Fietsroutes-Amsterdam-naar-Marken

Fietsroutes Amsterdam: 5 leuke routes in de omgeving

Bijna nergens wordt zo veel gefietst als in Nederland. Woon je in Amsterdam of plan jij een stedentrip naar de Nederlandse hoofdstad? In deze blog vind je inspiratie voor een paar fietsroutes in Amsterdam en omgeving!

Voor de meeste fietsritjes in Nederland ga ik op pad met mijn turquoise Altec Metro damesfiets. Ik raak hem nooit kwijt vanwege de opvallende kleur en door 7 versnellingen maak ik makkelijk vaart. Wil je een fiets kopen? Dat kan bijvoorbeeld via Fietsenopfietsen.nl. De fietsen zijn fijn en betaalbaar, maar let erop dat je hem thuis nog wel in elkaar moet zetten. De fiets kun je extra beveiligen door bijvoorbeeld een beugelslot te gebruiken.

Je kunt een speciaal ticket voor jouw fiets kopen als je met de trein reist. Geen zin om jouw eigen fiets mee te nemen? Dan kun je natuurlijk ook een ov-fiets huren op het treinstation. Je moet je hier wel van tevoren voor aanmelden (dit is gratis). Wie 24 uur een ov-fiets huurt betaalt €3,85 euro. Dit wordt naderhand van jouw ov-kaart afgeschreven

Altec-fiets-fietsroutes-Amsterdam

Fietsroutes Amsterdam

1. Fietsen: Amsterdam naar Marken (& Volendam)

Marken ligt op een schiereiland ten noorden van Amsterdam en is op en top Nederlands. De iconische groene huisjes zorgen zeker voor een paar leuke foto’s. Vanaf Amsterdam is het ongeveer 20 kilometer fietsen naar Marken. Je fietst onder andere via het dijkdorp Durgerdam en de Zeedijk richting Marken. Zonder tegenwind doe je er ongeveer 1 uur over. In Marken kun je ook nog rondfietsen, onder andere langs de vuurtoren. Al is het ook leuk om een rondje Marken wandelen te doen. En stop even op een terrasje om bij te komen. Wil je extra uitpakken? Dan kun je ook de veerboot naar Volendam nemen. Vanaf hier is het zo’n 1,5 uur terugfietsen naar Amsterdam. Een leuke dagtrip vanuit Amsterdam om per fiets te doen!

Afstand: 51 kilometer

Bekijk de fietsroute Amsterdam naar Marken hier (Engelstalig, met routekaart)

Fietsroutes-Amsterdam-naar-Marken
Fietsroute-Amsterdam-Marken

2. Fietsen van Amsterdam naar de molens van Zaanse Schans

De Zaanse Schans is misschien wel de populairste bestemming rondom Amsterdam. Vooral geliefd bij buitenlandse toeristen, maar ook Nederlanders vinden de traditionele molens en huisjes van de Zaanse Schans geweldig. Vanaf Amsterdam kun je de trein pakken, maar het is minstens zo leuk om hier op de fiets naartoe te gaan. Je rijdt ook een deel door het pittoreske dorpen Zaandijk en Zaandam. Onderweg zijn er genoeg mogelijkheden om een terrasje te pakken.

Afstand: 45 kilometer

Bekijk de fietsroute Amsterdam naar Zaandam hier (Engelstalig, met routekaart)

Lees ook: Zaanse Schans bezoeken – alles wat je moet weten voor jouw bezoek

Fietsroutes-Amsterdam-Zaanse-Schans-molens
Fietsroute-Amsterdam-Zaanse-Schans

3. Fietsroute Amsterdam naar het strand van Zandvoort

Is het mooi, zomers weer? Dan is het een goed idee om op de fiets van Amsterdam naar het strand te gaan. Deze fietsroute start in Haarlem en gaat via Bloemendaal aan Zee naar het strand van Zandvoort. Deze fietsroute brengt je ook in de duinen van nationaal park Zuid-Kennemerland. Met wat geluk kom je hier Schotse Hooglanders tegen! Onderweg kun je stoppen bij een van de vele strandtenten. Deze fietstocht gaat ook door het mooie Haarlem. In deze blog vind je tips voor een dagje Haarlem.

Afstand: 63 kilometer

Bekijk de fietsroute Haarlem naar Zandvoort via Nationaal Park Zuid-Kennemerland hier (Nederlandstalig, met routekaart)

Fietsroute-Amsterdam-Zandvoort-via-Haarlem

4. Fietsroute Amsterdam naar Muiden

Waarom zou je van Amsterdam naar Muiden willen fietsen? Allereerst omdat je hier een prachtig kasteel vindt: het Muiderslot. Vanaf Muiden kun je bovendien de boot pakken naar het eiland Pampus. Tijdens deze fietsroute van Amsterdam naar Muiden fiets je door Weesp. Hier kun je stoppen bij de Theetuin van Weesp. Deze theetuin ligt op een van de bastions (verdedigingswerken) van de oude vestingstad. Op de terugweg neem je vanaf Amsterdam-Noord het pondje terug naar het centraal station.

Afstand: 44 kilometer

Bekijk de fietsroute Amsterdam naar Muiden hier (Nederlandstalig, met routekaart)

Fietsroute-Amsterdam-Muiden-Muiderslot
Muiderslot-fietsroutes-Amsterdam-Muiden

5. Niet ver van huis? Fietsen naar het Amsterdamse Bos

Heb je geen zin om ver te fietsen? Dan is het Amsterdamse Bos een leuke bestemming. Dit gigantische bos ligt in het zuidwesten van de stad. Vanaf het Centraal Station is het ongeveer een half uur fietsen. In dit park vind je 50 kilometer aan fietspaden. Fiets bijvoorbeeld in de lente langs het Bloesempark, waar honderden Japanse kersenbomen in bloei staan. Bijzonder om te zien. En in de zomer zou ik zeker het programma bekijken van het Amsterdamse Bostheater. Ben je een dierenliefhebber? Stop dan bij de geitenboerderij Ridammerhoeve. Hier kun je simpelweg wat eten en drinken, maar je kunt hier zelfs geitenyoga doen!

Afstand: 14 kilometer

Bekijk de fietsroute in het Amsterdamse Bos hier (Nederlandstalig, met routekaart)

Ken jij nog meer leuke fietsroutes in en rondom Amsterdam? Laat het mij en andere mensen weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

4 gedachten over “Fietsroutes Amsterdam: 5 leuke routes in de omgeving”

  1. De route naar Weesp en Muiden is inderdaad mooi (ik ben in Weesp geboren, maar kwam ook als puber nog vaak in Weesp en Muiden), maar ook heb ik in Nigtevecht gewoond en fietste van mijn 12e tot mijn 18e elke dag van Nigtevecht naar Amsterdam en terug. Een fietstocht van Amsterdam naar Nigtevecht en dan met het pontje over naar Nederhorst den Berg of door naar Vreeland en Loenen aan de Vecht is ook een aanrader.

    1. Oh dat wist ik helemaal niet! Jij hebt ook op heel wat plekken ter wereld gewoond hè ;p En thanks voor nog meer routetips, ik ga ze opslaan!

    1. Ik ben inderdaad ook meer van het wandelen dan van het fietsen, maar er zijn wel een paar hele toffe fietstochten die ik minder snel zou wandelen! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *