Mijn favoriete accommodaties: hier wil je absoluut een keer overnachten

Ik heb inmiddels al in heel wat accommodaties overnacht. Van boomhutten in de jungle van Costa Rica tot luxe eco lodges in Jordanië. Van hangmatten in Suriname tot surfhostels in Guatemala. En van simpele tenten in de wildernis van Mongolië tot prachtige koloniale panden in Spanje. In deze blog verzamel ik mijn favoriete accommodaties, wereldwijd. Dus pak je bucket list er maar bij, want hiermee ga ik jou overtuigen dat je ook absoluut een keer wilt overnachten in een van deze accommodaties!

Mijn favoriete accommodaties: hier wil je absoluut een keer overnachten

1. Driftwood Surfer, Guatemala

Driftwood Surfer ligt aan de Pacifische kust van Guatemala, in het piepkleine dorp El Paredon. Dit is ongetwijfeld een van mijn lievelingsplekken in Midden-Amerika! Bij zonsopkomst liggen de eerste surfers al in het water. Pelikanen vliegen rakelings over de golven en met wat geluk zie je zelfs dolfijnen. ’s Ochtends heb je met goed weer uitzicht over de actieve vulkaan Fuego. De geur van wentelteefjes en kaneel verspreidt zich vanuit de keuken naar de algemene ruimte.

Ik breng de dagen veelal lezend in een hangmat door. Daarnaast speel ik heel wat potjes pool, neem ik af en toe een duik in het zwembad en win ik onvoorstelbaar veel spelletjes bierpong. En natuurlijk lig ik regelmatig met een surfplank in het water. ’s Avonds is er een gezamenlijk diner. Ik praat, discuseer en filosofeer alsof mijn leven er vanaf hangt. De sfeer is erg gemoedelijk. De eigenaren Jan, Rusty en Brant zijn bovendien erg betrokken en zorgen ervoor dat jij je vanaf het moment dat je arriveert thuis voelt. Een aanrader als je in Guatemala bent!

bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag

2. Utopia Eco Hotel, Guatemala

Nog zo’n bijzondere plek in Guatemala. Utopia Eco Hotel ligt midden in de jungle, vlakbij het natuurreservaat Semuc Champey. Het hostel hoort officieel bij het dorp Lanquin, maar ligt er eigenlijk buiten (en is te vinden via San Francisco, Guatemala). Utopia heeft wat weg van een gigantische boomhut, vanwaar je ’s ochtends prachtige uitzichten over de ontwakende jungle hebt. Maar ook ’s nachts is het zeker de moeite waard om wakker te blijven en de adembenemende sterrenhemel te bekijken. Sorry jongens, ik was zo druk met genieten dat ik ben vergeten om daar een foto te maken!

Ik was daarnaast een groot fan van de vegetarische menukaart en de heerlijke chai latte. Vanuit Utopia ben je zo in het natuurreservaat van Semuc Champey. Je bezoekt de mysterieuze Kan’va grotten, waar je met niets anders dan een kaars in het water, over rotsen en zelfs door watervallen klimt. Daarnaast bezoek je de heldere, azuurblauwe waterplateaus van Semuc Champey. Vanaf het uitzichtpunt – El Mirador – zie je de vissen praktisch rondzwemmen in het water. Oké dat is misschien wat overdreven, maar het water is echt idioot helder. De meeste hostels vind je in het nabijgelegen dorp Lanquin, maar Utopia ligt midden in de natuur en is een ervaring op zich!

bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag

3. Terelj National Park, Mongolië

Mongolië spreekt bij veel mensen tot de verbeelding, dat deed het ook bij mij. Tijdens mijn trip met de Transmongolië Express verbleven we ook in het Terelj Nationaal Park in Mongolië, net buiten de hoofdstad Ulan Bataar. We werden opgehaald door Bert, een rasechte Amsterdammer. Samen met zijn Mongoolse vrouw en kinderen woont hij in het nationaal park en samen hebben ze een klein kamp opgezet: Ecotourism Ger Camp. Hier vind je het telefoonnummer van Bert om hem te bellen en je bij het treinstation op te halen.

Na ongeveer een uur rijden kom je in een oase van rust terecht, geweldig! Het slapen in een ger-tent was een ervaring op zich. Bij ons ging ’s nachts het vuur in de kachel uit, waardoor ik het met drie dikke dekens, een trainingsbroek en een thermolegging nog steeds ijskoud had. Maar het uitzicht, de rust, de vriendelijkheid van de mensen en de hond die we Happy noemden maakten dat de volgende dag weer helemaal goed.

bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag
bijzondere-overnachtingen-tag

4. Feynan Ecolodge in het Dana Natuurreservaat, Jordanië

Een van de beste plekken waar ik tot nu toe heb overnacht is Feynan Ecolodge in het Dana Natuurreservaat in Jordanië. Deze duurzame accommodatie is een droomplek, in the middle of nowhere. Alles wat er in deze accommodatie gebeurt gaat op een duurzame manier. Zo zorgen de zonnepanelen voor de elektriciteit. Er staan overal watertaps waar je jouw eigen fles kunt bijvullen, zodat er weinig tot geen plastic flessen gebruikt hoeven te worden.

‘s Avonds wordt het gebouw verlicht door kaarsen die door de lokale bedoeïenvrouwen worden gemaakt. Het dakterras is een van de beste plekken ter wereld om de sterrenhemel te zien. Met wat geluk spot je tientallen vallende sterren per uur! Voor het transport van/naar de ecolodge en de activiteiten worden lokale mensen ingezet. Een plek die je zeker moet bezoeken als je de rust wilt opzoeken en het duurzaam toerisme in Jordanië wilt stimuleren.

Lees ook: Jordanië – het bedoeïenleven en wandelen in het Dana Natuurreservaat

Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Overnachten-Jordanië-Feynan
Dana-Feynan-Jordanië

5. Sahara Beach Camp in Sinaï, Egypte

Sinaï is een van mijn favoriete plekken in Egypte. Je kunt er heerlijk zwemmen en snorkelen, maar er is ook genoeg in de Sinaï woestijn en bergen te ontdekken. Een van mijn favoriete wandelingen dit jaar ging naar de top van de Sinaïberg, prachtig tijdens de zonsopkomst! Een goede plek om te verblijven is Dahab. Maar als je zin hebt om digitaal te detoxen dan moet je naar een van de strandkampen gaan. Naar Sahara Beach Camp bijvoorbeeld. De eigenaar Musa is super behulpzaam en doet er alles aan om zijn gasten een goede tijd te bezorgen. Het is allemaal vrij basic, maar je komt hier echt helemaal tot rust. 

Lees ook: bijzonder overnachten – Sahara Beach Camp in Sinaï, Egypte

Sahara-beach-camp-Sinai-Egypte
Sahara-beach-camp-Sinai-Egypte
Sahara-beach-camp-Sinai-Egypte
Mount-Sinai

6. Flutterby House in Uvita, Costa Rica

Costa Rica is sowieso een paradijs voor natuurliefhebbers en er zijn zo veel toffe accommodaties waar je in de natuur kunt overnachten. Maar een van mijn favorieten blijft toch wel Flutterby House in Uvita. Dit hostel heeft namelijk kamers en slaapzalen die zijn ingericht als…boomhut! Je moet overigens niet vies zijn van een beetje natuur, want je kunt bijvoorbeeld ‘s ochtends aan het ontbijt zitten terwijl nieuwsgierige aapjes je bekijken of de douche instappen terwijl er een python in ligt te slapen.

Jij hebt ongetwijfeld ook een bijzondere ervaring wat betreft accommodaties? Wat is de tofste plek waar je tot nu toe hebt overnacht? Laat het mij en andere reizigers hieronder weten in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments