free-things-chengdu-china

Wat te doen in Chengdu in China: de leukste bezienswaardigheden

Tijdens mijn rondreis door China strijk ik neer in de veelzijdige stad Chengdu, in het westen van het land. Chengdu, de stad van de panda. Deze stad heeft namelijk wereldwijd roem behaald met het Giant Panda Breeding Research Base. Natuurlijk wil je panda’s zien als je in Chengdu bent, maar er is nog meer te zien. Wat te doen in Chengdu? Ik deel de leukste bezienswaardigheden in Chengdu met je!

Yvonne is dé China-expert en heeft al jaren ervaring met wonen en reizen in het land. In haar blog over eerste keer reizen naar China deelt ze haar beste tips.

Wat te doen in Chengdu in China?

1. Panda’s zien in Chengdu, stad van de panda

In Chengdu staat het Giant Panda Breeding Research Base, een researchcentrum voor de zeldzame panda’s. Er wordt research gedaan en volgens mij worden ze min of meer ook hier in leven gehouden. Want panda’s en voortplanten is een dramatische combinatie. Tel daarbij op dat ze gigaaaaantisch veel bamboe eten (meer dan er volgens mij in het immense land China te vinden is) en je hebt een bedreigde diersoort. Open een researchcentrum et voilà: je bent dé stad van de reuzenpanda.

Ook ik bezocht Chengdu met als hoofddoel om de knuffelige beestjes te ontmoeten. For the record: de pasgeboren baby’s zijn allesbehalve donzig. Toen ik de fotogalerij in het researchcentrum zag schrok ik me een ongeluk. Als je niet kunt wachten totdat je naar China gaat, google maar eens op ‘pasgeboren panda’. Het researchcentrum is een absolute aanrader als je deze dieren wilt zien en geen weken door de Chinese bergen wilt rondtrekken, in de hoop dat je een panda in het wild tegenkomt. Die kans is namelijk klein. Heel klein.

free-things-chengdu-china

2. Overnachten in het Mix Hostel: gratis activiteiten

Oké, het overnachten is natuurlijk niet gratis. Maar hé, je moet ergens slapen toch? Bij aankomst in het Mix Hostel in Chengdu wacht het personeel je op met een glimlach waar je bijna bang van wordt. Maar ze zijn oprecht ontzettend vriendelijk en behulpzaam. En het hostel organiseert regelmatig gratis activiteiten voor reizigers.

De activiteiten variëren steeds, dus kijk op de site of vraag het personeel wat er die week te doen is. Toen ik er was werden er onder meer gratis fietstochten door de stad georganiseerd en kon je met andere reizigers ‘s avonds samen hotpotten. Gratis voedsel én gezelligheid.

Bekijk hier de prijzen en de beschikbaarheid voor het Mix Hostel in Chengdu in China!

3. Mensen kijken in People’s Park

De mannen naast me concentreren zich op hun kaartspel. Chinees poker. Ik zie de mondhoeken van de man met de gigantische moedervlek op zijn wang omhoog trekken. Ineens begint hij te bulderen van het lachen. Chinezen blijven me verbazen. Het lijkt soms alsof ze in een identiteitscrisis verkeren – het ene moment zijn ze een kalm en verlegen persoon met een mysterieuze glimlach op hun gezicht. Alsof ze weten dat je er van in de war raakt.

Het volgende moment laten ze een heel stadspark opschrikken door gejuich en een bulderende lach. Ik denk dat de man het kaartspel heeft gewonnen. Het oude vrouwtje naast hen zucht geluidloos, maar ik zie aan haar gezicht dat dit een dagelijks ritueel is waarvan zij niet meer onder de indruk is.

Ik nip nog eens van mijn thee en kijk geamuseerd om me heen. Een moeder zit met haar twee kinderen bij de vijver. Via een flesje aan een stok voeden ze de gigantisch grote karpers in het water. Vader laat ondertussen zijn oren schoonmaken met spullen die lijken op tandartsgereedschap. Ik verlaat het theehuisje en loop langs het meer, waar tientallen bootjes tegelijkertijd onder een smal bruggetje proberen door te varen. Een man zet zijn draagbare karaoke set in het gras en begint mee te zingen. Zijn zangkunsten zijn helaas niet om over naar huis te schrijven.

Geef toe, mensen kijken is toch ontzettend vermakelijk? Als je dat in je thuisstad al vindt dan ga je je zeker vermaken in Chengdu.

free-things-chengdu-china
free-things-chengdu-china
free-things-chengdu-china

4. Tibetaanse sfeer in Chengdu proeven

Veel reizigers vertrekken vanuit Chengdu in China naar het prachtige Tibet. Heb je geen tijd om hiernaartoe te reizen (of op jouw visum te wachten) maar wil je wel wat van de Tibetaanse sfeer proeven? Dan mag je een bezoek aan de wijk Little Lhasa zeker niet overslaan!

Boeddhisten in oranje kledij genieten van een kop thee of spelen een intensief potje Mahjong. Winkeltjes stallen hun spullen al vroeg in de morgen voor de deur en in de restaurants kun je typisch Tibetaanse dingen proeven. Een bekertje yak melk bijvoorbeeld. Little Lhasa ligt in het zuidwesten van Chengdu. Als je op de plattegrond de Wuhou Tempel aanhoudt kom je er vanzelf.

5. Wenshu Monastery: oase van kalmte en sereniteit

Wenshu Monastery. Het is een plek met herinneringen die ik graag koester. Dit boeddhistenklooster staat gelijk aan sereniteit en is een verademing met de chaos die altijd gepaard gaat met grote Chinese steden. Je kunt hier letterlijk een kijkje nemen in het leven van de monniken: terwijl jij door de tuinen en langs de bidplaatsen loopt doen zij de was, genieten ze van een maaltijd of spelen ze een potje volleybal. Als je het geluk hebt tref je de monniken aan terwijl ze hun liederen zingen. Het bezorgde mij kippenvel.

Schildpadden in Wenshy Monastery

Kijk ook even bij de Turtle Pool. Misschien niet fun-gerelateerd, maar in mijn ogen wel belangrijk om te realiseren: schildpadden worden voor Chinese medicijnen en gerechten gebruikt. Bij de Turtle Pool kun je schildpadden, die vaak onder verschrikkelijke omstandigheden op straat worden verkocht, vrijlaten om ze een veilig thuis te bieden.

Hoewel ik me realiseer dat dit de verkoop stimuleert, kan ik het niet verdragen om een schildpad in zo’n verschrikkelijk klein en smerig hokje te zien zitten. Zonder water. Zonder de mogelijkheid om zich om te draaien. Er zitten slechts enkele luchtgaatjes in de deksel. Ik weet dat ik de wereld niet in m’n eentje kan verbeteren en dat China niet à la minute deze gebruiken gaat veranderen. Maar ik hoop dat ik Wen en Shu in ieder geval een kans op een beter leven heb gegeven.

free-things-chengdu-china
free-things-chengdu-china
free-things-chengdu-china

Visum aanvragen voor China

Meestal regel ik mijn visa zelf, maar China is een van de weinige landen waar ik liever hulp inschakelde. Ik ben immers afgestudeerd als journalist (helpt niet altijd bij visumaanvragen, al helemaal niet voor China) en het proces is vermoeiend. Ik zou je daarom aanraden om een visumbureau in te schakelen voor hulp. Bij Visumbuitenland.nl kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een visum aanvragen voor China. Het fijne is dat je zowel met een creditcard als met iDeal kunt betalen. Begin op tijd met de aanvraag voor jouw China visum, want bij mij kostte dit bijna 2 weken.

Veiligheid in China

Hoewel China ongetwijfeld het meest vreemde land is waar ik ooit heb rondgereisd heb ik me niet onveilig gevoeld, zowel alleen als met meerdere mensen. China is volgens mij ook een van de weinige landen waar ik heb gereisd buiten Europa dat meestal een groen reisadvies heeft, wat dus inhoudt dat er geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn. Maar bekijk altijd het laatste nieuws op het gebied van natuurrampen en politiek en het is altijd verstandig om het reisadvies voor China van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te checken.

Lees ook: wat te doen in Beijing in China: de leukste bezienswaardigheden

Je kunt gemakkelijk een paar dagen in Chengdu doorbrengen zonder je te vervelen! Bovendien is er ook genoeg te doen in de omgeving. Lees de blog over mijn bezoek aan de Grote Boeddha van Leshan bijvoorbeeld.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

6 gedachten over “Wat te doen in Chengdu in China: de leukste bezienswaardigheden”

    1. Ja, ik vond het een van de grootste verrassingen tijdens mijn reis in China! Ik was van plan om een dag of vier te blijven, maar ik ben er uiteindelijk meer dan een week gebleven ;p

  1. Leuke tips. Ben er nog nooit geweest, maar lijkt me wel wat. En mensen kijken, daar kan ik altijd zo van genieten op reis, vertelt je ook veel over je bestemming vind ik 🙂

    1. Ja heerlijk hè :p Ik heb me in dat park (en eigenlijk in heel China) ook kosteloos vermaakt met mensen kijken. Kopje thee erbij en genieten!

  2. Hoi, wij (mijn zoontje en ik) waren er vorig jaar 3 dagen. leuke stad voor 3 dagen maar niet meer. Vooral de baby panda vast houden is uniek! Wij vliegen morgen er weer heen uit Tibet (aangekomen uit shangri la) voor 3 dagen weer. Ik schreef niet meer dan 3 dagen, klopt, we doen deze keer 2 dag trips naar Mt. Emei en richting een andere kant waar ik even de naam van kwijt ben. Het pittige eten daar is super!!! Tibet is ook super!!

    1. Ja dat geloof ik graag! Ik baalde ook flink dat we ons visum voor Tibet niet meer op tijd geregeld konden krijgen 🙁

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *