Vegetarisch-eten-op-reis

Duurzaam reizen: tips om te reizen als vegetariër

In de serie Duurzaamheid geef ik tips over duurzame mogelijkheden om verantwoord te reizen en te leven. Het is goed om na te denken over de invloed die onze reizen op al die prachtige natuurgebieden en de lokale bevolking hebben. Zoals sommige lezers misschien al weten ben ik vegetariër. Ik wil mensen met dit artikel niet overtuigen dat je op reis vegetarisch moet eten, maar je wel aan het denken zetten over je eetgedrag op reis. Een kleine stap of aanpassing kan namelijk al veel betekenen.

World Animal Protection vroeg mij om een artikel te schrijven over de beweegredenen om vegetariër te worden en hoe het is om te reizen als vegetariër. En natuurlijk deel ik ook een aantal tips met – toekomstige – vegetariërs die op reis gaan!

Waarom ben ik vegetariër geworden?

Inmiddels ben ik zo’n 6 jaar vegetariër. Waarom besloot ik destijds eigenlijk om geen vlees meer te eten? Laat ik allereerst verklappen: ik ben geen fan van de smaak en de textuur van vlees. Als kind zei ik al regelmatig tegen m’n ouders dat ik geen vlees wilde eten. Dat vonden ze niet zo’n slim idee. “Je hebt vlees nodig, je moet nog groeien”, was steevast het antwoord. Zo nu en dan at ik een worstenbroodje (ik kom tenslotte uit Brabant), maar het eten van vlees beperkte ik eigenlijk al jaren tot het avondeten.

En dan komt de ethische reden waarom ik geen vlees meer eet: ik geef om het welzijn van dieren. Of het nu om wilde dieren, huisdieren of om vee gaat. En dieren in de veehouderij worden vaak niet op een goede manier verzorgd en behandeld. Ik deel de visie van World Animal Protection: deze organisatie komt op voor de rechten van dieren en wil mensen in beweging brengen om dieren te beschermen. Vegetariër zijn is voor mij als een protest tegen de vleesindustrie. Wist je bijvoorbeeld dat er ook duurzame manieren zijn om vee te houden? Ik vind namelijk niet dat mensen helemaal geen vlees meer mogen eten, maar als we allemaal een beetje zouden minderen zou dat het welzijn van de dieren al sterk kunnen verbeteren. World Animal Protection zet zich wereldwijd in voor dieren in de veehouderij en maakt mensen onder andere bewust van meer duurzame manieren om vee te houden. Koeien zouden in een wei moeten lopen, kippen zouden niet volgespoten moeten worden met steroïden en varkens zouden niet mishandeld moeten worden.

Het is soms misselijkmakend om te zien hoe mensen met dieren omgaan. Nadat ik enkele documentaires over de wereld van de veehouderij en de vleesindustrie had gezien hakte ik eindelijk de knoop door: ik werd vegetariër. Mensen hebben namelijk niet de hele dag door maaltijden met vlees nodig: bij het ontbijt, bij de lunch, bij het avondeten, als tussendoortje en als snack bij feestjes. Het is simpelweg niet nodig om zó veel vlees te eten.

Lees ook: duurzaam reizen #1 – water drinken op reis

Vegetarisch-op-reis

“Is het niet moeilijk om als vegetariër te reizen?”

Als grapje vertel ik mensen wel eens dat ik vegetariër ben geworden omdat ik snel keuzestress heb. Maar met alle vleesvervangers in Nederland is dat eigenlijk een zinloze reden. Bovendien schieten vegetarische en zelfs vegan restaurants als paddenstoelen uit de grond. In Nederland heb ik dus helemaal geen problemen met vegetarisch eten.

Hoe is het om te reizen als vegetariër?

Ik geef toe: de afgelopen jaren heb ik een paar keer vlees gegeten. Bijvoorbeeld die keer dat ik mijn lokale vrienden in Indonesië niet wilde beledigen door hun aangeboden maaltijd met kipspiesjes af te wijzen. Voor deze mensen is het niet voor te stellen dat ik geen vlees eet uit principe, als protest tegen de vleesindustrie. Zij eten slechts vlees bij feestelijke gelegenheden zoals een bruiloft of een ceremonie. Ook heb ik in Jordanië per ongeluk een gehaktbal gegeten – waarom lijken die dingen dan ook exact op falafel? En tijdens mijn rondreis op Jamaica besloot ik om de jerk chicken – waar iedereen zo enthousiast over was – te proeven toen dit het enige was dat er die avond te eten was. Ik geef om het welzijn van dieren, maar dat betekent niet dat ik mezelf moet uithongeren en mijn eigen welzijn moet negeren.

Het eten van vlees op reis is voornamelijk mijn eigen, afgewogen keuze geweest. Maar soms zul je tijdens het reizen in een situatie terechtkomen dat het lastig is om vegetariër te zijn. Gelukkig heb ik enkele tips die mij in zulke situaties vaak hebben geholpen!

Lees ook: duurzaam reizen #2 – tips tijdens het reizen

Vegetarisch-op-reis

Tips voor vegetariërs op reis

1. Doe van tevoren research

Ben je net zo impulsief tijdens het reizen als ik? Dan houd je er waarschijnlijk niet van om veel research te doen. Toch is het verstandig om – voordat je naar een nieuwe bestemming vertrekt – je in te lezen in de lokale keuken en eventueel een aantal vegetarische restaurants op te slaan in Google Maps. Ik gebruik regelmatig Happy Cow om te checken welke vegetarische (of vegan) restaurants er in de buurt te vinden zijn.

Hotspots-Tel-Aviv-Golden-Chickpea

2. Geen vlees vanwege allergie

Word je uitgenodigd om bij lokale mensen te komen eten en wordt er vlees klaargemaakt? Je kunt altijd zeggen dat je allergisch bent voor kip/varken/cavia als je de lokale keuken en de mensen niet wilt beledigen. Ik heb al meerdere keren gebruik gemaakt van dit ‘excuus’. Mensen willen je immers niet ziek maken en zo hoef je bovendien geen discussie over jouw beweegredenen om vegetariër te zijn te houden.

3. Hoe leg je in een andere taal uit dat je vegetariër bent?

Zoek van tevoren op hoe je in de lokale taal uitlegt dat je vegetariër bent of geen vlees wilt eten. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om in een lokaal restaurant uit te leggen dat je geen vlees bij je maaltijd wilt hebben.

Lissabon-digital-nomads-koffietentjes

4. Breng je medereizigers op de hoogte

Laat andere reizigers weten dat je vegetariër bent wanneer je buiten de deur gaat eten. Anders beland je straks bij een steakrestaurant zonder vegetarische opties…

Hotspots-Tel-Aviv-Faisa

5. Zorg voor een back-up plan wat betreft eten

Ik zorg er meestal voor dat ik wat fruit bij me heb. Als er écht geen plekken zijn waar ik vegetarisch kan eten kan ik altijd een fruitsalade voor mezelf maken. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld noten en energierepen.

Vegetarisch-op-reis1

6. Leg exact uit wat vegetarisch eten voor jou inhoudt

Wees duidelijk over wat je niet eet tegen anderen. In heel wat landen valt kip bijvoorbeeld niet onder vlees en sommige mensen beschouwen een maaltijd met vis als vegetarisch.

Hotspots-Poznan-Polen

7. Vegetarische maaltijden tijdens het vliegen

Bij bijna alle vliegmaatschappijen kun je van tevoren laten weten wat voor maaltijd je aan boord wilt hebben. De vegetarische maaltijden zijn volgens vleeseters zelfs lekkerder en bovendien krijg je je maaltijd vaak als eerste!

Vegetarisch-eten-op-reis

8. Vitaminepillen en genoeg vitamine B12 op reis

Jaren geleden kwam ik terug van een paar reizen en ik voelde me erg moe en lusteloos. Ook had ik soms spierpijn die ik niet kon verklaren, vreemde tintelingen en ik liet iets te veel spullen uit m’n handen vallen. Zomaar. Ik was bang dat ik malaria of een andere tropische ziekte had opgelopen tijdens mijn laatste reis.

Na een doktersbezoek en wat bloed prikken kwamen we erachter dat ik gelukkig geen tropische ziekte had opgelopen. Wel had ik een zwaar tekort aan vitamine B12. Je lichaam kan nog een paar jaar op de reserves van vitamine B12 voortgaan, maar uiteindelijk zijn ook die reserves op.

Het slikken van vitaminepillen voor vitamine B12

Vitamine B12 wordt niet aangemaakt door ons lichaam en krijgen we alleen binnen door dierlijke producten. Als je vegetariër of veganist bent krijg je dus weinig tot geen vitamine B12 binnen. Ik heb altijd een potje vitaminepillen bij me. Maar eerlijk is eerlijk: die smerige dingen zijn echt niet weg te werken. Zelfs niet met een liter water.

Ik ben daarom erg enthousiast over Yummygums. Dit is een vitaminepil in de vorm van een snoepje. In Yummygums Multiplus zit onder andere vitamine B12, vitamine D3 (voor sterke botten en tanden), vitamine C en Omega-3 (voor normaal cholesterol). Je neemt een paar snoepjes per dag zodat je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt. Ik neem ze meestal of bij mijn ontbijt of wanneer ik overdag zin heb in iets zoets.

Ze zijn overigens ook vegan-friendly: Yummygums zijn namelijk niet gemaakt van gelatine of lactose. Ze hebben hun lekkere fruitgeur en -smaak door natuurlijke smaakstoffen. Zeker een aanrader als je van jezelf weet dat je (vieze) vitaminepillen niet regelmatig neemt!

Kortingscode: met de promocode “UEPCETJKI” krijg je bovendien 15% korting op jouw Yummygums bestelling!

Vegetarisch-eten-Yummygums
Vegetarisch-eten-Yummygums
Vegetarisch-eten-Yummygums
Vegetarisch-eten-Yummygums

Ik merk dat steeds meer mensen op reis vaak vegetarisch eten. Wat zijn jullie tips om te reizen als vegetariër? Ik ben benieuwd, laat het me hieronder in een reactie weten!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij.

Reacties via Facebook account

comments

44 gedachten over “Duurzaam reizen: tips om te reizen als vegetariër”

 1. Leuk onderwerp! 😀 Ik moet zeggen dat ik vegetarisch eten op reis (of gewoon in Colombia) niet heel moeilijk vind, al heb ik ook weleens per ongeluk iets gegeten dat toch niet vegetarisch bleek te zijn haha 😛 Veganistisch vind ik wel heel moeilijk en dat lukt me dan ook niet 100%. Maar met 80% veganistisch ben ik ook tevreden. Mooie woorden die je schrijft, en helemaal waar: we geven om dieren en het milieu, maar we hoeven onszelf niet uit te hongeren.

  1. Wat een leuke en uitgebreide reactie Sabine! Ik vind het knap dat jij zo veel veganistisch eet! Je zou het overigens geweldig vinden hier in Tel Aviv, ze hebben ZO VEEL vegan restaurants, ik eet bijna niks anders haha ;p

 2. Ik ben toevallig bezig met een uitgebreid artikel over het beperken van je ecologische voetafdruk als reiziger. Hoewel we ons al jaren op de transportsector richten, blijkt het eten van dierlijke producten en vooral vlees niet alleen soms dieronvriendelijk te zijn, maar blijkt deze industrie ook een van onze grootste milieuvervuilers.

  Ik ben dan ook zeker voor het minder eten van vlees. Goed dat je het aankaart 🙂 Als we allemaal zouden minderen, zou de wereld inderdaad al sterk verbeteren.

  Ruim twee maanden geleden ben ik zelfs overgestapt op veganistisch eten en dat bevalt eigenlijk best goed 🙂 Maar ik besef me goed dat dit in het buitenland nog weleens lastig kan zijn, maar meestal is het gelukkig geen probleem om terug te vallen op vegetarisch.

  1. Wat een uitgebreide en interessante reactie Shamira, bedankt! Wat goed dat je naar veganistisch eten bent overgestapt. Ik zou dat met name vanwege kaas nog wel erg moeilijk vinden. Gelukkig zit ik inmiddels een tijdje in Tel Aviv en dat is echt het walhalla voor veganisten, er zijn hier ZO VEEL restaurants voor vegetariërs en veganisten 🙂 En inderdaad: als iedereen een beetje zou minderen zou dat al een hoop schelen en veel kunnen veranderen. Ik ben benieuwd naar je artikel!

 3. Ik ben nu bijna een jaar vegetariër, gestopt met vlees eten omdat één van mijn vrienden zei dat hij voor kerst kat ging eten (ik was op dat moment in Ghana, en blijkbaar is dat normaal in de streek waar hij vandaan komt). Ik was daardoor zo geschokt, en ik vond mezelf ook heel erg hypocriet omdat ik toen nog wel kip, koe, varken etc at. Waarom wel kip en niet kat? Ik kon het voor mezelf niet verklaren, en heb sindsdien (op één keer een pizza hawai na, dat was een week na mijn beslissing) nooit meer dier gegeten. Vis at ik sowieso al bijna niet (en al helemaal niet in Ghana want daar krijg je vis met schubben en kop en ogen… ook al zo hypocriet als je dat niet eet maar in Nederland bijvoorbeeld wel kibbeling). Ik word extreem uitgelachen in Ghana (ga er ‘vaak’ heen) als het onderwerp er op komt dat ik geen dieren eet, want ze begrijpen er helemaal niks van en denken dat ik niet heel oud zal worden omdat ik stoffen mis (standaard vraag is ook altijd “maar waar haal je dan je proteïne vandaan”). Gelukkig eet ik vaak lokaal eten, en dat wordt vaak geserveerd zonder vlees (luxe product) of met kip maar dan zeg ik gewoon geen kip ;). In wat westerse restaurantjes is meestal wel een vega(n) optie, al zijn die niet altijd beschikbaar (maar dat is ook met vlees haha). Er zijn in Accra (hoofdstad) en Cape Coast (meer toeristisch stadje) zelfs vega(n) restaurants, en ik heb eens in een vegan lodge verbleven. Ghana is meer vooruitstrevend dan je zou verwachten (ik tenminste wel). En ik probeer wel altijd uit te leggen waarom ik hiervoor kies, om misschien een beweging opgang te helpen (zelfde met die onnozele plastic zakjes die je voor elke wc rol krijgt en daarna nooit meer kan gebruiken, maar dat is een ander verhaal ;))

  1. Wow ik zou inderdaad niet verwachten dat Ghana zo veel vegetarische/vegan opties heeft, wat leuk om te horen! Ik probeer inderdaad wel altijd aan andere mensen uit te leggen waarom ik eet geen vlees eet, maar ik vind het grappig als mensen zich verontschuldigen als ze in mijn bijzijn dan vlees eten. Iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt en de een is wat extremer in keuzes dan de ander, maar het is goed dat mensen steeds meer nadenken over hun eetgedrag 🙂

 4. Mijn vriend eet ook vegetarisch en daardoor eet ik ook stukken minder vlees. Lastig is het wel altijd met uiteten gaan ook, er is vaak maar weinig keuze vegetarisch. Dat is erg goed zoeken meestal.

  1. Het wordt steeds gemakkelijker, maar het kan inderdaad soms nog echt een zoektocht zijn. Wel goed van je dat zo veel rekening houdt met het eetgedrag van je vriend zeg! 🙂

 5. Ik vind je beweegredenen om geen vlees meer te eten echt onwijs goed. Zelf ben ik geen vegetariër, ik vind het vlees dus echt erg lekker, maar ik probeer er wel heel erg op te letten om inderdaad niet bij elke maaltijd vlees te eten. Meestal eet ik het enkel bij het avondeten en dan ook niet elke dag. In Afrika vond ik het wel heel moeilijk om weinig vlees te eten, ze eten het daar echt overal bij. En snacks zijn ook vaak van vlees (biltong bijv.).

  1. Ik kan me voorstellen dat het inderdaad in Afrika een stuk moeilijker is! Mensen vinden het altijd knap dat ik vegetariër ben geworden, maar ik vind het vaak nog knapper dat mensen die vlees ECHT lekker vinden het wat vaker laten liggen 🙂 Voor mijn gevoel heb ik er namelijk niet zo heel erg veel voor opgegeven, zij wel ;p

 6. Leuk artikel Jessica! Goede tip om te zeggen dat je allergisch bent. Daar had ik eigenlijk nog helemaal niet aan gedacht om dat als mogelijk excuus te gebruiken.

  Ik eet thuis ook geen vlees meer en ik probeer zoveel mogelijk veganistisch te eten. Een van mijn beweegredenen is inderdaad om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Al moet ik wel zeggen dat ik er erg veel moeite mee heb om geen kaas te eten, want ik ben een echte kaaskop. Verder ben ik ook nooit een echte vleeseter geweest, dus heb ik er totaal geen moeite mee om dat te laten staan.

  Op reis vind ik het tot dusver eigenlijk helemaal niet moeilijk om vegetarisch te eten. Al zie ik wel een klein beetje op tegen het eten in Mongolië volgend jaar. Daar schijnen ze hoofdzakelijk rijst met (schapen)vlees te eten, dus ik ben benieuwd!

  1. Haha, hier nog een kaaskop! Kaas is ook voornamelijk de reden dat ik niet helemaal veganistisch zou kunnen eten. Melk kun je nog gemakkelijk vervangen voor soyamelk, amandelmelk of kokosnootmelk. Eieren eet ik toch al niet zo veel ;p Maar kaas… Ik kan me herinneren dat Mongolië inderdaad niet gemakkelijk was toen ik daar een paar jaar geleden was. Al hadden ze in de hoofdstad volgens mij wel dumplings met enkel groenten erin. En toen ik bij lokale families overnachtte zei ik gewoon dat ik allergisch ben voor vlees, dat hielp vaak wel 😉

 7. Vegtarisch kan ook bijzonder lekker zijn….er is tegenwoordig voldoende keus en variatie om zonder vlees te eten. En inderdaad de vegan/vegetarische restaurants schieten als paddestoelen uit de grond…vaak heel verrassend en lekker eten! Ik eet nog wel vlees, maar wel steeds minder en steeds meer biologisch.

  1. Wat goed om te horen Martin 🙂 Het is inderdaad tegenwoordig een stuk gemakkelijker om vegetarisch te eten buiten de deur dan vroeger. 😉

 8. Ik ben geen vegetariër, maar probeer wel bewust verantwoord vlees te eten. Niet te vaak, opletten waar het vandaan komt. Ik kan wel genieten van vegetarische en vegan gerechten. Ook op reis kan dit steeds vaker. Wat vond je van het eten in Israël? Ik heb bijna de hele reis vegetarisch gegeten.

  1. Maar als iedereen al zou denken zoals jij denkt zou dat top zijn! 🙂 Mensen hoeven niet per se vegetariër te worden, maar het is goed om bewust te zijn van wat je eet en wat voor impact eetgedrag heeft op de wereld. Ik vind het eten in Israël trouwens echt top, Tel Aviv is een van de beste plekken voor vegetariërs en veganisten 🙂

 9. Interessant artikel! Ik vind vlees wel lekker zal het daarom wel blijven eten. Maar ik hoef het niet per se iedere dag te eten en al mijn vlees koop ik sowieso bij de slager. Betere kwaliteit, betere smaak en in ieder geval diervriendelijker (hoop ik). Recent was ik in Schotland en daar was ik toevallig een beetje op de vegetarische tour. Ik heb daar verschillende vegetarische gerechten geproefd en moet zeggen dat het goed smaakte. Vlees vervangen doet het voor mij niet maar zo af en toe vind ik het best lekker.

 10. Wat een ontzettend fijn artikel! Zoals je gisteren op mijn blog kon lezen ;), heb ik ook nooit moeite met vegetarisch eten, maar vind ik het op reis wel soms nogal lastig. Wij verblijven vaak in een appartement en koken dan zelf. Als er geen vleesvanger te krijgen is, eet ik vaak maar noten of iets wat daarop lijkt. Met uit eten gaan, ga ik je tip eens toepassen om te zeggen dat ik allergisch ben voor vlees. Dan heb je inderdaad niet dat je jezelf moet verantwoorden voor je keuze en nemen mensen het waarschijnlijk serieuzer dan wanneer je zegt dat je liever geen vlees eet. Hele handige tips!

  1. Fijn om te horen Romy, je hebt er inderdaad niet altijd zin in om te moeten verantwoorden waarom je geen vlees eet (met name bij koppige mensen die hun mening erover toch niet gaan veranderen). Ik vond jouw artikel ook erg leuk om te lezen! 🙂

 11. Ik ben ook al zes jaar vegetariër. Wilde als kind zijnde ook al geen vlees eten, maar mocht dat niet van mijn ouders. Uiteindelijk toch nog vegetariër geworden. Op reis heb ik er er eigenlijk nooit problemen mee. In Afrika is het wel wat lastiger want daar vliegen de lappen vlees je om de oren 😉 . Ook daar verkochten ze gewoon vleesvervangers. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit aan gedacht om te zeggen dat ik allergisch ben. Die ga ik onthouden 🙂

  1. Haha wat grappig dat zo veel ouders het er niet mee eens zijn maar dat we uiteindelijk alsnog vegetariërs worden ;p Al kan ik me voorstellen dat het in Afrika een stuk lastiger is!

 12. Wat een goed artikel waar ik helemaal achter sta. Zelf ben ik begin oktober gestopt met het eten van vlees (vis probeer ik zoveel mogelijk te beperken). Maar wat voelt dat als een goede keuze, soms nog wel flink zoeken. Vind zelf de vleesvervangers veel lekkerder dan vlees :). Mis het eigenlijk ook niet! In vliegtuig bestel ik ook altijd het vegetarische eten. Zoveel lekkerder idd.

  1. Heel leuk om te horen meid, gaat ongetwijfeld goed komen! En gewoon lekker doen waar jij je goed bij voelt 🙂 Ik at met name in het begin nog 1-2x per week vis en tegenwoordig eet ik het nog zo nu en dan als ik weet dat het ‘goede’ vis is. 😉

 13. Ik ben een echte flexitariër 🙂

  Ik eet een paar keer per week vlees bij de hoofdmaaltijd, maar niet altijd. Ik houd vooral van variatie.

  Argentinië vond ik soms best lastig: zo’n grote porties vlees! Meestal bestelden m’n vriend een vlees en vegetarische maaltijd en die deelden we. De vegetarische maaltijden waren vaak vrij smakeloos – vandaar de combi.

  1. Argentinië lijkt me ook echt zo’n land waar je als vegetariër niet blij wordt van de menukaarten haha. Wel goed dat je er rekening mee houdt en varieert, dat is al top 🙂

 14. Handig, die website van Happy Cow. Die kende ik nog niet. Ik zeg ook weleens dat ik het vanwege mijn religie niet mag. Dan snappen ze het allemaal. Alleen moet je dan nog even uitleggen wat je precies wel en niet mag eten..

 15. Wat een goed artikel! Denk dat het heel belangrijk is dat mensen sowieso wat bewuster worden met voeding en zeker met vlees. Op reis lijkt het me soms inderdaad best lastig, zeker in de situatie die je in Indonesië meemaakte. Cultuur blijft toch een belangrijk dingetje bij eten!

  1. Helemaal waar! Daarom vind ik dat mensen hun keuzes ook per situatie moeten afwegen en niet heel zwart-wit moeten zeggen dat ze nooit meer vlees eten bijvoorbeeld. Ik wil mensen niet beledigen als ik de kans niet heb gehad om van tevoren te zeggen dat ik geen vlees eet en als mijn eigen gezondheid op het spel zou staan zou ik het ook gewoon weer eten. Ik weet nog wel dat er een keer veel ophef was over een vegetariër bij Expeditie Robinson die vlees had gegeten. Had ze dan om moeten komen van de honger, alleen maar om haar principes te behouden? ;p

 16. Ik zou vegetariër moeten worden want ik geef erg veel om dierenwelzijn. Echter ik vind het zelf wel lekker op zijn tijd. Ik beperk het veelal tot avondeten en dan ook niet altijd. Een salade met kaas of een lekkere ovenschotel met veel groenten kan je mij ook erg blij maken.

  1. Ik vind de labels vegetariër/pescateriër/veganist ook eigenlijk een beetje onzin… Ik eet bijvoorbeeld veel veganistisch, maar zou mezelf echt geen veganist noemen omdat ik ook nog steeds eieren en kaas eet. Als je je al bewust bent van wat je eet en hoeveel je van alles eet is dat al helemaal top! 🙂

 17. Ook ik was nooit dol op vlees, en ook mijn ouders vonden dat geen goed idee. Ik ben absoluut geen fan van de meeste vleessoorten. Ik eet het wel eens, maar als we uit eten gaan eigenlijk nooit. Ik ben al te vaak teleurgesteld dat ik iets gekozen had wat ik niet lekker vond. En vega is eigenlijk altijd goed. Wel is het soms nog wel zoeken naar iets vega’s. Vooraf doen we altijd research want niet elk restaurant heeft altijd vegetarisch eten. Of je eet bijna elke dag een vegaburger. Dat was vorig jaar in Amerika/Canada met Jan’s ouders soms best een uitdaging. Wel zie ik steeds meer vega keuzes op de kaart, een goede ontwikkeling!

  1. Wat grappig om te horen. Fijn dat er nu inmiddels meer vleesvervangers zijn hè? 🙂 Ik denk dat het een jaar of 20 geleden een stuk moeilijker was om vleesvervangers te vinden!

 18. Interessant om te lezen. Een goede voorbereiding is dus geen overbodige luxe als je vegetarisch wilt eten. Het lijkt me inderdaad best lastig op reis. En jammer dat het niet overal ‘geaccepteerd’ of begrepen wordt en je eigenlijk een excuus moet verzinnen zoals een allergie. Ik probeer thuis wel 1x per week vegetarisch te eten en op vakantie doe ik het soms ook wel. In Amerika heb je gelukkig ook steeds meer vegetarische opties merkte ik tijdens mijn afgelopen reis.

  1. Soms vind ik het wel leuk om er met mensen over in gesprek te gaan. Maar soms weet je al van tevoren dat de ander toch niet zit te wachten op jouw argumenten en keuzes en dan zeg ik liever gewoon dat ik het niet ‘mag’ eten. Niemand wil je tenslotte ziek maken door je vlees te laten eten hè haha ;p

 19. Interessant artikel Jessica! Zelf ben ik geen vegetariër, maar ook niet iemand die heel veel vlees eet. Zo nu en dan eten we vlees bij het eten, ik denk zo’n 2 x per week. Meestal eet ik vis, ook op reis.

  1. Goed om te horen dat je af en toe vlees laat liggen 🙂 Ik hoor voornamelijk vaak van mannen dat ze het toch best wel lastig vinden om vlees te laten staan, die zijn er toch wat gekker op dan vrouwen lijkt wel ;p

 20. In de meeste landen is het helemaal niet zo lastig om vegetarisch te eten, maar je back-up plan klinkt wel als een slim idee. Je kan altijd pech hebben. En in landen als Mongolië, waar ze eigenlijk elke dag rijst met vlees eten, zul je wel meerdere van die plannen moeten hebben, haha. Goed dat je ook nadenkt over hoe je vlees kan afslaan zonder de mensen te beledigen, dat is toch wat je wilt voorkomen. Goed artikel Jessica.

  1. Bedankt Yvonne! Ik kan me eerlijk gezegd niet meer herinneren hoe ik dat in Mongolië heb gedaan een aantal jaar geleden ;p Volgens mij vooral heel veel dumplings met groenten erin, rijst en noedelsoep haha.

 21. Ik snap heel goed waarom je vegetariër bent geworden en tegenwoordig valt het me op dat steeds meer mensen deze keuze maken. Zelf eet ik af en toe vlees, maar ik ben geen grote fan. De reden dat ik de stap niet volledig kan maken, is omdat ik een goede, juicy burger op zijn tijd niet kan weerstaan. Voor de rest boeit vlees eten me niet zo … misschien dat ik ooit de stap wel definitief ga maken …

  1. Haha inderdaad, ik kom op reis eigenlijk bijna alleen maar vegetariërs tegen! Of mensen die in het buitenland geen vlees ‘durven’ te eten, omdat ze bang zijn dat het niet goed is bereid. En dan dus maar tijdelijk vegetariër worden ;p En je hoeft de volledige stap echt niet te maken, ik ben eerlijk gezegd niet zo’n fan van die labeltjes 😉 Technisch gezien mag ik mezelf ook geen fulltime vegetariër noemen omdat ik de afgelopen jaren ook een paar keer vlees heb gegeten (bewust of onbewust haha ;p). Maar dat mensen er steeds meer over nadenken is al super!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *