Films om in de reisstemming te komen #2

Door films kun je gemakkelijk in de reisstemming komen. Of misschien heb je wel een bestemming op het oog waar je alvast graag bij weg wilt dromen. Eerder deelde ik met jullie al 20 films om in de reisstemming te komen. Vandaag een tweede deel, simpelweg omdat er zo veel leuke films zijn waar je reiskriebels van krijgt!

1. The Lone Ranger

Jaar: 2013
Land(en): de Verenigde Staten (Utah en Arizona)
Korte uitleg: het verhaal over een man genaamd John Reid die strijdt voor rechtvaardigheid en tegen onrecht in Amerika, met de hulp van de Indiaanse Tonto.
Waarom kijken: allereerst vanwege Johnny Depp, een van de beste acteurs aller tijden. En het is toch heerlijk om een tijdreis naar het Wilde Westen te maken?
Memorabele quote: John: “why are you talking to that horse? And why am I covered in dirt?” Tonto: “I buried you.” John: “Why am I still alive?”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix en Pathé Thuis kijken.

2. The Hangover

Jaar: 2009
Land(en): Las Vegas, Verenigde Staten
Korte uitleg: een vriendengroep houdt een vrijgezellenfeest in Las Vegas. De avond loopt echter iets anders uit dan gepland. What happens in Vegas…
Waarom kijken: alles wat er in de film gebeurt zou zomaar werkelijk in Las Vegas kunnen gebeuren. Zach Galifianakis en Ken Jeong zorgen bovendien voor de nodige – droge – humor. En voor de dames: Bradley Cooper is geen verkeerde man om anderhalf uur in beeld te hebben.
Memorabele quote: Alan: “I was so upset when my grandfather died.” Phil: “how did he die?” Alan: “World War II.” Phil: “in battle?” Alan: “No, skiing in Vermont. It just was during World War II.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix en Pathé Thuis kijken.

3. 127 hours

Jaar: 2010
Land(en): Utah, Amerika
Korte uitleg: de bergbeklimmer Aron komt vast te zitten onder een grote rots tijdens het klimmen bij Moab in Utah, Amerika. Hij doet er alles aan om te blijven overleven.
Waarom kijken: je zou denken dat het niet heel interessant is om een hele film te maken over een man die vast zit onder een rots, maar niets is minder waar. Bovendien is de film een goede waarschuwing voor mensen die regelmatig (alleen) gaan wandelen in de natuur, want de film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Memorabele quote: “don’t lose it Aron, do not lose it.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

4. Slumdog Millionaire

Jaar: 2008
Land(en): India
Korte uitleg: Een verhaal over een jongen uit de sloppenwijken van het Indiase Mumbai die uiteindelijk bij een televisieprogramma terecht komt waar hij veel geld kan verdienen met het beantwoorden van vragen. De antwoorden geeft hij aan de hand van zijn levenservaring.
Waarom kijken: dit is een van de meest aangrijpende verhalen die ik heb gezien. Het geeft je een goede indruk van het leven in India, het leven dat je vaak als buitenlander niet zult zien. Bovendien vind ik de manier waarop zijn levensverhaal wordt verteld creatief in beeld gebracht, door steeds te wisselen van het heden (bij het televisieprogramma) naar het verleden.
Memorabele quote: presentator: “A few hours ago you were giving chai for the phone wallahs. Now you’re richer than they will ever be.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

5. The Beach

Jaar: 2000
Land(en): Thailand
Korte uitleg: een Amerikaanse backpacker gaat op zoek naar ultieme schoonheid, naar avontuur. En vindt dat op een afgelegen, haast onbereikbaar strand. Maar er worden natuurlijk wel wat grenzen verlegd en gevaren getrotseerd om hier te komen.
Waarom kijken: Leonardo DiCaprio in zijn jonge jaren. En paradijselijke eilanden in Thailand. Do I need to say more?
Memorabele quote: “I still believe in paradise. But now at least I know it’s not some place you can look for. Because it’s not where you go. It’s how you feel for a moment in your life when you’re a part of something.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

6. The children of Huang Shi

Jaar: 2008
Land(en): China, in de jaren ‘40
Korte uitleg: een journalist wil verslag doen van de Japanse bezetting in China, maar belandt uiteindelijk in een weeshuis. Samen met een Australische verpleegster wil hij de kinderen in veiligheid brengen.
Waarom kijken: ik ben sowieso fan van films over avontuurlijke journalisten. Daarnaast is het verhaal zo ontroerend en de natuur van China is in deze film op haar mooist.
Memorabele quote: “other people fight and die. And there I am with my typewriter.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

7. Nova Zembla

Jaar: 2011
Land(en): Noordpool
Korte uitleg: de film gaat over de ontdekkingstocht van de Nederlandse Willem Barentsz, die via de Noordpool naar Azië wil varen. Bemanningslid Gerrit de Veer gaat mee op de expeditie om alles op te schrijven. Maar natuurlijk gaat niet alles zoals het van tevoren was gepland..
Waarom kijken: weer een film van Hollandse bodem! Bovendien is de film gebaseerd op gebeurtenissen die onderdeel zijn van onze geschiedenis. En hoewel het een zware tocht is hebben die eindeloze uitzichten met niets anders dan ijs toch ook iets bijzonder. Mannen zullen bovendien erg blij worden van de bijrol van model Doutzen Kroes.
Memorabele quote: bemanningslid: “en wat ligt daar?” Gerrit: “helemaal in het noorden? Dat weet niemand.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix en Pathé Thuis kijken.

8. Into the Wild

Jaar: 2007
Land(en): Verenigde Staten (voornamelijk Alaska)
Korte uitleg: een Amerikaanse jongen laat zijn relaxte leventje achter zich en vertrekt voor een avontuur in de wildernis van het ruige Alaska.
Waarom kijken: niet alleen de natuurbeelden zijn prachtig, ook het verhaal van de aantrekkingskracht tot het avontuur in de wildernis wordt mooi in beeld gebracht.
Memorabele quote: “when you want something in life, you just gotta reach out and grab it.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

9. The Sound of Music

Jaar: 1965
Land(en): Salzburg en omgeving, Oostenrijk
Korte uitleg: een vrouw die het leven als non niet ziet zitten komt als kindermeisje bij een weduwnaar en zijn kinderen in de buurt van Salzburg leven. Ze brengt weer vreugde en vooral veel muziek in hun leven.
Waarom kijken: The Sound of Music is eigenlijk toch wel een klassieker waar iedereen wel eens van heeft gehoord. Daarnaast wil je spontaan in de auto stappen en naar Oostenrijk rijden als je de prachtige landschappen ziet.
Memorabele quote: “you brought music back into the house. I had forgotten.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

10. Hotel Rwanda

Jaar: 2004
Land(en): Rwanda
Korte uitleg: in de jaren 90 vond er een afschuwelijke volkerenmoord plaats in het Afrikaanse Rwanda. In slechts een paar maanden tijd werd de haat tussen twee bevolkingsgroepen – de Hutu’s en de Tutsi’s – zó groot dat er meer dan een miljoen mensen werden vermoord. In de film word deze geschiedenis verteld aan de hand van het leven van de hotel manager Paul, die tijdens deze gebeurtenissen vluchtelingen opvangt in het hotel.
Waarom kijken: ik vind films die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen sowieso een aanrader, omdat ze ons aan de hand meenemen door de geschiedenis van een land of regio (alhoewel het vaak enigszins geromantiseerd is). Bij het zien van deze film vraag je je af waarom mensen zo wreed tegen elkaar kunnen zijn. Zeker een aangrijpend verhaal!
Memorabele quote: “please don’t let them kill me. I promise I won’t be Tutsi anymore.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

11. Angels & Demons

Jaar: 2009
Land(en): Rome, Italië
Korte uitleg: na de dood van de Paus ontvoert de Illuminati – een mysterieuze sekte – de vier kardinalen die tot Paus verkozen kunnen worden. Een symboloog komt het Vaticaan helpen om aan de hand van aanwijzingen te zorgen dat de gegijzelden niet één voor één worden vermoord.
Waarom kijken: als je houdt van spannende films en/of de boeken van Dan Brown is dit zeker een aanrader. Andere thrillers die zijn gebaseerd op zijn boeken zijn De Da Vinci Code en Inferno. En de film speelt zich natuurlijk af in het prachtige Rome, een van mijn favoriete Europese steden.
Memorabele quote: “nothing captures human interest more than human tragedy.” (Dan Brown)

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

12. Taped

Jaar: 2012
Land(en): Argentinië
Korte uitleg: een stel geeft hun huwelijk een laatste kans door op vakantie te gaan naar Argentinië. Ze hebben aan hun dochter beloofd dat ze alles vast zullen leggen met hun videocamera, maar wanneer ze per ongeluk een moord vastleggen op film moeten ze vrezen voor hun leven.
Waarom kijken: het is niet de allerbeste Nederlandse film die ik ken, maar toch vond ik het verrassend spannend. Bovendien ben ik fan van de acteurs, Susan Visser en Barry Atsma.
Memorabele quote: Sarah: “We moeten naar de politie.” Johan: “dat wás de politie!”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix en Pathé Thuis kijken.

13. Seven Years in Tibet

Jaar: 1997
Land(en): Tibet
Korte uitleg: Een Oostenrijker besluit om de bergen van het Himalayagebergte te gaan beklimmen. Uiteindelijk belandt hij – samen met zijn medeklimmer – als enige buitenlander in de Tibetaanse stad Lhasa. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Waarom kijken: een jonge Brad Pitt. Waanzinnige beelden van de Himalaya. Een verhaal met bijzondere ontmoetingen, waarbij de hoofdrolspeler zelfs de dalai lama leert kennen. Need I say more?
Memorabele quote: Dalai Lama: “We have a saying here in Tibet. If a problem can be solved there is no use worrying about it. If it can’t be solved, worrying will do no good as well.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

14. Whale Rider

Jaar: 2002
Land(en): Nieuw-Zeeland
Korte uitleg: het meisje Paikea leeft in een Maori gemeenschap in Nieuw-Zeeland en is de enige die – genetisch gezien – het stamhoofd kan opvolgen. Het huidige stamhoofd vindt dit echter onacceptabel en gaat op zoek naar een mannelijke opvolger. Paikea doet er alles aan om te bewijzen dat zij geschikt is om het nieuwe stamhoofd te worden.
Waarom kijken: een prachtig verhaal over tradities en het botsen van verschillende denkbeelden van generaties. Ik vind bovendien dat het meisje de rol erg goed speelt!
Memorabele quote: “a long time ago my ancestor came to this place on the back of a whale. Since then, in every generation of my family, the first born son has carried his name and become the leader of our tribe… until now.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

15. Transsiberian

Jaar: 2008
Land(en): Rusland, China
Korte uitleg: een stel maakt een treinreis van China naar het Russische Moskou. Ze ontmoeten twee backpackers die op wereldreis zijn. Maar uiteindelijk blijken hun nieuwe reisgenoten niet helemaal te zijn wie ze beweren.
Waarom kijken: een spannend verhaal, al is dit misschien niet het avontuur waar je op zit te wachten als je met de trein door Rusland en China gaat reizen. Als je The Perfect Getaway op Hawaii (die ik in de vorige lijst met films noemde) een aanrader vond vind je dit ook zeker een interessante film!
Memorabele quote: Jessie: “who are the bad guys?” Detective: “people who look innocent but who are really not.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

16. De Klokkenluider van de Notre Dame

Jaar: 1996
Land(en): Parijs, Frankrijk
Korte uitleg: Quasimodo leeft ver van de bewoonde wereld als de klokkenluider van de Notre Dame in het Parijs van de vijftiende eeuw. Op een dag besluit hij zich toch te mengen onder de mensen en ontmoet hij de zigeunerin Esmeralda.
Waarom kijken: tja, ik houd gewoon best wel van Disney en animatiefilms. In ieder verhaal zit wel weer een belangrijke boodschap of levensles. Zo ook in deze film. Bovendien krijg ik ontzettend veel zin om naar Parijs te vertrekken als ik deze film zie.

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

17. The Hobbit (3-delige filmreeks)

Jaar: 2012, 2013 en 2014
Land(en): Nieuw-Zeeland
Korte uitleg: Hobbits zijn een vredelievend volk die nooit uit zijn op avontuur. Zo ook Bilbo Baggins. Totdat hij bezoek krijgt van de tovenaar Gandalf en een groep dwergen.
Waarom kijken: volgens mij hebben de films van Lord of the Rings en The Hobbit ervoor gezorgd dat Nieuw-Zeeland torenhoog op mijn bucket list staat. Wat een waanzinnige natuur komt er in die filmen voorbij! En natuurlijk is het kijken van deze films een goede voorbereiding voor mensen die daadwerkelijk op reis gaan naar Nieuw-Zeeland.
Memorabele quote: Gandalf: “You have changed, Bilbo Baggins. You’re not the same Hobbit as the one who left the Shire…”

Je kunt de films onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

18. 21 Days Under The Sky

Jaar: 2016
Land(en): Verenigde Staten
Korte uitleg: vier mannen besluiten om de Lincoln Highway in Amerika te bereizen met hun oldtimer motoren. Een verhaal waarbij het niet zozeer draait om de bestemming, maar om de reis zelf.
Waarom kijken: er bestaan natuurlijk al veel verhalen over road trippen in Amerika, maar deze mannen zijn net wat avontuurlijker bezig op hun motor. In dit verhaal word je meegenomen naar de mooiste landschappen die je tegenkomt wanneer je Amerika doorkruist van de oostelijke naar de westelijke kust. Ik vind het bovendien wel wat hebben dat het een kruising is tussen een documentaire en een film. Weer eens iets anders!
Memorabele quote: “only America, with his unending roads and backbreaking expectations, would give us losers like these. Most people don’t know about that way of being.”

Je kunt de film onder andere via Netflix kijken.

19. The Way

Jaar: 2010
Land(en): Frankrijk, Spanje
Korte uitleg: een vader wordt opgebeld met het nieuws dat zijn zoon is overleden tijdens het bewandelen van de Santiago de Compostela route. Hij besluit vervolgens om deze pelgrimsroute zelf te gaan lopen.
Waarom kijken: ik snap dat niet iedereen zin heeft om zelf honderden kilometers te wandelen, dus waarom niet genieten van de prachtige uitzichten tijdens deze film?
Memorabele quote: Tom: “have you ever walked the Camino?” Innkeeper: “Never. When I was young, I was too busy. And now that I’m older, I’m too tired.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

20. Hector and the Search for Happiness

Jaar: 2014
Land(en): onder andere Zuid Afrika, Canada en China
Korte uitleg: de Londense psychiater Hector komt erachter dat zijn patiënten niet gelukkiger worden. Hij besluit een wereldreis te maken, op zoek naar de betekenis van geluk.
Waarom kijken: de haast kinderlijke nieuwsgierigheid van Hector zorgt er eigenlijk voor dat je de hele film met een lach op je gezicht kijkt. Ook bezoekt hij tijdens zijn wereldreis de meest prachtige plekken en heeft hij enkele bijzondere ontmoetingen. Een echte feel good film als je het mij vraagt!
Memorabele quote: “How many of us can recall that childhood moment, when we experience happinness as a state of being? When everything in our world was alright?”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

Inmiddels heb ik heel wat films met jullie gedeeld waar je ongetwijfeld reislust van krijgt! Heb je zelf nog toevoegingen? Deel ze hieronder, zodat de lijst met films om in de reisstemming te komen nóg uitgebreider wordt!

Fotocredits header foto

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments