Bijzondere reiziger Henk: fietsend van Nederland naar Singapore

Tijdens mijn reizen kom ik heel wat reislustige mensen tegen. Iedereen reist op zijn eigen manier, met eigen wensen en een eigen budget. Sommige mensen nemen ontdekken onze hoofdstad Amsterdam tijdens een weekendje weg, andere mensen gaan naar een boutiekhotel in een ver, exotisch oord. Sommige reizigers gaan liftend naar de andere kant van Europa of een paar weken vrijwilligerswerk doen.

In deze rubriek stel ik 10 vragen aan een geweldige reiziger. Mensen die in mijn ogen op een bijzondere manier reizen of iets bijzonders doen tijdens (een van hun) reizen. Ik trap af met een interview met Henk van Dillen, een avontuurlijke Nederlander die een zeer bijzondere reis maakte: een fietstocht van Rotterdam naar Singapore.

bijzondere-reizigers-henk-van-dillen
Fotocredits Henk van Dillen

Interview met Henk van Dillen

Ik interviewde Henk in februari 2015, net voordat hij in zijn eentje op zijn tweedehands fiets richting Azië vertrok. Tijdens zijn reis haalde hij geld op voor het Wereld Natuur Fonds en bezocht hij natuurprojecten. “In Maleisië ben ik op bezoek geweest bij een tijgerexpert. Ik haalde met mijn reis geld op voor bedreigde diersoorten. Ik fietste door de nationale parken waar deze dieren nog in het wild leven. Alhoewel – en dat was heel slecht nieuws – de neushoorn is officieel uitgestorven verklaard in Maleisië. Op zich maakt het voor de mensheid niet direct uit dat een diersoort uitsterft in het wild, maar ik zie het als een roep van de natuur. De natuur raakt uit balans. Hier wilde ik aandacht voor vragen.”

Nu Henk terug in Nederland is vond ik het tijd om even op zijn bijzondere reis terug te blikken!

bijzondere-reizigers-henk-van-dillen
Fotocredits Henk van Dillen

1. Stel jezelf even voor…

“Hoi, ik ben Henk. Inmiddels 28 jaar, afgestudeerd als bedrijfseconoom en ik werk nu in de kunst- en cultuursector in Rotterdam. Ik werk voor het HipHopHuis, een hiphop community met een breed lesprogramma in dans en muziek. Naast mijn werk dans ik; breakdance en salsa. In breakdance ben ik docent in Alblasserdam. Verder ben ik graag buiten, op mijn fiets of hardlopen. Als je geluk hebt zie je me romantisch voorbij sjoefen op een tandem met mijn liefde Lisa.”

2. Hoe ben je op het idee gekomen om deze bijzondere reis te maken? En was het iets eenmaligs of is het voor herhaling vatbaar?

“Ik wilde een grote fietsreis maken. Even helemaal op mezelf aangewezen zijn. Uitdaging, culturen leren kennen maar bovenal even vrijheid proeven buiten de maatschappij waar ik opgegroeid ben. Via internet kwam ik op de blog van Tom Allen, die mij liet zien dat je op de fiets misschien wel het meeste uit je reis kunt halen. Ik ben hem en de oprichter van Google zeer dankbaar. Reizen is verslavend, het doet veel met je. Natuurlijk zou ik nog een keer een toffe reis willen maken maar dan wel anders; een andere uitdaging of samen met Lisa.”

bijzondere-reizigers-henk-van-dillen
Fotocredits Henk van Dillen

3. Vóór je reis legde je uit dat je eigenlijk weinig voorbereidingen had getroffen. Geen maanden trainen of zakken vol gadgets aanschaffen.

“Nope. Het klinkt suf, maar het is de mindset die de reis laat gebeuren. Lange voorbereidingen maken je reis comfortabeler en duurder. Comfort was niet mijn doel en geld om die comfort te kopen had ik al helemaal niet. Ik had overigens wel handige gadgets hoor. Een iPhone en een GoPro bijvoorbeeld. Daar heb ik zeven video afleveringen mee gemaakt via iMovie (die je hier kunt bekijken). M’n ogen waren vierkant na drie dagen 1 aflevering in elkaar zetten. Maar ik ben uiteindelijk wel een klein beetje trots dat ik alles geblogd en bewerkt heb met mijn iPhone, inclusief de foto’s. Dat apparaatje werd trouwens gestolen in Iran. Je kunt wel begrijpen dat ik daar een traantje om heb gelaten. Gelukkig hadden mijn volgers een nieuwe smartphone gedoneerd.”

4. Bijzondere ontmoetingen, mijlpalen… Wat is nou een van de meest memorabele momenten tijdens jouw reis?

“Hoe raar het ook klinkt, dat was niet het moment dat ik Singapore binnen fietste. Ik ben langs de grens van Tibet gefietst, door drie snoeihete woestijnen gereden en ik ben een keer met handboeien en al opgepakt door een Chinees SWAT team. Fietsen kan zwaar zijn, helemaal omdat ik blootgesteld was aan alle weersomstandigheden. En ja, de gastvrijheid, daar kan ik uren over doorpraten.”

Zelf heb ik – Jessica – trouwens erg genoten van de verhalen die Henk deelde over zijn visa perikelen en grenscontroles. Hij wist de soms behoorlijk verwarrende omstandigheden met genoeg humor te beschrijven. En het was ontzettend leuk om te zien hoe Henk op de foto’s straalde toen zijn vriendin Lisa hem kwam opzoeken in China.

bijzondere-reizigers-henk-van-dillen
Fotocredits Henk van Dillen

5. Wanneer viel je figuurlijk achterover van verbazing?

“Toen ik door de Chinese autoriteiten werd gearresteerd. Met handboeien en al. Het eerste wat de vertaler op het politiebureau zei was: ‘Er zijn terroristische aanslagen geweest in het westen van China, we willen je identiteit controleren.’ Uuuh, wat?”

6. Wat is de keerzijde van deze manier van reizen, op de fiets zonder al te veel spullen? En wat ben je onderweg juist heel erg gaan waarderen?

“Ik ben de tussenstops gaan waarderen. Het sociale contact in de grotere steden. Soms voelde ik me alleen, dagen fietsen zonder een normaal gesprek. Het is vaak doorzetten, helemaal als het weer tegenzit. En die warme douche toen ik weken door het koude Tibet had gefietst, dat was de beste douche van mijn leven. De Tibetanen hebben geen douches, een bakje met koud water stond er klaar in de hotels.”

bijzondere-reizigers-henk-van-dillen
Fotocredits Henk van Dillen

7. Hoe motiveerde jij jezelf op de momenten dat je wat minder lekker in je vel zat?

“Met mijn familie en vriendin, daar dacht ik op die momenten aan. Het was fijn om een thuisfront te hebben dat achter mij stond. En soms voelde ik me gewoon klote zonder aanwijsbare reden. Het was dan wachten tot het overging of ik weer iets meemaakte waardoor ik weer even vergat hoe chaotisch mijn hoofd eigenlijk is. Het hielp om altijd een streven te hebben, een doel op de korte termijn. En verder: slapen wanneer ik moe was. Eten wanneer ik geen energie meer had. Weer vertrekken wanneer ik mezelf ergens ongemakkelijk voelde. Op momenten dat ik echt de energie niet meer op kon brengen om verder te gaan zette ik gewoon mijn tent op langs de kant van de weg en ging slapen. Dat hielp meestal wel. Even uitrusten, opladen.”

bijzondere-reizigers-henk-van-dillen
Fotocredits Henk van Dillen

8. Hoe reageerden familie en vrienden voor en tijdens de reis?

“Naast de nodige zorgen van familieleden ben ik ongelooflijk geweldig gesteund. Een heel jaar lang. Ik kwam ook weleens op de Nederlandse radio. Mijn moeder kwam daarna altijd met mooie verhalen dat ze weer iemand in de supermarkt gesproken had die mij dan op de radio gehoord had. Dat was grappig. Ik was in de Iraanse woestijn beroofd van mijn telefoon. Het apparaatje waar ik zo ongeveer alles mee deed. Dat was heftig, want het gebeurde op een nare manier.

Ik kan wel een boek schrijven over wat er op die dag allemaal gebeurd is. Omdat ik feitelijk niet meer kon bloggen en mijn sociaal media up-to-date kon houden, nam Lisa dat over. Via Facebook was ze een fundraising begonnen voor een nieuw apparaatje. Familie, vrienden en volgers hebben de dagen erna geld voor een nieuwe iPhone gedoneerd. Dat was echt niet te geloven, heel tof. Het steuntje in mijn rug dat ik op dat moment nodig had.”

bijzondere-reizigers-henk-van-dillen
Fotocredits Henk van Dillen

9. In welke opzichten heeft deze reis jou veranderd als persoon en/of als reiziger? En welke ervaring zou je bijvoorbeeld nooit hebben gehad als je niet op deze manier had gereisd?

“Een heel jaar vol ervaringen. Het heeft mij geholpen om een helikopter view over mijn leven te krijgen. Wat ik beter kan waarderen, accepteren en hoe ik mijn tijd beter in kan delen. Ik ga er een boek mee vullen. Ik ben niet echt veranderd als persoon. Het is gewoon dat ik nu weet hoe een woestijn eruit ziet, hoe 50 graden aanvoelt, hoe koud het kan zijn op 4500 meter hoogte, hoe gastvrij de mensen in het Midden-Oosten zijn, hoe overtuigend Chinezen kunnen eten, hoe Tibetanen hun doden voeren aan de gieren en hoe lekker eten in Thailand is.”

“Ik heb voor mijn gevoel wel veel geleerd over religie. Door deze reis ben ik het boeddhisme veel meer gaan waarderen. Ik ben met boeddhisten gaan bidden in de tempels. Normaal bid ik voor mezelf, of God mijn zonden wil vergeven, deze mensen leerden mij om vooral voor het geluk en de gezondheid van anderen te vragen, niet perse voor mezelf. Het is een andere insteek. Ik voelde me er minder egoïstisch door.”

bijzondere-reizigers-henk-van-dillen
Fotocredits Henk van Dillen
bijzondere-reizigers-henk-van-dillen
Fotocredits Henk van Dillen

10. Wat voor budget had je jezelf van tevoren gegeven en in hoeverre is het gelukt om je aan dit reisbudget te houden?

“Voor alles, inclusief spullen, fiets, vliegticket terug uit Singapore en visums had ik €4500 euro ingecalculeerd. En via donaties van onder andere familie en volgers heb ik nog ruim €1500 euro extra ruimte gekregen. Laten we zeggen 6000 euro voor een jaar, dat is 500 euro per maand. En dat was echt ruim voldoende. Ik sliep wel meestal in een tent of via Couchsurfing of Warmshowers.”

EXTRA VRAAG 11! Welke tip(s) zou jij reizigers die zich op zo’n zelfde soort reis voorbereiden willen geven?

“Datum prikken. Open een spaarrekening waar je maandelijks automatisch een vast bedrag op stort. Reken uit hoe lang je nodig hebt voor het bedrag dat je denkt nodig te hebben. Koop wat basisspullen zoals een tas, wandelschoenen of een fiets. Vertrek. En zo simpel is het. Het stappen uit de maatschappij – je comfortabele omgeving – is nog het moeilijkste. De rest gaat vanzelf en problemen los je wel op wanneer ze ontstaan.”

bijzondere-reizigers-henk-van-dillen
Fotocredits Henk van Dillen

Lees ook: bijzondere reiziger Laura – fotograferend de wereld ontdekken

Henk is na zijn reis niet stil blijven zitten. Hij plaatst nog steeds artikelen op zijn website, foto’s op Instagram (@henkvandillen) en updates op Twitter en Facebook. Daarnaast exposeert Henk in Alblasserdam over zijn fietstocht, heel tof! Je kunt er hier meer over lezen. Wat vinden jullie van Henk zijn reis? Zouden jullie zelf ooit zo’n avontuur aan durven gaan?

Reacties via Facebook account

comments