Bijzondere ervaring in Dialogue House in Hamburg

Tijdens een van mijn rondreizen in Duitsland bezocht ik het Dialogue House in Hamburg. Wat mij betreft een bijzonder museum en het hoogtepunt van mijn tijd in Hamburg!

Lees ook: wat te doen in Hamburg – tips voor jouw stedentrip

“Hoi, ik ben Toby”, zegt een stem vanuit de duisternis. Het is pikkedonker, overal om me heen. Het besef van ruimte is bij mij al snel weg. Eigenlijk zodra we een stok pakten en de eerste ruimte in werden begeleid. Ik sla wat om me heen met mijn stok en probeer met mijn rechterhand om me heen te tasten. Om te zorgen dat ik tegen niets of niemand op bots. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Sorry, sorry”, blijf ik herhalen.

Met zowel mijn stok als met mijn hand bots ik diverse keren tegen de andere mensen op. Om me heen hoor ik mensen hetzelfde doen en ook diverse keren “sorry, sorry” zeggen. Het liefst zou ik even mijn telefoon of een zaklamp erbij willen pakken. Maar dat zou de ervaring juist tenietdoen. Blinde mensen kunnen ook niet ‘even’ wat licht gebruiken. Dit is hun werkelijkheid. Ik slik.

“Volg mijn stem, ik leid jullie nu door een park heen. Als je het hout en een opstapje voelt ben je op de juiste weg”, legt Toby uit. De ondergrond voelt bij mij eerder als mos en voor ik het weet ben ik in gevecht met een struik. Ik ben blij dat het donker is en dat niemand dit ziet. Al stel ik me voor hoe idioot ik eruit zou zien als ik daadwerkelijk blind door een park zou lopen…

Dialogue-house-tour-Hamburg

Blind door het park en naar de kroeg

Toby leidt ons door diverse ruimtes heen. We lopen over een markt: etenswaar voelt ineens heel vreemd als je het niet meer kunt zien. En wij kunnen het nog visualiseren. Wat moeten blinde mensen van dit fruit en deze groenten denken? We steken een drukke straat over, gaan naar een bar en maken zelfs een tochtje met een boot. Ik voel me erg onhandig en besef hoe erg ik in het dagelijks leven op mijn zicht vertrouw. Het is vermoeiend om constant met zo’n stok te lopen en daarop te vertrouwen. Om bij iedere stap af te vragen wat er eigenlijk om je heen gebeurt.

“Luister naar je omgeving, voel hoe de grond om je heen verandert. Leer op je andere zintuigen te vertrouwen,” zegt Toby. “Ik vind het knap dat jij vol vertrouwen jezelf kunt verplaatsen”, antwoord ik. “Hm, ik kan me niets anders voorstellen, ik ben blind geboren”, antwoordt hij. Ik zeg niets, maar waarschijnlijk voelt hij de spanning door mijn ongemakkelijke stilte. “Het leven is tegenwoordig gemakkelijker voor blinde mensen dan vroeger hoor. We kunnen gewoon telefoons gebruiken en er zijn zelfs apps die ons helpen om bijvoorbeeld boodschappen te scannen.”

Lees ook: Berlijn tips – dit wil je niet missen tijdens jouw citytrip

Na anderhalf uur in de gitzwarte ruimtes lopen voorzichtig we richting het gordijn en de eerste lichtstralen vallen op ons gezicht. Dat is even wennen. “Tot ziens, ik hoop dat jullie je hebben vermaakt”, zegt Toby vrolijk en hij loopt naar achteren. Zijn gezicht heb ik nooit kunnen zien, maar zijn stem is kraakhelder in mijn geheugen opgeslagen.

Dialogue House in Hamburg: een ervaringsmuseum

Toen ik voor de eerste keer over Dialogue House in Hamburg hoorde wist ik dat ik hier absoluut naartoe wilde gaan tijdens een stedentrip. Dit museum heeft diverse tours die je de wereld op een andere manier laten beleven. Zo is er een tour over ouder worden (Dialog mit der Zeit) en over non-verbale communicatie en doof zijn (Dialog im stillen). De tour die ik zelf graag wilde doen is Dialog im dunkeln, die gaat over blind zijn.

Ik denk dat je je niet echt kunt inbeelden hoe het is om blind te zijn, totdat je dat (tijdelijk) hebt ervaren. Je kunt natuurlijk wel geblinddoekt de straat op gaan, maar daar zul je altijd nog een beetje licht hebben. Daarnaast is het bovendien gevaarlijk om zoiets zelf te ondernemen.

Wat maakt deze tour nou zo bijzonder?

Tijdens de tour Dialog im Dunkeln word je door verschillende ruimtes meegenomen die situaties in het dagelijks leven nabootsen. Van het bezoeken van een simpele woonkamer tot een drukke straat oversteken. Situaties waar je in het dagelijks leven ook mee te maken hebt. Bovendien kun je halverwege ook niet zeggen dat je er genoeg van hebt. Je zult door moeten gaan en op jouw gids moeten vertrouwen om weer licht te kunnen zien. Blinde mensen kunnen immers ook niet zeggen dat ze er genoeg van hebben.

Door de combinatie van mijn eigen beleving en het verhaal van de blinde gids te horen vond ik dit een van de meest bijzondere musea die ik in lange tijd heb bezocht. Aanrader als je in Hamburg bent en op zoek bent naar een bijzondere activiteit!

Praktische informatie over de Dialog im Dunkeln tour

– De entreeprijs van de tour van 90 minuten is €21,50 euro. Voor een museum is dit vrij duur, maar ik vind dit de prijs zeker waard. Bovendien stimuleer je met jouw bezoek een baan voor blinde mensen. Ik merk dat de gidsen het goed naar hun zin hebben en zelfvertrouwen ontwikkelen.

– Het is verstandig om van tevoren te reserveren. Je kunt de tijdsloten online bekijken en direct een reservering maken of dit bij de balie van het museum doen.

– De tour wordt meerdere keren per dag door blinde gidsen gegeven. De tour kan in diverse talen worden gevolgd, waaronder Duits en Engels.

– Tijdens de tour mag je eigenlijk niets meenemen. Al helemaal geen dingen die licht kunnen geven, zoals een telefoon. Er zijn kluisjes waar je gratis jouw spullen kunt achterlaten in de lobby.

Lees ook: Pretty Picture Time – het Kasteel van Schwerin in Duitsland

Wat vinden jullie van een tour zoals deze in Dialogue House in Hamburg? Zou jij het leuk vinden of zou je liever je tijd aan andere bezienswaardigheden in Hamburg besteden? Laat het me hieronder in de reacties weten!

Reacties via Facebook account

comments