Digital nomad worden: de beste tips om reizen en werken te combineren

Digital nomad worden, hoe doe je dat eigenlijk? Ik combineer reizen en werken al sinds 2015, als een digital nomad. Destijds was dat nog helemaal niet zo’n bekend begrip. Inmiddels zie ik steeds meer mensen die snappen wat deze levensstijl inhoudt. Het leven als digital nomad staat gelijk aan vrijheid, de wereld ontdekken en ondertussen geld verdienen. Het wordt immers ook steeds makkelijker om reizen en werken met elkaar te combineren. Wil jij een digital nomad worden? In deze blog leg ik de eerste stappen voor jouw leven als digital nomad uit!

Dinsdag 31 augustus 2021 geef ik een online workshop over passieve inkomsten & money mindset. Er is nog plek als je hier meer over wilt leren! Meer info vind je hier.

Digital-nomad-Jessica-Italie

Wat is een digital nomad?

Als jij digital nomad wilt worden is het allereerst belangrijk om te weten: wat is een digital nomad? Daarom eerst een korte uitleg over het begrip digital nomad. Mensen vragen mij regelmatig hoe zij ook digital nomad kunnen worden. Het is belangrijk om te weten dat het géén beroep is, maar een manier van leven. Een levensstijl.

Een digital nomad heeft geen vaste werkplek en werkt voornamelijk locatie-onafhankelijk. Dit houdt meestal in dat het werk online te vinden én uit te voeren is. Een digital nomad heeft alleen een goede internetverbinding, een laptop en zelfdiscipline nodig om aan het werk te gaan.

Voor sommige digital nomads betekent dit dat ze deels thuis werken en deels vanuit het buitenland werken. Andere digital nomads hebben alles in hun thuisland opgezegd en reizen met een koffer of backpack van plek naar plek. Belangrijk is dat digital nomads werken WAAR en WANNEER zij willen. Vrijheid is essentieel voor de digital nomad. En dat kun je op jouw eigen manier invullen.

Digital nomad worden, wat zijn goede beroepen?

Je kunt géén specifieke opleiding tot digital nomad volgen, maar er zijn heel wat mogelijkheden wat betreft werk. Het werk van een digital nomad moet (grotendeels) online uitgevoerd kunnen worden. Dit doen mensen vooral als freelancer of ondernemer. Maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer bedrijven die hun medewerkers locatie-onafhankelijk laten werken. Denk hierbij aan de volgende beroepen:

 • Tekschrijver / blogger
 • SEO tekstschrijver (optimaliseren voor online teksten)
 • Websitebeheerder / websitebouwer
 • Social media manager (Pinterest, YouTube, Facebook, Instagram etc.)
 • Foto’s verkopen
 • Videomateriaal verkopen
 • Online cursussen
 • Online coaching
 • Webshop & verkoop van producten
 • Vertaler

Let op!

Digital nomad worden is iets anders dan op reis gaan en ondertussen wat geld willen verdienen. Je bent niet fulltime op vakantie; er moet immers ook geld verdiend worden. Besef dus goed dat er ook gewerkt moet worden. Dit onderschatten veel starters. Ik zou je daarom ook aanraden om eerst een paar maanden aan jouw bedrijf en contacten te werken voordat je op reis gaat. Zo bouw je aan een stabiele basis om te leven en werken als digital nomad.

Lees ook: online geld verdienen #1 – een online cursus opzetten

digital-nomads-tips-inspirerende-quote

Digital nomad worden, hoe doe je dat?

1. Wat voor werk wil je doen & wat kun je?

Je moet eerst nadenken wat je de wereld wilt én kunt bieden. Waar ben jij goed in? Dit kunnen vaardigheden zijn die je hebt opgedaan tijdens jouw studie(s), maar denk ook aan kennis die je hebt dankzij een hobby. Ik ken fotografen die bijvoorbeeld geen fotografiestudie hebben afgerond, maar wel adembenemende foto’s kunnen maken.

Overigens vind ik dat je nooit klaar bent met leren en daardoor dus ook nooit te oud bent om iets te leren. Als jij iets nieuws wilt leren moet je daar gewoon voor gaan, of je nu 20 of 50 jaar oud bent! En dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten; er bestaan genoeg thuisstudies en korte cursussen om jouw vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. En er is natuurlijk ook onwijs veel informatie op het internet en via e-books te vinden.

Dus?

Ga ten eerste na of het werk waar jij gelukkig van wordt gemakkelijk online is uit te voeren. En of je een beetje talent hebt natuurlijk. Je hoeft écht niet de allerbeste te zijn: zolang je maar op een niveau zit dat mensen je voor jouw vaardigheden willen betalen.

Lees ook: digital nomad jobs – wat kun je doen om online geld te verdienen?

Terugblik-maart-2017

2. Online portfolio opbouwen

Je kunt wel van de daken roepen dat je ergens goed in bent, maar kom eerst maar eens met bewijs. Een online portfolio opbouwen is essentieel als jij digital nomad wilt worden. Waarom zou ik mijn website laten maken door iemand die niet eens een eigen website heeft? En waarom zou ik iemand aannemen voor een fotografie-klus als diegene mij geen voorbeelden kan laten zien? En zeg eens eerlijk: zou jij iemand aannemen voor een PR-klus als diegene zelf nergens op het internet te vinden is?

Dus?

Laat zien waar jij goed in bent, bijvoorbeeld via een website of social media kanalen. Heb je moeite met het opbouwen van een portfolio omdat je (nog) geen klanten hebt? Bied jouw diensten dan (tijdelijk) gratis aan, in ruil voor een testimonial. In een testimonial deelt de ander wat hij of zij van jouw werk en jullie samenwerking vond. Onderschat de waarde van testimonials niet! Ga maar eens na hoe vaak jij een product of dienst hebt gekozen dankzij de aanbevelingen van anderen…

Lees ook: 8 leuke cadeaus voor digital nomads

digital-nomad-life

3. Online werk zoeken om digital nomad te worden

Je bent ervan overtuigd dat jij ergens onwijs goed in bent én hebt dat ook nog eens met de online wereld gedeeld. Tijd om naar opdrachtgevers op zoek te gaan!

Er zijn twee vormen van acquisitie, oftewel het contact leggen met potentiële klanten en opdrachtgevers: koude en warme acquisitie.

Warme acquisitie: pitchen bij mensen die je al kent

Warme acquisitie is vaak de sterkte manier van acquisitie. Dit is namelijk het aanbieden van jouw diensten aan iemand die je al kent. Er is een vertrouwensband, waardoor de kans op een langdurige samenwerking groot is. Als diegene immers 1 keer tevreden is zal hij of zij sneller bij jou terugkomen. Daarnaast is de kans groot dat hij of zij je zal aanbevelen bij andere potentiële opdrachtgevers.

Ga allereerst na wie jouw doelgroep is: wie hebben er iets aan jouw vaardigheden? Wees ook niet bang om jouw diensten te delen, bijvoorbeeld via Facebook en LinkedIn. Misschien is er een oom met een eigen bedrijf die een website wilt hebben? Of is er een vriendin op vakantie geweest en heeft ze uren aan videomateriaal, maar kan ze het zelf niet monteren tot een leuke video? Benader deze mensen eens en deel wat mogelijkheden. Vind je dit spannend? Vertel hen dan dat je voor jezelf gaat beginnen en dat je aan het polsen bent of er interesse is in een bepaalde dienst. Wie weet willen ze wel jouw eerste klant zijn!

Digital-nomad-Jordanië

Koude acquisitie: vreemden enthousiast maken

Maar je kunt natuurlijk niet alleen afhankelijk zijn van mensen die je al kent. Een groot deel van jouw opdrachtgevers zal uiteindelijk via koude acquisitie worden gerealiseerd. Koude acquisitie is het aanbieden van jouw diensten aan mensen die jou nog niet kennen. Je bent dus een vreemde en moet hen ervan overtuigen dat jullie een goede match zijn.

Online freelancersmarktplaatsen

Er bestaan online freelancersmarktplaatsen: websites waar bedrijven klussen aanbieden en waar freelancers vervolgens op kunnen reageren. Enkele Nederlandse websites die je in de gaten kunt houden zijn Freelance.nl, Opdrachten.nl en Offerti.nl. De meest bekende Engelstalige website zijn Fiverr en Upwork. Daarnaast zijn er specifieke Facebookgroepen waar (freelance) werk binnen een bepaalde sector wordt gedeeld, dus houd dat ook zeker in de gaten. Enkele groepen voor creatieve beroepen zijn Female Digital Nomads, Young Creators, Ambitieuze Meisjes en Dutch Girlboss.

digital-nomad-vragen

Zelf bedrijven benaderen

Een deel van mijn opdrachtgevers heb ik zelf benaderd met ideeën en mogelijkheden hoe ik iets voor hen kan betekenen. Voorbeeld: een bedrijf houdt een blog bij, maar plaatst er eigenlijk bijna nooit content op. Je kunt het bedrijf benaderen of ze misschien iemand kunnen gebruiken die hen wekelijks of maandelijks van leuke artikelen kan voorzien.

Houd er rekening mee dat sommige bedrijven het erg waarderen als iemand initiatief toont, maar dat er ook zeker bedrijven zijn die dit als “ongewenste mail” zien. Focus je in jouw pitch vooral op wat jij voor het bedrijf kunt betekenen en waarom jullie een goede match zijn. Het bedrijf moet na jouw pitch het gevoel hebben dat ze je eigenlijk geen dag langer kunnen missen.

Lees ook: 7 tips voor digital nomads

digital-nomad-spanje

4. Levenskosten minimaliseren

Een leven als digital nomad is niet gemakkelijk. Het is (vooral in het begin) hard werken – harder dan dat je waarschijnlijk tijdens een kantoorbaan zult moeten doen. Je bent immers ook regelmatig ’s avonds en in de weekenden bezig, met name in die beginfase. En de concurrentie is sterk, dus je zult misschien ook klussen aannemen voor minder leuke bedragen. Alles om maar locatie-onafhankelijk te kunnen werken. Maar als je eenmaal je ritme hebt gevonden en de eerste opdrachten hebt binnengehaald zul je merken dat het vooral een ontzettend leuke levensstijl is.

Goedkope accommodatie

Om een leven als digital nomad te realiseren is het – naast het hebben van een inkomen – ook belangrijk om jouw levenskosten te minimaliseren. Vooral in het begin. Dit doe je onder andere door in een goedkoop land te gaan wonen. Je werk is immers toch online uit te voeren, dus het maakt niet uit of je dat vanuit Nederland (hoge levenskosten) of vanuit Thailand (lage levenskosten) doet. Met €1000 euro kun je in Nederland niet heel veel, maar in Azië en Latijns-Amerika kun je met dat geld een geweldig leven hebben.

Populaire bestemmingen voor digital nomads – vanwege de lage levenskosten, goede WiFi én de aanwezigheid van andere digital nomads – zijn:

 • Chiang Mai, Bangkok en Phuket in Thailand
 • Medellín in Colombia
 • Tulum in Mexico
 • Ubud op Bali
 • Lissabon in Portugal
 • Budapest in Hongarije
 • Tarifa en Barcelona in Spanje
 • Kaapstad in Zuid-Afrika
 • Tallinn in Estland

Alternatieven: gratis accommodatie

 • Werken als vrijwilliger in een hostel

Als vrijwilliger in een hostle krijg je gratis accommodatie en meestal ook gratis maaltijden, in ruil voor een aantal uur werken. Voor de meeste hostels is dit 24-32 uur. Dit kan bijvoorbeeld receptie- of schoonmaakwerk zijn, maar ook het helpen opzetten van social media of het in beeld brengen van de accommodatie. De kosten voor jouw levensonderhoud zijn op die manier minimaal en vaak heb je nog genoeg tijd om ook te werken voor betaalde klanten. Handige websites om vrijwilligerswerk in het buitenland te vinden zijn Workaway en Worldpackers. Houd er rekening mee dat accommodaties vaak minimaal voor 1 maand vrijwilligers zoeken.

 • Housesitting

Ben je een dierenliefhebber? Dan is housesitting een goed idee. Wanneer mensen op vakantie gaan verblijf jij in het huis om de huisdieren (maar soms ook alleen maar de planten of het zwembad) te verzorgen en in de gaten te houden. Op die manier heb je gratis accommodatie en hebben de eigenaren iemand die op hun huis past. Je kunt dit bijvoorbeeld regelen via Trusted Housesitters.

Danique van The Wandering Mind leefde als digital nomad in Nieuw-Zeeland, mede dankzij housesitting. Hier deelt ze haar ervaringen en tips voor reizen en werken als digital nomad in Nieuw-Zeeland.

nadelen-leven-als-digital-nomad

Levenskosten minimaliseren als digital nomad

Er zijn nog een aantal andere tips die ik je kan geven om jouw levenskosten te minimaliseren.

1. Wanneer je langer op één plek blijft bespaar je op reiskosten.

2. Zelf koken is logischerwijs goedkoper dan eten in een restaurant. Wil je toch buiten de deur eten? Ga dan op zoek naar eettentjes op straat. Je zit misschien iets minder fancy, maar het eten is meestal prima.

3. Bedenk bij iedere aankoop of je het echt nodig hebt. Heb je daadwerkelijk die nieuwe schoenen nodig of kan je met dat geld beter een vliegticket naar jouw volgende bestemming kopen?

4. In dit handige artikel vind je nog meer manieren om geld te sparen én te besparen.

nadelen-leven-als-digital-nomad

Meer leren over digital nomad worden?

 1. Op Corners of the World deel ik regelmatig tips over mijn leven als digital nomad. Die artikelen over digital nomad worden kun je allemaal terugvinden onder de categorie online ondernemen.
 2. In 2016 heb ik een Facebookgroep opgericht die focust op (online) ondernemers en digitale nomaden. De groep heet tegenwoordig Wereldse Ondernemers en je kunt gratis lid worden. In deze community kun je in contact komen met andere digital nomads, worden (online) evenementen gedeeld en kun je tips uitwisselen.
 3. De term digital nomad is nog vrij nieuw in de boekenwereld, maar ik kan je 2 boeken aanraden als je digital nomad wilt worden. Allereerst het boek Work Hard Travel Harder van Suzanne van Duijn. Dit boek is ook als e-book te bestellen. Daarnaast is het Handboek voor Wereldburgers van Esther Jacobs een aanrader. Zij is de moeder der digital nomads en laat zien tegen welke problemen zij allemaal is aangelopen in haar jaaaarenlange bestaan als nomad.

4. Je mag mij natuurlijk altijd een mailtje met vragen sturen via info@cornersoftheworld.nl. Ik ben zelf echter géén coach en begeleidt mensen niet in het digital nomad worden en online werken. Suzanne wel. Met haar online cursus over digital nomad worden biedt ze inspiratie én praktische tips, zodat jij aan de slag kunt gaan. Ook als je nog ”gewoon” in loondienst bent, maar wel met een online onderneming wilt starten. Suzanne biedt in haar cursus een goede combinatie van eerlijkheid, nuchterheid, positiviteit en praktische stappen die jij NU kunt gaan zetten.

Lees ook: 6 belangrijke eigenschappen van digital nomads

Digital nomad worden, is dat iets voor jou? Ik hoop dat ik je met deze blog een beetje op weg heb geholpen als jij van deze levensstijl droomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ze hieronder achter in een reactie of stuur mij een mailtje!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments