5 lastige situaties op reis + oplossingen!

Reizen is geweldig, maar soms krijg je ook met lastige situaties op reis te maken. Mijn grootste irritaties en meest vervelende momenten heb ik eens bij elkaar verzameld in deze blog. Natuurlijk is het niet alleen maar kommer en kwel: ik geef jullie ook tips en oplossingen voor deze situaties! Van tips om niet ziek te worden op reis tot het nut van een aansprakelijkheidsverzekering als je in het buitenland bent.

Lastige-situaties-op-reis

Lastige situaties op reis: wat doe je eraan?

1. Irritante mensen in jouw slaapzaal

Veel (solo-) reizigers zullen ongetwijfeld wel eens in slaapzalen in hostels overnachten. En over het algemeen is iedereen heel aardig en respectvol naar elkaar. Maar je hebt er soms ook een paar ONTZETTEND irritante mensen tussen zitten die waarschijnlijk zijn opgevoed door wolven. Die om 3 uur ’s nachts noedelsoep naar binnen slurpen, dronken de kamer komen binnenvallen of gigantisch hard snurken.

Oplossingen?

Praten helpt vaak al erg veel. Meer dan boze blikken werpen. Sommige dingen zijn namelijk cultuurgebonden of mensen hebben simpelweg niet door dat ze asociaal bezig zijn. Als iemand hen daarop wijst helpt dat vaak al veel.

Als je echt irritante mensen in een slaapzaal wilt vermijden – maar wel van de gezelligheid van een hostel wilt genieten – kun je er ook voor kiezen om een privékamer in een hostel te boeken. Meestal betaal je met 2 personen bijna hetzelfde voor een privékamer als voor 2 bedden in een slaapzaal. Dit kun je dus altijd even voorstellen aan een andere kamergenoot als je hier niet alleen voor wilt betalen. Bij de receptie zullen ze je vast wel willen helpen als ze nog kamers overhebben.

En ben je een vrouw? Dan kan het vaak ook nog helpen om een female-onlykamer te boeken. Ik doe dit steeds vaker, nadat ik een paar keer met irritante mannen de kamer moest delen. Mijn ervaring is toch dat vrouwen zich net wat beter gedragen en bovendien minder snurken dan mannen.

Lees ook: 20 reistips als je gaat backpacken of een lange reis gaat maken

2. Mensen die schade aanrichten aan jouw spullen

In de categorie ‘irritante mensen’ vallen ook mensen die spullen van anderen kapot maken. Of ze dit nu per ongeluk of expres doen maakt eigenlijk niet uit: het is gewoon irritant als zoiets op reis gebeurt. Vooral omdat het vaak veel meer tijd en moeite kost om het probleem op te lossen dan thuis.

Oplossingen?

Een reisverzekering is prettig om te hebben, omdat de verzekering de schade vergoedt. Vaak is er wel een eigen risico: dat geld kun je eventueel bij de ander terugvragen die de schade heeft veroorzaakt. Maar je kunt er simpelweg op reis niet vanuit gaan dat de ander verzekerd is voor dit soort ongevallen. Iemand in een ontwikkelingsland kan zo arm zijn dat hij nog geen avondeten voor zijn familie kan kopen, laat staan jouw schade vergoeden.

En soms zijn er taalbarrières waardoor het probleem niet opgelost kan worden. Mijn telefoon werd een keer uit mijn handen geslagen door een Chinees met een selfiestick. Na een paar minuten besefte ik dat ik hem nooit uitgelegd zou krijgen wat hij zojuist fout had gedaan. In zulke gevallen is een reisverzekering erg prettig. Mijn verzekering vergoedde namelijk de reparatiekosten.

Extra tip!

Wil je alles zo snel en soepel mogelijk laten verlopen bij een schadeclaim? Zorg er dan voor dat jij jouw aankoopbewijzen opslaat en snel bij de hand hebt. Denk bijvoorbeeld aan de bonnen voor jouw backpack en elektronica. Sla deze vervolgens op via jouw mail of in een online back-up zoals Dropbox en je hebt deze bewijzen altijd bij de hand.

En wat als jij nou de schade hebt veroorzaakt?

Het kan natuurlijk ook andersom: jij bent degene die de schade heeft veroorzaakt. Denk aan een aanrijding tijdens een road trip of het laten omvallen van een dure vaas in een souvenirwinkel. Dan komt een aansprakelijkheidsverzekering zeker van pas. Deze vergoedt namelijk de schade die jij bij een ander aanricht. De aansprakelijkheidsverzekering van FBTO heeft een werelddekking, dus daarmee ben je zowel in Nederland als in het buitenland op reis verzekerd. Zo’n verzekering kost een paar euro per maand en is altijd handig om hoge kosten op reis te vermijden. Kinderen vallen trouwens meestal onder de aansprakelijkheidsverzekering van hun ouders.

Lees ook: vervelende situaties op reis – er gaan ook wel eens dingen mis…

3. Vertraagde of geannuleerde vluchten

Je staat op het punt om naar huis te vliegen, of misschien naar jouw volgende bestemming… en ineens is jouw vlucht vertraagd. Of nog erger: geannuleerd. Wat doe je dan?

Oplossingen?

Tijdens een reis waar je moet vliegen kunnen er heel wat dingen misgaan. Van verloren bagage tot geannuleerde vluchten. In deze blog heb ik alle tips en oplossingen per situatie op een rijtje voor jullie gezet!

Lees ook: 10 beste tips om goedkope vliegtickets te vinden

vliegperikelen-vliegveld

4. Ziek worden op reis

Je kunt natuurlijk nooit inschatten wanneer je ziek wordt en het al helemaal niet inplannen. Maar ziek worden kan een reis wel behoorlijk verpesten. Soms heb je gewoon dikke pech, maar er zijn zeker wat dingen die je kunt doen om de kans op ziek worden te verminderen.

Oplossingen om niet ziek te worden

Voor veel landen worden vaccinaties aangeraden, maar zijn ze meestal niet verplicht. Toch raden ze deze vaccinaties niet voor niets aan. Als je twijfelt over jouw reis zou ik het even navragen, bijvoorbeeld bij de GGD of Vaccinaties op Reis. Die vaccinaties kosten vaak wel wat, maar je gezondheid is ook wat waard, toch? Bovendien hoef je deze vaccinaties niet voor iedere reis opnieuw te halen. Check ook even bij jouw zorgverzekering of deze vaccinaties worden vergoed. Dat kan je een hoop geld besparen.

Ik probeer airconditioning zo veel mogelijk te vermijden op reis. Inmiddels heb ik al een paar flinke keelontstekingen opgelopen hierdoor. Ik weet het: airconditioning is fijn als het buiten heet is. Maar bedenk even hoe slecht het voor jouw lichaam is om vanuit een kamer van 16 graden naar buiten te gaan, waar het 30-40 graden is.

Daarnaast vermijd ik in ontwikkelingslanden meestal de Westerse maaltijden zoals pizza. Iedere keer als ik me laat verleiden om een pizza te eten heb ik er naderhand spijt van, want ik heb altijd buikpijn. Lokaal eten is vaak de beste keuze, want de lokale inwoners weten immers het beste hoe ze dit moeten bereiden.

Tot slot is het natuurlijk leuk om op de bonnefooi een leuk restaurant te vinden. Maar probeer van tevoren even research te doen voordat je naar een (nieuwe) bestemming gaat. Als het merendeel van de reviews erop wijst dat mensen ziek zijn geworden door het eten kun je deze plek beter overslaan. Gewoon het zekere voor het onzekere nemen.

Ben je dan toch ziek geworden op reis?

Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft. Met name wanneer je diarree hebt of veel moet overgeven is de kans op uitdroging erg groot. Blijf dus veel water drinken. Om vocht beter vast te houden kun je ORS gebruiken (dit kun je halen bij de meeste drogisterijen). Dit mengsel kun je overigens ook zelf maken. Gebruik 1 liter water en meng dit met 1 lepel zout en zo’n 6-7 lepels suiker. In plaats van suiker kun je ook honing gebruiken als je dit lekkerder vindt.

Gehydrateerd-blijven-op-reis
Lange-wandeltochten-checklist

Geef daarnaast bij jouw accommodatie aan dat je ziek bent als het na 1-2 dagen nog niet over is. Zo kunnen zij je beter in de gaten houden en bovendien helpen. Als je ziek bent is het halen van een fles water bij de supermarkt op de hoek namelijk al een hele opgave. Bovendien hebben zij telefoonnummers van internationale dokters en ziekenhuizen, mocht het echt nodig zijn. Je hoeft niet bang te zijn dat je hen hiermee lastigvalt. Het is immers hun werk om te zorgen dat jij je goed voelt in hun accommodatie.

Lees ook: reisdilemma #2 – bedelgeld en fooien geven op reis

5. Gestolen spullen en verloren foto’s op reis

Het is ontzettend vervelend als jouw spullen op reis worden gestolen. Vaak heeft het niet alleen een financiële waarde (dat lost de reisverzekering wel voor je op), maar ook een emotionele waarde. Op jouw camera staan bijvoorbeeld foto’s van jouw reis en in jouw telefoon staan nummers opgeslagen van nieuwe vrienden.

Oplossingen?

Zorg ervoor dat je een paar keer per week een back-up maakt van jouw foto’s en bestanden. Het is niet leuk om te doen, maar je zult jezelf er echt dankbaar voor zijn als je een keer wordt bestolen. Ik doe dit meestal de avond voordat ik naar een nieuwe bestemming reis. Mijn foto’s staan dan op mijn SD-kaart, op mijn laptop, op mijn harde schijf én online opgeslagen.

digital-nomad-vragen

Pacsafe is trouwens een fijn merk die tassen verkoopt die gemaakt zijn van speciaal materiaal, waarmee dieven niet zomaar een mes in de onderkant van jouw rugzak steken: een trucje dat voornamelijk op drukke markten wordt uitgevoerd. Daarnaast is het altijd handig om verschillende sloten mee te nemen (zowel met een cijferslot als sleutelslot), zodat je kluisjes en jouw tas op slot kunt doen. Ik doe dit bijvoorbeeld altijd als ik alleen reis met de bus/trein, zodat niemand iets uit mijn tas kan pakken als ik in slaap ben gevallen.

En is een van jouw betaalpassen gestolen? Dan heb je natuurlijk wel te maken met financiële gevolgen. Je kunt namelijk geen geld meer pinnen. Het is daarom belangrijk om minimaal 2 betaalpassen bij je te hebben én deze op verschillende plekken te bewaren – anders heeft het nog geen nut. Ook wat contant geld is altijd fijn om te hebben.

betalen-in-het-buitenland

Lees ook: betalen in het buitenland – tips voor reizigers en digital nomads

Dit waren een paar voorbeelden van mijn lastige situaties op reis. Met wat voor problemen heb je zelf wel eens op reis te maken gehad? En nog belangrijker natuurlijk: hoe heb je het opgelost? Laat het hieronder in een reactie weten!

Dit artikel is mogelijk gemaakt in samenwerking met een andere partij. Meer informatie hierover vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments