Wat te doen op Flores (eiland in Indonesië)?

Extra info, juli 2019: het eiland Komodo zal in 2020 gesloten worden voor bezoekers. Dit zodat de populatie komodovaranen kan groeien en de dieren rust krijgen. Andere plekken in Komodo Nationaal Park zijn wel gewoon geopend voor bezoekers. Je kunt dus blijven snorkelen, de stranden van de andere eilanden bezoeken en komodo’s spotten op bijvoorbeeld Rinca.

Indonesië blijft mij verrassen. Ieder eiland heeft zijn eigen identiteit, eigen sfeer en eigen hoogtepunten. Zo ook Flores. Dit eiland is nog niet door de grote massa ontdekt, waardoor je tijdens een rondreis amper andere reizigers tegenkomt. Toch hoor ik dat steeds meer mensen dit prachtige eiland willen ontdekken. Eerder deelde ik al 5 redenen waarom je Flores zou moeten bezoeken. En anders doen de Flores foto’s van Karlijn dat wel.

Inmiddels overtuigd? Yes! Dan heb je vast iets aan dit artikel waarin ik een aantal van mijn hoogtepunten deel. Bij deze een paar dingen die je zeker moet doen als je naar Flores in Indonesië gaat!

Wat te doen op het eiland Flores in Indonesië?

1. Labuan Bajo en Komodo National Park

Het havenplaatsje Labuan Bajo ligt in het westen van Flores en is vaak het begin- of eindpunt van een reis over het eiland. Het dorp is naar mijn mening niet heel bijzonder, maar vanaf hier kun je wel Komodo National Park verkennen.

Op de eilanden Komodo en Rinca begin je een zoektocht naar de bijzondere komodovaranen. Een verdwaalde komodo schijnt nog wel eens op het vasteland van Flores te verschijnen, maar eigenlijk komen deze dieren alleen in dit nationale park voor! Deze prehistorische dieren kunnen gevaarlijk zijn, waardoor je de eilanden enkel met een gids kunt bezoeken. Je hebt geen garantie dat je ze ziet, want de komodo’s lopen vrij rond. De gidsen hebben gelukkig veel kennis over deze dieren, waardoor ze er alles aan zullen doen om er een te vinden.

hoogtepunten-flores-indonesie
hoogtepunten-flores-indonesie

De onderwaterwereld van Komodo National Park is bovendien geweldig: schildpadden, rifhaaien, kleurrijke vissen en met wat geluk zelfs manta’s zwemmen hier rond. Als je de mogelijkheid hebt is het zeker de moeite waard om op Kanawa Island te overnachten. Dit eiland schijnt echt een tropisch paradijsje te zijn. Er mogen maar een beperkt aantal mensen overnachten, waardoor je in een oase van rust verkeert. Vanaf de pier kun je de hele dag in het water springen en het prachtige rif rondom het eiland verkennen. Je moet wel van tevoren jouw verblijf vastleggen, want Kanawa Island is erg geliefd.

Lees ook: tips voor een veilige bootreis tussen Flores en Lombok, Indonesië

hoogtepunten-flores-indonesie

2. Terug in de tijd: traditionele dorpen op Flores

In het bergachtige landschap van Flores vind je een aantal authentieke dorpen. Je hebt hier het gevoel alsof je honderden jaren terug in de tijd hebt gereisd en zojuist een nieuwe beschaving hebt ontdekt. Je bent welkom om zulke dorpen te bezoeken, maar meestal moet je je bij aankomst wel even ‘registreren’ zodat ze weten wie je bent. Terwijl de inwoners op hun veranda op pruimtabak kauwen of sarongs stormen de kleine kinderen op je af. Overal zie je doeken waarop koffie- en cacaobonen gedroogd worden. De huizen worden versierd met stierenkoppen en geweven ikat-doeken.

Hoewel het op het begin misschien wat onwennig voelt om hier rond te lopen voel je je al snel welkom. Het is wel handig om een woordje Indonesisch te spreken, want slechts een enkeling spreekt Engels. Als je dit geen fijn idee vindt kun je ook met een lokale gids naar de dorpen gaan. In de buurt van Bajawa liggen Bena en Luba. Het traditionele dorp Wae Rebo schijnt ook erg mooi te zijn, omdat dit nog meer afgelegen ligt. Je kunt hier echter alleen te voet komen, dus het is wel een extra uitdaging.

hoogtepunten-flores-indonesie
hoogtepunten-flores-indonesie
Koningaap - Indonesie

3. Rijstvelden, maar dan anders op Flores

Bij Indonesië denk je ongetwijfeld ook aan de beroemde rijstvelden. Die heb je in alle soorten en maten, ook op Flores. Maar de rijstvelden van Cancar, bij het dorp Ruteng, zijn wat mij betreft wel heel bijzonder. Ze zijn op zo’n manier aangelegd dat ze een web vormen. Je kunt deze rijstvelden vanaf een heuvel bezichtigen. Het is even zoeken, maar voor een klein bedrag helpt een groep nieuwsgierige kinderen je ongetwijfeld om de mooiste uitzichtpunten te vinden.

hoogtepunten-flores-indonesie
hoogtepunten-flores-indonesie
hoogtepunten-flores-indonesie

4. Zonsopgang in Kelimutu National Park op Flores

Dit was eigenlijk dé reden waarom ik naar Flores wilde gaan: de mysterieuze kratermeren van de Kelimutu vulkaan. Deze drie meren zijn erg fascinerend, omdat ze regelmatig van kleur veranderen. Het heeft te maken met de mineralen in het water, maar het blijf een mysterie. Toen ik er was waren de meren roodbruin, donkerblauw en turquoise, maar ze kunnen variëren van lichtblauw tot inktzwart. Vertrek bij voorkeur erg vroeg in de ochtend, nog voor zonsopkomst.

De beste plek om te overnachten is Moni, aan de voet van de vulkaan. Het is een adembenemend gezicht als de wereld ontwaakt, de lucht paars en rood kleurt en de eerste zonnestralen reflecteren in de kratermeren. Mooi! Vergeet niet je zwemkleding mee te nemen, want je kunt ook nog een warmwaterbron bezoeken. Op de weg van Moni naar de ingang van Kelimutu National Park vind je namelijk de Waturaka Hot Springs.

hoogtepunten-flores-indonesie
hoogtepunten-flores-indonesie

Hoe reis je naar het eiland Flores in Indonesië?

Er gaan rechtstreekse vluchten van Denpasar (Bali) naar bijvoorbeeld de plaatsen Labuan Bajo, Ende en de hoofdstad Maumere. Als je vanaf Lombok of Java naar Flores wilt vliegen heb je bijna altijd een overstap op Denpasar. Zelf ben ik met de scooter van Bali naar Flores en terug gereisd. Een echte aanrader! Je kunt immers stoppen waar en wanneer jij wilt. Bovendien is Flores vrij bergachtig en in een bus of auto was ik ongetwijfeld misselijk geworden. Op de scooter had ik hier echter helemaal geen last van.

Een scooter in Indonesië huur je al voor een paar euro per dag. Als je aangeeft dat je de scooter naar meerdere eilanden meeneemt krijg je er vaak een mee met een sterkere motor. Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer te gaan, al moet je er dan wel rekening mee houden dat je wat langer onderweg bent.

hoogtepunten-flores-indonesie
hoogtepunten-flores-indonesie

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust hieronder of stuur me een mailtje!

Reacties via Facebook account

comments