digital-nomad-worden

Digital nomad worden: de beste tips om reizen en werken te combineren

Digital nomad worden, hoe doe je dat eigenlijk? Ik combineer reizen en werken al sinds 2015, als een digital nomad. Destijds was dat nog helemaal niet zo’n bekend begrip. Inmiddels zie ik steeds meer mensen die snappen wat deze levensstijl inhoudt. Het leven als digital nomad staat gelijk aan vrijheid, de wereld ontdekken en ondertussen geld verdienen. Het wordt immers ook steeds makkelijker om reizen en werken met elkaar te combineren. Wil jij een digital nomad worden? In deze blog leg ik de eerste stappen voor jouw leven als digital nomad uit!

Dinsdag 31 augustus 2021 geef ik een online workshop over passieve inkomsten & money mindset. Er is nog plek als je hier meer over wilt leren! Meer info vind je hier.

Digital-nomad-Jessica-Italie

Wat is een digital nomad?

Als jij digital nomad wilt worden is het allereerst belangrijk om te weten: wat is een digital nomad? Daarom eerst een korte uitleg over het begrip digital nomad. Mensen vragen mij regelmatig hoe zij ook digital nomad kunnen worden. Het is belangrijk om te weten dat het géén beroep is, maar een manier van leven. Een levensstijl.

Een digital nomad heeft geen vaste werkplek en werkt voornamelijk locatie-onafhankelijk. Dit houdt meestal in dat het werk online te vinden én uit te voeren is. Een digital nomad heeft alleen een goede internetverbinding, een laptop en zelfdiscipline nodig om aan het werk te gaan.

Voor sommige digital nomads betekent dit dat ze deels thuis werken en deels vanuit het buitenland werken. Andere digital nomads hebben alles in hun thuisland opgezegd en reizen met een koffer of backpack van plek naar plek. Belangrijk is dat digital nomads werken WAAR en WANNEER zij willen. Vrijheid is essentieel voor de digital nomad. En dat kun je op jouw eigen manier invullen.

Digital nomad worden, wat zijn goede beroepen?

Je kunt géén specifieke opleiding tot digital nomad volgen, maar er zijn heel wat mogelijkheden wat betreft werk. Het werk van een digital nomad moet (grotendeels) online uitgevoerd kunnen worden. Dit doen mensen vooral als freelancer of ondernemer. Maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer bedrijven die hun medewerkers locatie-onafhankelijk laten werken. Denk hierbij aan de volgende beroepen:

  • Tekschrijver / blogger
  • SEO tekstschrijver (optimaliseren voor online teksten)
  • Websitebeheerder / websitebouwer
  • Social media manager (Pinterest, YouTube, Facebook, Instagram etc.)
  • Foto’s verkopen
  • Videomateriaal verkopen
  • Online cursussen
  • Online coaching
  • Webshop & verkoop van producten
  • Vertaler

Let op!

Digital nomad worden is iets anders dan op reis gaan en ondertussen wat geld willen verdienen. Je bent niet fulltime op vakantie; er moet immers ook geld verdiend worden. Besef dus goed dat er ook gewerkt moet worden. Dit onderschatten veel starters. Ik zou je daarom ook aanraden om eerst een paar maanden aan jouw bedrijf en contacten te werken voordat je op reis gaat. Zo bouw je aan een stabiele basis om te leven en werken als digital nomad.

Lees ook: online geld verdienen #1 – een online cursus opzetten

digital-nomads-tips-inspirerende-quote

Digital nomad worden, hoe doe je dat?

1. Wat voor werk wil je doen & wat kun je?

Je moet eerst nadenken wat je de wereld wilt én kunt bieden. Waar ben jij goed in? Dit kunnen vaardigheden zijn die je hebt opgedaan tijdens jouw studie(s), maar denk ook aan kennis die je hebt dankzij een hobby. Ik ken fotografen die bijvoorbeeld geen fotografiestudie hebben afgerond, maar wel adembenemende foto’s kunnen maken.

Overigens vind ik dat je nooit klaar bent met leren en daardoor dus ook nooit te oud bent om iets te leren. Als jij iets nieuws wilt leren moet je daar gewoon voor gaan, of je nu 20 of 50 jaar oud bent! En dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten; er bestaan genoeg thuisstudies en korte cursussen om jouw vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. En er is natuurlijk ook onwijs veel informatie op het internet en via e-books te vinden.

Dus?

Ga ten eerste na of het werk waar jij gelukkig van wordt gemakkelijk online is uit te voeren. En of je een beetje talent hebt natuurlijk. Je hoeft écht niet de allerbeste te zijn: zolang je maar op een niveau zit dat mensen je voor jouw vaardigheden willen betalen.

Lees ook: digital nomad jobs – wat kun je doen om online geld te verdienen?

Terugblik-maart-2017

2. Online portfolio opbouwen

Je kunt wel van de daken roepen dat je ergens goed in bent, maar kom eerst maar eens met bewijs. Een online portfolio opbouwen is essentieel als jij digital nomad wilt worden. Waarom zou ik mijn website laten maken door iemand die niet eens een eigen website heeft? En waarom zou ik iemand aannemen voor een fotografie-klus als diegene mij geen voorbeelden kan laten zien? En zeg eens eerlijk: zou jij iemand aannemen voor een PR-klus als diegene zelf nergens op het internet te vinden is?

Dus?

Laat zien waar jij goed in bent, bijvoorbeeld via een website of social media kanalen. Heb je moeite met het opbouwen van een portfolio omdat je (nog) geen klanten hebt? Bied jouw diensten dan (tijdelijk) gratis aan, in ruil voor een testimonial. In een testimonial deelt de ander wat hij of zij van jouw werk en jullie samenwerking vond. Onderschat de waarde van testimonials niet! Ga maar eens na hoe vaak jij een product of dienst hebt gekozen dankzij de aanbevelingen van anderen…

Lees ook: 8 leuke cadeaus voor digital nomads

digital-nomad-life

3. Online werk zoeken om digital nomad te worden

Je bent ervan overtuigd dat jij ergens onwijs goed in bent én hebt dat ook nog eens met de online wereld gedeeld. Tijd om naar opdrachtgevers op zoek te gaan!

Er zijn twee vormen van acquisitie, oftewel het contact leggen met potentiële klanten en opdrachtgevers: koude en warme acquisitie.

Warme acquisitie: pitchen bij mensen die je al kent

Warme acquisitie is vaak de sterkte manier van acquisitie. Dit is namelijk het aanbieden van jouw diensten aan iemand die je al kent. Er is een vertrouwensband, waardoor de kans op een langdurige samenwerking groot is. Als diegene immers 1 keer tevreden is zal hij of zij sneller bij jou terugkomen. Daarnaast is de kans groot dat hij of zij je zal aanbevelen bij andere potentiële opdrachtgevers.

Ga allereerst na wie jouw doelgroep is: wie hebben er iets aan jouw vaardigheden? Wees ook niet bang om jouw diensten te delen, bijvoorbeeld via Facebook en LinkedIn. Misschien is er een oom met een eigen bedrijf die een website wilt hebben? Of is er een vriendin op vakantie geweest en heeft ze uren aan videomateriaal, maar kan ze het zelf niet monteren tot een leuke video? Benader deze mensen eens en deel wat mogelijkheden. Vind je dit spannend? Vertel hen dan dat je voor jezelf gaat beginnen en dat je aan het polsen bent of er interesse is in een bepaalde dienst. Wie weet willen ze wel jouw eerste klant zijn!

Digital-nomad-Jordanië

Koude acquisitie: vreemden enthousiast maken

Maar je kunt natuurlijk niet alleen afhankelijk zijn van mensen die je al kent. Een groot deel van jouw opdrachtgevers zal uiteindelijk via koude acquisitie worden gerealiseerd. Koude acquisitie is het aanbieden van jouw diensten aan mensen die jou nog niet kennen. Je bent dus een vreemde en moet hen ervan overtuigen dat jullie een goede match zijn.

Online freelancersmarktplaatsen

Er bestaan online freelancersmarktplaatsen: websites waar bedrijven klussen aanbieden en waar freelancers vervolgens op kunnen reageren. Enkele Nederlandse websites die je in de gaten kunt houden zijn Freelance.nl, Opdrachten.nl en Offerti.nl. De meest bekende Engelstalige website zijn Fiverr en Upwork. Daarnaast zijn er specifieke Facebookgroepen waar (freelance) werk binnen een bepaalde sector wordt gedeeld, dus houd dat ook zeker in de gaten. Enkele groepen voor creatieve beroepen zijn Female Digital Nomads, Young Creators, Ambitieuze Meisjes en Dutch Girlboss.

digital-nomad-vragen

Zelf bedrijven benaderen

Een deel van mijn opdrachtgevers heb ik zelf benaderd met ideeën en mogelijkheden hoe ik iets voor hen kan betekenen. Voorbeeld: een bedrijf houdt een blog bij, maar plaatst er eigenlijk bijna nooit content op. Je kunt het bedrijf benaderen of ze misschien iemand kunnen gebruiken die hen wekelijks of maandelijks van leuke artikelen kan voorzien.

Houd er rekening mee dat sommige bedrijven het erg waarderen als iemand initiatief toont, maar dat er ook zeker bedrijven zijn die dit als “ongewenste mail” zien. Focus je in jouw pitch vooral op wat jij voor het bedrijf kunt betekenen en waarom jullie een goede match zijn. Het bedrijf moet na jouw pitch het gevoel hebben dat ze je eigenlijk geen dag langer kunnen missen.

digital-nomad-spanje

4. Levenskosten minimaliseren

Een leven als digital nomad is niet gemakkelijk. Het is (vooral in het begin) hard werken – harder dan dat je waarschijnlijk tijdens een kantoorbaan zult moeten doen. Je bent immers ook regelmatig ’s avonds en in de weekenden bezig, met name in die beginfase. En de concurrentie is sterk, dus je zult misschien ook klussen aannemen voor minder leuke bedragen. Alles om maar locatie-onafhankelijk te kunnen werken. Maar als je eenmaal je ritme hebt gevonden en de eerste opdrachten hebt binnengehaald zul je merken dat het vooral een ontzettend leuke levensstijl is.

Goedkope accommodatie

Om een leven als digital nomad te realiseren is het – naast het hebben van een inkomen – ook belangrijk om jouw levenskosten te minimaliseren. Vooral in het begin. Dit doe je onder andere door in een goedkoop land te gaan wonen. Je werk is immers toch online uit te voeren, dus het maakt niet uit of je dat vanuit Nederland (hoge levenskosten) of vanuit Thailand (lage levenskosten) doet. Met €1000 euro kun je in Nederland niet heel veel, maar in Azië en Latijns-Amerika kun je met dat geld een geweldig leven hebben.

Populaire bestemmingen voor digital nomads – vanwege de lage levenskosten, goede WiFi én de aanwezigheid van andere digital nomads – zijn:

  • Chiang Mai, Bangkok en Phuket in Thailand
  • Medellín in Colombia
  • Tulum in Mexico
  • Ubud op Bali
  • Lissabon in Portugal
  • Budapest in Hongarije
  • Tarifa en Barcelona in Spanje
  • Kaapstad in Zuid-Afrika
  • Tallinn in Estland

Alternatieven: gratis accommodatie

  • Werken als vrijwilliger in een hostel

Als vrijwilliger in een hostle krijg je gratis accommodatie en meestal ook gratis maaltijden, in ruil voor een aantal uur werken. Voor de meeste hostels is dit 24-32 uur. Dit kan bijvoorbeeld receptie- of schoonmaakwerk zijn, maar ook het helpen opzetten van social media of het in beeld brengen van de accommodatie. De kosten voor jouw levensonderhoud zijn op die manier minimaal en vaak heb je nog genoeg tijd om ook te werken voor betaalde klanten. Handige websites om vrijwilligerswerk in het buitenland te vinden zijn Workaway en Worldpackers. Houd er rekening mee dat accommodaties vaak minimaal voor 1 maand vrijwilligers zoeken.

  • Housesitting

Ben je een dierenliefhebber? Dan is housesitting een goed idee. Wanneer mensen op vakantie gaan verblijf jij in het huis om de huisdieren (maar soms ook alleen maar de planten of het zwembad) te verzorgen en in de gaten te houden. Op die manier heb je gratis accommodatie en hebben de eigenaren iemand die op hun huis past. Je kunt dit bijvoorbeeld regelen via Trusted Housesitters.

Danique van The Wandering Mind leefde als digital nomad in Nieuw-Zeeland, mede dankzij housesitting. Hier deelt ze haar ervaringen en tips voor reizen en werken als digital nomad in Nieuw-Zeeland.

nadelen-leven-als-digital-nomad

Levenskosten minimaliseren als digital nomad

Er zijn nog een aantal andere tips die ik je kan geven om jouw levenskosten te minimaliseren.

1. Wanneer je langer op één plek blijft bespaar je op reiskosten.

2. Zelf koken is logischerwijs goedkoper dan eten in een restaurant. Wil je toch buiten de deur eten? Ga dan op zoek naar eettentjes op straat. Je zit misschien iets minder fancy, maar het eten is meestal prima.

3. Bedenk bij iedere aankoop of je het echt nodig hebt. Heb je daadwerkelijk die nieuwe schoenen nodig of kan je met dat geld beter een vliegticket naar jouw volgende bestemming kopen?

4. In dit handige artikel vind je nog meer manieren om geld te sparen én te besparen.

nadelen-leven-als-digital-nomad

Meer leren over digital nomad worden?

  1. Op Corners of the World deel ik regelmatig tips over mijn leven als digital nomad. Die artikelen over digital nomad worden kun je allemaal terugvinden onder de categorie online ondernemen.
  2. In 2016 heb ik een Facebookgroep opgericht die focust op (online) ondernemers en digitale nomaden. De groep heet tegenwoordig Wereldse Ondernemers en je kunt gratis lid worden. In deze community kun je in contact komen met andere digital nomads, worden (online) evenementen gedeeld en kun je tips uitwisselen.
  3. De term digital nomad is nog vrij nieuw in de boekenwereld, maar ik kan je 2 boeken aanraden als je digital nomad wilt worden. Allereerst het boek Work Hard Travel Harder van Suzanne van Duijn. Dit boek is ook als e-book te bestellen. Daarnaast is het Handboek voor Wereldburgers van Esther Jacobs een aanrader. Zij is de moeder der digital nomads en laat zien tegen welke problemen zij allemaal is aangelopen in haar jaaaarenlange bestaan als nomad.

4. Je mag mij natuurlijk altijd een mailtje met vragen sturen via info@cornersoftheworld.nl. Ik ben zelf echter géén coach en begeleidt mensen niet in het digital nomad worden en online werken. Suzanne wel. Met haar online cursus over digital nomad worden biedt ze inspiratie én praktische tips, zodat jij aan de slag kunt gaan. Ook als je nog ”gewoon” in loondienst bent, maar wel met een online onderneming wilt starten. Suzanne biedt in haar cursus een goede combinatie van eerlijkheid, nuchterheid, positiviteit en praktische stappen die jij NU kunt gaan zetten.

Digital nomad worden, is dat iets voor jou? Ik hoop dat ik je met deze blog een beetje op weg heb geholpen als jij van deze levensstijl droomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ze hieronder achter in een reactie of stuur mij een mailtje!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

42 gedachten over “Digital nomad worden: de beste tips om reizen en werken te combineren”

    1. Vaak is het dat ook inderdaad Irma 🙂 Soms vraag ik mezelf wel eens af waar ik aan ga beginnen en waarom ik niet gewoon een 40-urige werkweek bij één bedrijf ga zoeken, maar die vrijheid om zelf te werken waar, wanneer en hoe jij dat wilt vind ik tot nu toe onbetaalbaar.

  1. Goed en informatief artikel! Een paar jaar geleden bedacht ik me ook om Digital Nomad te worden maar na een jaar wikken en wegen besloot ik dat ‘t hem niet ging worden. Ik ben altijd weer blij om thuis te komen en daarnaast heb ik een super-leuke baan in het toerisme (toevallig!) die ik niet kwijt wil. Maar wie weet komt het er ooit van … life without change would be boring 😉

    1. Als je al een toffe baan hebt zou ik misschien ook niet zo snel switchen hoor. 😉 Ik heb er uiteindelijk wel bewust voor gekozen, maar ik ben er min of meer mee begonnen omdat er toevallig een leuke freelance klus voorbij kwam die ik 1 à 2 dagen per week ‘ernaast’ zou kunnen doen. Misschien is het soms gewoon het beste om je te laten verrassen door wat er op jouw pad komt!

  2. Jeeeeej leuk om onderdeel uit te maken van dit artikel, dank daarvoor! Het is helemaal waar wat hierboven gezegd wordt, het is een fantastische manier van leven en tegelijkertijd af en toe heel onzeker en zenuwslopend… Haha. Maar terwijl ik dit typ bevind ik me in Bolivia, waar ik volgende week naar de zoutvlakte van Uyuni ga – als ik deze week een opdracht afrond, tenminste. Ik zou op dit moment voor geen goud dit leven willen terugruilen voor een kantoorbaan, daarvoor geniet ik er veel te veel van! 🙂

    1. Ja het blijft een eeuwige struggle. Ook geen idee of ik het zo de rest van mijn leven wil aanpakken, maar tot nu toe bevalt het prima. 🙂 Geniet in Bolivia, ben benieuwd naar je foto’s van de zoutvlakte! En gefeliciteerd met je klus op de Galapagoseilanden, hoe gaaf is dat?! 🙂

  3. Superhandig artikel, vooral je tips om freelance klussen te vinden. Scheelt natuurlijk wel als je al een groot relevant netwerk hebt. 🙂

    1. Bedankt Leonie! Ik ben nog steeds bezig met het opbouwen van een netwerk, want die van mij is nog minimaal hoor ;p Een werkervaringsplek/stage is vaak ook een goede manier om te netwerken. Je krijgt echt een hongerloontje, maar als je er eenmaal opdrachten aan overhoudt is het dat denk ik allemaal wel waard. 😉

  4. Super leuk artikel Jessica.
    Ik mag mezelf ook ‘digital nomad’ noemen en ben daar intens dankbaar voor. Maar mensen denken er altijd (zoals met alles) makkelijker over dan het daadwerkelijk is. Dus vooral heel handige tips (en waarschuwingen) voor mensen die het wellicht wat romantiseren. Ik ga ‘m delen!

    1. Dank je Marte 🙂 Ik baal er intens van dat ik jouw workshop over digital nomads niet kan volgen dit najaar! Het is als digital nomad (het blijft een vreemde term hè ;p) goed om jezelf te blijven ontwikkelen, te kijken naar nieuwe mogelijkheden en samenwerkingen. Maar het is inderdaad niet makkelijk, en dat vergeten veel mensen vaak. Nu het bij mij eenmaal een beetje loopt zou ik niets anders meer willen, die vrijheid om te werken wanneer, waar en met wie ik wil is zó verslavend!

    1. Ja inderdaad, ik zit ook altijd weer bomvol energie als ik met andere freelancers heb gesproken of verhalen van anderen heb gelezen! Je moet elkaar toch een beetje blijven inspireren en motiveren 😉

  5. Onwijs leuk om te lezen, mooi artikel! Ik werk zelf bij een verzekeraar, en thuiswerken is hier wel heel normaal. Maar in het buitenland werken is toch wel wat anders. Zou op zich moeten kunnen natuurlijk, maar zoiets is toch handiger als je freelancer bent. En ja, die flexibiliteit lijkt me zo fijn! Al is het misschien ook wel juist een valkuil om te lang door te buffelen, zoals ik ook las bij de nomads in Thailand… Maar toch, als ik dan weer naar het industrieterrein buiten kijk… *droomt verder*

    1. Ja die vrijheid als freelancer is verslavend! Maar je moet ook wel zelfdiscipline hebben anders gaat het nooit lukken. Ik heb daardoor hele gekke werktijden ;p Maar afgelopen week zat ik bijvoorbeeld in San Sebastián in Spanje. Ging ik ‘s ochtends surfen en lunchen om vervolgens daarna een paar uurtjes achter mijn laptop te zitten. Of andersom: ‘s ochtends als mijn zusje nog sliep wat stukjes tikken, zodat we ‘s middags lekker in de stad konden doorbrengen. Maar ergens is een vast baantje met een dertiende maand, kerstpakketten etc. toch ook wel erg fijn! Je bent in ieder geval verzekerd van geld waarmee je op reis kunt gaan! 🙂

  6. Fijn artikel! Bedankt hiervoor.
    Ik hoop om in de toekomst ook een centje te verdienen met mijn blog maar ik denk dat dit enkel bij een ‘droom’ blijft 🙂 😉

    Marlies aka Magnificent Escape

    1. Graag gedaan, fijn dat ik er mensen mee kan helpen! En met genoeg doorzettingsvermogen, geduld en veel inspiratie kom je vaak verder dan je zelf denkt 😉

  7. Yvon ~ TripBitten

    Inspirerend!!
    Wij denken er ook wel eens over na, zeker omdat de carrièrekansen hier in China gewoon niet zo groot zijn.
    Maar die zekerheid van een vast salaris op te geven, dat is een groot risico. Zéker als er genoeg geld verdiend moet worden om twee mensen te kunnen onderhouden.
    Gelukkig hoef je als digital nomad niet álleen maar reisblogger te zijn, er zijn nog zo veel meer dingen die je locatie-onafhankelijk kunt doen.

    1. Ja inderdaad, gelukkig wel! Ik verdien het merendeel van mijn geld met teksten schrijven, foto’s en video’s, maar er zijn er ook genoeg die bijvoorbeeld websites designen, e-books schrijven, workshops geven, online taalcursussen houden en ga zo maar door! 😮 Maar ergens zou ik het bijvoorbeeld ook wel fijn vinden om part-time te werken, zodat je een deel van je inkomen in ieder geval zeker is. En voor mij helpt het op dit moment om veel met vaste klussen te werken waarbij ik maandelijks werk aan lever, in plaats van eenmalige klussen die relatief veel tijd en energie van je vragen.

  8. Klopt het dat je uit ’92 komt? Zelfs jonger dan ik en je komt al zo ervaren over! Erg mooi om lezen dat je met jouw werkveld dit kan doen. Het lijkt mij ook leuk om later nog ergens in het buitenland te werken, echter mag je niet zomaar als Nederlandse apotheker werken 🙁

    1. Yes, ik ben eigenlijk nog een jonkie haha :p Als apotheker aan de slag gaan is volgens mij inderdaad niet zo gemakkelijk in het buitenland. Maybe dat het op de ABC-eilanden of in Suriname wel iets makkelijker is om te regelen?

  9. Wat een ontzettend tof artikel! Ik heb recentelijk (lees: 2 weken geleden) mijn ontslag ingediend omdat ik het als freelancer wil proberen. Heel eng, heel spannend, maar nu zit ik in een situatie waardoor het (financieel) kan dus nu wil ik er voor gaan :D. Heel fijn dat je zo veel tips deelt. Als je behoefte hebt aan ‘collega’s’….. misschien eens koffie drinken als je terug bent in Nederland? Ik woon ook in het Brabantse land ;0.

    1. Wat gaaf om te lezen dat je ook het freelance-leven wil ontdekken! Ik kan je alvast waarschuwen: die vrijheid is behoorlijk verslavend. Ik ben nu ongeveer een jaar als freelancer bezig en zou heel lastig kunnen switchen naar een fulltime baan bij één bedrijf. En als je de mogelijkheid hebt moet je er zeker nu voor gaan! Als je ergens vragen over hebt mag je me altijd een berichtje sturen. 🙂 Leuk trouwens dat je ook in Brabant woont, we kunnen zeker een keer een kop koffie drinken. 😉 Dat is eigenlijk een van de weinige dingen die ik écht mis: collega’s. Voor de meeste opdrachten werk ik alleen en overdag zijn vrienden, familie en vriendlief natuurlijk ook niet thuis. O ja, ik was/ben een ‘noob’ op het gebied van economie, maar ik heb geen geld om een accountant in te huren. Bovendien vind ik het ook fijner om zelf zicht te hebben op wat mijn inkomsten en uitgaven zijn. De Belastingdienst heeft regelmatig gratis seminars waar je lastige dingen heel gemakkelijk in Jip en Janneke-taal uitgelegd krijgt! 😉

      1. Wat een ontzettend lieve reactie! Ik kan me wel voorstellen dat je collega’s gaat missen, maar de vrijheid die daar tegenover staat maakt het voor mij echt de moeite waard. Vriendlief heeft bedrijfseconomie gestudeerd dus wat betreft de financien…. die schuif ik het lief glimlachend door 😀 Leuk, stuur me maar een berichtje als je weer in het land bent, lijkt me gezellig! (Ik woon in Tilburg dus dat moet dichtbij jou zijn, als je om de hoek bij de Beekse Bergen woont ;)).

        1. Succes! Op het begin is het wat lastig en je gaat ongetwijfeld tientallen keren worden afgewezen, maar het geeft zo veel voldoening als je dan je eerste opdrachtgever vindt, na een tijdje je tweede etc. etc. 😉 En sommige jobs hebben ook andere freelance-collega’s of gaan gewoon samen met mede-freelancers in een koffietent of een eigen kantoor werken. Ik woon zelf bij Den Bosch, maar ik ben regelmatig in Tilburg omdat mijn vriend daar nog woont. We houden contact! 🙂

  10. Tof hoor! Heb je ook telefonische acquisitie gedaan? Bijvoorbeeld via Skype met klanten of via VoIP? Gebruik zelf een vast nummer voor het benaderen van (potentiële) klanten, zodat ze niet weten dat ik vanuit het buitenland werk. Werkt beter als een 020-nummer je belt dan een Thaise 06-nummer haha.. Ga vooral zo door. (nummer via digitalenomade.nl)

    1. Tot nu toe nog niet. Meestal als een opdrachtgever wil meeten probeer ik dat zo in te plannen als ik in Nederland ben. 😉 Maar ik geef het vaak wel als mogelijkheid aan, want Skype is ook erg handig en gemakkelijk!

    1. Ik vind die nieuwsgierigheid alleen maar leuk hoor Gerda. 🙂 Ik ken op dit moment persoonlijk geen mensen met kinderen die reizend werken, maar ik zie dit onderwerp wel vaak voorbijkomen in de Facebookgroepen waar ik in zit. Als je zoekt op “digital nomad” of “online entrepeneurs” kom je zeker een paar interessante groepen tegen en daar worden onderwerpen zoals reizen met kinderen ook vaak besproken. 🙂 En ik weet dat het stel dat Wonderlijk Werken heeft opgericht inmiddels een kindje heeft en zij wonen/reizen grotendeels in Mexico, dus je zou hen ook wat vragen kunnen stellen. 🙂

        1. Tuurlijk, ik vind het super leuk om mensen te helpen met vragen en enthousiast te maken over deze levensstijl. Mocht je nog vragen hebben, dan weet je me te vinden. 😉 En jij natuurlijk een goede ochtend gewenst haha!

  11. Hoi, ik heb een vraag.

    Als je je huur opzegt (of in ons geval je huis verkoopt) en naar het buitenland gaat dan heb je een briefadres nodig in Nederland voor de overheid. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/vraag-en-antwoord/kan-ik-een-briefadres-krijgen-als-ik-geen-vast-woonadres-heb)

    Mijn KVK inschrijving is op mijn woonadres (ik ben freelancer), maar bij de KVK zeggen dat ze geen briefadres accepteren als inschrijfadres.

    Hoe lossen jullie dit op?

    Ik weet dat er diensten zijn die KVK inschrijfadressen aanbieden voor een paar tientjes per maand, maar het zijn toch weer een paar tientjes extra.

    1. De wetgeving in Nederland maakt het inderdaad niet gemakkelijk – of beter gezegd haast onmogelijk – om als freelancer werkzaam te zijn vanuit het buitenland volgens de regels. Voor mij geldt dat mijn inschrijfadres het woonadres van mijn moeder is. Momenteel heb ik daar nog een kamer en ik kom ook nog regelmatig in Nederland, dus dan ben ik daar. De meeste digital nomads die ik ken staan ingeschreven op het adres van familie of bekenden. Een enkeling heeft het bedrijf in een ander land ingeschreven (Singapore schijnt populair te zijn onder freelancers). Ik heb zelf nog niet eerder van de diensten gehoord over KVK inschrijfadressen, maar ik denk dat die paar tientjes de gemakkelijkste en goedkoopste optie zijn als je niet meer ingeschreven bent en vanuit het buitenland toch als Nederlandse freelancer werkzaam wil zijn. Je zou ook contact kunnen opnemen met Esther Jacobs, zij doet dit al laaaang voordat het begrip digital nomad populair werd en zij weet ook veel over wetgeving rondom freelancers. Succes! 🙂

      1. Thanks! Esther heb ik inmiddels een mail gestuurd. Inschrijven bij familie of vrienden en doen of daar woon en een bedrijf run is voor mij geen optie. Teveel verhalen waarbij dit mis is gegaan met hoge boetes, uitschrijving etc. tot gevolg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *