Corners of the World jaaroverzicht 2018

2018 was een intens jaar. Of beter gezegd: het was een emotionele achtbaan. En die adrenaline tijdens zo’n rit is geweldig, maar wanneer je kotsend bij de uitgang staat denk je toch nog wel even een keer na of je nóg een ritje gaat maken. Beeld je deze situatie eens in. En dat je dan vervolgens besluit om die rit toch nog minstens twintig keer over te doen. Zo voelde ik me een beetje toen ik in het najaar terug naar Nederland kwam.

Klaar voor 2019

Heel eerlijk? Ik ben helemaal klaar voor het nieuwe jaar. Gone with the old, in with the new. Ik voel dat 2019 een jaar vol veranderingen gaat worden. Het is er ook wel tijd voor. Ik heb bijna 5 jaar lang fulltime rondgereisd en in het buitenland gewerkt en gewoond. Alles op alles gezet om dat mogelijk te maken en het heeft mijn wildste en mooiste dromen in vervulling gebracht. Maar ik ben mezelf onderweg ook een beetje kwijtgeraakt. Het zwerven heeft me mentaal en fysiek uitgeput.

Nog nooit ben ik zó vaak ziek geweest in een jaar tijd als in 2018. Nog nooit heb ik me mentaal zo vermoeid gevoeld. Ik ben overdonderd door mooie herinneringen en fijne ervaringen, maar ik begon ook te reflecteren op de minder mooie dingen die ik heb gezien en meegemaakt. En dat was zwaar. Of beter gezegd: dat is het nog steeds wel. Maar…. tegelijkertijd heb ik nog nooit zó veel over mezelf en de wereld geleerd als in dit jaar. En daar ben ik 2018 en iedereen die daar onderdeel van was erg dankbaar voor.

Corners-jaaroverzicht2018

Van zwervende digital nomad naar vastigheid in Nederland

In het najaar verdween ik online qua persoonlijke updates even van de radar. Ik deelde een persoonlijk verhaal over de levensstijl als digital nomad and that was about it. Ik kon het simpelweg even niet opbrengen om nog meer van mezelf het internet op te slingeren. De laatste maanden heb ik echter wel onwijs veel geschreven. Alleen niet voor anderen. Althans, nog niet. Momenteel werkt het als therapie, maar het idee lag er al héél lang: een boek over mijn ervaringen in Israël, een jaar lang. Ik kan er nog niet veel over vertellen, simpelweg omdat ik nog steeds in het schrijfproces zit. Maar als de volgende stappen worden gezet zijn jullie de eerste die het weten!

Mensen zeggen wel eens dat ze het spannend vinden om alleen te gaan reizen. Voor mij is dat altijd de normaalste zaak van de wereld geweest. Maar ik moet bekennen: terug naar Nederland ‘emigreren’ scares the shit out of me. Ik ben hier zo lang niet geweest dat ik me bijna een buitenlander voel die moet integreren. Maar tegelijkertijd voelt het als een nieuw avontuur en dat maakt het toch ook wel weer erg leuk. Het betekent overigens niet dat ik niet meer ga reizen. Integendeel: ik denk dat als ik een betere balans tussen mijn dagelijks leven, werken en reizen kan vinden ik juist meer van mijn reizen kan genieten dan dat ik de afgelopen tijd deed.

En nu?

Eigenlijk ben ik best een slechte reisblogger. Ik heb namelijk geen idee in hoe veel verschillende bedden ik dit jaar heb geslapen. Of op hoeveel de teller van het aantal bezochte landen nu staat. Maar eerlijk is eerlijk: ik geef daar eigenlijk niet zo veel om en jullie als lezers hopelijk ook niet. Daarnaast heb ik ook géén idee wat er voor 2019 voor mij op de planning staat. Er zijn een paar bestemmingen die ik graag zou willen bezoeken, met name om ook vrienden op te zoeken, maar ik zie wel hoe alles op mijn pad komt. Het is eigenlijk wel lekker om nog HELEMAAL NIETS op de planning te hebben staan voor de komende tijd.

Corners-jaaroverzicht2018

Waar ben ik in 2018 allemaal geweest?

1. Januari: Oostenrijk

In januari bracht ik de eerste week in Nederland door vanwege de feestdagen en evenementen zoals de Vakantiebeurs en De Reislustige Freelancer. Om daarna 2 weken door te brengen in Oostenrijk. Ik bezocht een vriend in Wenen, bracht een week door in de sneeuw in Alpbachtal met andere reisbloggers en bracht de laatste dagen door in Innsbruck en Salzburg. Met een kleine uitstap naar Schloss Neuschwanstein in Duitsland!

Corners-jaaroverzicht2018-Oostenrijk
Corners-jaaroverzicht2018-Oostenrijk
Corners-jaaroverzicht2018-Oostenrijk
Corners-jaaroverzicht2018-Oostenrijk
Corners-jaaroverzicht2018-Oostenrijk

2. Februari: Estland

Weet je nog dat half Nederland te maken had met die intense griep? Ik dus ook. Alleen vertrok ik nog wel voor 2 weken naar Estland toe. Slechtste beslissing ooit. Omdat het een persreis was voelde ik me verplicht om te gaan en goede content te maken. Het resultaat? Een vrolijke Jessica in de sneeuw op de foto’s, om vervolgens de rest van de dag snotterend en hoestend in bed te liggen. Weer een wijze les geleerd. Het was overigens de tweede keer dat ik naar Estland ging, de eerste keer was ik hier in de zomer. Beide seizoenen vond ik prachtig in dit land!

Corners-jaaroverzicht2018-Estland
Corners-jaaroverzicht2018-Estland
Corners-jaaroverzicht2018-Estland

3. Maart, april, mei, juni, juli, september: Israël en Palestina

Zo veel liefde voor deze bijzondere bestemmingen. Naast Nederland heb ik nergens zo lang gewoond als in Israël.

Corners-jaaroverzicht2018-Israel
Corners-jaaroverzicht2018-Israel
Corners-jaaroverzicht2018-Israel
Corners-jaaroverzicht2018-Israel

4. Mei: Tunesië

Eind april verliet ik Israël even voor een perstrip naar Tunesië. Ik had niet verwacht dat ik het zó mooi zou vinden, wat een prachtig en divers land!

Corners-jaaroverzicht2018-Tunesie
Corners-jaaroverzicht2018-Tunesie
Corners-jaaroverzicht2018-Tunesie
Corners-jaaroverzicht2018-Tunesie
Corners-jaaroverzicht2018-Tunesie
Credits: Patrick Mulder

5. Juli + augustus: Egypte

Ik bracht maar liefst 6 weken in Egypte door. Eerst 2,5 week vakantie in Sinaï met vrienden, daarna 3,5 week de rest van Egypte ontdekken. Ik weet dat veel mensen erover twijfelen om naar Egypte te gaan vanwege de veiligheid, maar wat een fantastische bestemming is dit. Ik heb hier overigens grotendeels alleen gereisd en heb me niet onveilig gevoeld. Echt een aanrader!

Corners-jaaroverzicht2018-Egypte
Corners-jaaroverzicht2018-Egypte
Corners-jaaroverzicht2018-Egypte
Corners-jaaroverzicht2018-Egypte

6. September + oktober: Italië

Eind september ging ik een week het zuiden van Italië ontdekken. Zo ging ik onder meer naar Matera, de Culturele Hoofdstad van Europa 2019, en verkende ik de omgeving van Lecce in Puglia. Daarna vertrok ik naar het noorden van Italië, om onder meer Milaan en Bologna te bezoeken. Er stonden meer bestemmingen in Italië op de planning, maar dit was het punt dat ik he-le-maal klaar was met het reizen.

Corners-jaaroverzicht2018-Italie
Corners-jaaroverzicht2018-Italie
Corners-jaaroverzicht2018-Italie
Corners-jaaroverzicht2018-Italie
Corners-jaaroverzicht2018-Italie
Corners-jaaroverzicht2018-Italie

7. November: Frankrijk

Ik had even geen behoefte om eropuit te trekken, maar voor mijn moeders verjaardag gingen we alsnog een weekendje naar Parijs. Ik heb mijn camera niet eens mee op pad genomen. Wat was dat heerlijk!

Corners-jaaroverzicht2018-Frankrijk

8. November: Duitsland

Een vriendinnetje van me verhuisde naar Berlijn in Duitsland en nodigde me uit om een weekje bij haar te blijven. Samen ontdekten we de stad en trokken we er ook nog een paar dagen op uit om Dresden en omgeving te ontdekken. Wat een fijne herfstkleuren waren er in de natuur te vinden!

Corners-jaaroverzicht2018-Duitsland
Corners-jaaroverzicht2018-Duitsland
Corners-jaaroverzicht2018-Duitsland
Corners-jaaroverzicht2018-Duitsland
Corners-jaaroverzicht2018-Duitsland
Corners-jaaroverzicht2018-Duitsland

9. November + december: Portugal

Eind november stond er een andere trip op de planning: een goede vriendin opzoeken in Lissabon in Portugal. Ze had net een nieuw appartement en ik had haar al onwijs lang niet gezien. Ze stelde voor dat ik een tijdje bij haar verbleef om tot mezelf te komen. En zo genoot ik 2 weken lang optimaal van het dagelijks leven in Portugal.

Corners-jaaroverzicht2018-Portugal
Corners-jaaroverzicht2018-Portugal
Corners-jaaroverzicht2018-Portugal
Corners-jaaroverzicht2018-Portugal
Corners-jaaroverzicht2018-Portugal

10. Nederland

En natuurlijk was ik af en aan in Nederland. Home sweet home. Het is weer even wennen om langer dan 2 weken in Nederland te zijn. Zowel voor mezelf als voor mijn omgeving. Mijn favoriete stad blijft toch Den Bosch en daar ben ik het komende jaar dan ook vooral te vinden. Ik merk dat ik het steeds leuker vind om ook plekken in eigen land te ontdekken, dus dat zal ongetwijfeld volgend jaar ook meer gaan gebeuren. Mocht je leuke tips voor wandelingen of stedentrips in eigen land hebben, laat het me vooral weten!

Corners-jaaroverzicht2018-Nederland

8 foto’s/selfies die ik nog niet eerder met je heb gedeeld in 2018

Corners-jaaroverzicht-2018

1. In de trein in Oostenrijk. Volgens mij gaat er in de winter geen dag voorbij dat je mij niet met een beanie of een wintermuts op ziet.

2. Verdwaald raken en dan eindigen met een fietstocht OVER het strand in Israël.

3. Tijdens de perstrip naar Tunesië ging ik onder meer quad rijden in de woestijn. Is nog best lastig als je iemand zoals JP van Cityguys achterop hebt zitten!

4. Een van mijn favoriete momenten van het jaar: de wandeling naar de top van de Sinaïberg in Egypte. Wat een euforie en wat een rust heerst daar als je de zon ziet opkomen.

5. Een van de duizend selfies die ik heb gemaakt op het strand van Tel Aviv.

6. Een Amerikaanse vriend van mij wist dat ik gek ben op de M&M Peanut Butter variant. En besloot om me in Tel Aviv te verrassen met maar liefst 2 kilozakken!

7. Tijdens een busrit in Egypte stootte ik mijn hoofd tegen iets scherps. Na een paar dagen mocht eindelijk de pleister van mijn hoofd. Altijd charmant. Het litteken heb ik overigens nog steeds.

8. Als kind was ik vroeger helemaal gek van die lolly’s waardoor je tong helemaal verkleurde. Als 26-jarige ook nog steeds, zoals je op deze foto kunt zien.

Favoriete artikelen op Corners of the World in 2018

1. De regels breken voor een winterfoto van Schloss Neuschwanstein in Duitsland

Schloss-Neuschwanstein

2. Palestina: locals ontmoeten in Nablus en Jenin

Nablus-Jenin

3. Pretty Picture Time #19 – sprookjesachtig Tunesië

Sahara-Tunesie

4. Het Google Maps fiasco in Aswan in Egypte

Best gelezen artikelen op Corners of the World in 2018

1. Israël: tips om de Dode Zee en omgeving te bezoeken

Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek

2. Jordanië: 21 dingen die je wilt weten over Petra

Petra-Jordanie

3. 7 redenen waarom je Lesbos (Griekenland) moet bezoeken

Lesbos-Griekenland

4. Verrassende steden voor jouw volgende stedentrip

Verrassende-steden-Venetië

5. 22x wat te doen in Wenen: de leukste tips!

Jessica-Wenen-hartje

Trends in de reiswereld in 2019

Ik ben niet zo heel goed met trends. Toch wil ik jullie een indruk geven van wat er komend jaar steeds belangrijker en populairder gaat worden in de reiswereld. Althans, mijn indrukken.

1. Meer oog voor duurzaamheid

Ik heb duurzaamheid gestudeerd en destijds was dat nog een beetje een geiten-wollen-sokken-onderwerp. De afgelopen jaren zag ik dat mensen steeds bewuster gaan reizen en leven, maar ik denk dat duurzaamheid in 2019 nóg meer aandacht gaat krijgen. Juist in de reiswereld. Mensen denken na over de ecologische voetafdruk die ze niet alleen in hun dagelijks leven, maar ook met hun reis maken. Erg fijn om te zien!

Hier vind je meer artikelen over duurzaam reizen op Corners of the World

Positive-travel-levenslessen
Positive-travel-levenslessen

2. Wandelen wordt steeds populairder

Nog zoiets: jaren geleden was je suf als je wilde gaan wandelen, nu is het een populaire bezigheid voor jong en oud. Leuk om te zien dat jongeren het ook leuk vinden om meer in de natuur te zijn. Het is gratis (en als je entree voor een natuurpark moet betalen is het nog steeds goedkoop), je komt de mooiste landschappen tegen en buiten bewegen is goed voor je lichaam én geest.

Dresden-Bastei

3. Stedentrips in combinatie met natuur

Stedentrips zullen altijd populair blijven, met name wanneer je in Europa woont. Maar ik merk dat veel mensen de bekende (hoofd-) steden inmiddels wel hebben gezien. We gaan massaal op zoek naar minder bekende bestemmingen en vinden het bovendien leuk om het ook met een dagtrip in de omgeving te combineren. Is er een fotogeniek dorp in de buurt? Of een prachtig natuurpark? Dat soort stedentrips zullen het komende jaar ongetwijfeld aan populariteit winnen!

madrid-barcelona-battle

Wandel1000km

Dit jaar had ik mezelf voorgenomen om minimaal 1000 kilometer te wandelen. Heb ik dit voornemen in 2018 gehaald?

Nee en ja.

Nee, omdat de totale afstand van de wandelingen die ik heb opgeschreven ongeveer 750 kilometer was.

Ja, omdat ik simpelweg de helft van mijn wandelingen niet heb genoteerd. Lekker bezig hè? Ik loop behoorlijk veel. Tegenwoordig heb ik ook een Fitbit Charge 2 en daarmee kan ik zelfs bijhouden hoeveel stappen ik dagelijks zet. Ik wil in 2019 weer hetzelfde doel van 1000 kilometer wandelen aanhouden, maar dan wat nauwkeuriger omgaan met de lijst van wandelingen die ik maak. Misschien helpt het als ik een paar van deze wandelingen ook uitwerk als een blogverhaal?

Wintersport-sneeuwschoenwandelen

Eerdere Corners of the World jaaroverzichten

Wil je eerdere jaaroverzichten van Corners of the World teruglezen? Die vind je hier:

Ik wens jullie een heel fijn, gezond, mooi en reislustig 2019 toe! Heb je goede voornemens voor het komende jaar? Staan er al nieuwe reizen op de planning? Zijn er andere grote stappen die je dit jaar gaat zetten? Laat het me hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments