Parlementsgebouw-Boedapest-avond

Boedapest tips: wat kun jij doen in de Hongaarse hoofdstad?

Boedapest is een heerlijke stad voor een stedentrip. Ik heb de Hongaarse hoofdstad inmiddels 3 keer bezocht, zowel als soloreiziger als met een vriendengroep. In dit artikel vind je daarom lekker veel Boedapest tips, zodat jij het meeste uit jouw bezoek aan de hoofdstad van Hongarije haalt!

Boedapest is verdeeld over de westelijke oever Boeda en de oostelijke oever Pest. Bij deze Boedapest tips zet ik er steeds achter op welke oever je deze plek vindt, zodat je makkelijker kunt navigeren en plannen.

Betalen in Hongarije: houd er rekening mee dat je in Hongarije met Hongaarse forint betaalt. Op sommige plekken kun je wel met euro’s terecht, maar lang niet overal. Ik gebruik in dit artikel de wisselkoers van oktober 2021.

Lees ook: leuke én betaalbare hotspots in Boedapest (vegetarisch & vegan!)

Lekker veel Boedapest tips voor jouw bezoek

1. De geschiedenis van Hongarije op het Heldenplein (Pest)

Het Heldenplein ligt aan het einde van de Andrássyboulevard in Pest. Op het plein wordt de geschiedenis van Hongarije uitgebeeld. Het Millennium-monument in het midden valt direct op, maar het is ook zeker de moeite waard om langs de andere standbeelden te lopen. Belangrijke gebeurtenissen en overwinningen van Hongarije worden door deze beelden gerepresenteerd.

Kosten: gratis

Heldenplein-Boedapest
Heldenplein-beelden-Boedapest
Heldenplein-Boedapest

2. Museum voor Schone Kunsten in een prachtig gebouw (Pest)

Zelfs als je niet van kunst houdt, is het Museum voor Schone Kunsten alsnog een aanrader om te bezoeken. Het museum is namelijk gehuisvest in een prachtig gebouw. Wanneer je het gebouw binnenloopt staat je mond open van verbazing. En die blijft wel even open als je door de centrale Renaissance Hall, door de Golden Gate en jezelf via de verschillende verdiepingen verplaatst. De Hongaarse naam van dit museum is Szépművészeti Muzeum.

Niet alle tentoonstellingen zijn helemaal mijn smaak, maar alles is wel mooi en duidelijk opgezet. Informatie is er in het Hongaars en in het Engels. Ik was vooral fan van de tentoonstellingen over Egypte en de Grieken. Er waren zelfs een paar mummies tentoongesteld – en dat heb ik tot nu toe alleen nog maar in het museum in het Egyptische Caïro gezien.

Kosten: 3200 forint voor volwassenen (€8,80 euro), gratis met Budapest Card

Museum-Boedapest-tips
Schone-kunsten-museum-Boedapest
Schone-kunsten-museum-Boedapest
Schone-kunsten-museum-Boedapest
Schone-kunsten-museum-Boedapest
Schone-kunsten-museum-Boedapest

3. Sprookjesachtig stadspark en de Vajdahunyadburcht (Pest)

Het Stadspark – Városliget in het Hongaars – ligt achter het Heldenplein en is een prima plek voor een picknick of om even aan de drukte te ontsnappen. Het park is redelijk groot en er zijn een paar plekken die je hier kunt bezoeken.

Een van de meest sprookjesachtige gebouwen in Boedapest is de Vajdahunyadburcht. Het kasteel is door de jaren heen verschillende keren aangepast, waardoor je verschillende stijlen terugziet in dit bouwwerk: gotisch, renaissance en vooral barok zijn stijlen die zeker opvallen. Dit kasteel is een kopie van Kasteel Corvin in Roemenië. Vajdahunyad is het Hongaarse woord voor Hunedoara, de Roemeense stad waar dit kasteel te vinden is.

In de burcht zit tegenwoordig een museum gehuisvest: het Museum van de Hongaarse Landbouw, het grootste landbouwmuseum in Europa.

Kosten: de binnenplaats en het park zijn gratis te bezoeken, het museum in de burcht is 2500 forint (€6,90 euro) voor volwassenen. Met dat ticket kun je het museum bezoeken en de toren beklimmen

Jessica-in-stadspark-Boedapest
Stadspark-Boedapest
Stadspark-Boedapest
Stadspark-Boedapest
Stadspark-Boedapest

4. Duik in het verleden: Terror Háza Museum (Pest)

Terror Háza is een vrij nieuw museum, dat sinds 2002 te bezoeken is. Dit museum laat op een indrukwekkende manier zien hoe Hongarije de tijd van de nazi’s en de Sovjetperiode heeft beleefd. Wat ik indrukwekkend vind aan dit museum is dat het erg visueel is gemaakt. Er zijn spullen tentoongesteld van slachtoffers en mensen die deze periodes hebben overleefd en er is veel videomateriaal in de tentoonstelling.

Bijzonder aan deze locatie is dat dit tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de fascistische Pijlkruisers was. Na de oorlog zat de communistische staatspolitie in dit gebouw. In de kelder van dit gebouw werden vijanden van beide partijen gemarteld en vastgehouden in cellen. Een deel van de cellen en verhoorkamers kun je nu nog steeds zien. Er is ter plekke Engelstalige informatie beschikbaar, maar als je alles over dit deel van de Hongaarse geschiedenis op je gemak wilt volgen zou ik je aanraden om een audio guide te nemen.

Kosten: 3000 forint (€8,20 euro) voor volwassenen

Terror-Haza-Museum-Boedapest-tips
Terror-Haza-Museum-Boedapest-tips
Terror-Haza-Museum-Boedapest-tips

5. Hoogste punt van de stad in de koepel van de Sint-Stefanusbasiliek (Pest)

Met 96 meter hoogte is dit de hoogste kerk in Boedapest en daarom mag deze bezienswaardigheid niet ontbreken als een van de Boedapest tips. Verschillende Hongaarse schilders en beeldhouwers hebben tientallen jaren meegewerkt aan de schoonheid van deze basiliek. Een van de hoogtepunten is de met mozaïek betegelde koepel. Je kunt via een trap naar boven klimmen. Vanaf de koepel heb je namelijk een mooi uitzicht over Pest.

Kosten: de kerk is gratis te bezoeken, voor de koepel betalen volwassenen 1500 forint (€4,10 euro). Met de Budapest Card krijg je korting en betaal je 1000 forint (€2,75 euro)

Basiliek-Boedapest
Basiliek-Boedapest

6. Bijzondere stadswandelingen in Boedapest met Secret City Trail (hele stad)

Wil je Boedapest op een nieuwe, speelse manier ontdekken? Een van de Boedapest tips die ik je kan geven is een stadswandeling via Secret City Trails. Dit platform biedt stadswandelingen aan in verschillende steden, waaronder Boedapest. Je loopt de route zelfstandig, alleen of met vrienden, met behulp van een app.

Een Secret City Trail is een combinatie van een scavenger hunt en een stadswandeling. Onderweg los je namelijk allerlei raadsels op, die je naar de volgende plek leiden. Het leuke is dat je hierdoor op plekken komt waar je anders niet zo snel zou komen. En je staat stil bij dingen die je anders niet op zouden vallen. De meeste routes zijn in het Engels, al zijn er ook een paar in het Hongaars.

De lengte van de routes varieert. Budapest District V is 4 kilometer en laat je op zoek gaan naar allerlei beelden in het centrum van de stad. Ook Budapest’s Castle Hill is zo’n 4 kilometer, maar The Mystery of the Dead Squirrel is 2,5 kilometer.

Kosten: €20 euro per game per groep (ongeacht het aantal personen dat meedoet)

Huizen-Boedapest
Parlementsgebouw-Boedapest-tips
Mooie-huizen-Boedapest

7. De Joodse wijk Erzsébetváros en de Grote Synagoge (Pest)

De Joodse wijk Erzsébetváros is het 7e district van Boedapest, in Pest. Dit is de wijk waar je tegenwoordig de ruïnebars en veel hippe restaurants kunt bezoeken en street art bewondert. Als je niet echt oplet zou je amper doorhebben dat dit vroeger de wijk was van een van de grootste joodse gemeenschappen in Europa. Hier en daar kom je nog wel orthodoxe joden tegen, maar de meeste zijn verhuisd naar andere Europese steden en Jeruzalem.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1944, werd de Joodse wijk in een getto veranderd door de nazi’s. Joden moesten hier hun tijd doorbrengen voordat ze werden gedeporteerd naar werk- en concentratiekampen in Europa. Je kunt je bijna niet voorstellen dat zo’n 70.000 mensen hier moesten overleven, in een stadsdeel van ongeveer 2,5 vierkante kilometer. Een deel van de oude muur van de getto is opgebouwd met de originele stenen.

De Grote Synagoge van Boedapest is de grootste synagoge van Europa. Deze synagoge werd halverwege de negentiende eeuw gebouwd en is wat betreft de architectuur bijzonder. De synagoge is namelijk gebouwd in Moorse stijl, waardoor het uiterlijk een beetje op een moskee lijkt. Maar er zijn ook katholieke elementen in de synagoge verwerkt, zoals het ronde roosvenster en de twee torens. Bij de Grote Synagoge vind je ook het Joods Museum.

Kosten: de entree voor de synagoge is 5000 forint (€13,70 euro) voor volwassenen

Grote-Synagoge-Boedapest-tips
Kransen-straat-overledenen-Boedapest
Gekleurde-gebouwen-Boedapest

8. Uniek aan Boedapest: de ruïnebars (Pest)

Wat is iets wat je (voor zover ik weet) alleen in Boedapest tegenkomt? Dat zijn de ruïnebars. Vanaf 2000 werden vervallen gebouwen in Boedapest omgetoverd tot de eerste ruïnebars. De meeste ruïnebars vind je in district VII (de Joodse wijk), maar ook in andere districten van Boedapest kom je ze tegen.

De meest bekende ruïnebar in Boedapest is Szimpla Kert. Ik ben niet zo’n fan van grote clubs, maar ik vond de sfeer in deze ruïnebar met de vele verschillende ruimtes verrassend leuk. Het leuke van Szimpla Kert is dat je hier op zondagochtend (9.00 – 14.00 uur) een markt kunt bezoeken. Je kunt dan alle kunstwerken en ruimtes in het daglicht bewonderen en dat is weer een heel ander sfeertje. Op de markt wordt vooral etenswaren verkocht zoals Hongaarse worst, kaas en zelfgemaakte jam.

Andere ruïnebars in oude gebouwen in Boedapest die je kunt bezoeken zijn Csendes, UdvarRom en Doboz.

Kosten: de markt in Szimpla Kert is gratis te bezoeken / de entree voor ruïnebars is gratis

Boedapest-tips-ruinebar
Ruinebar-kunst-Boedapest
Ruinebar-markt-Boedapest
Ruinebar-markt-Boedapest

9. Lángos proeven in de Grote Markthal (Pest)

De Grote Markthal is de grootste overdekte markt in Boedapest. Over twee verdiepingen staan kraampjes, waar je vooral etenswaar, verse producten en souvenirs kunt kopen (al zou ik die niet hier kopen, maar in een lokaal winkeltje). Met name de groenten en gedroogde pepers zorgen voor een kleurrijk plaatje. Ik vind de markthal een beetje op een oud treinstation lijken, met het stalen skelet van het gebouw en de grote ramen.

Wil je iets typisch Hongaars proeven? Bestel dan een lángos: een gefrituurde deegsnack, meestal met kaas en zure room als topping. Ik vind het zelf een best heftige en vettige maaltijd, maar het is wel lekker om het een keer te proberen. Op de eerste verdieping vind je een paar restaurants waar je dit kunt bestellen. In het centrum van Boedapest kom je trouwens overal plekken tegen waar je lángos kunt bestellen, mocht je niet in de markthal willen eten. Een prima plek om lángos te halen is Retro Lángos.

Kosten: gratis, tenzij je iets koopt natuurlijk

Markthal-Boedapest
Langos-hongaarse-snack-boedapest

10. Bewonder Boedapest vanaf de citadel van Boeda by night (Boeda)

Boedapest heeft meerdere mooie uitzichtpunten, maar mijn favoriet blijft toch wel de Citadel van Boeda op de Gellértberg. En dan met name ’s avonds. Ik bedoel: hoe sprookjesachtig ziet de stad eruit met al die lichtjes? Je hebt uitzicht op het kasteeldistrict van Boeda, de Kettingbrug en de Donau, het Hongaars Parlementsgebouw en de Joodse wijk op de oever van Pest.

Kosten: gratis

Boedapest-in-de-avond-verlicht
Boedapest-tips-Gellertheuvel

11. Een bijzondere locatie: grotkerk in de Gellértberg (Boeda)

De Sziklatemplom is een kerk in een grottenstelsel in de Gellértberg. Daarom wordt deze kerk ook wel simpelweg de “grotkerk van Boedapest” genoemd. Deze kerk diende eerder als klooster en tijdens de Tweede Wereldoorlog als ziekenhuis. Dankzij de warmwaterbronnen in deze berg is het hier het hele jaar door zo’n 20 graden – en dat is lekker aangenaam.

Ik zou je aanraden om de audioguide mee te nemen. Deze is inbegrepen in de prijs en hierdoor krijg je wat meer achtergrondinformatie over deze kerk. Er zijn namelijk weinig tot geen informatiebordjes in de grotkerk.

Kosten: 600 forint (€1,65 euro) voor volwassenen

Grotkerk-Boedapest-tips
Grotkerk-van-binnen-Boedapest
Grotkerk-van-binnen-Boedapest
Grotkerk-Gellertheuvel-Boedapest-tips

12. Proef pálinka, de trots van Hongarije (hele stad)

Een van de eerste vragen die Hongaren je zullen stellen als ze je ontmoeten is: heb je al pálinka geprobeerd? Letterlijk iedere Hongaar die ik ken is gek op dit alcoholische drankje. Wat hen betreft kan het ook op ieder moment van de dag gedronken worden. Deze sterke drank wordt gestookt van vruchten zoals abrikozen, appels, kersen, pruimen en peren. Qua smaak lijkt het een beetje op Nederlandse jenever, maar pálinka is wel iets sterker. Ik ben in ieder geval fan!

Er is ook een Pálinka Museum in Boedapest, maar eigenlijk moet je gewoon een leuke bar in Boedapest bezoeken om een glaasje pálinka te proberen.

Kosten: in veel kroegen is een shot pálinka 600-1200 forint (€2-3 euro) / een fles pálinka in de supermarkt is zo’n 2500 forint (€7 euro)

13. Zonsopkomst bewonderen bij het Vissersbastion (Boeda)

Het Vissersbastion in de kastelenwijk van Boeda is misschien wel het mooiste gebouw in de stad. Dit bouwwerk mag dan ook niet ontbreken tussen de Boedapest tips. De Hongaarse naam is Halászbástya. Hoe de naam Vissersbastion is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Sommige verhalen zeggen dat de vissers uit de lagere wijk genaamd Waterstad hier vroeger hun verse vangst verkochten. Andere verhalen zeggen dat het bouwwerk is vernoemd naar de vissers die vroeger de burchtmuur verdedigden.

Vanaf het Vissersbastion heb je een prachtig uitzicht op de Donau en Pest aan de andere oever, waar onder andere het Hongaars Parlementsgebouw staat. Dit is een van de meest toeristische plekken in Boedapest. Tip: ga zo vroeg mogelijk naar het sprookjesachtige Vissersbastion, om hier in alle rust van de zonsopkomst te genieten.

Kosten: gratis, de entree voor de verhoogde toren is 1000 forint voor volwassenen (€2,80 euro)

Ochtend-zonsopkomst-Vissersbastion-Boedapest-tips
Ochtend-zonsopkomst-Vissersbastion-Boedapest-tips
Jessica-ochtend-zonsopkomst-Vissersbastion-Boedapest-tips
Ochtend-zonsopkomst-Vissersbastion-Boedapest-tips
Ochtend-zonsopkomst-Vissersbastion-Boedapest-tips
Ochtend-zonsopkomst-Vissersbastion-Boedapest-tips

14. Matthiaskerk, de mooie kerk bij het Vissersbastion (Boeda)

Zowel van binnen als van buiten is de Matthiaskerk in Boedapest een plaatje. Ik zou je daarom zeker aanraden om ook naar binnen te gaan en het interieur te bewonderen. De officiële naam is de Onze-Lieve-Vrouwekerk, maar bijna iedereen kent dit als de Matthiaskerk. Vernoemd naar koning Matthias die in de vijftiende eeuw de achthoekige toren liet bouwen. Door de eeuwen heen zijn hier Hongaarse koningen gekroond en koninklijke bruiloften gevierd.

Kosten: 1800 forint (€5 euro) voor volwassenen

Ochtend-zonsopkomst-Vissersbastion-Boedapest-tips
Matthiaskerk-Boedapest-tips
Matthiaskerk-Boedapest
Matthiaskerk-Boedapest

15. Pracht en praal in het Hongaars Parlementsgebouw (Pest)

Een van de mooiste Boedapest tips is ongetwijfeld het Hongaars Parlementsgebouw. Dit gebouw aan de oever van de Donau is zelfs het grootste gebouw van het land. Er zijn bijna 700 kamers in dit gebouw! Hier zetelt het Hongaars parlement en hier worden ook belangrijke mensen zoals koningen en presidenten ontvangen als zij naar Hongarije komen.

Het gebouw is van buiten al indrukwekkend, maar van binnen is het minstens zo mooi. Slechts een deel is open voor bezoekers, maar alleen dat deel is al de moeite van een bezoek waard. Het interieur is prachtig en bovendien ligt hier ook de Heilige Kroon tentoongesteld. Je kunt het Hongaars Parlementsgebouw alleen met een gids bezoeken.

Kosten: EU-burgers betalen 3500 forint (€9,50 euro), dus vergeet niet je paspoort mee te nemen als je een ticket koopt

Parlementsgebouw-Boedapest
Parlementsgebouw-van-binnen-Boedapest
Parlementsgebouw-van-binnen-Boedapest
Parlementsgebouw-Boedapest

16. Monument aan de kade: schoentjes aan de Donau (Pest)

Vlak bij het Hongaars Parlementsgebouw vind je de Schoentjes aan de Donau. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het kastelendistrict van Boeda, maar ook het kunstwerk zelf is een vermelding waard.

Dit is een monument uit 2005 om de Hongaarse Joden te herdenken. Het monument vertelt een luguber en emotioneel verhaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joden gedwongen om hun schoenen uit te trekken voordat ze werden doodgeschoten en door de rivier werden meegenomen. Regelmatig komen mensen hier bloemen leggen of een kaarsje branden ter nagedachtenis.

Kosten: gratis

Schoentjes-aan-de-Donau-Boedapest

17. De rust opzoeken op Margaretha-eiland (in de Donau-rivier)

In Boedapest heb je redelijk wat parken en natuurgebieden om tot rust te komen. Een van mijn favoriete plekken om dat te doen is Margaretha-eiland. Het eiland in de Donau is vrij groot: in ongeveer 1 uur maak je een rondje. Hier vind je onder andere een groot park en een boulevard langs het water, maar ook restaurants, een klooster, een dierenparkje en een openluchttheater waar in de zomer concerten worden gegeven.

Kosten: gratis

Margaretha-eiland-Boedapest
Gekleurde-boom-herfst-Margaretha-eiland-Boedapest
Kerk-Margaretha-eiland-Boedapest
Margaretha-eiland-Boedapest
Uitzicht-vanaf-Margaretha-eiland-Boedapest

18. Kunst & street art in Boedapest spotten

Het is altijd leuk om street art in steden te spotten. Street art is dynamisch en het vertelt vaak iets over de verhalen en het perspectief op de samenleving van een kunstenaar. Of het is simpelweg gewoon mooi om te bewonderen. Er zijn verschillende plekken waar je street art in Boedapest kunt bewonderen. Een plek waar je de meeste street art vindt is de Joodse wijk Erzsébetváros, oftewel het 7e district. Prachtige, kleurrijke werken vind je hier op de muren. Kijk regelmatig omhoog, want daar spot je er redelijk wat! Ook het 8e district (oosten van Boedapest) krijgt steeds meer street art.

De beeldjes van Kolodko zijn een andere vorm van straatkunst in Boedapest. De meeste beelden zijn zo klein dat je echt je best moet doen om ze te spotten. Als je “kolodko” in Google Maps typt vind je al heel wat locaties van deze beeldjes.

Kosten: gratis / Alternative Free Walking Tour is een tour op basis van donaties, dus je kunt zelf kiezen wat je de gids geeft

Street-art-Boedapest-tips
Street-art-Boedapest-tips
Kunst-op-straat-Kolodko
Street-art-Boedapest
Street-art-Boedapest
Kunst-op-straat-Kolodko
Street-art-Boedapest
Kunst-op-straat-Kolodko

19. Het grottenstelsel onder de stad ontdekken (Boeda)

Het is best bijzonder als je bedenkt dat er onder Boedapest een gigantisch grottenstelsel te vinden is. Onder Buda zijn meer dan 200 grotten, dus daar vermaak je je wel even. In het Labyrinth under the Castle Hill kun je op een relaxte manier door dit doolhof van grotten en gangen wandelen, op een relaxte manier. Dit is meer een ondergronds museum dan een avontuurlijke tocht door de grotten. Je leert waar de grotten vroeger voor dienden. Mensen vonden hier onderdak, het grottenstelsel diende als gevangenis, als een Turks badhuis en zelfs als een ziekenhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Als je op zoek bent naar iets avontuurlijks kun je de Adventure Caving tour doen. Je moet absoluut niet claustrofobisch zijn, want je gaat echt door smalle gangetjes en kruipt door gleuven waarvan je dacht dat het niet mogelijk was. Het is dus belangrijk dat je weet dat je dit fysiek kunt (al is het ook een mentaal dingetje om door het grottenstelsel van Boedapest te kruipen). Tijdens de tour krijg je spullen zoals een helm en lamp, maar het is handig om zelf goede schoenen en een trui of jas mee te nemen. Het hele jaar door is het zo’n 10 graden in de tunnels, dus dat is best fris in een t-shirtje. De Adventure Caving tour duurt ongeveer 3 uur.

Kosten: het Labyrinth is 3000 forint (€8,50 euro) voor volwassenen / Adventure Caving is 11,500 forint (€32 euro) voor volwassenen

Boeda-gezien-vanaf-Gellertheuvel-savonds-Boedapest

20. Mooiste bibliotheek van Boedapest: Metropolitan Ervin Szabó (Pest)

Dit is een vrij onbekende plek, maar wat mij betreft is dit daarom ook een van de leukste Boedapest tips: de bibliotheek Metropolitan Ervin Szabó. Het is de oudste, grootste én mooiste bibliotheek van Boedapest. Het neo-barokke gebouw is van buiten al mooi, maar je moet vooral ook naar binnen gaan. De onderste verdiepingen zijn zoals je een bibliotheek kent: vooral veel rijen met boekenplanken. Maar het voelt een beetje alsof je een studiezaal uit de Harry Potter-verhalen instapt als je naar de vierde verdieping gaat. Gigantische kroonluchters, prachtige open haarden, wenteltrappen en grote houten tafels die langs de rijen met boeken staan.

Probeer zo vroeg mogelijk naar deze bibliotheek te gaan. Er zitten namelijk veel studenten in deze ruimtes, dus het kan ongemakkelijk voelen als je dan foto’s gaat maken. Studenten kunnen met een jaarticket (van een paar euro) studeren in deze prachtige zalen. De meeste boeken die je hier vindt zijn in het Hongaars, maar je mag met jouw dagticket dus ook een boek pakken en ergens neerploffen om te lezen. Of werk een dagje in zo’n mooie ruimte met je laptop (voor digital nomads).

Kosten: 1500 forint (€4,20 euro) voor een dagticket als toerist

Bibliotheek-Boedapest
Bibliotheek-Boedapest
Bibliotheek-Boedapest
Bibliotheek-trappenhuis-Boedapest
Bibliotheek-Boedapest

21. Relaxen in een van de badhuizen in Boedapest

Er is zó veel te doen in Boedapest dat je ongetwijfeld een drukke planning hebt. Maar zorg ervoor dat je ook een ontspanningsmomentje inplant. Hongarije is hét land van de thermale baden en daar kun je prima relaxen. Dit zijn baden met warm water (meer dan 20 graden) en mineralen die goed zijn om je lichaam te laten ontspannen. Doordat er veel warmwaterbronnen onder de stad zijn vind je dus ook heel wat badhuizen in Boedapest die je kunt bezoeken.

De badhuizen in Boedapest hebben allemaal een eigen karakter en een eigen sfeer, dus kies er een die bij jouw wensen past. Houd er rekening mee dat je in de thermale baden in Boedapest verplicht zwemkleding draagt (in tegenstelling tot veel spa’s in Nederland).

Een paar badhuizen in Boedapest die je kunt bezoeken

 • Széchenyibaden: dit is een van de grootste badencomplexen in Europa, gelegen in het grote stadspark van Boedapest. Er zijn maar liefst 15 baden binnen en 3 baden buiten. Ik ben hier ooit met vriendinnen geweest in de zomer en ik vond het een leuke en mooie plek, maar wel vrij druk. Het voelde een beetje alsof ik in een zwemparadijs was beland. Op zaterdagavonden verandert Széchenyi zelfs in een uitgaansgelegenheid en wordt het feest Sparty georganiseerd.
 • Gellért Thermal Bath: Gellért is een van de mooiste thermale baden in Boedapest is Gellért, met de kleurrijke keramieken muren en ruimtes in art nouveau-stijl. Niet zo druk als Széchenyi, maar nog steeds erg populair (vooral bij toeristen).
 • Rudas Thermal Bath: dit is een prachtig badhuis in Turkse stijl en een stuk rustiger dan bovengenoemde badhuizen in Boedapest. Bijzonder aan dit badhuis is dat er specifieke dagen zijn dat alleen mannen of alleen vrouwen naar binnen mogen. Het leukste aan dit badhuis is het dakterras met een bad. Vanaf hier heb je uitzicht over de Donau-rivier en Boedapest!
 • Lukacs Baths: dit is een van de thermale baden waar je meer Hongaren tegenkomt. Het ziet er minder imposant uit dan bijvoorbeeld Széchenyi en Gellért, maar de mensen komen hier dan ook vooral voor het ontspannen in een van de baden. Extra leuk: als je de Budapest Card hebt kun je Lukacs gratis bezoeken!
 • Paskál Spa & Pool: doordat Paskál redelijk buiten het centrum van Boedapest ligt kom je hier minder toeristen tegen en is het vaak lekker rustig.
 • Dagálybad: dit badhuis heeft ook een kinderzwembad, waardoor deze geschikt is voor families met (jonge) kinderen. Dit badhuis in Boedapest bestaat voornamelijk uit buitenbaden die in allerlei vormen zijn gelegd, inclusief een adventure pool.

Kosten voor de badhuizen in Boedapest:

 • Széchenyi: 5900 forint (€16 euro) doordeweeks / 6200 forint (€17 euro) voor weekend en feestdagen
 • Gellért: 5900 forint (€16 euro) doordeweeks / 6200 forint (€17 euro) voor weekend en feestdagen
 • Rudas: 5500 forint (€15 euro) doordeweeks / 6900 forint (€18,90 euro) voor weekend en feestdagen
 • Lukacs: 3500 forint (€9,60 euro) doordeweeks / 3900 forint (€10,70 euro) voor weekend en feestdagen / gratis bezoek met een Budapest Card
 • Paskál: 2900 forint (€8 euro) doordeweeks / 3200 forint (€8,80) voor weekend en feestdagen
 • Dagály: 2400 forint (€6,60 euro) doordeweeks voor volwassenen / 2600 forint (€7,10 euro) voor weekend en feestdagen / 1900 forint (€5,20 euro) voor kinderen tot en met 14 jaar
Thermale-baden-Boedapest

22. (Halve) dagtrip: Szentendre

Ten noorden van Boedapest ligt het dorp Szentendre. Kleurrijke huizen en fotogenieke straatjes wachten hier op je. Szentendre staat ook wel bekend als kunstenaarsdorp, omdat er tegenwoordig veel artiesten wonen en kunstenaars hier een galerij hebben. Je kunt bij deze kunstgalerijen naar binnen lopen en ook achter de ramen zie je regelmatig leuke kunstwerken.

In Szentendre vind je meerdere musea, maar als je er maar één wilt bezoeken: ga dan naar het Marzipan Muzeum. Hier vind je kleine en grote kunstwerken die allemaal zijn gemaakt van marsepein! Met wat geluk zie je ook kunstenaars aan het werk in de ruimte bij de ingang. Het is bewonderingswaardig hoe gedetailleerd deze kunstwerken zijn, heel bijzonder! Je vindt hier vanalles, van een levensgroot beeld van Michael Jackson en het Hongaarse parlementsgebouw tot levensechte cactussen en de sprookjes van Disney die zijn uitgebeeld in een roterend kasteel.

Om naar Szentendre te gaan neem je de metro/suburban lijn 5 vanaf de beginhalte Batthyany Ter, aan de Boeda-kant. Deze rit duurt 40 minuten. Zorg ervoor dat je het juiste ticket koopt:

 • een Szentendre-ticket is 310 forint en geldig voor de reis naar dit dorp.
 • een single ticket voor Boedapest is 350 forint en alleen geldig in de stad zelf.    

Kosten: 310 forint (€0,85 eurocent) voor een ticket naar Szentendre / Marzipan Muzeum is 800 forint (€2,20 euro) voor volwassenen

Szentendre-dagtrip-vanuit-Boedapest
Szentendre-dagtrip-vanuit-Boedapest
Szentendre-dagtrip-vanuit-Boedapest
Szentendre-dagtrip-vanuit-Boedapest
Szentendre-dagtrip-vanuit-Boedapest
Szentendre-dagtrip-vanuit-Boedapest
Marzipan-Museum-Szentendre
Marzipan-Museum-Szentendre
Marzipan-Museum-Szentendre
Marzipan-Museum-Szentendre
Marzipan-Museum-Szentendre
Marzipan-Museum-Szentendre

23. (Halve) dagtrip: Visegrád

Je kunt een dagtrip naar Szentendre gemakkelijk combineren met Visegrád, een ander dorp aan de Donau, ten noorden van Boedapest. Het mooie aan Visegrád is dat het aan een beboste heuvel ligt. Dit gebied is zelfs onderdeel van het Donau-Ipoly Nationaal Park! Via een blauwe trail kun je vanaf Visegrád naar het kasteel op de heuveltop en in een rondje terugwandelen. Onderweg kom je ook langs een paar andere bouwwerken, zoals de Salomon Tower, het verlaten Erdodi Pálffy Daun-kasteel en de Johannes de Doperkerk.

Kosten: 465 forint (€1,30 euro) voor een ticket van Szentendre naar Visegrád / entree kasteel Visegrád is 1700 forint (€4,70 euro) voor volwassenen

Visegrad-dagtrip-vanuit-Boedapest-tips
kasteel-Visegrad-dagtrip-vanuit-Boedapest-tips
Visegrad-dagtrip-vanuit-Boedapest
Kasteel-Visegrad-wassen-beelden
Visegrad-dagtrip-vanuit-Boedapest

24. (Halve) dagtrip: Esztergom

Esztergom is een van de oudste steden van het land en ligt aan de grens met Slowakije, ten noordenwesten van Boedapest. Hier bewonder je de grootste kerk van Hongarije. Met de trein reis je in ongeveer 1 uur van Boedapest naar Esztergom. Vanaf het treinstation is het nog een stukje wandelen voordat je in het centrum van Esztergom staat. Maar de gigantische basiliek en het kasteel op de heuvel zijn niet te missen. Vanaf het kerkje Szent Tamás kálvária lépcso heb je tijdens de zonsondergang het beste uitzicht op de heuvel.

Kosten: 560 forint (€1,55 euro) voor een busticket van Visegrád naar Esztergom / trein van Budapest-Nyugati naar Esztergom is 1064 forint (€3 euro) / entree voor de basiliek is gratis

Esztergom-dagtrip-vanuit-Boedapest
Esztergom-dagtrip-vanuit-Boedapest
Esztergom-dagtrip-vanuit-Boedapest
Esztergom-dagtrip-vanuit-Boedapest
Esztergom-dagtrip-vanuit-Boedapest

Boedapest tips voor overnachtingen

Je vindt onwijs veel leuke plekken om te overnachten in Boedapest. Afhankelijk van het reisgezelschap heb ik hier een paar leuke opties voor je op een rijtje gezet:

 • Avenue Hostel: gelegen aan de Andrássy Boulevard. Dit budgetvriendelijke hostel is een prima uitvalsbasis voor soloreizigers en vriendengroepen. De sfeer is gezellig, het personeel is vriendelijk, de receptie is 24/7 open en het ontbijt (dat redelijk uitgebreid is) is bij de prijs inbegrepen!
 • Flow Spaces: gelegen naast de Grote Markthal. Flow is een kleurrijk en chill hostel met vriendelijk personeel dat 24/7 open is. Het is een fijne uitvalsbasis voor reizigers die een balans tussen plezier en rust zoeken. Er is snel internet en een kleine werkruimte, dus ook geschikt voor digital nomads in Boedapest.
 • Maverick City Lodge: gelegen in de Joodse wijk Erzsébetváros (district VII). Je staat zo bij alle leuke restaurants en barretjes, maar eenmaal in je kamer heb je geen last van het lawaai op straat. Receptie is 24/7 open, het personeel is erg vriendelijk en de slaapkamers en badkamers zijn schoon. Qua sfeer en locatie vond ik deze overigens relaxter dan Maverick Urban Lodge.
 • NETIZEN Budapest: gelegen tussen treinstation Budapest-Keleti en de Joodse wijk. Dit is een hostel-hotel-combinatie, met een receptie die 24/7 open is. Het is modern en kleurrijk ingericht, de (bad-) kamers zijn schoon en er is een coworking (aparte werkruimte). Je kunt je eigen eten klaarmaken in de keuken en er is een bar in de gemeenschappelijke ruimte om te socializen. Hier worden soms ook evenementen zoals muziekoptredens gehouden. Dit is een van mijn favoriete accommodaties in Boedapest als soloreiziger, met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Island Hostel: als je op zoek bent naar een rustige plek in de natuur, dan moet je bij Island Hostel op Margaretha-eiland overnachten. Je zit een beetje van het stadscentrum verwijderd, maar met een korte wandeling of fietstocht ben je zo bij alle bezienswaardigheden. Ik heb hier niet overnacht, maar ik kan me voorstellen dat dit in de zomermaanden een ideale plek is om te overnachten in Boedapest!
 • T62 Hotel: gelegen tegenover treinstation Budapest-Nyugati. Als je van design en kleur houdt is dit een leuke uitvalsbasis om Boedapest te ontdekken. De bus én de tram stoppen voor de deur en je staat ook zo bij het treinstation. Goede bedden en hoewel de kamers ietwat klein zijn slaap je hier goed, je hebt absoluut geen last van lawaai op straat. Het hotel heeft een bar en de optie om een ontbijtbuffet bij te boeken.
Verlichte-brug-savonds-Boedapest
Maverick-City-lodge-overnachten-Boedapest
coworking-netizen-overnachten-boedapest
Neziten-overnachten-Boedapest

Dit waren al mijn Boedapest tips die ik na meerdere bezoeken aan de Hongaarse stad kon verzamelen. Heb jij nog meer tips voor Boedapest? Laat het mij en andere reizigers dan weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *