Eerste Hulp Bij Backpacken #1 – de backpack uitzoeken

Jeeeej, je hebt een nieuw reisavontuur op de planning staan! De doorgewinterde reiziger zal misschien niet veel aan dit artikel hebben, maar als dit jouw eerste backpackavontuur wordt ben je nu waarschijnlijk aan het tobben over welke tas je nodig hebt. Wie een outdoor winkel binnenloopt wordt namelijk overweldigd door het gigantische aanbod aan backpacks.

Het is belangrijk om op je gemak het aanbod te bekijken en een backpack uit te kiezen die het beste bij jou past. Je wilt namelijk niet jaren geïrriteerd rond hobbelen omdat jouw tas niet lekker op je rug blijft zitten of omdat je de tas niet handig kunt inpakken. Daarom vandaag het eerste deel van Eerste Hulp Bij Backpacken – de backpack uitzoeken!

Backpack uitzoeken

Wat gaat er allemaal mee?

Het ligt er natuurlijk aan waar je met jouw backpack naartoe wilt gaan. Een weekendje weg kan best met een kleine koffer of rugzak en voor een strandvakantie waarbij je wordt opgehaald bij het vliegveld is een grote koffer de beste keuze. Voor een avontuurlijke reis waar je veelal door hectische steden en vanaf de bushalte over zandweggetjes naar kleine dorpjes moet lopen zou ik beslist een backpack aanraden. Trek je er een week op uit, bijvoorbeeld binnen Europa? Als je alles een beetje handig inpakt red je het ook prima met een daypack. De meeste mensen die maanden gaan reizen nemen vaak zowel een backpack als een daypack mee. Vaak kun je jouw backpack achterlaten in het ho(s)tel wanneer je enkele dagen wilt hiken in de omgeving, waarvoor je alleen de daypack inpakt.

De daypacks zijn meestal 5-40 liter. Hier geldt: hoe korter jouw trip, hoe minder liter je nodig hebt. Voor een dagje rondstruinen in de stad heb je veel minder nodig dan voor een hike van drie dagen door de bergen. De backpacks die de meeste reizigers meenemen voor een langere periode zijn vaak zo’n 60 liter. Wie ook nog een tent wil meenemen op reis kiest voor een iets grotere variant.

Klik hier door naar een handige lijst met spullen die iedere backpacker ongetwijfeld in zijn tas wil inpakken!

Waar moet ik nog meer op letten?

1. Vaak staat er op een backpack een getal + nog een getal. Op mijn backpack staat bijvoorbeeld W60+10. Dit betekent dat ik in het hoofdcompartiment 60 ‘liter’ kwijt kan en nog eens 10 in de overige vakken. Let er wel op dat je de overige vakken niet volledig volpropt met spullen; je raakt hierdoor namelijk enigszins uit balans waardoor je scheef gaat lopen. Voor een klein stukje is dit niet erg, maar je wilt over een paar jaar niet met een versleten heup rondlopen toch?

2. De banden van mijn heup- en schouderstraps hebben een zachte onderkant, waardoor ze niet snel in mijn lichaam snijden. Ik vond dit voor mezelf erg belangrijk, dus ik heb hier extra op gelet bij de aankoop van mijn backpack.

3. Je doet er goed aan om de backpack in een winkel te ‘passen’. Let er wel op dat de meeste tassen in winkels gevuld zijn met lucht en dus een stuk lichter aanvoelen dan dat het straks op reis aanvoelt. Maar wanneer iemand deels met zijn gewicht op de tas gaat hangen krijg je wel een idee.

Eerste hulp bij backpacken 1 - backpack

De prijs

Die bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Voor een backpack van 60-70 liter betaal je gemiddeld tussen de 100 en 200 euro. Ik had zelf het grote geluk dat mijn backpack destijds flink in de aanbieding was, waardoor ik hem niet voor 200, maar voor 100 euro kon kopen. Een leuke aanbieding hoeft niet te betekenen dat er iets mis is met de tas of het merk, dus houd kortingen zeker in de gaten!

De vorm

Inmiddels heb ik twee soorten backpacks in huis – als een ware avonturier!

1. De “standaard” backpack: Berghaus Verden 60+10L

Mijn eerste backpack is er een die je vult vanaf de bovenkant. Deze heeft veel extra vakjes en zit ontzettend lekker op mijn rug. Bovendien heb ik er inmiddels jaren mee rondgereisd en hij is nog steeds niet aan vervanging toe. Mijn backpack van Berghaus is voor zover ik weet niet meer te vinden, maar de Berghaus Wilderness 60+15 is erg vergelijkbaar!

2. De koffer-backpack: de Osprey Farpoint 70 M/L

Mijn andere backpack is de Osprey Farpoint 70 M/L en ik moet bekennen dat ik deze nóg fijner vind dan mijn allereerste backpack. Je kunt deze backpack namelijk als een koffer openritsen. Qua indeling vind ik dit veel gemakkelijker: ik hoef namelijk niet mijn hele backpack leeg te gooien om bijvoorbeeld de handdoek onderin mijn backpack eruit te pakken. Daarnaast heeft mijn backpack de mogelijkheid om de achterkant dicht te ritsen, waardoor ik deze op slot kan doen en er geen flightbag mee hoeft. Tot slot kan ik eigenlijk wel stellen dat mijn backpack van Osprey de beste ooit is, aangezien er ook een kleine dagrugzak bij zit die je aan de backpack vast kunt ritsen.

Wil je de backpack een maatje kleiner hebben? Dan is de Osprey Farpoint 55 S/M aan te raden!

Het inpakken

Je mag jouw backpack natuurlijk inpakken zoals jij wilt, maar in de onderstaande foto zie je hoe je de rugtas het beste kunt inpakken om jouw rug en knieën zo veel mogelijk te ontlasten.

Onderin plaats je lichte dingen als ondergoed, sokken en wat lichte kleding zoals t-shirts. Dingen die je eigenlijk niet snel nodig hebt. Wel is het handig om een setje kleding met ondergoed apart te leggen die je bovenop legt (of in de bovenkant van je backpack als dat mogelijk is). Plaats de zware dingen tegen de achterkant van de backpack. Dit zijn meestal drinkflesjes, wat eten en eventuele kookspullen. Bovenop plaats je de overige spullen met weinig gewicht. In de top (of de zijkanten) stop je dingen die je onderweg hoogstwaarschijnlijk wel een keer nodig hebt. Denk aan een zaklamp, een boek, zakdoeken, een wc-rol, wat toiletspulletjes, zonnebrand en een kleine EHBO-kit.

Tip: Gooi niet alles los in de tas. Ik stop altijd al mijn kleding in plastic zakken en ik neem een extra zak mee voor de vuile was. Laatst zag ik bij de IKEA pakzakken en ik denk erover na om deze binnenkort eens uit te proberen. Ze zijn volgens mij bedoeld voor koffers, maar wie weet zijn ze ook gemakkelijk in een backpack te gebruiken!

Backpack uitzoeken 5

Mannen of vrouwen?

Dit wist ik ook niet voordat ik zelf een backpack ging kopen. Maar veel merken hebben dus backpacks voor mannen én voor vrouwen. Dit heeft te maken met de lengte van je torso en de verschillende maten (XS, S, M, L, XL) die mogelijk zijn bij het instellen van jouw backpack. Let hier dus goed op als je een tweedehands tas gaat kopen!

Hopelijk zijn de zoekenden onder jullie een klein beetje wijzer geworden. Heb je nog vragen, twijfels of opmerkingen? Laat ze gerust hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang als jij iets via de webwinkel bestelt. Jij betaalt hier niets extra’s voor, dit betaalt de webwinkel. Zie het als een teken van waardering: omdat ik jou iets heb aanbevolen gun jij mij een paar centjes waarmee ik Corners of the World weer kan verbeteren! Meer informatie over affiliate vind je hier.

Related Post

Reacties via Facebook account

comments