Belize it or not: Caye Caulker voor ieder budget

Het geluid van de golven die omslaan. Het gekrijs van meeuwen. De wind die je wangen zachtjes streelt en de zon die je huid verwarmt. De niets-moet-alles-mag-sfeer. Ik was helemaal in mijn element op Caye Caulker in Belize. Het eiland wordt als een dure bestemming in Centraal-Amerika bestempeld, maar je kunt het natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt!

Het eiland Caye Caulker is het gemakkelijkst te bereiken vanaf Belize City. Vanaf de hoofdstad ben je ongeveer drie kwartier met de boot onderweg. Over de prijs valt weinig te onderhandelen: de enige twee bootmaatschappijen die een retour aanbieden bieden de tickets voor 25 Amerikaanse dollar aan.

Belize-caye-caulker

Belize-caye-caulkerBelize-caye-caulkerBelize-caye-caulker

Genieten van de zonsondergang (gratis)

Aan de westkant van het eiland kun je aan het eind van de dag genieten hoe de zon naar de horizon zakt en de lucht alsmaar meer rood en oranje kleurt. Er zijn enkele restaurants waar je een drankje kunt bestellen, maar op de pier vlakbij Sea Dreams Hotel kun je helemaal gratis van de zonsondergang genieten. Een van de beste zonsondergangen die ik tot nu toe in Centraal-Amerika heb gezien!

Belize-caye-caulkerBelize-caye-caulkerBelize-caye-caulker

Wandeling met de honden (gratis)

Ik was meteen enthousiast toen ik langs het dierenopvangcentrum op Caye Caulker liep. Natuurlijk ben ik niet enthousiast dat hier zo veel honden naartoe worden gebracht, maar het is een leuke manier om het eiland te verkennen en iets voor de dieren te doen. Iedere hond heeft zijn eigen karakter en ze zijn maar al te blij als iemand met ze wil wandelen en knuffelen!

Belize-caye-caulkerBelize-caye-caulkerBelize-caye-caulker

Zonnebaden bij The Split (gratis)

Wat veel mensen niet weten is dat Caye Caulker geen natuurlijk strand heeft waar je kunt zonnebaden. De meeste mensen gaan op een zonnige dag dan ook naar The Split. Deze splitsing werd veroorzaakt door een orkaan in 1961 en splitste het eiland in tweeën, waarna de eilandbewoners de geul verder uit hebben gegraven zodat er boten doorheen kunnen varen. Op de pier bij The Lazy Lizard mag je gratis je handdoek uitspreiden en kun je zo nu en dan een verfrissende duik in het water maken.

Yoga bij zonsondergang (kleine donatie)

Op Caye Caulker vind je, voor zover ik weet, één plek waar je yogalessen kunt volgen. Maar wel een hele leuke plek! De groep verzamelt zich bij Little Blue Gift Shop, in de hoofdstraat. De les wordt echter bij zonsondergang op de rooftop van een nabijgelegen hotel gehouden. De instructrice zorgt voor de yogamatten. De les is in principe gratis, maar het is wel zo netjes om een donatie te doen.

Belize-caye-caulker

Genieten van live muziek (gratis, al wordt het wel gewaardeerd als je een drankje of iets te eten bestelt)

Er zijn ont-zet-tend veel restaurants op het eiland te vinden. Bijna iedere avond is er wel ergens live muziek, variërend van rock tot reggae. Je betaalt niets voor de muziek, maar het wordt wel gewaardeerd als je iets bij de bar bestelt. Tenzij je op straat wil dansen (wat ook heel erg leuk kan zijn).

Kajakken & stand up paddleboarden (7-10 euro per uur)

Het eiland Caye Caulker is een geweldige plek, maar je wilt natuurlijk ook van het water genieten. Er zijn diverse plaatsen waar je kajaks en stand up paddleboards kunt huren. Sommige kajaks hebben zelfs een glasbodem. Je kunt bijvoorbeeld naar het andere deel van het eiland peddelen en de mangroves verkennen. Het schijnt dat hier zelfs krokodillen leven…

Belize-caye-caulkerBelize-caye-caulker

Snorkelen in Hol An Marine Reserve (60-70 euro voor een dagtour)

Dit was eigenlijk dé reden waarom we naar Caye Caulker kwamen: snorkelen in Hol An Marine Reserve. De tour was een grote hap uit ons budget, maar het was het meer dan waard! Mijn zusje en ik boekten de tour bij Star Tours. Normaal gesproken gaan er vier tot acht mensen met deze tour mee, maar ze maakten voor ons een uitzondering waardoor we met slechts drie mensen vertrokken. Ik voelde me letterlijk als een vis in het water en genoot van iedere minuut tussen de tropische vissen en de verschillende soorten roggen. Het zoute water leek ’s avonds nog steeds in mijn oren te knetteren.

Belize-caye-caulkerBelize-caye-caulkerBelize-caye-caulkerBelize-caye-caulkerBelize-caye-caulker

Een van de leukste stops is Shark Ray, waar je tussen de rifhaaien snorkelt. Mijn hart begon sneller te kloppen toen ik in het water sprong en de immense beesten om mij heen zag zwemmen. Na een tijdje vond ik de grote vissen met de nog grotere ogen echter enger dan de haaien. Hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld het spotten van een gigantische zeeschildpad. Niemand had in de gaten dat de schildpad onder de mensen zwom, behalve ik. Ik gilde naar mijn zusje op de boot dat ze onmiddellijk het water in moest springen en een tijdje zwom ik naast het prachtige dier mee. Een magisch moment.

Belize-caye-caulkerBelize-caye-caulkerBelize-caye-caulkerBelize-caye-caulkerBelize-caye-caulkerBelize-caye-caulkerBelize-caye-caulker

Overnachten op Caye Caulker

Het viel me op dat veel accommodaties op Caye Caulker niet online te boeken zijn via bijvoorbeeld Booking of Hostelworld. Mijn zusje en ik sliepen de eerste nacht in Bella’s Backpackers. Voor twee bedden op een slaapzaal betaalden we 50 Belize Dollar, ongeveer 25 euro (december 2015). De volgende dag kwamen we erachter dat we voor 55 Belize Dollar – bijna hetzelfde bedrag! – een privékamer konden nemen bij Jeremiah’s Inn. Deze fijne slaapplek vind je aan de hoofdstraat, niet ver van Raggamuffin Tours vandaan. Een echte aanrader als je met z’n tweeën bent!

Hoewel ik redelijk wat werk moest afronden op Caye Caulker was het eiland de perfecte plek om in mijn vrije tijd helemaal tot rust te komen. Ben jij wel eens op Caye Caulker geweest en heb je nog meer budgetvriendelijke tips? Laat het me hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je een affiliatelink. Dit betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang als jij iets boekt. Jij betaalt hier niets extra’s voor, dit betaalt de webwinkel. Zie het als een teken van waardering: omdat ik jou heb geholpen gun jij mij een paar centjes waarmee ik Corners of the World weer kan verbeteren! Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments