Reisdilemma #3 – wrede dierenattracties en dierenleed op reis

Ik ben een dierenvriend. Of misschien nog beter uitgelegd: mijn vrienden denken dat ik later in een boomhut in the middle of nowhere ga wonen, omringd door dieren. Dieren zijn voor mij hét bewijs dat er connecties bestaan waar geen woorden voor nodig zijn. Voor veel mensen werkt het therapeutisch om dieren om hen heen te hebben. En daarnaast is het vooral heel erg mooi om te zien hoe veel verschillende dieren er op deze aardbol leven. Daarom wil ik het in deze reisdilemma-blog hebben over wrede dierenattracties en dierenleed op reis.

Lees ook: reisdilemma #2 – bedelgeld en fooien geven op reis

Dierenleed-op-reis

Wrede dierenattracties en dierenleed op reis

Allereerst wil ik helemaal niemand beschuldigen van iets ‘fout’ doen. Veel van wat er fout gaat komt door onwetendheid. Ik neem aan dat de meeste mensen niet expres dieren willen zien lijden. Ook ik heb me schuldig gemaakt aan bepaalde dierenattracties die niet oké zijn.

Ik heb ooit op de rug van een olifant gezeten – zonder te realiseren wat dat arme dier allemaal heeft meegemaakt om hem zo tam te krijgen.

In Indonesië dronk ik Luwak koffie die is gezet dankzij de drollen van een civetkat. Het was schrijnend om te zien hoe deze dieren in gevangenschap verplicht moeten poepen. Voor mijn schijtdure kopje koffie.

Ik heb ongetwijfeld nog wel ergens een foto van mezelf met een slang rondom m’n nek liggen.

Vroeger wilde ik zelfs dolfijnentrainster worden. Ik kan me nog herinneren dat ik mezelf al de hele dag in het Dolfinarium zag rondzwemmen met dolfijnen; mijn lievelingsdieren. Natuurlijk dacht ik er niet over na dat dolfijnen nooit een gelukkig leven kunnen hebben in zo’n klein zwembad.

Dierenleed-op-reis

Lees ook: Duurzaam Reizen #2 – tips tijdens het reizen

Ik wil dus vooral niet dat dit een blog is waar ik met het vingertje ga wijzen en zeggen hoe we met z’n allen slecht bezig zijn. Zoals ik al zei: ik denk dat veel gebeurt door onwetendheid en ik heb me er zelf ook schuldig aan gemaakt. Dus ik hoop dat ik met deze blog vooral meer mensen kan informeren en inspireren om zo diervriendelijk mogelijk op reis te gaan.

Aan wat voor een soort dierenleed op reis moet je denken?

Laten we bij het begin beginnen. Wat betreft dieren (en dus dierenleed) is er in het toerisme heel wat mogelijk. Ik geef een paar voorbeelden van dierenleed op reis en wrede dierenattracties:

– Een kamelentocht in Noord-Afrika

Kamelenhouders gaan vaak helemaal niet goed met hun dieren om en mishandelen de kamelen vaak. Niet alle kamelentochten zijn dieronvriendelijk, maar veel jammer genoeg wel.

Dierenleed-op-reis
Dierenleed-op-reis

– Snorkelen met walvishaaien in de Filipijnen

Vaak worden deze vastgehouden in een afgezet gebied, zodat ze zich niet naar andere delen in zee kunnen verplaatsen.

– Met tijgers knuffelen in Thailand

Een tijger gaat natuurlijk nooit uit zichzelf naast een mens liggen en op de foto. De tijgers worden gedrogeerd zodat ze te slaperig zijn om te ‘jagen’ en mensen aan te vallen. Maar natuurlijk is het drogeren van dieren niet oké.

Dierenleed-op-reis

– Olifantenritjes in veel Zuid-Aziatische landen

Olifanten zijn wilde dieren en moeten tam worden gemaakt als ze met mensen moeten werken. Dat tam maken gebeurt op verschrikkelijke manieren. Ze worden bekogeld met stenen in de ogen en geprikt met takken of scherpe voorwerpen. Soms worden olifanten ook ingezet om zware dingen zoals boomstronken te tillen. Als ze dit langdurig doen kunnen ze iets breken of letterlijk door hun rug gaan.

Dierenleed-op-reis

– Orka- en dolfijnenshows in de Verenigde Staten

Het zijn niet alleen ontwikkelingslanden waar deze problemen zich voordoen. In de Verenigde Staten is SeaWorld een populaire dagtrip. Maar die dieren hebben veel meer ruimte en beweging nodig dan dat ze kunnen krijgen in een park als Seaworld.

– Zwemmen met dolfijnen in de Cariben

Ik heb meerdere keren met dolfijnen in zee gezwommen. Ik houd namelijk van de zee en breng het liefst veel tijd door op boten. De kans dat je soms dolfijnen tegenkomt is dan aanwezig. Echter ben ik nooit met een boottocht mee geweest waar ze actief op zoek gaan naar dolfijnen. Of beter gezegd: de dieren opjagen.

Daarnaast heb je met name in het Caribisch gebied veel mogelijkheden om te zwemmen met dolfijnen. Klinkt natuurlijk hartstikke leuk (hallo, kinderdroom!), maar het contact met mensen is natuurlijk niet goed voor dolfijnen. Als dit dan ook nog eens in een zwembad gebeurt in plaats van in zee is het al helemaal zielig.

Dierenleed-op-reis

– Kopi Luwak drinken in Indonesië

Ik had het er in mijn intro al even over: kopi luwak is de duurste koffie ter wereld. De koffiebonen worden gegeten door de civet, een katachtige. Omdat deze de bonen niet kunnen verteren komen deze er in z’n geheel weer uit. En vervolgens wordt er van die uitgepoepte bonen koffie gezet.

Dierenleed-op-reis
Dierenleed-op-reis
Dierenleed-op-reis

– Slangen vasthouden

Het is een populaire dierenattractie: op de foto gaan met een slang rondom je nek. De slangen worden echter in het wild gevangen. Vervolgens worden hun gifleidingen die met de tanden zijn verbonden afgesloten, zodat ze niemand meer kunnen vergiftigen. Gebeurt vaak op een niet zo’n leuke manier.

– Schildpadden vasthouden voor een foto

Hier ga ik zometeen verder op in. Maar nee, ook dit is niet oké. Ga dus onderwater ook alsjeblieft niet aan hun schild hangen om een leuke foto te maken. Jij vindt het waarschijnlijk ook niet leuk als iemand op straat ineens op je rug springt en “CHEESE!” roept om een selfie te maken.

Dierenleed-op-reis
Dierenleed-op-reis

Hoe ga je diervriendelijk op reis?

1. Wat staat voorop: de gezondheid van het dier of het plezier van de toerist?

Vraag jezelf af bij iedere dierenattractie die je bezoekt het volgende af: is dit opgezet voor het belang van de dieren of voor de plezier van de toerist? Want wanneer de toeristen tevreden zijn leidt dat natuurlijk automatisch naar meer omzet en geld.

Een goed voorbeeld vind ik het beschermen van de eieren van zeeschildpadden. Veel schildpadden zijn inmiddels ernstig bedreigd. Van de honderden eieren die er op een strand liggen overleven slechts een paar schildpadden het tot hun volwassenheid. Zelf heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij een project waar ze eieren tegen stropers en natuurveranderingen beschermen. Op die manier wordt de kans vergroot dat meer zeeschildpadden volwassenen worden – en dus gaan paren en niet uitsterven.

Lees ook: 11 plekken waar je prachtig kunt snorkelen en schildpadden spotten

Er was geen tijd om schattige Instagramfoto’s te maken waar we kleine schildpadjes vasthielden. Wanneer eieren openbreken moeten de schildpadden namelijk direct naar zee kruipen, zodat ze hun spieren trainen en beter kunnen zwemmen. Als je ze oppakt, een foto maakt en daarna direct in het zeewater zet hebben ze deze spieren dus niet getraind en hebben ze minder overlevingskans. Ook het gebruik van speciale zaklampen met rood licht – licht dat dieren niet verblindt – was verplicht. Bij dit project had ik sterk het gevoel dat de projectleiders het welzijn van de schildpadden voorop stelden en niet (alleen) ons plezier.

Dierenleed-op-reis
Dierenleed-op-reis

2. Koop geen producten die zijn gemaakt van exotische (uitstervende) dieren

Wanneer je iets koopt dat is gemaakt van exotische dieren houd je daarmee de vraag in stand. Wanneer er namelijk geen vraag meer naar is zal het aanbod ook verminderen. Denk aan producten die bijvoorbeeld zijn gemaakt van ivoor (de slagtanden van olifanten worden hiervoor kwaadschiks afgesneden) en krokodillenleer. Ook koraal valt onder exotische dieren. Het ziet er misschien niet als een levend dier uit, maar dat is het wel degelijk.

3. Ja, maar ik wil iemand z’n cultuur niet beledigen….

Natuurlijk moet je de cultuur ter plekke respecteren als je in een ander land bent. Maar dat betekent niet dat alle rituelen, tradities en gebruiken van een cultuur oké zijn. Een van de bekendste tradities is het stierenvechten in Spanje. Ik vind het zielig en zelfs barbaars om dieren te laten vechten voor ons vermaak. We stoppen toch ook geen slaven of gladiatoren meer in een amfitheater om te laten vechten? Waarom zouden we dat dan wel met dieren doen?

Dierenleed-op-reis

4. Zoek dieren in hun natuurlijke leefomgeving op

Hoe leuk zou jij het vinden om jouw hele leven lang in een kamer van 5 bij 5 meter opgesloten te zitten? Natuurlijk heb je ruimte om te bewegen en je krijgt eten. But that’s about it. Dieren moeten juist in een omgeving zitten waar ze andere dieren en soorten planten kunnen tegenkomen. Ze moeten vrijheid hebben om te bewegen. En dat hebben ze meestal niet in de dierenattracties die je op reis tegenkomt.

Safari’s zijn wat mij betreft de beste manier om dieren in hun natuurlijke leefomgeving te spotten. Natuurlijk wordt de leefomgeving van dieren beïnvloedt door de komst van mensen. Maar het is altijd een betere optie om ze daar te bewonderen dan in een circus of een piepklein hokje in een dierentuin. Safari’s zijn natuurlijk bekend van vakanties in Afrika, maar overal ter wereld worden safari’s georganiseerd. Tijgers en olifanten in India, orang-oetans in Indonesië of

Op de reisblog van Elisa vind je verschillende plekken ter wereld waar je heel goed wild life kunt spotten in de natuur.

Dierenleed-op-reis
Dierenleed-op-reis
Dierenleed-op-reis

5. Ja, maar ik wil knuffelen of een foto met het dier…

Ik snap dat het er hartstikke leuk uitziet op een foto als je knuffelend met een leeuwenwelp, een schildpadje of een slingeraapje op de foto staat. Maar met de informatie die je nu – na het lezen van deze blog – hebt moet je je afvragen of die foto écht zo leuk is. Als je weet hoe de dieren worden behandeld om dat fotomoment te realiseren is het ineens niet meer zo’n leuke foto om naar te kijken. Ook veel contact met mensen is eigenlijk helemaal niet goed voor een dier. Met iedere knuffel wordt het lastiger voor dieren om ze terug in de natuur te plaatsen. Ga dus het liefst naar een opvang of plek waar ze het niet promoten om met dieren op de foto te gaan of ermee te knuffelen.

Extra belangrijk

Ik zie tegenwoordig veel foto’s van mensen die zeesterren uit het water tillen. Zeesterren zijn levende dieren, maar ze hebben constant water nodig. Als je ze dus uit het water haalt, ook al is het maar voor een kleine minuut, laat je ze ernstig lijden. Beeld je even in dat iemand je in een kamer stopt zonder zuurstof, een minuut lang. Geen fijn gevoel, toch? Die zeesterren dus lekker laten liggen waar ze thuis horen.

6. Probeer tijdens het eten ook aan de dieren te denken

Ik ben jaren geleden vegetariër geworden om verschillende redenen. Allereerst vond ik vlees simpelweg niet lekker. Daarnaast was ik het niet eens met de bio-industrie in Nederland en de hoeveelheid vlees die wordt geproduceerd en gegeten. Tot slot vond ik het simpelweg niet oké om dieren te laten lijden zodat wij kunnen eten. Ik vind het niet erg dat dieren dood gaan zodat wij kunnen eten: dat is the circle of life. Dieren (ook wij mensen) doden andere dieren om te overleven. Maar wij doden er wel héél veel. En jammer genoeg wordt veel van het vlees dan ook nog eens weggegooid of verspild.

Vegetarisch-op-reis1

Lees ook: Duurzaam Reizen #3 – reizen als vegetariër + tips!

Op reis probeer ik daarom uit te zoeken waar mijn eten vandaan komt. Ik ben ooit met Indonesische vrienden gaan vissen op zee en heb uiteindelijk mijn gevangen visje ook gegeten. Die vis is immers ‘eerlijk’ en duurzaam gevangen en is niet gekweekt. En de eieren die op mijn bord liggen komen waarschijnlijk van kippen die vrij door een dorp rondrennen en niet in een minuscule boerderij opgesloten zitten.

Je kunt natuurlijk niet altijd de oorsprong van het eten achterhalen, maar veel lokaal eten is vaak ook lokaal bereid. Dan zit je bijna nooit mis.

Denk daarnaast ook aan bepaalde culinaire gerechten waar dierenleed bij te pas komt. Voor haaievinnensoep worden haaien afgeslacht. En ook al zijn het voor veel mensen niet de leukste dieren: het zijn wel dieren. Of foie gras, oftewel ganzenlever. Een populair, maar eigenlijk verschrikkelijk gerecht. Ganzen worden voor die speciale lever mishandeld en krijgen meerdere keren per dag dwangvoeding door een stalen buis naar binnen geduwd.  

Dierenleed-op-reis

Lees ook: reisdilemma #1 – ver vliegen of dicht bij huis blijven voor een bijzondere reis?

Ik hoop dat je met deze blog bent geïnspireerd om zo diervriendelijk mogelijk op reis te gaan. Dieren leven namelijk niet om ons te entertainen. Ik ben erg benieuwd als jij jouw verhaal wilt delen of nog ergens vragen over hebt. Ik zie mezelf absoluut niet als expert, maar dit is wel een ethisch dilemma waar ik me regelmatig in verdiep. Onder andere via de nieuwbrief van World Animal Protection blijf ik op de hoogte van wat er qua dierenleed speelt. Dus kom maar op met die vragen! En meer tips delen mag natuurlijk altijd. 🙂

In dit artikel vind je een affiliatelink van Bol.com. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments