Wat te doen tijdens een dagje Breda? Mijn tips!

Het Bourgondische Breda is een leuke stad voor een dagje of weekendje weg. Ik kwam vroeger regelmatig in mijn geboortestad om te winkelen. In het centrum vind je de bekende winkelketens en in het overdekte winkelcentrum de Barones kun je terecht als het regent. Op zoek naar kleine, minder bekende winkels? Dan ben je op de juiste plek in de wijken Zandberg (Wilhelminastraat) en Ginneken. In het westen van Breda vind je bovendien de woonboulevard met héél veel winkels. Maar er is meer te doen in Breda dan alleen winkelen! In deze blog deel ik mijn tips voor een dagje Breda.

Wat te doen tijdens jouw dagje Breda?

1. Street art spotten in Breda – Blind Walls Gallery

Een van de leukste dingen om te doen tijdens een dagje Breda is het spotten van street art. En sinds een paar jaar heeft Breda héél veel street art! Blind Walls Gallery heeft tientallen kunstwerken laten maken, verspreid door de stad. Inmiddels zijn er al meer dan 80 kunstwerken te zien.

Extra leuk: de kunstwerken die je in Breda tegenkomt vertellen vaak een verhaal over (het verleden van) de stad. Download de app Blind Walls Gallery voor de kaart, zodat je precies ziet waar je welke kunstwerken kunt spotten. Bovendien staat er bij ieder werk informatie over de kunstenaar, de street art en de betekenis. Erg leuk om Breda te ontdekken, terwijl je op zoek gaat naar street art!

Geen zin om zelf een route uit te stippelen? In de app worden diverse wandelroutes voorgesteld. Daarnaast worden er regelmatig wandelingen georganiseerd die je langs de street art leiden met een tour guide.

Kosten: gratis (wandeling met een gids kost €15 euro)

Lees ook: street art in Breda spotten – Blind Walls Gallery

Street-art-Breda-zeemeermin-met-vis
Jessica-met-street-art-in-Breda
Dagje-Breda-street-art

2. Picknicken in Stadspark Valkenberg

Als je vanaf het treinstation richting het centrum van Breda loopt kom je al snel bij Stadspark Valkenberg uit. Dit is een gezellig stadspark waar je lekker kunt wandelen. Op een zonnige dag is het bovendien een heerlijke plek om in het gras te luieren en een picknick te houden.

Kosten: gratis (eten en drinken kost natuurlijk wel wat)

Vijver-in-park-Valkenberg-Breda
Ganzen-in-Valkenberg

3. De toren van de Grote Kerk van Breda beklimmen

Breda heeft meerdere kerken (een paar mooie staan in de wijk Ginneken), maar de belangrijkste van de stad is de Grote Kerk in het centrum. Wil je een mooi uitzicht over Breda van bovenaf? Dan beklim je de 97 meter hoge kerktoren, een van de mooiste kerktorens dankzij de vele versieringen. Het beklimmen mag overigens alleen met een gids, dus plan dit van tevoren in. Er zit geen lift in de toren, maar na het beklimmen van de wenteltrap word je wel beloond met een mooi uitzicht. Tijdens de rondleiding zie je ook de kamer van d torenwachter en de torenklokken.

Kosten: kerktoren beklimmen €5 euro per persoon (vanaf 12 jaar), de kerk is gratis te bezoeken

Kerktoren-van-Grote-Kerk-Breda

4. Kasteel van Breda bewonderen

In het centrum van Breda vind je zomaar een kasteel: het Kasteel van Breda. Het gebouw is niet toegankelijk voor bezoekers, omdat de Koninklijke Militaire Academie hier is gehuisvest. Het kasteel in Breda kent een eeuwenlange geschiedenis. In 1667 werd het kasteel onder andere gebruikt om het Verdrag van Breda te tekenen. Tijdens dit verdrag werd Nieuw-Amsterdam (nu New York) min of meer voor Suriname geruild en erkenden de Engelsen de heerschappij over de Molukkers door de Nederlanders. Het verdrag was het einde van de tweede Engels-Nederlandse Oorlog. Ook is het kasteel omgebouwd tot een renaissancepaleis voor de Nassau’s. Hier is vandaag de dag echter weinig van te zien. Het kasteel is inmiddels zo vaak gerestaureerd en verbouwd dat er van het oorspronkelijke bouwwerk weinig meer over is.

Kosten: alleen te bezoeken tijdens de jaarlijkse Kastelendag op Tweede Pinksterdag en via privétours van het VVV

Dagje-Breda-Kasteel-van-Breda
Kasteel-van-Breda-ingang

5. Wandelen bij Kasteel Bouvigne & het Mastbos

Het Kasteel van Breda is misschien niet héél indrukwekkend, maar als je een mooi kasteel in Breda wilt zien moet je naar Kasteel Bouvigne in het Mastbos gaan. Het kasteel ziet er sprookjesachtig uit, met één torentje en de gracht eromheen. Verschillende prinsen zijn eigenaar van het kasteel geweest, waaronder Filips Willem van Oranje, zoon van de beroemde Willem van Oranje.

Het kasteel is niet geopend voor bezoekers, maar je kunt van maandag tot en met vrijdag wel door de kasteeltuinen wandelen. Hiervoor hoef je geen entree te betalen. (Dit is in 2020 niet mogelijk ivm coronamaatregelen)

Kasteel Bouvigne ligt aan de rand van het Mastbos, een van de oudste naaldbossen van Nederland. Terwijl je door het eeuwenoude bos loopt kom je helemaal tot rust – en met wat geluk spot je ook nog vogels, vossen of hertjes!

Kosten: gratis

Kasteel-Bouvigne-aan-rand-Mastbos-Breda
Kasteel-Bouvigne-Breda-Mastbos
Wandelpad-in-Mastbos-dagje-Breda
Zonnestralen-door-boom
Wandelpad-Mastbos-dagje-Breda

6. Rust opzoeken in het Begijnhof

Breda heeft een bruisend centrum, maar het Begijnhof is daarentegen een oase van rust. Dit hofje ligt tussen het park en het centrum in, maar je hebt niet het gevoel alsof je in het centrum bent. De begijnen waren de oorspronkelijke bewoners van dit hof. Begijnen hebben veel weg van nonnen in een klooster, want ze wijden hun leven ook aan religie en God, maar ze behouden iets meer vrijheid en hoefden geen gelofte af te leggen. Bovendien mogen ze bezittingen hebben en behouden ze hun rechten.  

In 1990 overleed de laatste vrouw die op het Begijnhof woonde en kwam er een einde aan de begijnengeschiedenis in Breda. In de moestuin zie je een beeld als aandenken van de begijnen. Het is een fijne plek om je even terug te trekken, maar houd er rekening mee dat hier nog steeds mensen wonen.

Kosten: gratis

Begijnhof-Breda-moestuin-met-kerk-op-achtergrond
Beelden-begijnen-begijnhof-dagje-breda
Begijnhof-Breda-moestuin-met-kerk-op-achtergrond

7. Alle smaken van de wereld bij Foodhall Breda

In de buurt van de Grote Kerk, in de Reigerstraat, vind je een van de leukste plekken om iets te eten: Foodhall Breda. In deze overdekte hal vind je namelijk allerlei wereldkeukens bij elkaar verzameld. Braziliaans, Mexicaans, Turks, Vietnamees en natuurlijk Nederlands.. Je vindt het allemaal in deze hotspot. De Foodhall heeft ruime openingstijden en is bovendien iedere dag geopend, dus je staat nooit voor een gesloten deur.

Kosten: afhankelijk van hoe veel je eet en drinkt natuurlijk. Meeste gerechten kosten €5-10 euro.

Foodhall-Breda-centrum

Extra tips voor een dagje Breda

  • Breda heeft singels en er zijn allerlei wateractiviteiten. Hierdoor is het een ideale plek is om lekker een bootje te huren, te SUPpen (Stand Up Paddleboarding) of te kanoën.
  • Tot 2016 was de Koepelgevangenis in Breda een gevangenis die vooral bekendheid had door de oorlogsmisdadigers die hier vast hebben gezeten. De bekendste gevangenen die hier hebben gezeten zjin de Drie van Breda, de laatste Duitse oorlogsmisdadigers die in Nederland vastzaten. Tegenwoordig is de koepelgevangenis omgebouwd tot Prison Escape. Deelnemers zijn gevangenen en moeten tijdens een interactief spel in 3 uur tijd proberen om te ontsnappen. Het is overigens geen escape room met puzzels, maar meer een interactieve theaterbeleving met deelnemers én acteurs.
  • Op zoek naar een fijne plek om te lunchen in Breda? In dit artikel deel ik mijn favoriete hotspots!
  • Eva van OmniTraveler deelt op haar website nog meer leuke routes om te wandelen in Breda.
Hangstoelen-en-kleurrijk-eten-Sunshine-Breda

Dit waren mijn tips voor een dagje Breda. Heb jij nog meer tips voor deze gezellige stad? Laat het mij en anderen weten via een reactie hieronder!

Reacties via Facebook account

comments