Pretty Picture Time – Estland in de winter

Een combinatie van pittoreske plaatsen en jezelf terugtrekken in de stilte van de natuur: dat is Estland. Eerder bezocht ik Estland al in de zomer, maar een reis door Estland in de winter is een totaal andere ervaring. De lente is inmiddels aangebroken (zegt de kalender, het weer zegt misschien iets anders). Tijd om terug te blikken op een winters avontuur in Estland in een nieuwe Pretty Picture Time!

Tallinn in de winter

De hoofdstad van Estland ziet er in ieder jaargetijde sprookjesachtig uit, maar in de winter heeft het een extra magisch sfeertje.

Tallinn-Estland-winter Tallinn-Estland-winter Tallinn-Estland-winter

De temperaturen kunnen tijdens de winter in Estland dalen tot ver onder het vriespunt. De gemiddelde temperatuur tijdens mijn weken in Estland was -15. Maar met een beetje pech wordt het zelfs -30! Gelukkig zijn er veel kerken en leuke koffiebarretjes waar je de warmte kunt opzoeken.

Tallinn-Estland-winterTallinn-Estland-winterTallinn-Estland-winter Tallinn-Estland-winterTallinn-Estland-winter Tallinn-Estland-winter

Ik vind het geweldig om te zien hoe de kids op hun slee naar school worden gebracht of de dag afsluiten met een sneeuwbalgevecht. In de winter wordt er bovendien een ijsbaan opgebouwd in Harju Street, met een mooi uitzicht op de Alexander Nevsky Kathedraal.

Tallinn-Estland-winterEstland-winterTallinn-Estland-winter

Een van mijn favoriete wijken in Tallinn is Kalamaja. Hier vind je naast de Balti Jaam markt en het hippe Telliskivi Creative City ook veel kleurrijke houten huizen.

Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winter Kalamaja-Estland-winter Estland-winter

Bevroren Jägala waterval in de winter

Tallinn in de winter is mooi, maar met name de natuur maakt een winters bezoek aan Estland bijzonder. Hagelwitte sneeuw, zo ver het oog reikt. Ten oosten van Tallinn vind je het dorpje Jägala. Het dorp zelf is niet veel bijzonders, maar het zou zeker op je bucket list in de winter moeten staan: de waterval net buiten het dorp bevriest dan namelijk gedeeltelijk. Erg bijzonder om te zien! Het is vanaf Tallinn ongeveer een half uur rijden naar de Jägala waterval.

Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winterEstland-winter Estland-winter

Met de auto of met het openbaar vervoer in Estland reizen?

Verrassend genoeg zijn zowel de wegen als het openbaar vervoer prima geregeld in de winter in Estland. Ik heb tijdens mijn reis van 2 weken net de auto, de bus en de trein gereisd. Je hoeft niet bang te zijn om te rijden, want de wegen worden goed onderhouden en bovendien voelen de snelwegen in Estland aan als onze provinciale wegen. Treinen en bussen reden ook op tijd, dus mocht je niet zelf met een auto kunnen/willen reizen, dan is dat ook prima te doen.

Visit-Estonia-carEstland-winter-TallinnTrain-Estland-winter

Tartu, de perfecte uitvalsbasis in het zuiden

Veel mensen bezoeken enkel Tallinn tijdens een bezoek aan Estland. Zonde, want ook het zuiden van het land heeft veel mooie plekken. Een goede uitvalsbasis om het zuiden te ontdekken is Tartu, het broertje van de hoofdstad. Tartu is een echte studentenstad met een van de oudste universiteiten in Europa, een gezellig uitgaansleven en talrijke sfeervolle koffietentjes. Daarnaast vind je – net als in Kalamaja in Tallinn – ook hier in diverse wijken gekleurde houten huizen. Wanneer je Tartu bezoekt moet je zeker de Dom van Tartu, oftewel Tartu toomkirik, bezoeken. Deze kerk is al sinds de zeventiende eeuw een ruïne.

Lees ook: wat te doen in Tartu in Estland?

Estland-winter-Tartu Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winter

Mijn trip naar Otepää is een van de hoogtepunten van mijn wintertrip in Estland. Otepää ligt op ongeveer een uur ten zuiden van Tartu. Dit is hét wintersportoord van Estland. Maar zelfs als je niet van wintersport houdt is het zeker leuk om hier in de winter naartoe te gaan. In de omgeving kun je prima hiken en daarnaast kun je over het bevroren Pühajärv Lake wandelen of sleeën.

Estland-winter Estland-winter Otepaa-Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winter Estland-winterEstland-winter

Ben jij wel eens (in de winter) in Estland of een van de andere Baltische staten geweest? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en tips!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de Storytellersnest campagne van Visit Estonia. Alle tips en meningen zijn uiteraard van mezelf. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments