carnaval-in-venetie

Pretty Picture Time: carnaval in Venetië

Tijdens het carnaval in Venetië heb je niet veel nodig om je fantasie op hol te laten slaan. De meest uitbundige kostuums worden uit de kast getoverd en de prachtige historische bouwwerken op het San Marcoplein zijn een perfect decor voor dit sprookjesachtige tafereel. Het carnaval in Venetië stond al jaren op mijn verlanglijst wat betreft reizen. Dit jaar was het zover: ik kan dit bijzondere evenement eindelijk van mijn bucketlist afstrepen! Jammer genoeg stond mijn budget het niet toe om een van de feesten in de palazzo’s bij te wonen, maar gelukkig was er op straat ook genoeg te zien. Geniet je mee?

Het carnaval in Venetië wordt al eeuwen gevierd. Verscholen achter een masker mengden de adel en de arme bevolking zich met elkaar. Het moet volgens mij soms een Sodom en Gomorra zijn geweest, want met zo’n kostuum word je immers nooit aangesproken op jouw wandaden. Niemand weet wie je bent. Alles is mogelijk.

Het eerstvolgende carnaval in Venetië is van 12 februari tot en met 2 maart 2022.

Lees ook: Venetië in Italië – stedentrip voor ieder budget

carnaval-in-venetie

Carnaval in Venetië: Venetiaanse maskers en de kunst van het maken

Enthousiast staat hij op als ik zijn atelier binnenloop. Ik heb me nog amper voorgesteld of hij begint al te vertellen over de geschiedenis van de maskers. Aan zijn enthousiasme is te merken wat voor passie Giorgio voor het Venetiaanse carnaval en zijn werk als maskermaker heeft. Hij vertelt me over het ontstaan van de verschillende soorten maskers. Zo gebruikten mensen vroeger het bekende doktersmasker als bescherming tegen de pest. In de ‘neus’ van het masker stopten ze kruiden om zich zo tegen de vervuilde lucht in de stad te beschermen. Andere maskers, zoals het kattenmasker en het narrenmasker, werden in eerste instantie in het theater gebruikt. Ik luister aandachtig naar zijn verhalen die hij vol passie vertelt en waan me even terug in die tijd.

Giorgio is slechts een van de weinige maskermakers die nog in Venetië te vinden is. Volgens hem zijn er slechts tien officiële kunstenaars die masker voor het carnaval in Venetië maken. Die hun werk zowel in hun eigen atelier verkopen als ook naar veel verkooppunten in de stad brengen. Wie een écht Venetiaans masker wilt kopen moet erop letten dat er een bewijs achter op het masker staat. Dit kan bijvoorbeeld een handtekening van de maker of een officiële stempel zijn. De maskers worden van papier-maché gemaakt. De maskervormen die Giorgio in bezit heeft zijn zeker zeventig jaar oud en heeft hij van zijn meester geërfd. Hij leert zijn zoon nu de fijne kneepjes van het vak en hoopt ze op een dag aan hem door te geven.

Lees ook: wat te doen in Matera, Italië? Ik deel tips!

carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie

Opvallende verschijningen tijdens carnaval in Venetië

Geluidloos bewegen ze zich door de stad. Ze praten niet, ze lachen niet. Zelfs hun voetstappen hoor je niet. Het lijkt haast alsof ze zweven, zo mysterieus en elegant bewegen ze zich voort. Af en toe wenken of knikken ze, als teken van begroeting, dank of goedkeuring. Uren gaan voorbij terwijl ik de gekostumeerde mensen vol bewondering op de foto zet. Hoe veel uren werk hebben er in hun creaties gezeten? Waarom doen ze dit in 2016 nog steeds? Is het een familietraditie? Wat voor mensen verschuilen zich achter die maskers? En wat gebeurt er op die mysterieuze feesten in de palazzo’s?

Al deze vragen schieten door mijn hoofd als ik deze mensen en hun kostuums vereeuwig met mijn camera. Antwoorden zal ik nooit krijgen besef ik me terwijl het stel mij goedkeurend een knikje geeft en verder wandelt. Nee, verder zweeft.

Lees ook: stedentrip Bologna – tips én 13 gratis bezienswaardigheden

carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie
carnaval-in-venetie

Zijn jullie wel eens bij het carnaval in Venetië geweest? Ik kan me voorstellen dat dit bijzondere festival bij meer mensen op het verlanglijstje staat. Nog een stedentrip naar Venetië op de planning staan? Ontvlucht de duizenden Chinezen op het San Marcoplein en breng een dagje door op de andere eilanden in de lagune van Venetië!

Reacties via Facebook account

comments

6 gedachten over “Pretty Picture Time: carnaval in Venetië”

  1. Wauw wat bijzonder! Zou ik heel graag eens mee willen maken inderdaad. Ik had geen idee dat er zoveel werk schuil ging achter die maskers 🙂 En die kostuums zijn gewoon prachtig. Vraag me echt af wat die mensen die daar in zitten denken en voelen bij dit geheel. En waarom doen juist die mensen daaraan mee? Geweldig dat je het mee mocht maken!

    1. Ik word helemaal vrolijk van je reactie Sab haha! Je waant je echt even in een andere periode met al die prachtige kostuums en maskers..

  2. Dit is ook nog echt iets dat op mijn bucketlist staat. Prachtig om te zien allemaal en leuk dat je extra aandacht besteed aan de maskers! Wat kost dat nu zo’n feestje in een palazzo?

    1. Dank je Ivonne! Ik vond het ook echt leuk om me te verdiepen in de geschiedenis van de maskers. 🙂 Sommige entreekaarten kosten wel 800 euro, maar er zijn ook feesten die rond de 100-150 euro entreeprijs rekenen. Het ‘nadeel’ is alleen dat je volgens mij alleen met een compleet kostuum binnenkomt. Dus die kosten moet je er ook nog bij rekenen. Er zijn een aantal winkeltjes waar je de kleren ook voor een dag/een paar dagen kunt huren, maar de meeste mensen die naar die feesten gaan (inclusief veel Venetianen zoals Giorgio) hebben een eigen outfit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *