chichicastenango-guatemala

Chichicastenango in Guatemala: wel of niet de moeite waard?

Chichicastenango in Guatemala is een klein en rustig dorp, maar toch erg geliefd bij veel reizigers. In Chichicastenango vind je namelijk 2 keer per week een kleurrijke markt. Een goede plek als je nog souvenirs en cadeaus voor het thuisfront wilt inslaan. In deze blog bekijk ik of een bezoek aan Chichicastenango de moeite wel of niet waard is. Er zijn immers ook hoogtepunten in een land die vaak een beetje tegenvallen. En dan kun je jouw dag beter op een andere plek doorbrengen. In deze blog deel ik de pluspunten en minpunten van Chichicastenango in Guatemala! Ik heb Guatemala overigens als een veilig land ervaren, maar check altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste updates.

Chichicastenango in Guatemala: wel of niet de moeite waard?

Guatemala is kleurrijk. Na vier maanden reizen door Midden-Amerika wilde ik cadeaus meenemen voor het thuisfront. Ik had tenslotte een aantal verjaardagen gemist en bovendien vloog ik op eerste kerstdag naar huis. En waar vind je nou mooiere souvenirs dan in zo’n kleurrijk en authentiek land als Guatemala?

Reizigers raadden me aan om mijn inkopen te doen op de markt van Chichicastenango in Guatemala, dat door de Guatemalteken vaak simpelweg Chichi wordt genoemd. In dit kleine dorp vind je twee keer per week een van de grootste markten van Midden-Amerika. Verkopers vanuit het hele land en zelfs uit omringende landen komen hiernaartoe om hun spullen te verkopen.

Pluspunten Chichicastenango in Guatemala

1. Kleurrijke kleden, tassen, huisversiering, beelden, houten maskers, portemonnees: je vindt het hier allemaal. Je moet wel in een hele slechte bui zijn als je niet vrolijk wordt van deze markt.

2. Ik ben een aantal dingen tegengekomen die ik enkel op de markt in Chichicastenango heb gezien. Als je iets zoekt zul je het hier 95% zeker vinden.

3. In Chichicastenango kun je kennismaken met de Maya bevolking. Vooral in de vroege ochtend bezoeken veel locals de markt, want in het overdekte deel vind je ook veel traditionele kleding en huishoudelijke artikelen. Ga op de trappen van de Sint Thomas kerk zitten en je bent een half uur later nog steeds niet verveeld. De Sint Thomas kerk is een katholieke kerk die gebouwd is op de rest van een Maya tempel. Hierdoor wordt de kerk ook veel bezocht door de Maya gemeenschap en worden er bij de ingang vaak religieuze rituelen gehouden. Bijzonder om te zien hoe die mensen in alle rust zo’n ritueel uitvoeren terwijl het op de achtergrond een drukte van jewelste is.

chichicastenango-guatemala
chichicastenango-guatemala
chichicastenango-guatemala
chichicastenango-guatemala
chichicastenango-guatemala
chichicastenango-guatemala

Minpunten Chichicastenango in Guatemala

1. De markt wordt alleen op donderdag en zondag gehouden.

2. Hoe vroeger je op de markt bent, des te beter kun je onderhandelen over de prijs. Ik overnachtte in Chichicastenango en heb de markt zelf vanaf  7 uur ’s ochtends bezocht. Tegen de tijd dat ik al mijn inkopen had gedaan kronkelden grote groepen toeristen door de straten van het dorp en schoten de prijzen voor alle souvenirs ineens omhoog. Ook een woordje Spaans spreken en verstaan helpt bij het afdingen.

3. Als je niet in Chichicastenango wilt overnachten en geen eigen vervoer hebt ben je aangewezen op de (toeristen-)bussen. Helaas kom je dan vaak wel pas rond 10 à 11 uur ’s ochtends aan op de markt en dan is het dus juist extreem druk. Dit doet waarschijnlijk wel een beetje aan de beleving van de markt af.

4. In Chichicastenango is verder niet heel veel te doen. De begraafplaats is de moeite waard door de kleurrijke graftombes en de rituelen die bij de Sint Thomas kerk worden gehouden zijn bijzonder om te zien. Maar dat is het dan ook wel, op de markt na natuurlijk. Voor talrijke bezienswaardigheden moet je niet naar Chichicastenango komen.

chichicastenango-guatemala

Conclusie

Ik ben qua souvenirs zeker geslaagd op de markt in Chichicastenango. Sterker nog: we kochten veel dingen in bulk in zodat mijn zusje en ik er kleine cadeaupakketjes voor vrienden van konden maken. Hoe leuk is dat? Ik was er bovendien tijdens het Festival of Santo Thomas, waardoor het hele dorp de mooiste kleding aan had getrokken en feest vierde op straat. Zeker een aanrader als je Chichicastenango in december wilt bezoeken.

Mijn ervaring met de markt is erg positief, maar als ik een paar uur later was gearriveerd was ik waarschijnlijk een stuk prikkelbaarder geweest. Ik zou dus wel aanraden om zo vroeg mogelijk naar de markt te gaan. Dit kan het beste door te overnachten in het dorp, want de eerste lokale bussen gaan op donderdag en zondag volgens mij pas rond 7 uur ’s ochtends vanuit Antigua en Lake Atitlán. Aangezien het zo’n 3 uur reizen is kom je dan alsnog op een druk moment aan. Ik zou op woensdag of zaterdag een lokale bus nemen naar Los Encuentos, om daar over te stappen naar Chichicastenango.

Bovendien heb ik ook van andere reizigers gehoord dat ze in andere, minder toeristische dorpen iets goedkoper hun inkopen konden doen. Persoonlijk vond ik die paar euro de zoektocht niet waard, maar dit is dus wel iets om in gedachten te houden. Ook in bijvoorbeeld Antigua en in de dorpen rondom Lake Atitlán heb je een markt waar je souvenirs kunt kopen.

Lees ook: dé kleurrijke steden en dorpen die je zeker een keer wilt bezoeken

chichicastenango-guatemala
chichicastenango-guatemala
chichicastenango-guatemala

Mocht je nog vragen over Chichicastenango in Guatemala hebben, laat het me gerust weten!

Reacties via Facebook account

comments

4 gedachten over “Chichicastenango in Guatemala: wel of niet de moeite waard?”

  1. Ik vond het echt veeeeel te duur daar. En ik ging nog wel met een Guatemalteek, alleen niet vroeg inderdaad 😛 was ‘n duur uitje hahaha, maar wel mooie souvenirs aan overgehouden. Overigens is de grootste markt volgens mij El Oriental in Managua, daar wonen zelfs mensen. Alleen dat is niet echt een souvenirmarkt en er komen niet zoveel buitenlanders 😛

    1. Ik wist zelf ook niet dat dat zo veel scheelde, maar eind van de ochtend werden de prijzen ineens 4/5 keer meer dan in de ochtend! Mijn zusje en ik waren met een Spanjaard die een jaar in Guatemala had gewoond dus die wist wel wat een ‘normale’ prijs voor iets was en dat hielp ook wel. :p Ik ben even gaan zoeken over de grootste markt van Midden-Amerika, maar ik kan er helaas niet veel over vinden. Nederlandse en Engelse websites noemen Chichi de grootste markt, maar op Spaanstalige websites zie ik inderdaad dat El Oriental in Nicaragua de grootste wordt genoemd. Wat maf! Bedankt, heb de stelling gelijk even aangepast.

  2. Wauw wat een mooie foto’s weer! Deze markt doet me meteen denken aan Ráquira vlakbij Villa de Leyva. Handig voor souvenirs, maar je moet er niet te lang blijven denk ik. Als je er überhaupt kunt verblijven trouwens, volgens mij niet namelijk. Ik zou het op de markt die je beschrijft denk niet lang volhouden, net als al dit soort markten. Word al snel knettergek van die hordes toeristen haha

    1. Haha ja inderdaad, op het moment dat er meer toeristen kwamen werden we best chagrijnig en zijn we ook zo snel mogelijk weg gegaan. Gelukkig hadden we toen al onze souvenirs al gekocht ;p

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *