eilanden-lagune-venetie

De eilanden bij Venetië: Burano, Torcello, Murano & San Michele

Venetië is wat mij betreft een heerlijke stad. Maar ook in de omgeving van Venetië kun je mooie plekjes ontdekken. Wat dacht je van de eilanden bij Venetië: Burano, Murano, Torcello en San Michele? Ik bracht een paar weken in Venetië door en in deze blog deel ik tips om de eilanden bij Venetië te ontdekken!

Lees ook: Pretty Picture Time – carnaval in Venetië

De Italiaanse stad Venetië is verspreid op minstens honderd eilandjes die met elkaar worden verbonden door bruggen. Maar ook in de lagune van Venetië liggen nog meer eilanden om te ontdekken. Met de watertaxi (de vaporetto) kun je je over het water door Venetië en door de lagune verplaatsen. Een ticket kost €7,50 euro (december 2020), ongeacht hoe ver je moet reizen en hoe vaak je gebruik maakt van deze kaart die 75 minuten lang geldig is. Dagkaarten zijn handig als je meerdere eilanden bij Venetië op één dag wilt bezoeken. Deze kosten €20 euro. Wil je jouw bezoek aan de eilanden bij Venetië over 2 dagen verspreiden? Dan kun je een 2-dagenticket nemen voor €30 euro.

Eilanden bij Venetië: welke wil je graag bezoeken?

1. Kleurenspektakel op Burano

Het lijkt net alsof een groep schilders iets te enthousiast met hun kleurenpalet op het eiland Burano bezig is geweest. Wat een kleurenspektakel! Het doet me denken aan Willemstad op Curaçao of het vrolijke Guatapé in Colombia. Burano is van oorsprong een vissersdorp. Wanneer de vissers terugkwamen en het dorp in een dikke mist was gehuld was het voor hen moeilijk om hun eigen huis terug te vinden. Door de huizen met diverse felle kleuren te beschilderen werd dit probleem opgelost.

Er zijn weinig bezienswaardigheden op Burano, maar dat is ook niet de reden dat je dit eiland bij Venetië bezoekt. Je struint hier rond voor de relaxte sfeer en de vrolijk gekleurde bouwwerken. En om ervoor te zorgen dat je camerabatterij aan het einde van de dag leeg is natuurlijk. Het eiland is naast de fotogenieke huizen bekend vanwege het prachtige kant. Het schijnt dat oude vrouwtjes in de zomer voor hun huis zitten te kantklossen. Volgens mij maakt dat het idyllische plaatje helemaal af, toch?

eilanden-lagune-Venetie
eilanden-lagune-Venetie

2. Koploper in de lagune: Torcello

Torcello ligt tegenover Burano en is een van de langst bewoonde eilanden in de lagune. Sommige mensen noemen het eiland zelfs de voorganger van de stad Venetië. Het schijnt eeuwen geleden volgebouwd te zijn met kerken, palazzo’s en andere prachtige bouwwerken, maar daar is tegenwoordig jammer genoeg weinig meer van te zien. Wel is Torcello de perfecte plek om de drukte van Venetië te ontsnappen. Wanneer je voet aan land zet heb je het gevoel alsof je door een natuurreservaat loopt. Wat een rust! De huizen die ik heb gezien zijn op twee handen te tellen, dus je hebt het rijk praktisch voor jezelf.

Lees ook: Venetië in Italië – stedentrip voor ieder budget

eilanden-lagune-Venetie
eilanden-lagune-Venetie
eilanden-lagune-Venetie
eilanden-lagune-Venetie

3. Murano, het eiland van de glasblazers

In de dertiende eeuw mochten de glasblazers niet meer in Venetië wonen vanwege het risico op brandgevaar in de stad. Ze verhuisden met hun hele hebben en houden naar Murano, een eiland niet ver van Venetië. De glasblazers houden al eeuwenlang hun productieproces geheim. Het schijnt zelfs dat vakmannen die Murano vroeger wilden verlaten werden gestraft zodat ze de geheimen van het glasblazen niet konden doorvertellen.

Op iedere straathoek vind je winkeltjes waar het Venetiaans glas wordt verkocht. Er is een Glasmuseum waar je de productie van het glasblazen kunt volgen, maar het is volgens mij veel leuker om een glasblazerij te bezoeken. Mijn moeder en ik kregen een korte privé demonstratie bij de glasblazerij Vetreria Artistica Colleoni. En tot onze verrassing mocht ik ook een handje meehelpen! Met een nijptang vormen we het vloeibare glas tot een beeldje van een vis. Ik zal nog wel wat meer geheimen moeten ontrafelen voordat ik mezelf een echte Venetiaanse glasblazer mag noemen, maar de eerste stap is gezet.

Lees ook: 15x inspiratie voor stedentrips in de lente

eilanden-lagune-Venetie
eilanden-lagune-Venetie
eilanden-lagune-Venetie

4. De begraafplaats van Venetië: San Michele

Tussen Venetië en Murano ligt een klein eiland dat is omringd door een opgetrokken bruine muur: San Michele. Aan het begin van de negentiende eeuw besloot de stad dat de doden niet meer in het centrum van Venetië begraven mochten worden. Hierdoor ontstond het kerkhof op San Michele. Het is eigenlijk vreemd om een bepaalde rust te voelen op een plek waar je zo wordt geconfronteerd met de dood. Of om graftombes te zien van mensen die de Napoleontische oorlogen nog hebben meegemaakt. Maar als je ergens rust zult vinden als de hectiek van Venetië je even te veel wordt, is het wel op San Michele.

eilanden-lagune-Venetie
eilanden-lagune-Venetie
Toffe eilanden in de lagune van Venetië 9
Toffe eilanden in de lagune van Venetië8
eilanden-lagune-Venetie
Toffe eilanden in de lagune van Venetië5

Dit waren mijn tips voor de eilanden bij Venetië. Ideaal als een dagtrip tijdens jouw stedentrip! Heb jij nog meer tips of ken je nog meer eilanden bij Venetië die de moeite waard zijn? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

12 gedachten over “De eilanden bij Venetië: Burano, Torcello, Murano & San Michele”

 1. Wat een onwijs mooi verslag zeg! Ik zou me Venetië zo helemaal niet voorstellen, wist ook niet dat je naar al deze eilandjes kon. Nu ben ik nooit in Venetië geweest, maar heb er wel een voorstelling van haha. De gekleurde huisjes en het glasblazen… leuk dat je dat laatste hebt gedaan ook. Prachtige foto’s ook weer, heb er van genoten!

  1. Fijn om te horen Sabine! 🙂 Ik wist eigenlijk ook niet zo goed wat ik me van die andere eilanden moest voorstellen, maar ieder eiland had weer een aparte sfeer, een eigen karakter. Binnenkort komt er ook nog een verhaal over het carnaval en natuurlijk over Venetië!

  1. Inderdaad Marlies, de andere eilanden zijn echt een verademing als je de honderden Chinezen op het San Marcoplein even wilt ontlopen haha!

 2. Gaaf hoor! Wij hebben ook verschillende eilandjes rondom Venetië geboekt, waaronder Murano en Burano. Helaas hield de glasblazer er net mee op toen wij binnenkwamen, had dit graag ook nog even gezien! Wel veel mooie kunstwerken op straat gezien. Ik vond die eilandjes echt tof!

  1. Het is echt een leuke afwisseling tijdens een bezoek aan Venetië! Leuk om te horen dat jullie ook op ontdekkingstocht in de lagune zijn geweest 🙂

  1. Ja zeker doen! Haha inderdaad, voordat die hele lagune onder water staat :p Wij zeiden ook al dat ze de Nederlanders misschien maar een keer moeten inschakelen voor een nieuwe Afsluitdijk! ;p

 3. Wat onwijs mooi zeg! Je hebt alles ook zo mooi verwoord, ik zat echt even in Venetië. Ik probeer vriendlief zo ver te krijgen om volgend jaar carnaval in Venetië te vieren haha, heb je blog dus even opgeslagen ter inspiratie. Thanks!

  1. Dat vind ik erg leuk om te horen Elisa, bedankt! En Venetië is zeker leuk om te bezoeken tijdens het carnaval. Ik heb ook nog een blog geplaatst met foto’s van het Venetiaanse carnaval en ik heb al van verschillende mensen gehoord dat ze door die foto’s toch wel enthousiast zijn geworden om te gaan. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *