Roadtrip door het veelzijdige Estland!

[In English soon!] Een stadskaart hier, een flyer daar: onze autoverhuurder Harmas heeft aan alles gedacht. Enthousiast drukt hij het pakketje informatie in mijn handen. Als we vertellen wat onze route ongeveer wordt drukt hij er ook nog een GPS bij. Gratis, want hij wil dat we optimaal van Estland kunnen genieten.

Op een dinsdagmiddag vertrekken we en we hoeven hem pas weer zaterdagavond in te leveren op het vliegveld. “Ik zal jullie dan uitzwaaien als jullie terug naar Nederland gaan. Zullen we afspreken bij de Kiss & Drive? Geen zorgen, we zullen niet zoenen”, zegt hij met een olijke grijns op zijn gezicht.

Hij vraagt waar we als eerste naartoe willen rijden. Als hij hoort dat we in de wijk Kadriorg willen stoppen springt hij gelijk in de auto. “Ik breng jullie er wel heen, er zijn namelijk wat wegversperringen die voor onduidelijkheid kunnen zorgen. Maak je geen zorgen maken over mij, ik pak de tram terug.”

Onderweg vertelt Harmas ons vol trots over zijn land. We praten over de Russische bevolking die in de Baltische staten leven. Over cultuurverschillen. Over de groene natuur die buiten de stad op ons wacht. Over zijn moeder die aan de andere kant van het land woont.

Als Harmas het niet zo druk had gehad met zijn bedrijf was hij ongetwijfeld mee op reis gegaan, zo enthousiast vertelde hij over alle plekjes die we konden bezoeken.

Dit zijn enkele van de hoogtepunten tijdens onze roadtrip door Estland:

1. Lahemaa National Park

Wat een prachtig stukje laat Moeder Aarde ons hier zien. Zo mooi, zo divers, zo sereen. Ik zou hier gemakkelijk een weekje kunnen verblijven. En het beste van alles? In zo’n beetje heel Estland is er een gratis Wi-Fi verbinding, dus ook in veel natuurgebieden (ademen die bomen misschien écht Wi-Fi?). Als digital nomad zou ik me geen beter plekje kunnen wensen om een paar dagen flink door te werken en ondertussen te genieten van de adembenemende natuur. Eerder liet ik jullie via foto’s en een video al zien hóe sprookjesachtig mooi het daar is.

Estland roadtrip10

2. Rakvere Castle in Rakvere

Niet ver van Lahemaa NP ligt Rakvere. Het plaatsje zelf vond ik niet heel bijzonder. Harmas bleef maar herhalen dat er een tof stierenbeeld op de heuvel van het dorp staat, maar ik moet bekennen dat ik deze niet zo heel erg bijzonder vond. Het kasteel daarentegen brengt je weer even naar een paar eeuwen geleden. Toen wij er waren was het jammer genoeg erg rustig, maar ik denk dat dit een ideale stop is in de zomer. Met name kinderen zullen zich hier optimaal vermaken met paardrijden, boogschieten en een bezoek aan de martelkamer of de ruimte van de sterrenkundigen. Door het uitzicht over de heuvels rondom het kasteel waande ik me even op een Game of Thrones filmset.

Estland roadtrip7b
Estland roadtrip9b
Estland roadtrip8b

3. Kihnu Island

Vanaf Pärnu, een stad in het zuiden van het land, kun je de boot nemen naar een piepklein eiland, Kihnu. Ik vertelde eerder al het verhaal over de vissers van Kihnu. Het is zo’n eiland waar je niet heen gaat voor de bezienswaardigheden, maar echt voor de rust en het simpele leven. Waar oude omaatjes op scooters uit de Sovjet-periode rondscheuren. Waar de vis die bij het avondeten wordt gegeten enkele uren daarvoor wordt gevangen. De vis die we met de vissers hadden gevangen was overigens geen groot succes op de barbecue…

Estland roadtrip4
Estland roadtrip5
Estland roadtrip12
Estland roadtrip1

4. Matsalu National Park

Ik ben geen fanatiek vogelspotter, maar ik moet bekennen dat ik de vele vogels die ik in Matsalu National Park spotte toch wel ontzettend gaaf vond. Van ooievaars en zwaluwen tot kleine kamikaze-vogels en grote roofvogels met een spanwijdte die misschien wel langer is dan dat ik ben (1.70 meter)… By the way: wie wist dat het zó moeilijk was om een vogel op de foto te krijgen? De wandelpaden waren trouwens niet altijd even goed te vinden, zoals je hieronder kunt zien.

Estland roadtrip11
Estland roadtrip6

5. Keila Loa watervallen

Wie wist dat er watervallen in Estland waren? De eerste dag wilde ik al een stop maken bij de Kuusalu watervallen ten oosten van Tallinn, maar helaas kwamen we er te laat achter en hadden we de afslag gemist. Gelukkig waren de Keila Loa watervallen ten westen van Tallinn een perfecte afsluiting van de roadtrip!

Estland roadtrip2

Auto huren

Nog wat informatie over het huren van een auto in Estland. Wij huurden onze auto bij Yes Rent. Hoe meer dagen je de wagen huurt, hoe meer de dagprijs daalt. Mijn vriend en ik besloten een kleine auto voor vier dagen te huren en waren 33 euro per dag kwijt, plus nog een paar euro om de auto extra te verzekeren voor ongevallen. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden.

Loop voordat je de auto aanneemt altijd een rondje eromheen en neem voor de zekerheid foto’s van de wagen. Soms doet een verhuurder dit samen met je, maar lang niet altijd. Benzine is trouwens retegoedkoop, dus daar hoef je je ook geen zorgen over te maken. Bedenk wel dat je niet, net zoals in Nederland, om de vijf kilometer een tankstation tegenkomt en dus goed op je tank moet blijven letten.

Eigenlijk hadden we de auto bijna vijf dagen tot onze beschikking; we huurden deze namelijk dinsdagmiddag en leverden hem zaterdagavond bij het vliegveld weer in. Estland is qua oppervlakte iets groter dan Nederland, maar loopt wel achter op het gebied van wegen. Maar dat is eigenlijk ook best logisch, want op sommige stukken kwamen we slechts een handjevol tegenliggers tegen. Zelfs in de Brabantse polders is het soms nog drukker dan op de ‘snelweg’ van Estland. Zelf vond ik vijf dagen prima voor een roadtrip. Wil je ook nog (een van) de vele eilanden van Estland bezoeken? Plak er dan 2 of 3 dagen achteraan. Je bent namelijk erg afhankelijk van de boottijden.

Reacties via Facebook account

comments