Certosa di Calci in Italië en het fort dat blijft verdwijnen

Vol bewondering kijk ik uit het raam van de bus. Groene heuvels links, groene heuvels rechts. Het voelt alsof ik Italië heb verlaten. Zulke landschappen had ik hier niet verwacht. Vooral niet op een half uur rijden van het mooie, maar o zo toeristische Pisa. Tijdens mijn bezoek aan Pisa heb ik tijd over. Pisa kun je namelijk prima in 1 dag bewonderen. Een bezoek aan het Pisa Charterhouse lijkt me daarom wel interessant voor mijn tweede dag. Het klooster staat overigens niet in Pisa (Italiaanse logica), maar in het naburige dorp genaamd Calci. De originele naam is dan ook een stuk logischer: Certosa di Calci.

Calci-Italie-groen

Wat kun je doen in Calci in Italië?

1. Bezoek Certosa di Calci, niet ver van Pisa vandaan

Ik stap uit bij de Coop supermarkt. Dit lijkt hét centrum van Calci te zijn – al staan er slechts 3 auto’s en een camper op de parkeerplaats. Een oud vrouwtje wandelt met een katoenen tas voorbij. Een norse man rijdt op een kleine tractor voorbij. Voor de rest is de hoofdstraat verlaten. Ik vul het klooster in Google Maps in: het is slechts een paar minuten lopen. Tijdens de wandeling word ik omringd door groene heuvels en olijfgaarden. Ik houd van olijfbomen. Ze zien er soms grillig uit, maar er hangt altijd een friszoete geur rondom deze bomen. Sommige olijfbomen staan zelfs al duizenden jaren op onze aardbol. Hoe kun je hier NIET van onder de indruk zijn?

Calci-Italie-olijfbomen
Calci-Italie-olijfbomen

Certosa di Calci werd halverwege de veertiende eeuw gebouwd. Door latere renovaties zie je ook veel details in barokstijl terug in het klooster. Na de Tweede Wereldoorlog hebben er zelfs nog een paar Nederlandse kloosterlingen in Certosa di Calci gewoond. Maar door gebrek aan geld en geïnteresseerden werd het klooster jaren later weer verlaten.

In het klooster vind je tegenwoordig The Museum of Natural History and of the Territory of the University of Pisa. In dit natuurhistorisch museum vind je enkele indrukwekkende dinosaurusskeletten, inclusief een gigantisch skelet van een walvis. De universiteit heeft ook een gave dronevideo gemaakt. Zo kan iedereen een indruk krijgen van het prachtige klooster.

Inclusief ik. Ik was er namelijk op een maandag en het klooster is op maandagen gesloten. De eerste zondag van de maand mag je gratis naar binnen. Anders is de entree €5 euro voor volwassenen. Kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen, jongeren tussen 18 – 25 jaar betalen €2,50 euro entree.

Lees ook: Cinque Terre tips – ALLES wat je moet weten voor jouw bezoek

Calci-Italie-certosa-di-calci
Calci-Italie-pisa-charterhouse

Monte Pisano: een onbekend wandelparadijs in Toscane

In de gemeente van Calci wonen nog geen 7000 mensen. Calci bestaat uit diverse frazioni: de Italiaanse naam voor kleine dorpen die samen één groot dorp vormen. Al is er vaak meer sprake van een kleine groep huizen dan van een echt dorp. Als je op zoek bent naar rust wanneer je in Pisa bent ben je in Calci op de juiste plek. Calci ligt aan de voet van de groene heuvelen van Monte Pisano. Er hangt mist rondom de toppen van de heuvelen. Dat schijnt volgens de inwoners normaal te zijn. Maar dat geeft niets: het geeft Calci juist wel een mysterieus sfeertje.

Ik wandel door het serene dorp, richting de kerk Chiesa di Sant’Agostino. Als je van urban exploring houdt is dit een plek die je wilt bezoeken. De kerk heeft niet alleen een mooi uitzicht over Calci en de omgeving: het is ook een verlaten ruïne. Ik voel rillingen over mijn armen als ik hier rondloop. Hier en daar staan lege bierblikjes. Ik kom zelfs een oude deken tegen. Er overnachten hier ongetwijfeld wel eens mensen. Of misschien worden hier wel illegale feestjes gehouden. Of wie weet verzamelen de junkies van Calci hier wel om te ontsnappen aan de werkelijkheid. Who knows.

Calci-Italie-dorp
Calci-Italie-chiesa-di-sant-agostino
Calci-Italie-chiesa-di-sant-agostino
Calci-Italie-chiesa-di-sant-agostino
Calci-Italie-chiesa-di-sant-agostino

Het verlaten fort dat in de bergen blijft verdwijnen

Vanaf de kerk wil ik doorwandelen naar de ruïnes van Fortezza della Verruca. Vanaf het dorp dacht ik het fort al gezien te hebben. Op Wikiloc vind ik een wandelroute van 13 kilometer die naar de ruïnes van dit fort leidt. Ik zie de prachtige uitzichten al helemaal voor me. De wandelroute is echter niet duidelijk aangegeven. Ik besluit om de rood-witte tekens te volgen: in mijn ogen de meest betrouwbare signalering van een wandelroute, bij gebrek aan bordjes.

Een half uur later beginnen de wolken dichter naar elkaar toe te trekken. De mist is inmiddels niet meer boven me: ik loop dóór de mist. Om me heen staan de resten van verbrande bomen overeind. Ik begin te twijfelen of ik wel de juiste kant op ga, maar zolang ik de rood-witte tekens zie blijf ik doorlopen. Het is ook zonde om terug te lopen, terwijl ik er misschien bijna ben.

Calci-Italie-wandelpad-teken
Calci-Italie-chiesa-di-sant-agostino-uitzicht
Calci-Italie-Monte-Pisano-wandelen
Calci-Italie-Monte-Pisano-uitzicht

Lees ook: bezienswaardigheden in Barga, een van de mooiste dorpen in Italië

Dat vertel ik mezelf ongeveer 5 keer. En na iedere bocht omhoog denk ik hetzelfde. Ga ik wel de goede kant op? Ik kijk op mijn telefoon. Google Maps weet het ook niet meer. Volgens de plattegrond zou ik er nu tegenaan moeten kijken. Ik klim over een stel rotsen om een beter zicht over de omgeving te hebben. Maar geen ruïne. En zo wandel ik door.

Ook wanneer de enige wandelaars die ik tegenkom naar beneden lopen.

Ook wanneer het zachtjes begint te motregenen.

En ook wanneer de regen met bakken uit de hemel valt en het natte zand inmiddels modder is geworden.

Calci-Italie-Monte-Pisano-rotsen
Calci-Italie-Monte-Pisano-uitzicht

Avontuurlijk op pad, zonder uitgedacht plan

Ik geef het uiteindelijk op wanneer ik op een partij glibberige rotsen klim, onder de schrammen van alle takken en planten. In de verste verte is er nog steeds geen fort of vervallen kasteel te zien. Ik wil veel doen voor een mooi uitzicht en een prachtig plaatje, maar genoeg is genoeg.

Wanneer ik naar beneden loop kijk ik nog een keer achterom. Vang ik daar nou tóch een glimp op van iets dat op een vervallen fort lijkt? Maar binnen enkele seconden is de top weer in mist gehuld. Ik schud mijn hoofd en wandel verder. Hoewel ik Fortezza della Verruca nooit heb gevonden is mijn gevoel voor avontuur weer aangewakkerd. Wat is het heerlijk om zonder uitgedacht plan op ontdekkingstocht te gaan, naar een plek die nog niet door de massa is ontdekt.

Calci-Italie-Monte-Pisano-wandelen
Calci-Italie-Monte-Pisano-wandelen
Calci-Italie-Monte-Pisano-wandelen

Hoe reis je naar Calci en Monte Pisano in Italië?

Het dorp Calci ligt zo’n 10 kilometer ten oosten van Pisa. Vanaf het centrum en het treinstation van Pisa kun je bus 160 nemen. Als je in de buurt van de Toren van Pisa bent kun je ook bus 120 nemen. Beide bussen doen er ongeveer een half uur over. Je kunt het beste uitstappen bij de Coop supermarkt in Calci. Ik kocht mijn busticket in de bus voor €2,50 euro.

Wanneer je met een auto een rondreis maakt in Toscane kun je ook gratis parkeren bij de Coop supermarkt. Daarnaast is er een parkeerplaats bij het klooster Certosa di Calci.

Wil je overnachten in de buurt van Certosa di Calci? Agriturismo Rosselmini is een aanrader voor een verblijf én er is een zwembad waar je in kunt duiken op warme dagen. En Villa Colli vind je recht tegenover Certosa di Calci. Ook een prima plek om te verblijven!

Lees ook: 7 gratis bezienswaardigheden voor jouw stedentrip naar Pisa, Italië

Heb jij wel eens van Calci of Certosa di Calci gehoord? Of heb jij toevallig nog tips voor Calci en de omgeving van Pisa? Laat het hieronder weten via de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments