Caye Caulker in Belize: tips voor ieder budget

Ga jij binnenkort naar Caye Caulker in Belize? En denk je dat het eiland alleen voor rijke reizigers te betalen is? In deze blog deel ik tips voor Caye Caulker voor ieder budget. Er staan zelfs een paar gratis tips tussen!

Caye Caulker in Belize: hoe kom je er?

Het geluid van de golven die omslaan. Het gekrijs van meeuwen. De wind die je wangen zachtjes streelt en de zon die je huid verwarmt. De niets-moet-alles-mag-sfeer. Ik was helemaal in mijn element op Caye Caulker in Belize. Het eiland wordt als een dure bestemming in Centraal-Amerika bestempeld, maar je kunt het natuurlijk zo duur of goedkoop maken als dat je zelf wilt.

Het eiland Caye Caulker is het gemakkelijkst te bereiken vanaf Belize City. Vanaf de hoofdstad ben je ongeveer 45 minuten met de boot onderweg. Er zijn meerdere bootmaatschappijen die een enkele rit of retour aanbieden van Belize City naar Caye Caulker. Een van de bootmaatschappijen is San Pedro Belize Express. Toen ik naar Caye Caulker ging kochten we de tickets in de haven, maar inmiddels kun je ze ook online bestellen. Een enkele rit is $18 dollar, een retour $35 dollar. Op de website vind je de vertrektijden van de boot. Je kunt de tickets in de haven goedkoper kopen, omdat het dan vaak om last minute tickets gaat.

Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker

Wat te doen op Caye Caulker in Belize?

1. Genieten van de zonsondergang op Caye Caulker

De zonsondergang is overal gratis en het is altijd een goede manier om de dag af te sluiten. Aan de westkant van het eiland vind je de beste plekken voor de zonsondergang. Er zijn restaurants aan de westkant van Caye Caulker waar je een drankje kunt bestellen, maar op de pier vlakbij Sea Dreams Hotel – in het noordelijke puntje van het eiland – kun je helemaal gratis van de zonsondergang genieten. Een van de beste zonsondergangen die ik tot nu toe in Centraal-Amerika heb gezien!

Kosten: gratis

Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker

2. Wandelen met honden op Caye Caulker

Ik was meteen enthousiast toen ik langs het dierenopvangcentrum op Caye Caulker liep. Natuurlijk ben ik niet enthousiast dat hier zo veel honden naartoe worden gebracht, dat is best triest. Maar het is een leuke manier om het eiland te verkennen én iets voor de dieren te doen. De mensen in het dierenopvangcentrum hebben namelijk geen tijd om met ALLE honden te lopen en ze te verzorgen. Iedere hond heeft zijn eigen karakter en ze zijn maar al te blij als iemand met ze wil wandelen en knuffelen!

Kosten: gratis

Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker

3. Zwemmen en zonnebaden bij The Split

Wat veel mensen niet weten is dat Caye Caulker geen natuurlijk strand heeft waar je kunt zonnebaden. De meeste mensen gaan op een zonnige dag dan ook naar The Split. Deze splitsing werd veroorzaakt door een orkaan in 1961 en splitste het eiland in tweeën, waarna de eilandbewoners de geul verder uit hebben gegraven zodat er boten doorheen kunnen varen. Op de pier bij The Lazy Lizard mag je gratis je handdoek uitspreiden en kun je zo nu en dan een verfrissende duik in het water maken.

Kosten: gratis

4. Yoga tijdens zonsondergang

Op Caye Caulker vind je verrassend weinig plekken waar je yogalessen kunt volgen. Namaste Café is er gelukkig wel – en dat is meteen een leuke plek om yogalessen te volgen! Namaste Café vind je in het centrum van Caye Caulker Village. De yogales wordt bij zonsondergang echter op de rooftop van een nabijgelegen hotel gehouden. De instructrice zorgt voor de yogamatten. De les is in principe gratis, maar het is wel zo netjes om een donatie te doen.

Kosten: op basis van donatie (ik zou $10 dollar aanraden aan backpackers)

Belize-caye-caulker

5. Genieten van live muziek (van reggae tot rock)

Er zijn ont-zet-tend veel restaurants op het eiland te vinden. Bijna iedere avond is er wel ergens live muziek, variërend van rock tot reggae. Je betaalt niets voor de optredens, maar het wordt wel gewaardeerd als je iets bij de bar bestelt. Tenzij je op straat wil dansen (wat ook heel erg leuk kan zijn).

Kosten: gratis, al wordt het wel gewaardeerd als je een drankje of eten bestelt

6. Kajakken & stand up paddleboarden bij Caye Caulker in Belize

De relaxte sfeer van Caye Caulker is fijn, maar de meeste mensen komen naar het eiland om ook van de oceaan te genieten. Er zijn verschillende manieren om je in het water te vermaken. Ga bijvoorbeeld eens kajakken of stand up paddleboarden (SUP’pen). Sommige kajaks hebben zelfs een glasbodem! Je kunt naar het andere deel van het eiland peddelen en de mangroves verkennen, ten noorden van Caye Caulker Village. Het schijnt dat hier zelfs krokodillen leven. Ik heb ze zelf niet gezien, maar je weet het natuurlijk nooit met dit soort volksverhalen…

Kosten: €7 – 10 euro per uur voor een kajak

Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker

7. Snorkelen in Hol An Marine Reserve

Dit was eigenlijk dé reden waarom mijn zusje en ik naar Caye Caulker in Belize kwamen: snorkelen in Hol An Marine Reserve. De tour is een van de duurste dingen die je kunt ondernemen op Caye Caulker, maar het was het meer dan waard!

Wij boekten de tour bij Star Tours. Normaal gesproken gaan er 4 tot 8 mensen met deze tour mee, maar ze maakten voor ons een uitzondering waardoor we met slechts 3 mensen vertrokken. Ik voelde me letterlijk als een vis in het water en genoot van iedere minuut tussen de tropische vissen en de verschillende soorten roggen. Het zoute water leek ’s avonds nog steeds in mijn oren te knetteren.

Lees ook: 11 plekken waar je prachtig kunt snorkelen en schildpadden spotten

Een van de leukste stops is Shark Ray, waar je tussen de rifhaaien snorkelt. Mijn hart begon sneller te kloppen toen ik in het water sprong en de immense beesten om mij heen zag zwemmen. Na een tijdje vond ik de grote vissen met de nog grotere ogen echter enger dan de haaien. Hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld het spotten van een gigantische zeeschildpad. Niemand had in de gaten dat de schildpad onder de boot en de mensen zwom, behalve ik. Ik gilde naar mijn zusje op de boot dat ze onmiddellijk het water in moest springen en een tijdje zwom ik naast het prachtige dier mee. Een magisch moment.

Kosten: €60 – 70 euro voor een dagtour

Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker

Overnachten op Caye Caulker in Belize

Toen ik met mijn zusje naar Caye Caulker in Belize reisde waren er online neit zo veel accommodaties te boeken. Dat is inmiddels makkelijker geworden. Al vind je de goedkoopste accommodaties nog steeds door een rondje over het eiland te lopen en rond te vragen. Hier een paar van mijn favoriete accommodaties:

  • Travellers Palm Backpackers Hostel. Een ideale accommodatie voor soloreizigers. Voor een dorm betaal je €8-12 euro per nacht én je mag ook nog eens gratis gebruikmaken van de kajaks. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid voor jouw verblijf.
  • Jeremiah’s Inn. Hier hadden mijn zusje en ik een privékamer en die beviel prima. Lekker centraal aan de hoofdstraat in Caye Caulker. Verwacht niets bijzonders, maar het is een prima plek voor budgetreizigers. Voor een privékamer betaalden wij 50 Belize Dollar per nacht (ongeveer €25 euro). Deze accommodatie is niet online te boeken.
  • Sea Dreams Hotel. Als je het wat luxer wilt aanpakken is het Sea Dreams Hotel een aanrader. Dit hotel vind je in het noordelijke deel, bij The Split. Je kunt onder meer gratis gebruikmaken van de fietsen. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid voor jouw verblijf.
Booking.com

Caye Caulker in Belize is de perfecte plek om tot rust te komen en weinig te ‘moeten’. Ben jij wel eens op Caye Caulker geweest en heb je nog meer (budgetvriendelijke) tips? Laat het mij en andere reizigers via een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments