Leuven-bier

Bier in Leuven: leukste plekken in dé bierstad van België

Bier en Leuven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Belgische Leuven is een stad waar ze wel van een biertje houden. Omdat Leuven een studentenstad is (1 op de 3 inwoners is student!) kun je hier veel biercafés en een gezellig uitgaansleven verwachten. Grappig feitje: de komst van de Katholieke Universiteit (KU) in Leuven in 1425 is dé reden geweest dat veel brouwerijen zich in en rondom de stad vestigden. Voor de komst van de KU werd er voornamelijk wijn gemaakt, geen bier.

In het verleden telde Leuven meer dan 50 brouwerijen. De meeste brouwerijen zijn inmiddels gesloten. In de achttiende eeuw verhuisden veel brouwerijen naar andere delen van België. Ook na de Eerste Wereldoorlog sloten veel brouwerijen hun deuren. Tegenwoordig zijn er nog 2 brouwerijen in de stad over: Domus en Stella Artois. De biercultuur is echter nog sterk aanwezig in Leuven. Daarom vind je nog overal in de stad leuke biercafés en ontelbaar veel diverse bieren op de menukaart. Ik ben inmiddels meerdere keren in Leuven geweest om allerlei soorten biertjes te proeven. In deze blog deel ik mijn favoriete plekken om bier in Leuven te drinken.

Hommel-bier-Hof-ten-Dormaal

Een paar leuke weetjes over bier en Leuven:

1. Stella Artois in Leuven

Leuven is de thuisstad van Stella Artois, onderdeel van AB InBev. Dit is het grootste brouwerijconcern ter wereld. De eerste Stella Artois werd al in 1366 in de stad gebrouwen. Inderdaad: nog voor de komst van al die andere brouwerijen. Overal in de stad kom je uithangborden tegen van Stella Artois. Het is mogelijk om de bierbrouwerij van Stella Artois te bezoeken in het weekend. Entree is €8,50 euro.  

2. Land met de meeste bierexport ter wereld

Dacht je dat België een bierland was? Guess again. Het land met de meeste bierexport ter wereld is…. Canada. Maar misschien betekent dat wel gewoon dat de Belgen niet graag hun bieren naar het buitenland verzenden en liever zelf opdrinken.

3. Evenement voor bierliefhebbers in Leuven

Jaarlijks wordt er een leuk evenement voor bierliefhebbers georganiseerd: het Leuven Innovation Beer Festival. Je kunt hier allerlei bijzondere bieren proeven. Deze bieren zijn bijvoorbeeld bijzonder wat betreft de ingrediënten, de brouwtechniek of de verpakking van het bier. Het eerstvolgende festival is 11 en 12 april 2020.

4. Zondag = veel gesloten in Leuven

Houd er rekening mee dat veel winkels, restaurants en cafés in Leuven op zondag gesloten zijn. Zoek dus van tevoren de openingstijden uit van de plekken die jij zeker wilt bezoeken.

Leuven-Leisure-bier-verschillende-merken
Leuven-bier-winkel-plank

Bier in Leuven: favoriete plekken om bier te drinken

1. Brouwerij Hof ten Dormaal

We beginnen buiten de stad met bier drinken. Een van de beste bieren die ik namelijk heb geproefd is van Brouwerij Hof ten Dormaal. De bieren van deze brouwerij worden in diverse cafés en winkels verkocht, maar de leukste plek om een biertje te drinken is bij de brouwerij zelf. De brouwerij ligt zo’n 10 kilometer van Leuven vandaan, niet ver van het dorp Wespelaar.

Brouwerij Hof ten Dormaal is een familiebedrijf. De familieleden die in het bedrijf werken wonen bovendien bij de brouwerij. Best tof, toch? De brouwerij focust op innovatieve bieren en bijzondere smaken. Ze willen iets bijzonders met bier doen: de familie is niet voor niets de initiatiefnemer van het Leuven Innovation Beer Festival. De brouwerij maakt bijvoorbeeld bieren met jasmijnthee, witlof en chocolade. En ze blijven experimenten en op zoek naar nieuwe smaken. Ze hebben ook minder ‘avontuurlijk’ bieren die je kunt proberen, dus genoeg keuze!

Bier-brouwerij-Hof-ten-Dormaal
Brouwerij-Hof-ten-Dormaal-bier-proeven
Brouwerij-Hof-ten-Dormaal-hop

Brouwerijfietstocht & bieren proeven

Iedere zaterdag organiseert Leuven Leisure een brouwerijfietstocht. Leuven Leisure kiest er bewust voor om niet naar de grote brouwerij van Stella Artois te gaan, maar juist de kleinere brouwerijen te bezoeken. Wij gingen deze keer dus naar Brouwerij Hof ten Dormaal, maar het is iedere week een verrassing naar welke brouwerij ze vertrekken.

De fietsroute naar Brouwerij Hof ten Dormaal is prachtig. We laten het gotische stadhuis, de vele biercafés en de pittoreske huizen in het Klein Begijnhof al snel achter ons. Voor ons zien duikt de immense brouwerij van Stella Artois op. We fietsen een stuk langs de rivier de Dijle, door kleine dorpen en langs tarwevelden (waar het bier van wordt gemaakt). Brouwerij Hof ten Dormaal werkt met de teelt van hun eigen graanvelden en hopvelden die rondom de brouwerij liggen.

Leuven-bierbrouwerij-fietstocht

Lees ook: gratis bezienswaardigheden in Leuven & meer tips

De brouwerij heeft een mooie en rustige ligging: een ideale plek om een bierproeverij te hebben. Met mooi weer zit je buiten het beste, maar bij slechter weer kun je ook in het café binnen zitten. Hier zie je ook in een oogopslag welke bieren ze hebben. Extra leuk is dat er ook oog is voor de verpakking: kleurrijk en met leuke illustraties.

Onze gids Jacob laat ons verschillende bieren proeven. Mijn favoriet is cerezas y chocolate. Dit bier is vergelijkbaar met een kriek (zoet kersenbier), maar dan zuurder en met een chocolade aftertaste. Jacob weet overigens ook veel over bier. Zelf weet ik eerlijk gezegd weinig over het brouwproces, dus mij kun je alles wijsmaken. Maar er zaten ook een paar echte bierkenners én -brouwers in de groep, dus die weten wel waar ze over praten. Het is leuk om te zien hoe een familie zo’n bedrijf runt. En ze laten zien dat het werk 24/7 doorgaat. Wanneer we door de brouwerij wandelen met onze gids is een van de familieleden bezig met de grote wekelijkse schoonmaak. Echt een aanrader als je een authentieke brouwerij wilt bezoeken en bijzondere bieren wilt proeven!

De brouwerijfietstocht van Leuven Leisure kost €35 euro per persoon. De bieren tijdens de proeverij zitten bij deze prijs inbegrepen. In de winkel van Leuven Leisure kun je overigens de bieren kopen die je tijdens de tour hebt geproefd.

Travel Movie: brouwerijfietstocht naar Hof ten Dormaal

2. Grand Café De Hoorn

Is het je al eens opgevallen dat het logo van Stella Artois een hoorn is? De geschiedenis van Stella Artois gaat helemaal terug naar 1366. De eerste brouwerij heette destijds Den Hoorn. Later werd de brouwerij opgekocht door een lokale brouwer genaamd Sebastian Artois – en logischerwijs gaf hij de brouwerij zijn achternaam. Weer een paar eeuwen later werd daar Stella aan toegevoegd.

Zo, dat was een kleine geschiedenisles over Stella Artois. Stella Artois wordt inmiddels wereldwijd gebrouwen, maar Leuven is en blijft de thuisstad van het bier. Maar Brouwerij De Hoorn is waar het dus eigenlijk allemaal ooit is begonnen. Vandaar de hoorn in het logo. De voormalige brouwerij kun je nog steeds bezoeken. Sterker nog: er worden tegenwoordig evenementen in de oude brouwerij gehouden. Het heet tegenwoordig Grand Café De Hoorn, in het noorden van het centrum.

Grand-Cafe-De-Hoorn-Stella-Artois-Leuven
Voormalige-brouwerij-Stella-Artois-Grand-Cafe-Hoorn-Leuven

3. Huisbrouwerij Domus

Domus is zelfs de eerste huisbrouwerij in de Benelux. Bij een huisbrouwerij is de brouwerij rechtstreeks verbonden met het café waar het bier wordt getapt. Het leuke van Domus is dat het bier dus hier wordt gebrouwen. Via de koperen buizen lopen ze vanaf de brouwerij rechtstreeks naar de biertap in het café. Domus heeft 4 huisbieren: 3 permanente en 1 seizoenbier. Een leuke optie is een proeverij met 3 bieren: het Proefbedje van Domus. Verder kun je hier de hele dag door prima eten. Ze hebben zelfs vegetarische en veganistische opties.

Het is mogelijk om een rondleiding door de brouwerij te boeken. Doe dit wel van tevoren, want het is niet mogelijk om dit ter plekke te regelen. Een rondleiding inclusief proeverij kun je al boeken vanaf €10 euro per persoon. Je kunt bij Domus zowel binnen als buiten zitten. Domus heeft een centrale ligging aan de Tiensestraat 8, niet ver van het stadhuis.

Stadsbrouwerij-Domus-Leuven

4. Café Belge (of een ander biercafé op de Oude Markt)

De Oude Markt in Leuven is de langste toog ter wereld. Een toog is de bar waarachter de dranken worden klaargemaakt, dus daarom wordt de Oude Markt ook wel de langste bar ter wereld genoemd. Op de Oude Markt vind je meer dan 30 horecazaken, dus genoeg keuze om iets te drinken.

Café Belge zit ook aan de Oude Markt. Het ziet er misschien wat oubollig uit, maar ik vind dat juist wel iets hebben. Ze hebben bovendien erg veel keuze aan bier. Zelfs een paar lokale bieren. Je kunt bovendien binnen én buiten zitten (lekker mensen kijken die over de markt lopen). En in de avond – vooral op zaterdag – kun je hier de benen strekken op de dansvloer.  

5. De Fiere Margriet

De Fiere Margriet is een van de oudste biercafés van Leuven. Het café is vernoemd naar Margaretha van Leuven, die aan het begin van de dertiende eeuw leefde. De naam zegt je waarschijnlijk niets. Maar deze vrouw is erg belangrijk: ze is namelijk de beschermvrouwe van horeca-mensen in Leuven. Het meisje werd

Honderden speciaalbieren staan er op de menukaart van De Fiere Margriet. Het café is niet hip of modern ingericht, maar heeft juist een authentieke en nostalgische sfeer door de vele schilderijen en foto’s aan de muur. Het meisje werd naar een nabijgelegen dorp gestuurd om boodschappen te halen. Tijdens haar reis werd ze aangevallen en verkracht. Ze verkiest de dood boven de schande en het verliezen van haar maagdelijkheid. Haar lichaam belandde in de rivier de Dijle en bracht haar zo terug naar het centrum van Leuven. Tegenwoordig wordt ze als beschermheilige van de horeca-mensen in Leuven beschouwd.

6. Het Strand

Het Strand is een leuk restaurant net buiten het centrum. Je komt hier dus minder toeristen tegen, maar rustig is het hier eigenlijk nooit. Het is namelijk ook een geliefde hotspot bij locals. Binnen is het met de vele planten net een urban jungle, maar buiten zitten is ook lekker. Bovendien hebben ze een spellenkast, dus je kunt je hier gemakkelijk een paar uur vermaken. De gerechten zijn allemaal vegetarisch en erg lekker. Op de kaart vind je verschillende bekende bieren, maar ook minder bekende dranken zoals Hommelbier. Al kun je natuurlijk ook gaan voor frisdrank, thee of een smoothie.

Hommelbier-Het-Strand-Leuven-glas
Eten-drinken-Het-Strand-Leuven
Leuven-eten-drinken-Het-Strand-binnen

Lees ook: kamperen tussen de alpaca’s in België (bij Leuven)

Er zijn natuurlijk nog véél meer leuke plekken om bier in Leuven te drinken. VisitLeuven heeft zelfs een aparte pagina over bier in Leuven. Weet jij nog een leuke plek om bier te drinken in Leuven? Deel jouw tip met mij en andere reizigers via een reactie hieronder!

Dit artikel is geschreven met de behulp van Leuven Leisure en VisitLeuven. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *