7x doen in Sarajevo, een stad met een turbulente geschiedenis

Heel eerlijk? Sarajevo stond niet bovenaan mijn lijstje van steden die ik graag wilde bezoeken. Maar tijdens mijn rondreis door Bosnië en Herzegovina stopte ik hier voor een paar dagen – en ik was al snel verkocht. Niet omdat het zo’n mooie stad is. Maar door het verleden. De geschiedenis van Bosnië is tragisch, turbulent, hartverscheurend. En Sarajevo is een stad met duizend verhalen. Niet voor niets verlengde ik mijn verblijf. Ga jij ook naar Sarajevo? In dit artikel deel ik 7 dingen die je absoluut moet doen in Sarajevo!

Lees ook: mooie roadtrip in Bosnië & Herzegovina (met eigen auto)

7x doen in Sarajevo

1. Leer meer over de Bosnische geschiedenis tijdens een Walking Tour

De Bosnische geschiedenis is erg interessant en turbulent, maar misschien kunnen de vele gebeurtenissen je ook verwarren. Een ding die ik je wil aanraden om zeker te doen in Sarajevo is een van de walking tours van Neno & Friends. Er is een algemene tour waar je in de geschiedenis van de afgelopen 500 jaar duikt en een tour die focust op de recente geschiedenis en de Bosnische oorlog.

Een paar feitjes waar ik tijdens de walking tour achter kwam:

  • In het woord Sarajevo zit het Turkse woord “saraj”, oftewel paleis. Het houten paleis dat door het Ottomaanse Rijk werd gebouwd was het allereerste gebouw van de stad. Het paleis is helaas verbrand en bestaat niet meer. 
  • Bosnië en Herzegovina is meer dan 400 jaar bezet geweest door het Ottomaanse Rijk. Die invloeden zie je het beste in het oude centrum: Baščaršija.
  • In 1878 nam het Oostenrijks-Hongaarse Rijk het land over. Als je door de straat Ferhadija in het centrum loopt zie je letterlijk de overgang van oostelijke naar westelijke invloeden.
  • De aanslag op prins en troonopvolger Frans Ferdinand in 1914 was het startschot van de Eerste Wereldoorlog. Destijds werd de moordenaar Gavrilo Princip verheerlijkt door veel mensen, omdat ze dachten dat dit zou leiden tot onafhankelijkheid en betere tijden. Om hem te verheerlijken werd de Latin Bridge, waar Ferdinand werd vermoord, enkele jaren de Princip Bridge genoemd. Later is deze naam weer veranderd naar de Latin Bridge.
  • Hoewel Bosnië & Herzegovina in 1992 onafhankelijk werd, volgde er een jarenlange oorlog met veel moorden en de bezetting van Sarajevo. De bekendste genocide van de Bosnische Oorlog vond plaats in Srebrenica, in 1995. Ook in Sarajevo vielen dagelijks gewonden en doden door de vele aanslagen. Veel oudere mensen in Sarajevo “grappen” dat ze door iemand zijn gemist in het verleden. Ze doelen daarmee op de sluipschutters en bombardementen die in deze tijd plaatsvonden.

Kosten: op basis van donatie

Hoe veel tijd heb je nodig: de tours duren zo’n 2 uur

2. De Bosnische Oorlog door de ogen van kinderen in het War Childhood Museum

Normaal ben ik niet zo’n fan van musea, maar in Sarajevo maak ik een uitzondering. Door de verschillende musea begrijp ik de turbulente geschiedenis van Bosnië beter. Een bijzonder museum is het War Childhood Museum. Aan de hand van voorwerpen worden hier de verhalen verteld van kinderen die in oorlogstijden zijn opgegroeid.

Het museum focuste in eerste instantie op de verhalen van kinderen die de Bosnische Oorlog hebben meegemaakt in de jaren ’90. Ik ben in 1992 geboren. Het is bizar om te bedenken dat mijn verhaal hier had kunnen hangen als ik simpelweg in Bosnië was geboren.

Het museum is inmiddels uitgebreid en vertelt nu ook verhalen van kinderen uit andere oorlogsgebieden zoals Syrië, Afghanistan en Oekraïne. In de tentoonstelling zie je zo’n 50 objecten, maar het museum heeft honderden spullen. Jaarlijks wordt er gewisseld, zodat alle verhalen de kans krijgen om gehoord te worden.

Kosten: 10 Bosnische Mark (€5 euro)

Hoe veel tijd heb je nodig: 1 uur

3. 11/07/95 Gallery: het verhaal van Srebrenica

Tijdens de Bosnische Oorlog zijn er veel verschrikkelijke dingen gebeurd. Aanslagen en massamoorden werden in slechts een paar jaar tijd gepleegd. De meest bekende is de genocide bij Srebrenica. In de 11/07/95 Gallery leer je niet alleen meer over de gebeurtenis, maar ook over de nasleep ervan. Hoe werden de lichamen bijvoorbeeld geïdentificeerd? En hoe zit het met familieleden die tot op de dag van vandaag nog steeds niets weten?

Ik vond het een indrukwekkend museum om te bezoeken. Ik zou je wel aanraden om de audio guide erbij te nemen. In het museum zijn geen informatiebordjes en via de audioguide hoor je de verhalen die bij de foto’s horen. Je verlaat de plek met een brok in je keel. Maar dat doet Sarajevo met je. Bosnië maakt zeker indruk op me door alle tragedie die hier heeft plaatsgevonden.

Kosten: 12 Bosnische Mark (€6 euro) voor volwassenen + 4 Bosnische Mark (€2 euro) voor audioguide

Hoe veel tijd heb je nodig: 1 tot 1,5 uur (er zijn verschillende documentaires te zien)

4. Doen in Sarajevo: lekker rondslenteren in Baščaršija

In de vijftiende eeuw bezette het Ottomaanse Rijk Bosnië. Die invloeden zijn tegenwoordig nog steeds duidelijk te zien in het straatbeeld. Met name in de wijk Baščaršija heb je het gevoel dat je in het Midden-Oosten bent. Op veel plekken is een nieuwe weg aangelegd, maar op sommige plekken zie je nog de keienweg die 500 jaar geleden is aangelegd.

Sarajevo heeft heel wat moskeeën, maar de oudste én grootste van de stad is de Gazi Husrev-begmoskee. Rondom de moskee vind je winkelstraatjes waar oosterse tapijten, koperen koffiesetjes en baklava. Als je nog niet het gevoel hebt dat je in het Midden-Oosten bent moet je even het straatje Kazandžiluk of de binnenplaats van de Isfahan Gallery.

Kosten: –

Hoe veel tijd heb je nodig: 1 à 2 uur

De eeuwenoude straat versus de nieuwe straat in Baščaršija

5. Bestel tufahije bij jouw Bosnische koffie

Koffie is een belangrijk onderdeel van de dag in Bosnië. Mensen komen graag samen om een kop koffie te drinken en de dag door te nemen. Bosnische koffie lijkt op de Turkse koffie en wordt ook in een koperen kannetje geserveerd. De bereiding is echter verschillend, waardoor Bosnische koffie een meer robuuste smaak heeft.

Bosnische koffie wordt geserveerd in een koperen kannetje, de džezva. Je kunt het zelf vervolgens in het kleine koffiekopje schenken. Suiker staat altijd op tafel en vaak krijg je bij de koffie wat zoetigheid. Een leuke plek om Bosnische koffie in Sarajevo te drinken is Caffe Bar ANDAR, een voormalige schoenmakerswinkel in het oude centrum.

Want ja: Bosniërs houden van zoetigheid. Dat is wel te zien aan de vele baklava en Turks fruit dat je overal kunt kopen. Ik ben vooral fan van een dessert dat toeristen vaak niet kennen, maar waar de Bosniërs gek op zijn: tufahije. Dit is een gestoofde appel met een notenvulling (meestal walnoten) en doordrenkt in siroop. Een plek waar je dit lekkers kunt bestellen is Caffe slasticarna Badem in het oude centrum.  

Ben je geen fan van zoetigheid? Bürek wordt ook veel in Bosnië gegeten als snack of lunch. Dit is een knapperige taart gemaakt van filodeeg die is gevuld met bijvoorbeeld gehakt, kaas, spinazie of pompoen. Een goede plek waar je bürek kunt proberen is Buregdžinica Sač in het oude centrum.

Kosten: 4 Bosnische Mark (€2 euro) voor koffie / 4 Bosnische mark (€2 euro) voor tufahije

6. Doen in Sarajevo: neem de kabelbaan naar de verlaten bobsleebaan

Sarajevo is omringd door heuvels en bergen. Dankzij de kabelbaan – Sarajevska zicara – kun je gemakkelijk naar de top van de Trebevic-berg gaan.

In 1984 werden de Olympische Winterspelen in Sarajevo gehouden. De bobsleebaan werd op de berg Trebevic gebouwd. Nu, jaren later, is de bobsleebaan verlaten. Vanaf de kabelbaan-uitgang is het slechts een paar minuten lopen naar de bobsleebaan.

Op de baan vind je veel (lelijke) graffiti, maar inmiddels zijn er ook een paar artiesten die mooie kunstwerken hebben gerealiseerd. Tijdens mijn wandeling was er zelfs iemand bezig met een kunstwerk! Een wandeling over de verlaten bobsleebaan hoort zeker in het rijtje thuis wat je kunt doen in Sarajevo.

Kosten: de bobsleebaan kun je gratis bezoeken / 15 Bosnische Mark (€7,50 euro) voor een kabelbaan-ticket voor volwassenen / 20 Bosnische Mark (€10 euro) voor een retourticket met de kabelbaan

Hoe veel tijd heb je nodig: 2 uur

7. De zonsondergang bewonderen vanaf Yellow Bastion

Verwacht geen groot fort als je naar Yellow Bastion gaat: het is eigenlijk niet meer dan een verhoging met een plateau in een woonwijk. Maar ik raad je deze plek toch aan omdat je vanaf hier een geweldig uitzicht hebt tijdens de zonsondergang. Zorg dat je hier een half uur voor de zonsondergang bent, want de zon verdwijnt iets eerder al achter de bergen.

Na de zonsondergang gaan de lampen van de minaretten aan en hoor je het gebed vanuit de moskeeën. Ik vind het iets rustgevends hebben. Alsof de tijd even stilstaat en iedereen zich nergens druk om maakt.  

Kosten: –

Hoe veel tijd heb je nodig: 1 uur

Rechtsboven zie je het plateau van Yellow Bastion

Lees ook: verrassende steden voor jouw volgende stedentrip

Ik hoop dat je enthousiast bent geworden om Sarajevo te gaan ontdekken. Heb je nog vragen over Sarajevo of Bosnië? Laat het me weten via de reacties hieronder of stuur een mailtje naar jessica@cornersoftheworld.nl.

Reacties via Facebook account

comments