het dan bij stockfotografie? Dat kan echt alles zijn. Oude mensen die hand in hand door het park lopen – bijvoorbeeld voor een uitvaartverzekering. Iemand die geld in een spaarpot doet – voor een artikel in een financieel blad over geld sparen. Een vliegtuig dat opstijgt – voor de website van een reisbureau. En ga zo maar door. Eigenlijk kan IEDERE foto een stockfoto zijn, zolang er maar vraag naar is.

Ik zou je aanraden om eens met andere ogen naar het beeldmateriaal op websites, in tijdschriften en in kranten te kijken. Wat voor foto’s zie je doorgaans voorbijkomen? Dat zijn vaak de foto’s die het goed doen in de stockfotografie.        

Hoe start je met foto’s verkopen via stockfotografie?

Je kunt je als fotograaf aansluiten bij een stockbureau. Dit is een platform waar mensen onwijs veel foto’s kunnen vinden. Denk aan miljoenen foto’s. Bij het stockbureau dien jij jouw foto’s in, zij keuren de foto’s en vervolgens gaan die in de verkoop op hun platform.

Ga je met stockfotografie aan de slag? Dit zijn een paar bekende stockbureaus waarvoor jij aan de slag kunt gaan: 

  • Shutterstock
  • Dreamstime
  • Adobe Stock (heeft Fotolia overgenomen)
  • iStock by Getty Images
  • ANPfoto (heeft Hollandse Hoogte overgenomen)
  • 123RF

Let op: jij bent er als stockfotograaf verantwoordelijk voor dat je toestemming hebt van gefotografeerde mensen. Zeker als ze herkenbaar in beeld staan. Heb je portretten die je als stockfoto wilt uploaden? Vraag dan eerst (schriftelijk) toestemming aan de mensen die je hebt gefotografeerd.

Voordelen stockfotografie

Het grote voordeel hiervan is dat je de foto eenmalig maakt en uploadt, maar jaren later nog geld kunt verdienen aan dat ene plaatje.

Bovendien kan de foto vaker worden verkocht – tenzij een koper de exclusieve rechten wil hebben. Als jouw foto populair is kun je daar dus jarenlang prima aan verdienen. 

Nadelen stockfotografie

Als je jouw foto op zo’n platform deelt teken je soms een contract dat jou verbiedt om de foto’s op andere plekken te verkopen. Het stockbureau wil vaak exclusiviteit. Dit is voor mij en mijn klanten onhandig. Maar bij sommige platformen betekent dit zelfs dat de foto niet eens op jouw eigen website mag staan. Aangezien veel van mijn foto’s ook op mijn reiswebsite staan wil ik daar niet mee akkoord gaan. Niet alle stockbureaus eisen exclusiviteit, maar check dit vóórdat je foto’s gaat uploaden.     

Een ander nadeel is dat je veel foto’s vaak moet verkopen om er een leuk zakcentje aan te verdienen. Meestal krijg je een paar cent per verkoop. Ik ken fotografen die volledig rondkomen als stockfotograaf, maar dat zijn er niet veel. De meeste fotografen zien het als bijverdienste voor foto’s die ze niet meer bij hun klanten en opdrachtevers kunnen verkopen. Fotograaf Wilmar schreef een interessant artikel hierover

Tot slot vind ik het een nadeel dat je geen invloed hebt op de prijs van de foto’s. Het stockbureau bepaalt de prijs en daar ga jij door het uploaden automatisch mee akkoord.   

Lees ook: reisinspiratie – 20 mooie reisfoto’s (die jij nu ook kunt bestellen!)

Jessica-sony-camera-fotos-verkopen

2. Foto’s verkopen via Werk aan de Muur

Foto’s verkopen via Werk aan de Muur is interessant voor zowel hobbyfotografen als professionele fotografen. Er is van tevoren geen aanmeldproces: iedereen kan starten. Bezoekers van de website kunnen hier een foto op diverse soorten materiaal kopen om thuis op te hangen.

Binnen een paar minuten heb je een account aangemaakt en jouw gegevens ingevuld. Als fotograaf krijg jij jouw eigen shop, waarin je foto’s verdeelt in mappen. Aan de foto’s geef je tags mee, waardoor de foto’s beter worden gevonden. Je kunt zelf bepalen hoe veel commissie je voor jouw foto’s wilt ontvangen. Doorgaans is dit 12 – 20% van de totaalprijs. Dit kun je per foto instellen. Is er een foto die nét wat bijzonderder is dan de rest? Dan kun je daar een hogere marge op zetten. 

Hier vind je mijn shop op Werk aan de Muur!

Mijn eerste foto verkocht ik al een week nadat alles klaarstond voor de verkoop. Met die verkoop verdiende ik iets meer dan €8 euro. De verdiensten zijn afhankelijk van jouw marge, het formaat dat de klant kiest en het materiaal dat de klant bestelt. Je krijgt een mailtje als je iets hebt verkocht en ze delen gelijk hoe de foto is verkocht. Met die gegevens en statistieken kun je ook jouw marketing weer verbeteren.

Wat ik fijn vind is dat ze veelgestelde vragen vooraf aan je voorleggen. Van de minimale kwaliteitseisen en het uploaden tot het bedrag dat je kunt gaan verdienen. Ook krijg je meer informatie en hulpbronnen die gaan over fotorechten en portretrecht. Best belangrijk als jij jouw foto’s op een juiste manier wilt verkopen en achteraf geen problemen wilt krijgen.  

Voordelen en nadelen van Werk aan de Muur 

Het voordeel is dat je er na het uploaden weinig omkijken meer naar hebt. De foto’s blijven in jouw shop staan en mensen kunnen blijven bestellen. Daarnaast is het fijn dat de foto’s ook worden uitgelicht via Werk aan de Muur. Je kunt de foto’s dus met volgers/lezers/familieleden delen, maar er worden ook zeker foto’s verkocht aan “onbekenden” via het platform. 

Daarnaast kunnen professionals hun foto’s hier verkopen, maar ook hobbyfotografen kunnen hier aan de slag. Je hebt namelijk niet per se een kvk nummer / bedrijf te hebben om te verkopen via Werk aan de Muur.

Het nadeel is wel dat het wat werk kost om de foto’s te uploaden en van goede tags en titels te voorzien.

3. Foto’s verkopen als totaalpakket bij content

Voor veel van mijn opdrachtgevers schrijf ik artikelen én lever ik de foto’s aan. Soms komt daar ook nog een video bij. Doordat ik een allround content maker ben kan ik vaak meerdere dingen aan één opdrachtgever verkopen. Voor hen is het handig dat ze alles bij één persoon kunnen afnemen en ik kan op die manier interessante opdrachten aannemen. Maar dit is dus vooral een tip voor andere content creators die hun diensten aanbieden. 

Jessica-camera-fotos-verkopen

4. Foto’s verkopen via Instagram

De kans is erg klein dat je foto’s via Instagram verkoopt, maar het is zeker mogelijk! Door op te vallen kun je ervoor zorgen dat geïnteresseerden jouw foto’s willen kopen. Bij mij is dit slechts een enkele keer gebeurt. Met name door het gebruik van specifieke hashtags komen opdrachtgevers soms bij mij. De leukste opdrachtgever die op deze manier bij mij kwam is het Amerikaanse blad Backpacker Magazine. Ze vonden mijn foto’s van Jordanië via een paar hashtags en waren fan. Ze stuurden me een privébericht dat ze interesse hadden in mijn foto’s en de prijs. Dit waren foto’s die al waren gemaakt, dus dat is natuurlijk fijn verdienen. Plus: Backpacker Magazine is best wel tof om in je portfolio te hebben staan.

jessica-camera-berlijn

Hoe zorg je ervoor dat bedrijven jouw foto’s niet onrechtmatig gebruiken? 

Het kan gebeuren dat bedrijven jouw foto’s niet kopen, maar ze simpelweg opslaan van jouw website en ze dan voor hun eigen website, social media of banners gebruiken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling – tenzij jij daar toestemming voor hebt gegeven. Gelukkig zijn er online tools zodat jij in de gaten kunt houden of dit gebeurt. Het gaat hierbij wel om online gebruik van jouw foto’s. Wanneer tijdschriften en kranten jouw foto’s gebruiken zul je daar niet zo snel achter komen. Hooguit wanneer ze het artikel ook online plaatsen of als iemand anders het artikel leest en jouw foto herkent. Ik gebruik 2 manieren om te checken of iemand mijn foto’s onrechtmatig gebruikt: 

1. Checken via Copytrack

Bij Copytrack uploadt jij jouw foto’s en het programma zoekt constant op het internet of er gelijke foto’s op andere websites en platformen worden gevonden. Vaak is het een foto van een populaire bezienswaardigheid die vanaf eenzelfde hoek is genomen. Maar soms traceert die dus ook websites die jouw foto’s (onrechtmatig) gebruiken. Je kunt dan kiezen om via Copytrack een bericht te sturen, maar je kunt de andere partij ook zelf mailen met een voorstel.

Extra tip: maak altijd even een screenshot zodat je bewijs hebt dat de andere partij jouw foto’s gebruikt. Mochten de foto’s na jouw bericht verwijderd worden heb je bewijs dat ze wel onrechtmatig zijn gebruikt. Op die manier kun je nog naderhand de foto’s verkopen als de andere partij ze wel wil gebruiken.  

2. Checken via Google Afbeeldingen

Geen zin om te werken met Copytack of wil je snel een specifieke foto checken? Dan kun je de foto ook via Google Afbeeldingen checken. Ga naar Images.google.com en klik op het camera-icoontje om een foto te uploaden. Je kunt dit doen door een foto vanuit je bestanden te uploaden of door een url te gebruiken.   

jessica-camera-statief

Lees ook: online geld verdienen #2 – geld verdienen met affiliate marketing

Dit zijn mijn tips om online geld te verdienen dankzij foto’s verkopen. Ken jij nog meer manieren hoe je online foto’s kunt verkopen? Laat het mij en andere mensen weten via de reacties hieronder! 

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *