Wat te doen in Dumaguete, Filipijnen

Je hebt wel eens van die plekken waarvan je van tevoren weinig tot geen verwachtingen hebt. Dat was Dumaguete ook voor mij. De meeste mensen blijven slechts 1 of 2 dagen in Dumaguete op het eiland Negros (Oriental). Ik bracht hier meer dan een week door en kwam erachter dat er genoeg te doen is in de stad én daarbuiten.

Wat te doen in Dumaguete in de Filipijnen?

1. Snorkelen met schildpadden bij Apo Island

De hoofdreden dat de meeste mensen naar Dumaguete komen: een tour naar Apo Island. Ik heb er al een uitgebreid artikel over geschreven, maar wat is Apo Island een fantastische plek om te snorkelen en te duiken zeg. Het eiland ligt net voor de kust van Negros en is een heerlijke daguitstap vanuit Dumaguete. Als je natuurlijk van het water en schildpadden houdt!

Prijzen: een georganiseerde tour naar Apo Island is ongeveer 1200-1500 pesos.

dumaguete-filipijnen-schildpadden
dumaguete-filipijnen-schildpadden
dumaguete-filipijnen-schildpadden

2. De mysterieuze Twin Lakes bezoeken

Mijn reisgenoten en ik zitten op een grote boomstam, uitkijkend over het meer. De mist komt langzamerhand onze kant op en laat de omgeving steeds meer verdwijnen. Het doet me denken aan die scène uit de eerste film van Pirates of the Carribean, waarbij de zombie piraten door de mist wandelen en ineens aanvallen. Brr! De mist geeft de Twin Lakes iets mysterieus en maakt het een heerlijke plek om te fotograferen. De natuur kleurt hier door de vele regen honderd tinten groen. Maar mocht dit prachtige uitzicht je gaan vervelen, dan kun je altijd een boottocht over het meer maken.

De Twin Lakes liggen ten noorden van Dumaguete en zijn te bereiken vanaf San Jose. De route naar de Twin Lakes is overigens ook geweldig. Ik denk dat we iedere 500 meter wel zijn gestopt om foto’s te maken. Vergeet trouwens niet om een regenjas of vestje mee te nemen, want het kan koud worden en zelfs regenen in de bergen, terwijl het aan de kust droog blijft.

Prijzen: de entreeprijs voor de Twin Lakes is 100 pesos. Het huren van een scooter kost 300-450 pesos per dag in Dumaguete.

dumaguete-filipijnen-twin-lakes
dumaguete-filipijnen-twin-lakes
dumaguete-filipijnen-twin-lakes
dumaguete-filipijnen-kids

3. Relaxen bij een resort in Dauin

De stranden van Dumaguete zijn eerlijk gezegd niet om over naar huis te schrijven: het water is troebel, er drijft plastic rond en het zand bestaat grotendeels uit stenen en troep. Ten zuiden van Dumaguete ligt Dauin. Dit dorp staat bekend om de vele (duik-) resorts, omdat het koraalgebied voor deze kust prachtig is.

Maar ook als je niet wilt duiken is het leuk om hiernaartoe te gaan. Hier vind je een van de weinige mooie zandstranden in de omgeving. Er is niet echt een openbaar strand, maar je kunt een entreeprijs betalen bij een van de resorts om hier de dag door te brengen. Een aanrader is Pura Vida Resort. De bedden hier liggen heerlijk, de cocktails smaken prima en het is als backpacker soms ongelooflijk fijn om je even in luxe te wanen, toch?

Prijzen: een busticket van Dumaguete naar Dauin is 17 pesos. De entreeprijs voor Pura Vida Resort is 200 pesos, maar dit bedrag mag je vervolgens weer uitgeven aan eten en drinken.

dumaguete-filipijnen-resort

4. De lokale markt in Malatapay

Ik vind markten altijd een ideale plek om de lokale bevolking wat beter te leren kennen én om met hen in contact te komen. Je maakt namelijk erg gemakkelijk een praatje met de mensen. Iedere woensdag wordt er in Malatapay, ten zuiden van Dumaguete, een grote lokale markt gehouden. Er worden hier voornamelijk etenswaren, kleding en huishoudspullen verkocht.

Interessant is hier vooral de veemarkt, waar in de vroege ochtend koeien, biggen en kippen worden verhandeld. Ik was er overigens niet zo’n fan van hoe de mensen de dieren transporteren: biggen werden op hun zij achterop de scooter gebonden en koeien vertrapten elkaar vanwege het gebrek aan ruimte in de trailer.

Prijzen: een busticket van Dumaguete naar Malatapay is 50 pesos. De markt is gratis te bezoeken.

dumaguete-filipijnen-market
dumaguete-filipijnen-market
dumaguete-filipijnen-market
dumaguete-filipijnen-market

5. Avontuurlijk op pad naar de Casaroro Falls

Watervallen vervelen wat mij betreft nooit. Een van de leukste watervallen in de omgeving van Dumaguete is ongetwijfeld de Casaroro Falls. Misschien ook wel deels door de manier waarop deze te bereiken is. Je moet namelijk wel een beetje moeite doen om deze waterval te bewonderen. Ten eerste moet je een flinke daling (en terug dus weer een flinke klim omhoog) maken. Wanneer je bij de rivier komt klim je over glibberige stenen en wandel je door riviertjes. Een muur aan groene planten vergezelt je aan beide zijden.

En dan na enkele bochten zie je hem eindelijk: de Casaroro waterval. Het is mogelijk om hier te zwemmen en te genieten van het prachtige uitzicht, voordat je weer aan de avontuurlijke tocht terug naar de entree vertrekt.

Prijzen: de entreeprijs voor de Casaroro Falls is 10 pesos. Een scooter huur je in Dumaguete voor 300-450 pesos per dag.

dumaguete-filipijnen-casaroro
dumaguete-filipijnen-casaroro
dumaguete-filipijnen-casaroro

6. Bekijk een ceremonie bij de Belfry Tower

Met name ’s avonds als mensen hier kaarsen aansteken en – stil of mompelend – gebedjes uitspreken is het zeker de moeite om hier langs te lopen.

7. Heerlijke sushi eten bij Mufine

Ben je – net als ik – ook zo’n liefhebber van sushi? Er zitten veel Japanse restaurants in Dumaguete, maar een van de beste plekken waar je sushi (en andere Japanse gerechten) kunt eten is Mufine. Dit restaurant is te vinden in Santa Catalina Street, de straat die in het centrum parallel loopt aan de hoofdstraat. Sommige dagen is het hier zelfs onbeperkt eten voor een paar euro!

Prijzen: afhankelijk van hoeveel je eet natuurlijk. Gemiddeld ben je hier 250-350 pesos per persoon kwijt.

Extra tip: mocht je op zoek zijn naar meer lekker eten in Dumaguete, dan is Restaurant Kri ook echt een aanrader! Bovendien hebben ze ook vegetarische gerechten, altijd een grote plus. 

Slapen in Dumaguete

Ik verbleef zelf in Flying Fish Hostel, een fijne accommodatie buiten het centrum van Dumaguete. Hier sliep ik in een van de meest chille slaapzalen van de Filipijnen en bovendien zijn er veel douches en toiletten. Voor 10 pesos per persoon ga je met een tricycle naar downtown Dumaguete. Als je iets dichter bij het centrum wilt zitten is Harold’s Mansion een leuke optie. De bedden zijn iets minder fijn, maar het rooftop restaurant is daarentegen wel weer erg leuk!

Tot mijn reis naar de Filipijnen had ik eerlijk gezegd nog nooit van Dumaguete gehoord. Ik hoop dat ik jullie weer een beetje enthousiast heb kunnen maken om dit deel van de Filipijnen te verkennen! Heb je zelf nog tips voor Dumaguete in de Filipijnen? Laat ze hieronder achter in een reactie.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments