Corners of the World jaaroverzicht 2017

2017, wat was je mooi. Ik kijk terug op een fijn, druk en bovenal gelukkig jaar. Pak er een kop koffie, thee of chocolademelk bij en zie waar ik zoal ben geweest, wat mijn favoriete plekken & gerechten waren en wat er voor 2018 alvast op de planning staat. O ja, en ik deel ook nog een aantal telefoonfoto’s die jullie waarschijnlijk nog niet eerder zagen. Bij deze het Corners of the World jaaroverzicht 2017, enjoy!

Corners of the World jaaroverzicht 2017

Bestemmingen in 2017: waar was ik allemaal?

1. Januari/februari: Filipijnen

Ik bracht het merendeel van januari en februari door in de Filipijnen. Het was alweer even geleden dat ik in Azië was geweest, maar het was erg fijn om terug te zijn. Hoewel rondreizen in de Filipijnen iets lastiger is dan wat je gewend bent in Azië is het zeker een van mijn favoriete plekken geworden. Al zou het leuk zijn om de volgende keer wat minder regen te hebben.

Coron-Filipijnen
dumaguete-filipijnen-schildpadden

2. Maart: Zürich, Zwitserland

Een vriend van mij verhuisde naar Zürich in Zwitserland en toen ik een vliegticket voor €2,90(!!!) vond kon een bezoek natuurlijk niet uitblijven.

Jaaroverzicht-2017-Corners-Zwitserland

3. Maart: Madrid & Andalusië

Hierna vloog ik naar mijn geliefde stad Madrid om mijn verjaardag te vieren. Extra leuk: mijn moeder vloog met me mee, want je 25ste verjaardag mag je niet alleen vieren. Ik liet haar mijn favoriete plekken in de stad zien en we bezochten ook nog de oude hoofdstad Toledo. Hierna vertrok ik om nog twee weken in Andalusië door te brengen. Het merendeel van mijn tijd verbleef ik in Sevilla, maar ook Ronda en Cordobá werden bezocht.

terugblik-maart-2017
Favorieten-Sevilla-museum-moderne-kunst-azulejos

4. April: Londen, Engeland

Voor Traverse – een congres voor reisbloggers – ging ik 4 dagen naar Londen. Wat was het leuk om zo veel mensen te ontmoeten en opnieuw te zien die hetzelfde doen als ik: met veel liefde verhalen verzamelen van over de hele wereld!

Terugblik-april-2017-londen

5. Mei: Malta

Samen met mijn zusje en een van onze beste vriendinnen organiseren we regelmatig een weekendje weg. Deze keer vertrokken we naar het eiland Malta.

Malta-Gozo-Azure-Window
Malta-Comino-Blue-Lagoon

6. Mei: Lesbos, Griekenland

Ik was nog geen dag thuis of ik vertrok alweer op een perstrip met Zoover naar het Griekse eiland Lesbos, om te laten zien hoe mooi en fijn het als reisbestemming is. De inwoners van Lesbos hebben flink wat te verduren gehad tijdens de vluchtelingenstroom. Zij hielpen waar en wanneer het maar kon de afgelopen jaren. Inmiddels krijg je als toerist bijna niets van het vluchtelingenprobleem en de kampen mee, maar toeristen blijven nog steeds weg van dit prachtige eiland. Zo jammer, ik hoop dat daar komend jaar verandering in gaat komen.

Lesbos-Griekenland
Lesbos-Griekenland

7. Mei: nog een keer naar Spanje

Want je kunt nooit genoeg in Spanje zijn, toch? De laatste week van mei bracht ik door in Jávea (niet ver van Alicante), samen met Weekendtoerist Anita. Ze won een verblijf in een prachtige villa en nadat we goedkope vliegtickets konden vinden besloten we dat het een ideale plek is om even bij te komen – al gingen we nog steeds veel op ontdekkingstocht en maakten we de ene foto na de andere. Wat een gezellige en leuke week!

spanje-terugblik-mei-2017
Kleurrijke-steden-Villajoyosa

8. Juli/augustus/september: Israël + Palestina, deel 1

Het eerste half jaar van 2017 was prachtig, maar ook ietwat hectisch. Het was tijd om even rust te pakken in eigen land. Alhoewel het alweer snel begon te kriebelen: ik wilde weer naar het buitenland. Een hostelketen in Israël was op zoek naar een videomaker voor een aantal weken. Op die manier kon ik voor een langere periode op één plek blijven, maar toch nog nieuwe dingen blijven ontdekken. Perfect timing. Ik had van tevoren nooit kunnen bedenken hoe speciaal dit land en de mensen voor mij zouden worden. Daarnaast waren ook mijn bezoeken aan het Palestijns grondgebied zoals Bethlehem, Hebron en Jericho erg indrukwekkend.

Redenen-Israel-bezoeken
Travel-movie-Israel

9. September/oktober: Jordanië

Als je dan toch in het Midden-Oosten bent kun je net zo goed een rondreis in het prachtige Jordanië gaan plannen. Het land stond immers al jaren op mijn bucket list. Zo’n 3 weken trok ik door dit fascinerende land en bezocht onder andere Wadi Rum, Petra en het Dana Natuurreservaat. Ook maakte ik talloze wandelingen in Jordanië. Wie wist dat je hier zo veel mooie wandelroutes hebt?

Petra-Jordanie
Amman-omgeving-Jordanié

10. Oktober/november/december: Israël + Palestina, deel 2

Omdat Israël inmiddels als een tweede thuis voelde besloot ik nog een paar maanden te blijven. Binnenkort komen er langverwachte artikelen online over onder andere mijn favorieten in Jeruzalem, Tel Aviv en het noorden van Israël!

Redenen-Israel-bezoeken
Bethlehem-Palestina

11. December: home, sweet home in Nederland

Net voor de feestdagen vloog ik weer terug naar Nederland. Hoewel ik vaak in het buitenland ben vind ik het belangrijk om met de feestdagen thuis bij familie en vrienden te zijn – en tot nu toe is dat de afgelopen jaren gelukt!

Terugblik-december2017

20 selfies die ik waarschijnlijk nog niet eerder met jullie heb gedeeld

Selfies-Jessica-2017

1. Carnaval. Je kunt het meisje wel uit Brabant halen, maar de Brabander niet uit het meisje.

2. Selfie na een scooterongeluk in de Filipijnen.

3. Visjes die aan je voeten knabbelen tijdens een selfie zijn niet tof.

4. Het leven als digital nomad is geweldig – totdat de WiFi het niet meer doet. Wat doe je dan uit frustratie? Juist: selfies maken.

5. Ik lach weliswaar op deze foto, maar wat was het koud tijdens een bezoek aan een vriend in Zwitserland!

6. Die kan was helemaal gevuld met gin tonic… Vraag me alsjeblieft niet naar de rest van de avond.

7. Filmen tijdens een van de evenementen van Baltus Communications – 100% Travel PR.

8. Digital nomad life in Nazareth in november is tough: winterjas aan en doorgaan om deadlines te halen.

9. Heel veel wandelen in het prachtige Jordanië. Zo’n doek om je hoofd helpt echt tegen de hitte!

10. Met een vriendinnetje naar Bethlehem. Waar het ‘s avonds -5 was, brr…..

11. In love met mijn gigantische koffiemok uit Lesbos, gekocht tijdens een perstrip met Zoover.

12. Even “uitwaaien” aan het strand in Nederland.

13. Keep on smiling. Zelfs als je in de Filipijnen op een scooter door de modder rijdt zonder jas in de regen en nog lang niet thuis bent.

14. In april bezocht ik het travel bloggers event Traverse in Londen. En dan mag een selfie met de Tower Bridge natuurlijk niet ontbreken!

15. Aan het werk in een van mijn favoriete steden: het Spaanse Sevilla!

16. Op weg naar het vliegveld in Israël. Sad face, want na een half jaar laat ik mijn dagelijks leven daar (tijdelijk) achter me.

17. Filmen terwijl een van je vrienden een kunstwerk op de muur tovert.

18. Liefde voor Tel Aviv, mijn tweede thuis.

19. Halloween met je moeder vieren (en samen dronken worden): check. Mijn moeder kwam me dit jaar opzoeken in Israël. Speciaal, want het was haar eerste verre reis alleen.

20. Twee uur wachten totdat er een spandoek wordt onthuld. Gelukkig had ik fijn gezelschap!

Mijn favoriete reisfoto’s van 2017?

1. Zonsondergang in Wadi Rum in Jordanië. Wat een simpel, maar prachtig leven hebben de bedoeïen daar.

Jaaroverzicht-2017-Corners-Wadi-Rum

2. Zonsopkomst bewonderen bij Massada, samen met mijn zusje. Ze bezocht me een week in september en samen klommen we om 5 uur ’s ochtends naar het fort bovenop een berg om van het uitzicht over de Dode Zee te genieten.

Jaaroverzicht-2017-Corners-Masada-zonsopkomst

3. Blije kinderen in de buurt van Dumaguete, Filipijnen. Iedere keer als ik deze foto zie verschijnt er spontaan een lach op mijn gezicht. Hier word je toch vrolijk van?

Jaaroverzicht-2017-Filipijnen-blije-kinderen

4. Jeruzalem is een intense, maar o zo bijzondere stad. Met name tijdens zonsondergang op vrijdagavond – wanneer sjabbat voor de Joden begint bij de Klaagmuur, terwijl de gebeden door de luidsprekers van de moskee worden omgeroepen en de klokken van de kerk worden geluid. Prachtig.

Jaaroverzicht-2017-Corners-zonsondergang-Jeruzalem

5. De machtige bergen van Zwitserland. Wat een uitzicht hè?

Jaaroverzicht-2017-Corners-Zwitserland-bergen

Mijn favoriete plekken in 2017?

1. Siquijor, Filipijnen

Siquijor-Filipijnen
Siquijor-Filipijnen

2. Den Bosch, Nederland

Jaaroverzicht-2017-Corners-Denbosch
Jaaroverzicht-2017-Corners-Denbosch

3. Sevilla, Spanje

Favorieten-Sevilla-casa-de-pilatos
Favorieten-Sevilla-Spanje

4. Wadi Rum, Jordanië

Overnachten-Jordanië-Wadi-Rum
Wadi-Rum-Jordanië
Wadi-Rum-Jordanië

5. Tel Aviv, Israël

Jaffa-Tel-Aviv-Israel
Jaffa-Tel-Aviv-Israel

Mijn favoriete gerechten in 2017?

1. Falafel. I love it! Je kunt me dit iedere dag blijven geven, ik ben het na een half jaar in het Midden-Oosten nog steeds niet beu.

2. Baba ganoush. Ik ben inmiddels niet meer zo’n fan van hummus (véél te vaak gegeten), maar baba ganoush gaat er altijd in. Een soort dip gemaakt van aubergine en tahini.

3. Goede Nederlandse pannenkoeken. Het liefst met lekker veel kaas. Een van de dingen die ik absoluut mis als ik niet in eigen land ben!

4. Spaanse tapas. Hoe ideaal is het dat je allemaal kleine gerechten kunt combineren tot één maaltijd? Ik heb namelijk altijd keuzestress in restaurants, maar met tapas is dat probleem snel opgelost.

5. Iets dat ik niet vaak heb gegeten dit jaar, maar waar ik nog steeds gek op ben: Surinaamse roti met natuurlijk een baka bana.

Mijn favoriete reisspullen in 2017?

1. Grote Drybag van Sea to Summit. Super handig om je apparatuur droog te houden tijdens een regenbui.

handige-reisspullen

2. Sea Band. Werkt door middel van acupressuur. Aangezien ik snel misselijk word in bussen en op boten voor mij dus altijd belangrijk om in mijn tas te hebben – ik spuug namelijk liever niet over mijn medepassagiers heen.

3. Lush shampoo en conditioner. Niet alleen zijn deze bars duurzaam omdat ze geen verpakking hebben en diervriendelijk zijn, maar ze mogen ook nog eens gemakkelijk mee in de handbagage omdat het niet onder de vloeistoffen valt. Ideaal!

Terugblik-december-2016

4. Draadloze koptelefoon van Sudio Sweden. Ik kan deze via bluetooth koppelen, waardoor ik geen gedoe meer heb met draden.

Terugblik-april-2017-Sudio-koptelefoon

5. Zonder mijn powerbank met 20.000 MaH had ik waarschijnlijk wel wat stressmomentjes gehad op reis. Deze is ietwat aan de zware kant, maar ik kan er al mijn apparatuur meerdere keren mee opladen. Zeker het extra gewicht waard!

handige-reisspullen

Mijn favoriete accommodaties in 2017?

1. Het fijnste hostel in Israël (waar ik overigens voor werk): Abraham Hostel in Tel Aviv, Israël.

Abraham-Hostel-Tel-Aviv
Abraham-hostel-Tel-Aviv

2. Het hostel met de mooiste versiering: Triana Backpackers Hostel in Sevilla, Spanje.

Sevilla-fietstocht
nadelen-leven-als-digital-nomad

3. Duurzaam én bijzonder overnachten: Feynan Ecolodge in het Dana natuurreservaat, Jordanië.

Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië

4. Midden in de natuur + beste mango-ijscake die je ooit gaat eten: Fox & The Firefly op Bohol, Filipijnen.

Fox-and-the-firefly-bohol-hostel-Corners

5. Als vanouds: mijn eigen vertrouwde slaapplek, bij mijn moeder thuis. Ik houd van hostels en vind het geen probleem om maanden met andere mensen een kamer te delen. Maar iedere keer als ik weer even naar Nederland kom voelt mijn eigen thuis als een 4-sterrenhotel.

Wat waren de best gelezen artikelen van 2017 op Corners of the World?

1. Verrassende steden voor jouw volgende stedentrip

Samen met een aantal reisbloggers stelde ik begin dit jaar een lijst samen met verrassende, minder bekende bestemmingen voor een stedentrip.

Kleurrijke-steden-Girona

2. 7 redenen waarom je het Griekse Lesbos moet bezoeken

Blijkbaar waren jullie erg nieuwsgierig waarom ik Lesbos zo mooi vond, want ook dit artikel werd dit jaar erg vaak gelezen.

Lesbos-Griekenland

3. Waarom naar Colombia gaan? Deze 12 foto’s overtuigen je meteen!

Colombia is fantastisch en dat waren jullie massaal met mij eens. Wie is er nog niet overtuigd?

colombia-bucketlist-cartagena

4. Vrouwelijke soloreizigers hebben het niet altijd makkelijk

Door de vele verhalen die dit najaar online kwamen over seksuele intimidatie besloot ik om een van mijn ervaringen op reis te delen, in Wadi Rum in Jordanië. Want het is niet altijd gemakkelijk om als vrouw alleen te reizen.

Wadi-Rum-Jordanië

5. Budgetvriendelijk Amerika: tips om geld te besparen

Amerika is een fantastische, maar ook dure bestemming. Logisch dat dus veel mensen op zoek gaan naar tips om Amerika op een budgetvriendelijke manier te ontdekken.

Watervallen-Yosemite-Amerika

En welke artikelen uit 2017 verdienen juist nog wat extra aandacht?

1. Mijn favoriete koffiezaken & werkplekken in Den Bosch, Nederland

Vrij logisch, aangezien dit een van de laatste artikelen is die ik online heb gezet dit jaar. Maar als je benieuwd bent naar de leukste koffietentjes of als je op zoek bent naar een plek om je laptop open te klappen heb je zeker iets aan deze blog.

Jaaroverzicht-2017-Corners-Denbosch

2. Een rondreis in West-Amerika: inspiratie voor reisroutes

Ook deze staat pas sinds deze maand online. Aangezien de andere artikelen van Amerika juist erg populair zijn op Corners ga ik ervanuit dat deze de komende tijd nog wel wat meer bezocht wordt. West-Amerika is immers een fantastische plek voor een road trip.

Rondreis-auto-West-Amerika

3. Jordanië: Salt, een heerlijke daguitstap vanuit Amman

Salt is niet zo’n bekende plek om te bezoeken in Jordanië. Onbekend maakt onbemind misschien? Ik vond het in ieder geval een fijne daguitstap vanuit de hoofdstad Amman.

Salt-Jordanië-spelletjes

4. Travel Movie: Jeruzalem, Israël

Geen zin om te lezen? Op Corners of the World vind je ook reisvideo’s, waaronder deze van Jeruzalem in Israël.

Jeruzalem-Israel-video

5. Wat neem ik mee tijdens lange wandeltochten?

Een blog die ik met plezier samenstelde – ik houd immers van wandelen en actief bezig zijn. Ben je benieuwd wat ik meeneem tijdens lange wandeltochten? Klik dan snel verder.

Lange-wandeltochten-checklist

Alvast vooruitblikken op 2018?

Hoewel ik een held op sokken ben als het aankomt op plannen staan er inmiddels al wel wat dingen vast. In januari ga ik twee weken naar Oostenrijk om van de sneeuw, de natuur en de fotogenieke dorpen te genieten. Daarnaast ga ik rond februari/maart terug naar mijn geliefde Israël – mijn backpack met bijna al mijn bezittingen ligt immers nog daar en ik ben nog lang niet klaar met de verhalen die daar te verzamelen zijn. En herinneren jullie je nog dat ik eigenlijk in december naar Egypte zou gaan? Ook dat plan gaat hoogstwaarschijnlijk dit jaar uitgevoerd worden.

Verder zijn er een aantal plannen die nog wat meer vorm moeten krijgen. Ik zou graag terug willen gaan naar Estland. Ik ben hier al een keer in de zomer geweest, maar ik ben benieuwd hoe het land in de winter is. En misschien kan ik het dan gelijk combineren met een bezoekje aan Finland/Lapland? Ook wil ik in 2018 sowieso terug naar mijn andere grote liefde: Spanje. Dat is trouwens gemakkelijk te combineren met Portugal, waar een goede vriendin van me woont en die ik graag wil opzoeken. Tot slot staan er nog een aantal nieuwe landen op mijn bucket list en ik hoop ze komend jaar van de lijst te schrappen: Madeira, de Azoren, Sri Lanka en Roemenië bijvoorbeeld.

WIN! (winactie is afgelopen)

Om het begin van het nieuwe jaar te vieren houd ik in januari meerdere winacties. Benieuwd wat er allemaal te winnen is? Houd dan regelmatig de blog en de Facebookpagina van Corners of the World in de gaten! Zo kun je onder andere een reisgids van Time To Momo, populaire snacks uit Israël en een Backpackkit winnen!

Winactie #1: een powerbank van Trends4Travel

De eerste winactie van januari win-maand op Corners of the World begint vandaag. We trappen af met deze leuke powerbank van Trends4Travel, een webshop vol met hebbedingen voor reislustige mensen. Powerbanks zijn inmiddels onmisbaar op reis en deze ziet er ook nog eens heel leuk uit! Hier vind je meer informatie over deze oplader van Trends4Travel.

Corners-winactie-powerbank-Trends4travel
Fotocredits: Trends4Travel

Hoe doe je mee?

Ik ben benieuwd naar jouw favoriete (reis-) moment van 2017. Deel jouw moment in een reactie onder deze blog en je maakt kans op de powerbank. Gebruik een geldige naam en een geldig mailadres. Deze gegevens worden nergens voor gebruikt, behalve om contact op te nemen met de winnaar. Je kunt meedoen met deze winactie tot en met zondag 7 januari 2018, 23.59 uur.

Eerdere Corners of the World jaaroverzichten

Wil je eerdere jaaroverzichten van Corners of the World teruglezen? Die vind je hier:

Dat was mijn Corners of the World jaaroverzicht 2017, hopelijk wordt 2018 minstens zo’n mooi jaar!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang als jij iets online bestelt via Corners of the World. Jij betaalt hier niets extra’s voor; de prijs blijft voor jou hetzelfde. Zie het als een teken van waardering: omdat ik jou iets heb aanbevolen gun jij mij een klein bedrag waarmee ik Corners of the World weer kan verbeteren! Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments