17x het lekkerste eten & drinken in Israël

Israël is echt het paradijs voor foodies. En als je er nog niet een bent, dan word je het wel in Israël. Geloof me: totdat ik naar Israël vertrok boeide eten me niet zo veel. Nu ben ik geobsedeerd door lekkere (en makkelijke) maaltijden. De Israëlische keuken is een mix van Midden-Oosterse invloeden (veel gerechten kennen hun oorsprong in Syrië, Jemen en Turkije) en Europese invloeden (van immigranten). In deze blog deel ik 17 populaire maaltijden en dranken. Zo geniet jij tijdens jouw reis door Israël van het lekkerste eten & drinken!

Lees ook: rondreis in Israël (en Palestina & Jordanië) + video

Het lekkerste eten en drinken in Israël: wat moet je zeker proeven?

1. Hummus

Laten we maar gewoon beginnen met het gerecht waar Israël bekend om staat: hummus. Hummus is een puree van kikkererwten, tahini, citroen, olijfolie en eventueel wat andere ingrediënten. Het is ontzettend voedzaam en vult goed.

Hummus-Israël
Hummus-Israël

2. Baba ganoush

Er gaat ongetwijfeld een moment komen dat je hummus even beu bent, hoe heerlijk het ook is. Gelukkig bestaan er lekkere varianten van hummus, zoals baba ganoush! De kikkererwten vervang je door aubergine, waardoor baba ganoush een rokerige smaak heeft.

Baba-ghanoush-Israël

3. Shakshuka

Wil je typisch Israëlisch ontbijten? Dan moet je zeker shakshuka proberen. Dit is een tomatenpuree met gepocheerde eieren en groenten. Vaak wordt het gegeten met (rozijnen-) brood, dat je er lekker in kunt dippen. Het is een machtig ontbijt, dus zorg ervoor dat je met een lege maag aan tafel schuift. Er zijn overigens ook restaurants waar ze veganistische shakshuka maken (zonder eieren). Anouk van My Delicious Journey heeft een lekker recept voor shakshuka zodat jij het zelf thuis kunt maken!

Shakshuka-Israël

4. Broodje falafel

Ze houden in Israël van kikkererwten, want ook falafel wordt hiervan gemaakt. Dit is zo’n beetje het nationale gerecht van Israël. Je vindt het letterlijk op iedere hoek van de straat, zelfs in kleine dorpen. In tegenstelling tot hummus kan ik van een broodje falafel nooit genoeg krijgen. Ideaal voor de lunch, een avondmaal of een late snack na het uitgaan!

Falafel-Israël

5. Broodje sabich

Een broodje sabich klinkt je misschien minder bekend in de oren. Hoe kan ik sabich het beste omschrijven? Als een pitabroodje gevuld met aubergine, een gekookt ei en wat andere groenten en kruiden. Persoonlijk bestel ik liever een broodje falafel, maar een broodje sabich is typisch Israëlisch en zeker de moeite waard om een keer te proeven!

6. Challah brood

Over brood gesproken: een van de betere broden die je in Israël vindt is het challah brood. Dit is gevlochten, ietwat zoet brood dat iedere vrijdagavond tijdens shabbat wordt gegeten. Als je op vrijdagochtend naar een bakkerij gaat zul je ze ongetwijfeld kunnen kopen.

Lees ook: 7 feesten & feestdagen in Israël die je mee wilt maken

7. Bureka

Bureka’s zijn driehoekige deeghapjes die worden gevuld met kaas, groenten of vlees. Oorspronkelijk komen bureka’s uit Turkije, maar ze hebben in Israël ook veel populariteit gewonnen. Het is een prima snack wanneer je honger hebt en je vindt ze in bijna iedere bakkerij.

8. Israëlische salade of tabouleh salade

Je gaat Israël waarschijnlijk niet verlaten zonder een Israëlische salade te eten. Deze worden namelijk bij IEDER gerecht geserveerd. Wanneer kun je een salade Israëlisch noemen? De ingrediënten – voornamelijk tomaat, komkommer en uit – zijn zeer klein gesneden. Je kunt de salade extra fris maken met wat extra citroensap.

Een andere favoriete salade van mij is tabouleh. Deze salade wordt meestal gemaakt met bulgur, peterselie, munt, tomaat en ui.

salade-Israël

9. Shawarma

In het Midden-Oosten is shawarma een zeer popular gerecht. Ook shawarma wordt op bijna iedere straathoek verkocht en is niet duur. Shawarma kan gemaakt worden van kippenvlees, maar ook van lams- of rundvlees. Als vegetariër word ik niet heel warm van vlees op een draaiende stok, maar je moet het als vleeseter zeker proberen als je in Israël bent.

Lees ook: kosten Israël – wat ben je kwijt voor een biertje en een bed? + bespaartips!

10. Sarma

Sarma is de naam voor gevulde wijnbladeren. Ik vind het een heerlijke snack die je vooral in het noorden van Israël veel tegenkomt. De vulling bestaat voornamelijk uit rijst en wat kruiden, maar er kunnen ook groenten en gehakt toegevoegd worden. Erg lekker!

Lees ook: Israël – 9x inspiratie voor Israëlische muziek

11. Labaneh met za’atar

Labaneh – ook wel labneh genoemd – is een smeuïge, romige dip gemaakt van yoghurt. Ik mix het graag met za’atar: een kruidenmengsel dat erg populair is in Israël. Heerlijk als ontbijt om met wat brood te eten.

Eten-Israël

12. Malawach

De beste omschrijving van malawach is een gebakken broodpannenkoek. Het brood bestaat namelijk uit verschillende knapperige laagjes deeg. Malawach komt oorspronkelijk uit Jemen, maar is ook een populair gerecht in Israël. Wil je malawach proeven? Een van de beste plekken om dit te proberen is de Jachnun Bar in Jeruzalem!

13. Bamba

Dé snack in Israël is Bamba. Oftewel een pindakaas-Cheetos. Al weet ik niet of iemand warm wordt van een omschrijving zoals deze. Bamba is een van de best verkochte snacks in Israël, dus als je met Israëliërs omgaat zul je ze ongetwijfeld een keer proeven. En anders koop je ze gewoon in de supermarkt – of op het vliegveld.

Bamba-Israël

14. Arak

Arak is een sterke drank die door Israëliërs regelmatig als shot wordt gedronken. “Je moet het leren waarderen”, zeggen veel Israëliërs. Waarschijnlijk omdat de eerste slok inderdaad verschrikkelijk is. Ik ken weinig mensen die arak bij de eerste slok al lekker vinden. Maar je gaat het inderdaad leren waarderen. Arak lijkt qua smaak veel op de Griekse ouzo. Deze alcoholische drank is namelijk gemaakt van anijs. Het is niet moeilijk om arak te vinden, want het is in iedere bar en ieder restaurant te bestellen. Je kunt ook cocktails met arak bestellen. Ik vind het bijvoorbeeld lekker om het met appelsap of tonic te mixen.

Lees ook: 35x de leukste hotspots in Tel Aviv (véél vegetarisch en vegan)

15. Sachlab

Sachlab – ook wel geschreven als sahlab, sachlav of salep – is een uniek drankje in Israël. Al weet ik eigenlijk niet of je het echt een drankje kunt noemen, want het is soms bijna zo dik als yoghurt. Het wordt gemaakt van de bloembollen van de sachlab bloem. Vervolgens worden er hete melk, kaneel en vanille aan toegevoegd. Et voilà: je hebt sachlab. Vaak worden er nog kokosrasp en nootjes toegevoegd als topping. Sachlab is in de meeste koffiezaken te bestellen, al wordt het vaak alleen in de wintermaanden geserveerd.

Sachlab-Israël

16. Kanafeh

Kaasliefhebbers opgelet! Als je in Israël bent mag je het land niet verlaten zonder kanafeh te hebben geproefd. Kanafeh is een typisch Arabisch dessert dat wordt gemaakt van hele dunne ‘deegnoedels’, kaas en een zeer zoete siroop. Meestal worden er ook nog noten aan toegevoegd. Het gerecht wordt in grote pannen gemaakt, waardoor de kaas smelt. Je kunt kanafeh wat mij betreft dan ook het beste warm eten, wanneer de kaas zo zacht mogelijk is. In de Arabische wijk in de oude stad van Jeruzalem vind je een paar plekken waar je lekkere kanafeh kunt eten. Maar de beste plek om kanafeh te proeven is Nablus in de Westelijke Jordaanoever (Palestina).

Kanafeh-Israël

Lees ook: Palestina – locals ontmoeten in Nablus en Jenin

17. Malabi

Malabi is een soort pudding gemaakt van maiszetmeel, rozenwater en koemelk of kokosmelk (vegan). Daarnaast worden er vaak dingen toegevoegd zoals kokosrasp, nootjes en een siroop (bijvoorbeeld dadelsiroop of granaatappelsiroop). Heerlijk als toetje of snack!

Malabi-Israël
Malabi-Israël

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Heb je al honger gekregen? Dit waren mijn tips voor eten en drinken dat je zeker moet proberen als je in Israël bent. Heb jij nog meer tips? Laat het hieronder in een reactie weten!

Reacties via Facebook account

comments