De verrassing onder de stedentrips: Tallinn in Estland

Ik ben twee keer in Estland geweest, eenmaal in de zomer en een keer in de winter. En ik kan inmiddels concluderen: Tallinn in Estland is een verrassing onder de stedentrips. Ongeacht welk seizoen je hier bent. Bovendien is Tallinn in Estland ook een prima bestemming als je op zoek bent naar een budget stedentrip. En tot slot is Estland een heerlijke plek voor digital nomads, vanwege de geweldige WiFi die je OVERAL hebt. Zelfs in de natuur. Maar wat kun je allemaal doen tijdens een stedentrip in Tallinn? In deze blog deel ik heel veel tips!

Lees ook: rondreis in Estland – inspiratie voor veelzijdige routes

Tallinn-Estland

Wat te doen in Tallinn in Estland?

1. Dwalen in de straatjes van Vanallinn, de binnenstad van Tallinn

De historische binnenstad van Tallinn, genaamd Vanallinn, is een waar doolhof aan straatjes. Maar verdwalen is hier helemaal geen straf: wat een fotogenieke straatjes! Het voelt net alsof je door een dorp in een sprookje rondloopt. “In de oude binnenstad van Tallinn is het net alsof je een dag naar Disneyland gaat”, vertelde een van de hosteleigenaren me eens. Geverfde huizen in alle kleuren van de regenboog, veel torentjes en mensen in traditionele outfits. Na iedere straathoek verwacht ik op z’n minst een prinses die vanuit een schattig torentje haar prins op het witte paard roept. De binnenstad is overigens erg klein, waardoor alles op loopafstand van elkaar vandaan ligt. Géén idee waarom vrouwen hier – in een stad met straten vol ongelijke kinderkopjes – regelmatig op torenhoge hakken rondlopen.

Tallinn-Estland Tallinn-EstlandTallinn-Estland

2. Kunstenaars op de Pikk-Jalg

De Pikk-Jalg is een straat tussen de stadsmuur en de buitenmuur van Tallinn, in het westelijke deel van de binnenstad. Creatieve zielen tonen hier hun werk en schilderen dagelijks nieuwe kunstwerken. Het deed mij een beetje denken aan de wijk Montmartre in Parijs. Ik heb ze hier overigens alleen in de zomer gezien, maar in de winter wil je ook niet meer dan 10 minuten buiten zijn in Tallinn. Het kan namelijk -20 worden…

Tallinn-Estland Tallinn-Estland Tallinn-Estland

3. Hart van de stad: het Raadhuisplein van Tallinn

Het Raadhuisplein van Tallinn, oftewel Raekoja Plats, is het centrale plein in de binnenstad en een populaire ontmoetingsplek. Rondom het plein vind je gekleurde oude gebouwen, het stadhuis en diverse restaurants. Mocht je in december in Tallinn zijn dan moet je zeker naar het stadsplein gaan. Er is hier dan namelijk een sfeervolle kerstmarkt te vinden!

Tallinn-EstlandTallinn-Estland

4. Snuffelen in de oude raadsapotheek

Aan het plein vind je ook een van de oudste apotheken van Europa. De toegang tot deze Raadsapotheek – die overigens nog steeds wordt gebruikt – is gratis. Er is een ruimte met uitleg over de apotheek door de eeuwen heen. De Raadsapotheek in Tallinn was namelijk meer dan alleen een apotheek. Het was bijvoorbeeld ook plek waar mensen kwamen om samen een drankje te doen en bij te praten. Kunnen we ons nu niet meer voorstellen hè? De raadsapotheek zit aan de noordelijke kant van het stadsplein.

5. Wandelen over de stadsmuren

Tallinn in Estland is een van de weinige steden waar de oude stadsmuren nog grotendeels overeind staan. Je kunt nog zo’n 2 kilometer over de muren lopen. Er zijn verschillende plekken waar je naar boven kunt klimmen, een goede plek om te beginnen is de Hellemann Toren. De entree is €3 euro.

Tallinn-EstlandTallinn-Estland Tallinn-EstlandTallinn-Estland

6. Uitzicht vanaf de Sint-Olafkerk

Tallinn heeft verschillende plekken vanwaar je een goed uitzicht hebt over de oude stad. Tussen april en oktober kun je naar de top van de Sint-Olafkerk klimmen. Het zijn meer dan 200 traptreden, maar dat is het uitzicht zeker waard. Houd er dus rekening mee dat de Sint-Olafkerk in de wintermaanden gesloten is om te beklimmen. De entreeprijs is €3 euro voor volwassenen, €1 euro voor kinderen.

Tallinn-Estland

7. Patkuli Viewing Platform

De oude binnenstad bestaat uit het oude gedeelte rondom het Raadhuisplein en het hoger gelegen gedeelte Toompea. Toompea is het deel waar de regeringsgebouwen en ambassades zijn gehuisvest. Op zich dus niet zo heel bijzonder, maar door de hogere ligging heb je vanaf hier wel een prachtig uitzicht over de stad. Een van de uitzichtpunten in Toompea is het Patkuli Viewing Platform, met uitzicht over het westelijke deel van de binnenstad en de stadsmuur.

Tallinn-Estland

8. Kohtuatosa Viewing Platform

Het Kohtuatosa Vieweing Platform bevindt zich ook in Toompea. Dit is misschien wel de beste plek om van het uitzicht over Tallinn te genieten. Let niet op de meeuwen en de duiven die hier rond paraderen – of de enthousiaste menigte die continu rondom de vogels dartelen. Beide uitzichtpunten zijn overigens gratis te bezoeken!

Tallinn-Estland

9. Dom van Tallinn

Nóg een uitzichtpunt: de Dom van Tallinn, oftewel de Toomkirik. Ook deze kathedraal is te vinden in Toompea. Het biedt niet het beste uitzicht over de stad, maar wel op de indrukwekkende Alexander Nevski-kathedraal. De entree om naar boven te klimmen is €5 euro voor volwassenen.

Tallinn-Estland

10. Alexander Nevski-kathedraal

Misschien wel de meest indrukwekkende kerk in Tallinn is de Russisch orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal. De uivormige koepels doen misschien denken aan de kleurrijke kathedraal in Moskou. Je kunt gratis naar binnen, maar wees wel voorbereid op de enigszins kitscherige versiering in deze kerk.

Tallinn-EstlandTallinn-EstlandTallinn-Estland

11. Kiek in de Kök

Alleen al om de naam moet ik deze bezienswaardigheid in Tallinn toch vermelden: Kiek in de Kök, oftewel een ‘kijkje in de keuken’. De naam is ontstaan doordat Tallinn een Hanzestad is en dus connecties had met Nederlandse steden. Soldaten konden vanuit de toren zo in de keukens kijken van de woonhuizen aan de voet van de heuvel van Toompea. Deze voormalige kanontoren was onderdeel van de stadsmuur van Tallinn en was bedoeld om de stad te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Kiek in de Kök is tegenwoordig een museum waar je meer leert over Tallinn in de Middeleeuwen en vind je wapens die destijds gebruikt werden. De entreeprijs is €6 euro voor volwassenen.

Tallinn-EstlandTallinn-EstlandTallinn-Estland

12. Street art spotten bij Telliskivi Creative City

Tijdens bijna iedere stedentrip ga ik wel op zoek naar graffiti en street art. Ook in Tallinn kun je het vinden: in Telliskivi Creative City ten westen van het stadscentrum. Dit is een voormalig fabrieksterrein waar tegenwoordig creatieve winkeltjes en toffe restaurants zijn te vinden. Terwijl je over dit terrein loopt kom je onwijs veel street art tegen, heel leuk!

Tallinn-Estland Tallinn-Estland Tallinn-Estland Tallinn-Estland Tallinn-Estland Tallinn-Estland

13. Houten huizen in Kalamaja

Tallinn is geen stad waar je constant tussen de mensenmassa’s loopt, maar wil je de rust opzoeken? Ga dan naar de voormalige visserswijk Kalamaja, ten westen van de binnenstad. De houten vissershuisjes zijn omringd door verschillende tinten groen. Ze doen me denken aan het Russische Irkutsk, een stad die ik bezocht tijdens mijn reis met de Transmongolië Express. Kalamaja is dan ook zeker een wijk met een Russisch tintje.

Tallinn-Estland Tallinn-Estland Tallinn-EstlandTallinn-Estland

14. Oude gevangenis Patarei

Een hoogtepunt van de wijk Kalamaja is in mijn ogen de Patarei gevangenis aan het water. Tientallen jaren terug was dit een fort van de Russische tsaar Nicolas II, later veranderde het in een gevangenis. Tijdens mijn eerste bezoek aan Tallinn was dit gebouw verlaten en veranderd in een museum.

De zware ijzeren deuren en het gevoel dat deze verlaten gevangenis oproept bezorgen me kippenvel. Of misschien komt dat wel door de verschrikkelijke tocht; de wind vindt namelijk zijn weg langs iedere deur en iedere spleet. Achter sommige celdeuren is de ruimte nog geen twee bij twee meter groot. Foto’s van naakte vrouwen bladderen langzaamaan van de muren af. De sterke urinelucht vindt zijn weg naar mijn neus. De geur in de tandartspraktijk is herkenbaar, maar mijn fantasie neemt het over wanneer ik de lugubere stoel en de druppels bloed op de grond zie liggen.

Wanneer ik door de tuin van de gevangenis loop krijg ik flashbacks naar de serie Prison Break. In een klein kamertje zie ik een haak aan het plafond en een gat in de grond. Het is niet moeilijk om de strop en de huiveringwekkende gebeurtenissen erbij te fantaseren. De huidige gevangenissen zijn er volgens mij niets bij.

Jammer genoeg is het gebouw inmiddels gesloten en kun je deze verlaten gevangenis niet meer van binnen bezichtigen. Wel kun je nog rondom het complex lopen. De voormalige gevangenis is te vinden in het noorden van Tallinn, niet ver van het Seaplane Harbour Museum vandaan.

Tallinn-Estland Tallinn-Estland Tallinn-Estland

15. Russische markt bij Balti Jaama Turg

Tussen de binnenstad Vanallinn en de wijk Kalamaja vind je een Russische markt: de Balti Jaam Turg. De invloed van de Sovjetperiode is nog duidelijk aanwezig. Russische klanken klinken over en weer. Oude vrouwtjes met wollen hoedjes banen met hun wandelstok een weg door de drukke smalle straatjes op de markt. Versleten kompassen vertellen zonder woorden het verhaal van avontuurlijke reizigers. Oude spullen uit de Sovjettijd laten de roerige geschiedenis herleven.

16. Mondaine sferen in Kadriorg

Wie een paar uur wil ontspannen vertrekt met de tram naar Kadriorg. Wanneer je deze wijk nadert merk je al dat de sfeer hier mondainer wordt, alsof de jetset van Tallinn hier woont. En misschien is dat ook wel zo; het Disney-paleis van de president staat, te midden van de villa’s en luxueuze panden, immers ook in deze wijk.

Kadriorg Park is een populaire plek onder de inwoners om een dag in het gras door te brengen. Moeders met kinderen voeren samen de eenden in de vijver, terwijl de grootouders liefdevol toekijken. Het idyllische kapelletje in het midden van de vijver is enkel bereikbaar per boot. Heel wat geliefdes zullen hier letterlijk in het huwelijksbootje zijn gestapt, schiet het door mij heen. De sereniteit straalt van het park af. Kunstliefhebbers zullen zich bovendien optimaal vermaken in de verschillende kunstmusea in en rondom het park, zoals het Kadriorg Palace en het KUMU.

17. Vervlogen tijden bij Piritaklooster

Het Piritaklooster staat in de gelijknamige wijk Pirita en wordt ook wel het Sint-Birigttaklooster genoemd. Dit klooster is opgericht in 1407. Bijzonder is dat hier vroeger zowel monniken als nonnen leefden. Het Piritaklooster is inmiddels grotendeels verwoest, maar het ‘skelet’ van het gebouw staat nog steeds. Best bijzonder om te zien. De entree is €2 euro.

Estland-winter

18. Uitzicht over de stad bij Tallinn TV Tower

De Tallinn TV Tower werd gebouwd voor de Olympische Spelen in Moskou in 1980. De toren verzorgde destijds de radio- en televisieverbindingen. De toren is 314 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw in Noord-Europa. In de toren zit een restaurant en een observatieplatform op 170 meter hoogte. Als het een beetje goed weer is kun je zelfs de kust van Finland aan de overkant zien! De Tallinn TV Tower staat in de wijk Pirita. Je kunt hier gemakkelijk met de bus komen, de rit duurt ongeveer 20 minuten.

19. Terug in de tijd bij Estonian Open Air Museum

Je kunt een stedentrip in Tallinn gemakkelijk met een dagje natuur kunnen combineren. Na een paar kilometer vanaf het centrum sta je al midden in de natuur. De wijk Rocca al Mare ligt ten westen van Tallinn en is een ideale plek om van het bos te genieten en te wandelen. Hier vind je ook het Openluchtmuseum: Estonian Open Air Museum. Als je meer wilt leren over de tradities en gebruiken van Estland zou ik je zeker aanraden om hiernaartoe te gaan.

Tussen de dennenbomen duikt het ene na het andere historische huisje op. Deze bouwwerken zijn bijna allemaal verplaatst van de oorspronkelijke plek in Estland naar dit park. Geen nagebouwde huizen, maar the real deal. Er wordt verteld en geschreven over onder meer het bijgeloof en de tradities rondom geboortes, huwelijken en overlijdens. De meeste bezoekers van het openluchtmuseum hebben de pensioenleeftijd (bijna) gepasseerd, maar dit geeft het park een extra leuk sfeertje; oude mensen lopen in Estland namelijk nog dagelijks in traditionele kleding.

Tallinn-Estland Tallinn-Estland

Eten en drinken in Tallinn in Estland

1. Honing- en kaneelbier bij Olde Hansa

Olde Hansa zit achter het stadsplein, waardoor het hier meestal wel vol zitten met toeristen. Maar het is ongetwijfeld een leuke plek om even terug in de tijd te reizen. En om een lekker honingbiertje of kaneelbiertje te drinken. De sfeer op het terras (of in de winter binnen in het restaurant) is erg leuk. Je drinkt het bier uit kruiken, de obers lopen in kostuum en mensen spelen op exotische instrumenten waar je de naam waarschijnlijk niet van kent. Een beetje cheesy, maar ik vond het erg leuk. Voor vegetariërs en veganisten is dit restaurant overigens niet zo geschikt want er zijn weinig vega opties. Je vindt Olde Hansa aan de Vana Turg.

Tallinn-Estland Tallinn-Estland Tallinn-Estland

2. Veganistisch eten bij Vegan Restoran V

De mensen in Estland houden zeker van een goed stuk vlees, maar toch is het ALTIJD druk in Vegan Restoran V, in de binnenstad van Tallinn. Ik ben hier meerdere keren geweest – ook met vleeseters – en het eten is altijd heerlijk. Bovendien zijn de prijzen helemaal prima: je betaalt ongeveer €10 euro voor een voorgerecht, hoofdgerecht en drinken. Het is wel handig om een reservering te maken, anders moet je soms best lang wachten. Vegan Restoran V zit in de Rataskaevu.

3. Pannenkoeken eten bij Kompressor

Wanneer je onwijs zin hebt in pannenkoeken moet je naar de Kompressor toe. De pannenkoeken zijn gigantisch en er is veel keuze, dus er zit altijd wel iets tussen wat je wilt hebben. Het heeft wel een beetje de vibe van een fastfoodrestaurant: het is altijd druk, je bestelt aan de bar en er is absoluut geen romantische sfeer. De inrichting is gemakkelijk en vooral praktisch. Maar de pannenkoeken zijn heerlijk en bovendien ben je niet meer dan €5 euro kwijt. Kompressor zit in de binnenstad van Tallinn, in de Rataskaevu.

4. Schattig koffietentje bij Must Puudel

Tijdens een stedentrip ben ik altijd op zoek naar gezellige koffietentjes waar ik mijn laptop kan openklappen om een paar uurtjes te werken. Een van mijn favoriete koffieplekken is Must Puudel. De broodjes en de taarten zijn hier erg lekker, de koffie is goed en de prijzen zijn bovendien ook om vrolijk van te worden. En dat allemaal in een vrolijk ingerichte ruimte! Must Puudel zit in de Müürivahe in de binnenstad van Tallinn.

5. Sfeervol en prima eten bij The Living Room Café

The Living Room Café lijkt in eerste instantie klein, maar achterin heb je nog veel meer ruimte om te zitten. Deze koffietent heeft een goede menukaart, heerlijke koffie en bovendien krijgen studenten hier korting. Maar ook zonder studentenkorting zijn de prijzen hier hartstikke prima. In de weekenden hoor je hier regelmatig live muziek. The Living Room Café zit aan de Pärnu maantee, net buiten de binnenstad van Tallinn.

6. Klein maar fijn bij Peps

Peps is een prima plek om te lunchen of te dineren. Het restaurant is niet groot, maar wel stijlvol ingericht. Een aanrader zijn de wafels, en als je hier in het weekend bent moet je zeker de pannenkoeken van Peps bestellen (die worden dus alleen in het weekend gemaakt). Peps vind je in het zuidoosten van Tallinn, buiten het centrum.

7. Sovjet meets Asia: Lendav Taldrik

Als je Aziatisch eten mixt met een Sovjetsfeertje kom je uit bij Lendav Taldrik. Lendav Taldrik zit in de Telliskivi Creative City, ten westen van de binnenstad van Tallinn. Het restaurant is ruim en industrieel ingericht. Zowel de Indiase curry als de paneer zijn aanraders. Het eten is niet alleen lekker, maar ook nog eens fijn geprijsd.

8. Best chocolate in town: Pierre Chocolaterie

Chocoladeliefhebbers mogen Tallinn niet verlaten zonder een bezoek aan Pierre Chocolaterie. Het decor lijkt een beetje bij elkaar geraapt, maar de sfeer is erg knus. Mijn favoriet hier is de chocolademelk met zeezout! Pierre Chocolaterie zit in het oude centrum van Tallinn op een binnenpleintje genaamd de Master’s Courtyard. Het adres is Vene 6.

Tallinn-Estland

Overnachten in Tallinn in Estland

1. Fat Margaret’s Hostel

Een van de beste hostels waar ik heb overnacht in Tallinn is Fat Margaret’s Hostel. Je zit net ten noorden van de binnenstad, maar binnen 2 minuten sta je in het centrum. Het is echter een stuk rustiger en omdat het een nieuw gebouw is minder gehorig (dit is in de binnenstad wel anders). De kamers zijn ruim en er zijn grote kluisjes aanwezig waar je jouw spullen in kunt opbergen. De bedden en badkamers zijn prima en er is zelfs een sauna die je gratis kunt gebruiken. Bovendien is dit hostel altijd prima geprijsd, dus ideaal voor soloreizigers en vriendengroepen maar ook voor koppels die een privékamer willen hebben!

2. Tallinn Backpackers

Als je echt in de binnenstad van Tallinn wilt overnachten en je bent een soloreiziger dan is Tallinn Backpackers leuk. Het is niet al te groot en er is geen party vibe, maar in de huiselijke woonkamer kun je wel gemakkelijk andere mensen ontmoeten. Bovendien is het personeel ontzettend lief en behulpzaam. ’s Avonds worden er vaak films via de beamer afgespeeld in de woonkamer en het is een fijne uitvalsbasis om meer van Tallinn te ontdekken. Ook het treinstation is zo’n 10 minuten lopen, dus zo kun je gemakkelijk uitstapjes maken naar andere delen van Estland. Ontbijt zit bij de prijs inbegrepen. Het is niet héél uitgebreid, maar de cornflakes en toast zijn prima om de ochtend mee door te komen.

3. Appartement huren in Tallinn

Tallinn in Estland heeft een groot aanbod aan appartementen die worden verhuurd aan expats, digital nomads en vakantiegangers. Doordat het aanbod zo groot is zijn deze (luxe) appartementen vaak heel betaalbaar. Voor een mooi 4-persoonsappartement hoef je vaak niet meer dan €60-70 euro te betalen. Als je dus met meerdere mensen op reis gaat of graag privacy hebt is dit echt een aanrader! Ik verbleef een weekje in een appartementencomplex ten oosten van de binnenstad. Het is heerlijk rustig en toch sta je zo in de binnenstad. Bekijk het aanbod van MyApartments bijvoorbeeld eens als je naar Tallinn gaat.

Tallinn-Estland

Hoe kom je in Tallinn, Estland?

Een paar kilometer ten zuidoosten van Tallinn ligt het vliegveld: Tallinn Lennart Meri. Er gaan jammer genoeg nog geen directe vluchten vanaf Eindhoven. AirBaltic vliegt wel direct van Amsterdam naar Tallinn. Ook vanaf Düsseldorf-Weeze, over de grens bij Nijmegen, heb je directe vluchten naar Tallinn voor goede prijzen. Het nadeel is wel dat dit vliegveld niet gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Kijk op Skyscanner voor de beste prijzen of stel een prijsalarm in voor de data dat jij wilt vliegen.

Het vliegveld van Tallinn ligt slechts 4 kilometer van de stad vandaan. Met bus 2 kun je aan de rand van de binnenstad uitstappen. Een busticket is €2 euro. Tram 4 brengt je vanaf het vliegveld ook naar het centrum: je kunt dan het beste bij halte Viru uitstappen.

Lees ook: Pretty Picture Time #18 – Estland in de winter

Tallinn-Estland

Heb ik je inmiddels overtuigd dat Tallinn een leuke bestemming voor een stedentrip is? Of heb je zelf nog tips voor bezienswaardigheden in Tallinn? Laat het hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments