Dagtrip vanuit Venetië: de eilanden rondom Venetië in Italië

Inmiddels heb ik afscheid genomen van de smalle straatjes die als een doolhof door het historische hart van Venetië kronkelen. Van de prachtige gebouwen die samen één groot openluchtmuseum vormen. En van de legendes en de mysteries rondom het Venetiaanse carnaval. De enthousiaste maskermaker Giorgio. En de vele koffiekoppen, de warme wijntjes, de pizza’s en zelfs de heerlijke ijscoupes (ook al was het zo koud dat ik soms twee paar sokken over elkaar aan had getrokken…).

Ik kan wel stellen dat ik Venetië in een week tijd aardig heb leren kennen. De Italiaanse stad is verspreid op minstens honderd eilandjes die met elkaar worden verbonden door bruggen. Maar in de lagune van Venetië liggen nog veel meer eilanden om te ontdekken. Met de watertaxi kun je je over het water door Venetië en door de lagune verplaatsen. Een ticket kost 7,50 euro (januari 2016), ongeacht hoe ver je moet reizen en hoe vaak je gebruik maakt van deze kaart die 75 minuten lang geldig is. Dagkaarten zijn handig als je meerdere eilanden op één dag wilt bezoeken. Deze kosten 20 euro.

Lees ook: Pretty Picture Time #9 – carnaval in Venetië

Kleurenspektakel op Burano

Het lijkt net alsof een groep schilders iets te enthousiast met hun kleurenpalet op het eiland Burano bezig is geweest. Wat een kleurenspektakel! Het doet me denken aan Willemstad op Curaçao of het vrolijke Guatapé in Colombia. Burano is van oorsprong een vissersdorp. Wanneer de vissers terugkwamen en het dorp in een dikke mist was gehuld was het voor hen moeilijk om hun eigen huis terug te vinden. Door de huizen met diverse felle kleuren te beschilderen werd dit probleem opgelost.

Er zijn weinig bezienswaardigheden op Burano, maar dat is ook niet de reden dat je het eiland bezoekt. Je struint hier rond voor de relaxte sfeer en de vrolijk gekleurde bouwwerken. En om ervoor te zorgen dat je camerabatterij aan het einde van de dag leeg is natuurlijk. Het eiland is naast de fotogenieke huizen bekend vanwege het prachtige kant. Het schijnt dat oude vrouwtjes in de zomer voor hun huis zitten te kantklossen. Volgens mij maakt dat het idyllische plaatje helemaal af, toch?

eilanden-lagune-Venetie
eilanden-lagune-Venetie

Koploper in de lagune: Torcello

Torcello ligt tegenover Burano en is een van de langst bewoonde eilanden in de lagune. Sommige mensen noemen het eiland zelfs de voorganger van de stad Venetië. Het schijnt eeuwen geleden volgebouwd te zijn met kerken, palazzo’s en andere prachtige bouwwerken, maar daar is tegenwoordig jammer genoeg weinig meer van te zien. Wel is Torcello de perfecte plek om de drukte van Venetië te ontsnappen. Wanneer je voet aan land zet heb je het gevoel alsof je door een natuurreservaat loopt. Wat een rust! De huizen die ik heb gezien zijn op twee handen te tellen, dus je hebt het rijk praktisch voor jezelf.

Lees ook: Venetië in Italië – stedentrip voor ieder budget + video

eilanden-lagune-Venetie
eilanden-lagune-Venetie
eilanden-lagune-Venetie
eilanden-lagune-Venetie

Murano, het eiland van de glasblazers

In de dertiende eeuw mochten de glasblazers niet meer in Venetië wonen vanwege het risico op brandgevaar in de stad. Ze verhuisden met hun hele hebben en houden naar Murano, een eiland niet ver van Venetië. De glasblazers houden al eeuwenlang hun productieproces geheim. Het schijnt zelfs dat vakmannen die Murano vroeger wilden verlaten werden gestraft zodat ze de geheimen van het glasblazen niet konden doorvertellen.

Op iedere straathoek vind je winkeltjes waar het Venetiaans glas wordt verkocht. Er is een Glasmuseum waar je de productie van het glasblazen kunt volgen, maar het is volgens mij veel leuker om een glasblazerij te bezoeken. Mijn moeder en ik kregen een korte privé demonstratie bij de glasblazerij Vetreria Artistica Colleoni. En tot onze verrassing mocht ik ook een handje meehelpen! Met een nijptang vormen we het vloeibare glas tot een beeldje van een vis. Ik zal nog wel wat meer geheimen moeten ontrafelen voordat ik mezelf een echte Venetiaanse glasblazer mag noemen, maar de eerste stap is gezet.

Lees ook: 15x inspiratie voor stedentrips in de lente

eilanden-lagune-Venetie
eilanden-lagune-Venetie
eilanden-lagune-Venetie

De begraafplaats van Venetië: San Michele

Tussen Venetië en Murano ligt een klein eiland dat is omringd door een opgetrokken bruine muur: San Michele. Aan het begin van de negentiende eeuw besloot de stad dat de doden niet meer in het centrum van Venetië begraven mochten worden. Hierdoor ontstond het kerkhof op San Michele. Het is eigenlijk vreemd om een bepaalde rust te voelen op een plek waar je zo wordt geconfronteerd met de dood. Of om graftombes te zien van mensen die de Napoleontische oorlogen nog hebben meegemaakt. Maar als je ergens rust zult vinden als de hectiek van Venetië je even te veel wordt, is het wel op San Michele.

eilanden-lagune-Venetie
eilanden-lagune-Venetie
Toffe eilanden in de lagune van Venetië 9
Toffe eilanden in de lagune van Venetië8
eilanden-lagune-Venetie
Toffe eilanden in de lagune van Venetië5

Reacties via Facebook account

comments