Films om in de reisstemming te komen #1

Wil je alvast in de reisstemming komen voor een bepaalde bestemming? Of heb je gewoon zin in die heerlijke reiskriebels? Met deze lijst zit je niet meer om reisfilms verlegen! Bij iedere film staat aangegeven welke landen er centraal staan en waarom je deze film zou moeten kijken. Aangevuld met een leuke, inspirerende of grappige quote!

1. The Bucket List

Jaar: 2007
Land(en): Onder andere Tanzania, Egypte, India, Frankrijk en Hongkong.
Korte uitleg: Twee mannen krijgen te horen dat ze terminaal ziek zijn en besluiten om nog zo veel mogelijk van hun bucket list te schrappen in de tijd die ze nog hebben.
Waarom kijken: Niet alleen omdat er twee geweldige acteurs in spelen (come on, Morgan Freeman en Jack Nicholson), maar omdat het ook een inspirerend verhaal is waarbij je aan het denken wordt gezet. Het leven is vergankelijk, dus maak er het mooiste van zolang je ervan kunt genieten.
Memorabele quote: Carter: “Buddhists believe you keep coming back. Moving up or down a level, based on how you lived your life.” Edward: “See, that’s where they lose me. I mean, what would a snail have to do to move up on the line-up? Lay down a perfect trail of slime?”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix kijken.

2. Kon-Tiki

Jaar: 2012
Land(en): tocht over de Stille Oceaan naar Frans Polynesië
Korte uitleg: een Noorse avonturier gaat met een boot de Stille Oceaan oversteken om te bewijzen dat de mensen die tegenwoordig in Frans Polynesië wonen afstammen van de Zuid-Amerikanen en niet van de Aziaten.
Waarom kijken: omdat het verhaal over een toffe avonturier gaat die zich door niets of niemand uit het veld laat slaan totdat hij deze droom heeft gerealiseerd. Niet zozeer dus een film die je kijkt om de bestemming, maar vooral om het avontuur. En vrouwen zullen het vast niet erg vinden dat de avontuurlijke crew bijna de hele reis met een ontbloot bovenlichaam rondloopt.
Memorabele quote: Thor: “You just have to believe.” Herman: “Believe? This has nothing to do with religion, this is madness.” Thor: “This is bigger than us.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix kijken.

3. Due Date

Jaar: 2010
Land(en): road trip door Amerika
Korte uitleg: zakenman Peter is genoodzaakt om een lift te krijgen van de acteur in spé Ethan, aangezien beide mannen zijn geweigerd op een vlucht naar Los Angeles. Een hilarische trip volgt waarbij twee mannen die elkaars uiterste zijn de Verenigde Staten per auto doorkruizen.
Waarom kijken: Om te genieten van onder meer de Grand Canyon (als je na mijn artikel over hiken in de Grand Canyon nog niet genoeg had gezien) en dat heerlijke road trip gevoel weer te ervaren. Als je van komedies en/of van Zach Galifianakis houdt is dit zeker een aanrader.
Memorabele quote: Ethan: “Dad, you were like a father to me”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix kijken.

4. 12 Years A Slave

Jaar: 2013
Land(en): Louisiana in de Verenigde Staten
Korte uitleg: een verhaal over Amerika in de negentiende eeuw. Een geleerde zwarte man wordt op een dag ontvoerd en vanuit New York naar het zuiden gebracht, om daar verkocht te worden als slaaf. Een verhaal over een man die – ondanks dat hij heel wat moet doorstaan als slaaf – niet wil breken.
Waarom kijken: tijdens het kijken van deze film VOEL je het onrecht dat tijdens zo’n belangrijke historische periode werd aangedaan aan zo veel mensen. Bovendien vind ik deze film qua beeldverhaal ook erg sterk in elkaar zitten. Tot slot kun je je bijna niet voorstellen wat voor gruwelijke gebeurtenissen er hebben plaatsgevonden in zo’n mooi stukje Amerika. Ik denk dat het zeker een aanrader is om de voormalige plantagehuizen in Louisiana te bezoeken wanneer je aan de oostkust van Amerika bent.
Memorabele quote: Solomon: “I don’t want to survive. I want to live.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix kijken.

5. Hoe Duur Was De Suiker?

Jaar: 2013
Land(en): Suriname
Korte uitleg: een film over slavernij in Suriname in de achttiende eeuw. Centraal staat de band tussen twee halfzusjes; de blanke Sarith en haar slaaf Mini-Mini.
Waarom kijken: op de eerste plaats omdat de slavernij in Suriname onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis en ik soms verbaasd ben over het feit hoe weinig mensen hierover weten. Daarnaast krijg je een goed idee hoe het leven in Suriname enkele eeuwen geleden was. Tot slot is het bijzonder hoe onvoorwaardelijk Mini-Mini haar meesteres Sarith steunt, ondanks de slechte dingen die ze doet.
Memorabele quote: Mini-Mini “Op een dag zal ik schrijven hoe duur de suiker was. Op een dag zal ik schrijven wie de prijs van de suiker betaald hebben.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix kijken.

6. The Hangover Part II

Jaar: 2011
Land(en): Thailand
Korte uitleg: enkele jaren na het vrijgezellenfeest in Las Vegas belanden de mannen opnieuw in een avontuur vol drama, dit keer in Bangkok.
Waarom kijken: Zach Galifianakis met de rol van Alan. En Mister Chow natuurlijk. Daarnaast blijft het gewoon een vermakelijke film. Tip: laat deze film niet zien aan iemand die voor het eerst gaat backpacken in Thailand; het Bangkok uit de film kan misschien een beetje afschrikken haha!
Memorabele quote: Alan: “First I lost my monkey and now my hat. Could this day get any worse?”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix kijken.

7. Diarios de motocicleta (the Motorcycle Diaries)

Jaar: 2004
Land(en): onder andere Argentinië, Peru en Venezuela
Korte uitleg: de film gaat over de motortocht door Zuid-Amerika van Ernesto Guevara, beter bekend als de beroemde Che Guevara. Samen met zijn vriend Alberto Granado maakte hij in 1953 deze reis. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Waarom kijken: als je geïnteresseerd bent in het leven van Che Guevara, de man die onder andere bekend is als vrijheidsstrijder bij de revolutie op Cuba. Of als je gewoon van de prachtige landschappen van Zuid-Amerika wilt genieten.
Memorabele quote: Ernesto Guevara: “How is it possible to feel nostalgia for a world I never knew?”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

8. A Perfect Getaway

Jaar: 2009
Land(en): Hawaii, Amerika
Korte uitleg: drie koppels komen elkaar tegen tijdens het rondreizen en besluiten samen verder te gaan. Een van de koppels blijkt een moordlustig duo te zijn dat toeristen op het eiland vermoordt, maar wie dat dan zijn?
Waarom kijken: ten eerste natuurlijk omdat Hawaii prachtig is en je kunt wegdromen bij de prachtige natuur die je tijdens de film ziet. Daarnaast ben ik fan van thrillers, dus extra leuk dat deze ook in categorie ‘reisproof’ past.
Memorabele quote: Cydney: “How close is it?” Nick: “It’s like everything else in Hawaii; as close as far away gets.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

9. Eurotrip

Jaar: 2004
Land(en): onder andere Nederland, Slowakije, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Vaticaanstad
Korte uitleg: een Amerikaanse jongen vertrekt met zijn vrienden naar Europa om een mooi meisje op te zoeken. De route verloopt echter net iets anders dan gepland.
Waarom kijken: als je zin hebt in een film met (slechte) humor waarbij je ook nog eens wat van Europa kunt zien is dit een goede keuze!
Memorabele quote: Cooper: “What the hell is that?” Jamie: “It’s a traveler’s money belt. The guidebook says as long as you have one of these no one can rob you of anything.” Scott: “Except your dignity.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix kijken.

10. Argo

Jaar: 2012
Land(en): Iran
Korte uitleg: deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een CIA-agent bereidt een geheime operatie voor om zes Amerikanen uit Iran te smokkelen tijdens de Iraanse gijzelingscrisis in 1979.
Waarom kijken: ik vond deze film ten eerste onwijs spannend. Daarnaast krijg je, ondanks dat het over de jaren zeventig gaat, wel een idee van het dagelijks leven in Iran bij het zien van deze film.
Memorabele quote: “The whole country is watching you, they just don’t know it”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

11. Up

Jaar: 2009
Land(en): Mount Roraima (op de grens van Venezuela, Guyana en Brazilië)
Korte uitleg: een oude man besluit na de dood van zijn vrouw een reis te maken naar Zuid-Amerika. Niet alleen, maar met een jonge padvinder én zijn huis.
Waarom kijken: Up is een van de meest ontroerende films die ik heb gezien (ja, ik kan huilen bij animatiefilms). Daarnaast is Mount Roraima – geanimeerd of in het echt – volgens mij een van de meest mysterieuze plekken ter wereld en verdient deze plek daarom zeker meer bekendheid.
Memorabele quote: Russell: “The wilderness must be explored!”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix kijken.

12. Cidade de Deus (City of God)

Jaar: 2002
Land(en): Rio de Janeiro, Brazilië
Korte uitleg: de film gaat over Rio de Janeiro in de jaren zestig, over een groep jongens die hun dromen achterna gingen maar ook over een drugsoorlog die de hele stad in zijn grip hield. Een jongen wordt fotograaf, de ander drugsdealer.
Waarom kijken: ondanks dat de film ietwat aan de lange kant is vond ik het erg interessant om te volgen hoe twee jongens uit dezelfde probleemwijk zich tot twee geheel verschillende volwassenen ontwikkelen.
Memorabele quote: “Why return to the City of God, where God forgets about you?”

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

13. Memoirs of a Geisha

Jaar: 2005
Land(en): Japan
Korte uitleg: een meisje wordt op jonge leeftijd van haar familie gescheiden en verkocht aan een geisha-huis, om uiteindelijk de beroemdste geisha van Japan te worden.
Waarom kijken: ook deze film duurt wat langer dan gemiddeld, maar hij is zeker de moeite waard. Het verhaal van Chiyo is prachtig gefilmd en ook Japan wordt van haar mooiste kant in beeld gebracht. Geisha’s zijn nog steeds te zien in Japan, maar een ontmoeting is zeldzaam. Een must see voor iedereen die meer over geisha’s en de Japanse cultuur wil leren!
Memorabele quote: “She paints her face to hide her face. Her eyes are deep water. It is not for geisha to want. It is not for geisha to feel. Geisha is an artist of the floating world. She dances, she sings. She entertains you, whatever you want. The rest is shadows, the rest is secret.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis.

14. Tracks

Jaar: 2013
Land(en): Australië
Korte uitleg: deze film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Robyn Davidson. In 1977 maakte zij met enkele dromedarissen en haar hond een wandeltocht dwars door Australië.
Waarom kijken: omdat je door deze film direct verliefd wordt op de Australische outback. Daarnaast vind ik mensen die ietwat idiote maar briljante plannen willen verwezenlijken altijd een bron van inspiratie en daar hoort deze vrouw ook zeker bij.
Memorabele quote: “I am the first to admit I’m remarkably unqualified for such a hazardous undertaking. But this is precisely the point of my journey. I’d like to think an ordinary person is capable of anything.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

15. Jackie

Jaar: 2012
Land(en): New Mexico, road trip door Amerika
Korte uitleg: een tweeling – opgevoed door twee vaders – wordt onverwachts door hun moeder opgebeld vanuit Amerika, waarna ze besluiten om haar op te gaan zoeken.
Waarom kijken: als je – net als ik – fan bent van films over road trippen kun je deze mooi aan het lijstje toevoegen. Van deze film krijg ik namelijk direct zin om zelf in een camper te stappen en eropuit te trekken. De film is soms ietwat traag, maar het einde is erg verrassend.
Memorabele quote: Daan: “Komt het goed met haar?” Jackie: “Dit is geen dodelijke slang. Maar het zijn gemene krengen, ik ben er vaak door gebeten” Daan: “Waarom zei je dan dat ze binnen een half uur zou doodgaan?” Jackie: “Ze moest een toontje lager zingen”.

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix kijken.

16. The Blue Lagoon

Jaar: 1980
Land(en): Fiji
Korte uitleg: na een schipbreuk moeten twee jongen kinderen – een jongen en een meisje – overleven op een eiland. In de loop der jaren leren ze niet alleen om te leven op het eiland, maar ook met elkaar.
Waarom kijken: als je houdt van oude films. Ik vind het bijzonder om te zien hoe eenvoudig deze twee kinderen opgroeien, hoe simpel het leven kan zijn als er niet constant invloeden vanuit de samenleving bij betrokken zijn. Daarnaast leven ze natuurlijk in een klein paradijs, en wie houdt daar nou niet van? Ik vond de film overigens wel iets te langdradig met weinig actie. Als je geen genoeg kunt krijgen van paradijselijke eilanden kun je ook nog Return to the Blue Lagoon (1991) kijken.

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

17. Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulin (kortweg Amélie)

Jaar: 2001
Land(en): Parijs, Frankrijk
Korte uitleg: de film gaat over een vrouw die in een restaurant in Parijs werkt. Ze gaat op zoek naar een gelukkig leven, voor anderen en voor haarzelf.
Waarom kijken: allereerst vind ik deze film heel leuk gefilmd en gemonteerd – al moet je er wel van houden. Een beetje in de stijl van The Grand Budapest Hotel. Daarnaast kun je natuurlijk lekker wegdromen bij al het moois dat Parijs te bieden heeft. Wat een prachtstad blijft het toch.
Memorabele quote: Verteller: “Amélie still seeks solitude. She amuses herself with silly questions about the world below, such as “How many people are having an orgasm right now?”.

Je kunt de film onder andere hier bestellen.

18. The Terminal

Jaar: 2004
Land(en): het vliegveld van New York, Amerika
Korte uitleg: deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een man leeft jaren op een vliegveld omdat hij én de Verenigde Staten niet in mag én niet terug mag keren naar zijn geboorteland.
Waarom kijken: misschien heb je wel eens een nachtje op het vliegveld doorgebracht vanwege een vroege vlucht – ik in ieder geval wel. Maar om hier nou jaren te leven? Dat is eigenlijk onvoorstelbaar. De film toont zo’n bizarre situatie dat je je bijna niet kunt voorstellen dat dit is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Tom Hank speelt trouwens geweldig in deze film, dus mede daardoor is dit een echte aanrader.
Memorabele quote: Amalia: “I have to go.” Viktor: “I have to stay.” Amalia: “Story of my life.” Viktor: “Me too.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Netflix kijken.

19. The Secret Life of Walter Mitty

Jaar: 2013
Land(en): onder andere IJsland en Afghanistan
Korte uitleg: een doorsnee man komt erachter dat zijn dagelijks leven alles behalve spannend is. Voor het tijdschrift waar hij werkt moet hij op zoek gaan naar een avontuurlijke fotograaf, waarna hij het ene avontuur na het andere beleeft om hem te volgen.
Waarom kijken: omdat dit een feel-good film is waarbij je ook nog eens kunt wegdromen bij allerlei mooie bestemmingen. Een film die laat zien dat het niet bij dagdromen hoeft te blijven, als je er maar volledig voor gaat.
Memorabele quote: Walter: “To see the world, things dangerous to come to, to see behind walls, draw closer, to find each other, and to feel. That is the purpose of life.”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

20. Mamma Mia!

Jaar: 2008
Land(en): Griekenland
Korte uitleg: Moeder Donna en dochter Sophie wonen samen op een Grieks eiland. Sophie staat op het punt om te trouwen, dus nodigt drie mannen uit van wie ze denkt dat het haar vader zou kunnen zijn.
Waarom kijken: persoonlijk houd ik niet zo van musical films, maar het blijft toch heerlijk om weg te dromen bij het prachtige Griekenland? Daarnaast krijg je sowieso een vrolijk zomergevoel van deze film.
Memorabele quote: Tanya: “Whatever happened to our Donna? Life and soul of the party!” Donna: “I grew up.” Tanya: “Well, grow back down again!”

Je kunt de film onder andere hier bestellen of via Pathé Thuis kijken.

Houd de website in de gaten, want binnenkort volgt er nog een tweede deel van deze lijst van films om in de reisstemming te komen. En heb jij zelf nog leuke aanvullingen? Laat het dan hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments