Duurzaam Reizen #4 – handige én duurzame producten in jouw toilettas 

Met de serie Duurzaam Reizen richt ik me op manieren om op een verantwoorde manier op reis te gaan. Zo deelde ik onder andere al tips voor verantwoord rondreizen en hoe je je als vegetariër redt in het buitenland. Deze keer gaat het over de toilettas. In deze blog deel ik een aantal van mijn favoriete producten voor in je toilettas die fijn, handig én duurzaam zijn. 

1. Shampoo + conditioner van Lush

De shampoo en conditioner van Lush zijn mijn favoriete producten in mijn toilettas. Allereerst nemen deze producten weinig ruimte in beslag: erg belangrijk voor iemand die langdurig op reis is! Wat mij betreft zijn de Lush blokken veel efficiënter dan de grote flessen waar veel reizigers mee rondreizen. Bovendien zijn de producten van Lush gemaakt van natuurlijke producten en verpakkingsvrij – en dus beter voor het milieu. De blokken mogen gewoon in de handbagage mee, zonder dat je ze in het speciale zakje voor vloeistoffen hoeft op te bergen. De blokken ogen misschien klein en lijken duur, maar met mijn producten doe ik gemakkelijk 3-4 maanden. Uiteindelijk ben je denk ik hetzelfde  bedrag kwijt aan meerdere shampooflessen. 

Tip: berg de blokken droog op. Ik heb een van mijn shampooblokken eens nat in het blikje gedaan, waarna ik hem niet meer eruit kreeg. Je kunt hem dan nog wel gebruiken, maar erg handig is het niet. 

Duurzaam-reizen-duurzame-producten-toilettas

2. Tandenborstel van bamboe

Ik heb erg gevoelig tandvlees, waardoor ik het liefst met een elektrische tandenborstel poets. Maar naast mijn elektronische tandenborstel heb ik een paar tandenborstels van bamboe. Bamboe is biologisch afbreekbaar, waardoor een tandenborstel van bamboe een stuk milieuvriendelijker is dan een plastic tandenborstel. Qua gevoel vind ik de zachte haren van een tandenborstel van bamboe ook erg prettig poetsen. Jammer genoeg is de bamboetandenborstel nog niet erg populair in het buitenland, maar als je in Nederland bent is het zeker een aanrader om er een in te slaan. 

3. Tandpasta zonder microplastics

In veel merken tandpasta zitten microplastics. Dit zijn zeer kleine bolletjes plastic die in de tandpasta zijn verwerkt. Na het poetsen spuug je dit uit en beland het via het riool uiteindelijk in zee. Tijdens het vrijwilligersproject met zeeschildpadden in Costa Rica schrok ik van de hoeveelheid plastic in de oceaan – en ook wat dit betekende voor de zeedieren. Veel dieren komen vast te zitten in plastic troep of slikken bijvoorbeeld de microplastics door. Het is tegenwoordig nog steeds lastig om tandpasta te vinden die geen microplastics bevat. Colgate is een van de meest bekende merken tandpasta met microplastics. Jammer, want dit merk is in het buitenland erg populair – soms kun je niet eens een ander merk in de supermarkt vinden.  

Wat kun je doen? Kijk bij de ingrediënten of er bijvoorbeeld polyethyleen of polypropyleen (de microplastics) in zit. Zelf gebruik ik een natuurlijke tandpasta met neem erin, bijvoorbeeld deze van Himalaya Organique. Een andere favoriet van mij is de granaatappel tandpasta van Dr. Organic.

In India is het kauwen op een takje van de neemboom een goede manier om het gebit gezond en sterk te houden zonder tandpasta te gebruiken. Je kunt ook zelf een duurzame tandpasta maken, door bijvoorbeeld baksoda en kokosolie met elkaar te mengen. 

4. Duurzame deodorant

Jammer genoeg ben ik nog weinig deodoranten tegengekomen die verpakkingsvrij zijn die ik prettig vind. Daarom is Dr. Organic een van mijn favoriete merken voor deo’s. In deze natuurlijke deodorant zitten geen parabenen en aluminium. Bovendien kun je vrij lang met deze deo’s doen, terwijl ze weinig ruimte in je tas in beslag nemen. Tot slot heb ik deze deo’s ook nooit in een speciaal vloeistoffenzakje hoeven doen; ideaal als je veel met handbagage reist.  

De natuurlijke deodorant van We Love The Planet is ook erg populair. Geen fan van roldeo’s? Dan zijn de natuurlijke deo’s van Ben & Anna een aanrader.  

Duurzaam-reizen-duurzame-producten-toilettas

5. Voor de vrouwen: menstruatiecup

Mannen hoeven er – gelukkig – niet mee te dealen, maar ook op reis worden vrouwen ongesteld. Het is een zeer onhandige combinatie en kan voor behoorlijk wat stress zorgen. Tampons zijn soms moeilijk te verkrijgen in het buitenland en bovendien heb ik ze zelf nooit prettig gevonden om in te brengen. Sinds een aantal jaar gebruik ik daarom een menstruatiecup. Dit is een siliconen cup die het menstruatiebloed “opvangt”. Het fijne is dat je deze cup gemakkelijk een halve dag kunt laten zitten zonder deze te hoeven legen. Van tampons kreeg ik altijd een onprettig gevoel – vooral tijdens het wandelen – maar de cup voel je niet. De eerste keer inbrengen is een lastige taak, maar als je het eenmaal doorhebt ben je binnen een aantal seconden klaar. 

Er zijn verschillende merken, maar ik ben de afgelopen jaren erg tevreden over de Iriscup (maat S als je nog niet zwanger bent geweest, anders maat L). De kosten heb je er zo uit als je bedenkt wat je maandelijks aan tampons uitgeeft en de cup kun je jaren gebruiken. Een zeer duurzame manier om met je menstruatie om te gaan! 

6. Natuurlijke oliën 

Natuurlijke oliën zoals kokosnootolie en arganolie zijn ideaal om mee op reis te nemen. Deze kun je namelijk voor verschillende dingen gebruiken. Kokosnootolie is niet alleen ideaal om dagelijks je gezicht mee te reinigen en je make-up te verwijderen, maar je kunt het ook als gezichtsmasker gebruiken.

Heb jij nog meer tips voor duurzame toiletproducten? Ik ben bijvoorbeeld nog steeds op zoek naar een fijn en duurzaam zonnebrandmerk. Deel jouw tips hieronder in een reactie! 

In dit artikel vind je affiliatelinksMeer informatie over affiliate vind je hier. 

Reacties via Facebook account

comments