Duurzaam reizen: tips om te reizen als vegetariër

In de serie Duurzaamheid geef ik tips over duurzame mogelijkheden om verantwoord te reizen en te leven. Het is goed om na te denken over de invloed die onze reizen op al die prachtige natuurgebieden en de lokale bevolking hebben. Zoals sommige lezers misschien al weten ben ik vegetariër. Ik wil mensen met dit artikel niet overtuigen dat je op reis vegetarisch moet eten, maar je wel aan het denken zetten over je eetgedrag op reis. Een kleine stap of aanpassing kan namelijk al veel betekenen.

World Animal Protection vroeg mij om een artikel te schrijven over de beweegredenen om vegetariër te worden en hoe het is om te reizen als vegetariër. En natuurlijk deel ik ook een aantal tips met – toekomstige – vegetariërs die op reis gaan!

Waarom ben ik vegetariër geworden?

Inmiddels ben ik zo’n 6 jaar vegetariër. Waarom besloot ik destijds eigenlijk om geen vlees meer te eten? Laat ik allereerst verklappen: ik ben geen fan van de smaak en de textuur van vlees. Als kind zei ik al regelmatig tegen m’n ouders dat ik geen vlees wilde eten. Dat vonden ze niet zo’n slim idee. “Je hebt vlees nodig, je moet nog groeien”, was steevast het antwoord. Zo nu en dan at ik een worstenbroodje (ik kom tenslotte uit Brabant), maar het eten van vlees beperkte ik eigenlijk al jaren tot het avondeten.

En dan komt de ethische reden waarom ik geen vlees meer eet: ik geef om het welzijn van dieren. Of het nu om wilde dieren, huisdieren of om vee gaat. En dieren in de veehouderij worden vaak niet op een goede manier verzorgd en behandeld. Ik deel de visie van World Animal Protection: deze organisatie komt op voor de rechten van dieren en wil mensen in beweging brengen om dieren te beschermen. Vegetariër zijn is voor mij als een protest tegen de vleesindustrie. Wist je bijvoorbeeld dat er ook duurzame manieren zijn om vee te houden? Ik vind namelijk niet dat mensen helemaal geen vlees meer mogen eten, maar als we allemaal een beetje zouden minderen zou dat het welzijn van de dieren al sterk kunnen verbeteren. World Animal Protection zet zich wereldwijd in voor dieren in de veehouderij en maakt mensen onder andere bewust van meer duurzame manieren om vee te houden. Koeien zouden in een wei moeten lopen, kippen zouden niet volgespoten moeten worden met steroïden en varkens zouden niet mishandeld moeten worden.

Het is soms misselijkmakend om te zien hoe mensen met dieren omgaan. Nadat ik enkele documentaires over de wereld van de veehouderij en de vleesindustrie had gezien hakte ik eindelijk de knoop door: ik werd vegetariër. Mensen hebben namelijk niet de hele dag door maaltijden met vlees nodig: bij het ontbijt, bij de lunch, bij het avondeten, als tussendoortje en als snack bij feestjes. Het is simpelweg niet nodig om zó veel vlees te eten.

Lees ook: duurzaam reizen #1 – water drinken op reis

Vegetarisch-op-reis

“Is het niet moeilijk om als vegetariër te reizen?”

Als grapje vertel ik mensen wel eens dat ik vegetariër ben geworden omdat ik snel keuzestress heb. Maar met alle vleesvervangers in Nederland is dat eigenlijk een zinloze reden. Bovendien schieten vegetarische en zelfs vegan restaurants als paddenstoelen uit de grond. In Nederland heb ik dus helemaal geen problemen met vegetarisch eten.

Hoe is het om te reizen als vegetariër?

Ik geef toe: de afgelopen jaren heb ik een paar keer vlees gegeten. Bijvoorbeeld die keer dat ik mijn lokale vrienden in Indonesië niet wilde beledigen door hun aangeboden maaltijd met kipspiesjes af te wijzen. Voor deze mensen is het niet voor te stellen dat ik geen vlees eet uit principe, als protest tegen de vleesindustrie. Zij eten slechts vlees bij feestelijke gelegenheden zoals een bruiloft of een ceremonie. Ook heb ik in Jordanië per ongeluk een gehaktbal gegeten – waarom lijken die dingen dan ook exact op falafel? En tijdens mijn rondreis op Jamaica besloot ik om de jerk chicken – waar iedereen zo enthousiast over was – te proeven toen dit het enige was dat er die avond te eten was. Ik geef om het welzijn van dieren, maar dat betekent niet dat ik mezelf moet uithongeren en mijn eigen welzijn moet negeren.

Het eten van vlees op reis is voornamelijk mijn eigen, afgewogen keuze geweest. Maar soms zul je tijdens het reizen in een situatie terechtkomen dat het lastig is om vegetariër te zijn. Gelukkig heb ik enkele tips die mij in zulke situaties vaak hebben geholpen!

Lees ook: duurzaam reizen #2 – tips tijdens het reizen

Vegetarisch-op-reis

Tips voor vegetariërs op reis

1. Doe van tevoren research

Ben je net zo impulsief tijdens het reizen als ik? Dan houd je er waarschijnlijk niet van om veel research te doen. Toch is het verstandig om – voordat je naar een nieuwe bestemming vertrekt – je in te lezen in de lokale keuken en eventueel een aantal vegetarische restaurants op te slaan in Google Maps. Ik gebruik regelmatig Happy Cow om te checken welke vegetarische (of vegan) restaurants er in de buurt te vinden zijn.

Hotspots-Tel-Aviv-Golden-Chickpea

2. Geen vlees vanwege allergie

Word je uitgenodigd om bij lokale mensen te komen eten en wordt er vlees klaargemaakt? Je kunt altijd zeggen dat je allergisch bent voor kip/varken/cavia als je de lokale keuken en de mensen niet wilt beledigen. Ik heb al meerdere keren gebruik gemaakt van dit ‘excuus’. Mensen willen je immers niet ziek maken en zo hoef je bovendien geen discussie over jouw beweegredenen om vegetariër te zijn te houden.

3. Hoe leg je in een andere taal uit dat je vegetariër bent?

Zoek van tevoren op hoe je in de lokale taal uitlegt dat je vegetariër bent of geen vlees wilt eten. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om in een lokaal restaurant uit te leggen dat je geen vlees bij je maaltijd wilt hebben.

Lissabon-digital-nomads-koffietentjes

4. Breng je medereizigers op de hoogte

Laat andere reizigers weten dat je vegetariër bent wanneer je buiten de deur gaat eten. Anders beland je straks bij een steakrestaurant zonder vegetarische opties…

Hotspots-Tel-Aviv-Faisa

5. Zorg voor een back-up plan wat betreft eten

Ik zorg er meestal voor dat ik wat fruit bij me heb. Als er écht geen plekken zijn waar ik vegetarisch kan eten kan ik altijd een fruitsalade voor mezelf maken. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld noten en energierepen.

Vegetarisch-op-reis1

6. Leg exact uit wat vegetarisch eten voor jou inhoudt

Wees duidelijk over wat je niet eet tegen anderen. In heel wat landen valt kip bijvoorbeeld niet onder vlees en sommige mensen beschouwen een maaltijd met vis als vegetarisch.

Hotspots-Poznan-Polen

7. Vegetarische maaltijden tijdens het vliegen

Bij bijna alle vliegmaatschappijen kun je van tevoren laten weten wat voor maaltijd je aan boord wilt hebben. De vegetarische maaltijden zijn volgens vleeseters zelfs lekkerder en bovendien krijg je je maaltijd vaak als eerste!

Vegetarisch-eten-op-reis

8. Vitaminepillen en genoeg vitamine B12 op reis

Jaren geleden kwam ik terug van een paar reizen en ik voelde me erg moe en lusteloos. Ook had ik soms spierpijn die ik niet kon verklaren, vreemde tintelingen en ik liet iets te veel spullen uit m’n handen vallen. Zomaar. Ik was bang dat ik malaria of een andere tropische ziekte had opgelopen tijdens mijn laatste reis.

Na een doktersbezoek en wat bloed prikken kwamen we erachter dat ik gelukkig geen tropische ziekte had opgelopen. Wel had ik een zwaar tekort aan vitamine B12. Je lichaam kan nog een paar jaar op de reserves van vitamine B12 voortgaan, maar uiteindelijk zijn ook die reserves op.

Het slikken van vitaminepillen voor vitamine B12

Vitamine B12 wordt niet aangemaakt door ons lichaam en krijgen we alleen binnen door dierlijke producten. Als je vegetariër of veganist bent krijg je dus weinig tot geen vitamine B12 binnen. Ik heb altijd een potje vitaminepillen bij me. Maar eerlijk is eerlijk: die smerige dingen zijn echt niet weg te werken. Zelfs niet met een liter water.

Ik ben daarom erg enthousiast over Yummygums. Dit is een vitaminepil in de vorm van een snoepje. In Yummygums Multiplus zit onder andere vitamine B12, vitamine D3 (voor sterke botten en tanden), vitamine C en Omega-3 (voor normaal cholesterol). Je neemt een paar snoepjes per dag zodat je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt. Ik neem ze meestal of bij mijn ontbijt of wanneer ik overdag zin heb in iets zoets.

Ze zijn overigens ook vegan-friendly: Yummygums zijn namelijk niet gemaakt van gelatine of lactose. Ze hebben hun lekkere fruitgeur en -smaak door natuurlijke smaakstoffen. Zeker een aanrader als je van jezelf weet dat je (vieze) vitaminepillen niet regelmatig neemt!

Kortingscode: met de promocode “UEPCETJKI” krijg je bovendien 15% korting op jouw Yummygums bestelling!

Vegetarisch-eten-Yummygums
Vegetarisch-eten-Yummygums
Vegetarisch-eten-Yummygums
Vegetarisch-eten-Yummygums

Ik merk dat steeds meer mensen op reis vaak vegetarisch eten. Wat zijn jullie tips om te reizen als vegetariër? Ik ben benieuwd, laat het me hieronder in een reactie weten!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij.

Reacties via Facebook account

comments