Bezienswaardigheden in Potsdam: leuke dagtrip vanuit Berlijn

Potsdam in Duitsland is verrassend divers. Wist je bijvoorbeeld dat er niet alleen een Nederlandse wijk, maar ook een Russische wijk in Potsdam te vinden is? En dat er tientallen kastelen en paleizen in de stad te vinden zijn? Potsdam staat daarom op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En dan is Potsdam ook nog eens omringd door parken, meren en rivieren. Bovendien ligt Potsdam niet ver van de Duitse hoofdstad vandaan, waardoor het een ideale dagtrip vanuit Berlijn is. Wat is er allemaal te zien en te doen in Potsdam? In deze blog deel ik de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Potsdam met je!

Lees ook: onbekende bezienswaardigheden in Berlijn

Potsdam-Duitsland-Park-Sanssouci
Potsdam-Duitsland-Park-Babelsberg-toren

Mooiste plekken en bezienswaardigheden in Potsdam

1. Bloemengeuren en relaxen op Freundschaftinsel

Tussen het treinstation en het centrum van Potsdam kom je de eerste mooie plek tegen: Freundschaftinsel. Dit eilandje ligt in de Havel rivier die door Potsdam stroomt. Een fijne plek om in het gras of aan het water te zitten en te picknicken. Er is ook een café op het eiland om een drankje te doen. Loop vooral ook langs de kleurrijke bloemenperkjes, het ruikt hier zo lekker!

Potsdam-Duitsland-park-eiland
Potsdam-Duitsland-bloemen-blauw
Potsdam-Duitsland-bloemen
Potsdam-Duitsland-rode-rozen

2. Typisch Nederlandse huizen in Holländisches Viertel

De Pruisische koning Frederik Wilhelm was blijkbaar fan van de Nederlandse bouwstijl. Je weet wel: rode bakstenen, trapgevormde gevels en schattige luiken voor de ramen. Hij vond dit er zo leuk uitzien dat hij een wijk in Potsdam in deze stijl liet bouwen: de Holländisches Viertel. Heel grappig om een stukje Nederland zo in Potsdam tegen te komen. En mocht je zin hebben in poffertjes terwijl je in Potsdam bent, dan ben je ook hier op de juiste plek.

Potsdam-Duitsland-Hollandisches-Viertel
Potsdam-Duitsland-Hollandisches-Viertel
Potsdam-Duitsland-Hollandisches-Viertel

3. De échte eerste Brandenburger Tor in Potsdam

Wanneer mensen het over de Brandenburger Tor hebben denken ze altijd aan Berlijn. Maar wist je dat de Brandenburger Tor in Potsdam 20 jaar ouder is dan die in Berlijn? Hierdoor bezoek je de eerste échte stadspoort die Brandenburger Tor wordt genoemd in Potsdam. Leuk om te bewonderen als je door het centrum van Potsdam wandelt. De toren is verrassend goed behouden gebleven.

Extra tip: het beste ijs van Potsdam vind je niet ver van de Brandenburger Tor vandaan, bij Einmanufaktur in de Brandenburger Strasse.

Potsdam-Duitsland-Brandenburger-Tor

4. Sprookjesachtige stadspoort: Nauener Tor

In Potsdam staan nog drie stadspoorten overeind. De meest bekende is de Brandenburger Tor. Maar wat mij betreft is de mooiste de Nauener Tor. Het lijkt net een klein, grijs kasteel met die torens. Zo’n Playmobil kasteel waar je vroeger als kind mee speelde. Leuk!

Potsdam-Duitsland-torens

5. Paleis Sanssouci in Park Sanssouci

Het Paleis Sanssouci is de bekendste bezienswaardigheid in Potsdam. Dit prachtige paleis werd in de achttiende eeuw gebouwd door Frederik de Grote, koning van Pruisen en de zoon van Frederik Willem I. Hij is degene die Pruisen grotendeels op de Europese kaart heeft gezet. Hij liet het paleis ontwerpen door Jan Bouman. Deze Nederlandse architect liet zich inspireren door Franse stijl met veel versieringen en symmetrie. Hierdoor heeft het paleis iets weg van het Franse Versailles.

Frederik Willem IV maakte er op zijn beurt een lustoord van. Een paleis waar de wijn altijd rijkelijk vloeide en er altijd wel iets interessants gebeurde. Als je onderaan de trappen van het paleis staat heb je uitzicht op de wijnstekken in de kassen. Sanssouci is een samenvoegsel van de Franse woorden ‘sans soucis’ en betekent ‘zonder zorgen’. Best passend, toch?

Je kunt het Sanssouci Paleis bezoeken, maar het is wel verstandig om het entreeticket voor jouw bezoek aan Potsdam te bestellen. Je krijgt namelijk een specifiek tijdslot om het paleis binnen te gaan. Als je het ter plekke koopt kun je gemakkelijk pas 2 à 3 uur later naar binnen mogen en dat is natuurlijk zonde. Een entreebewijs voor volwassenen is €19 euro aan de deur en €21 euro als je het ticket online koopt. Je kunt het ticket hier kopen.

Potsdam-Duitsland-Sanssouci
Potsdam-Duitsland-Sanssouci-planten
Potsdam-Duitsland-Sanssouci

6. Nieuwe Paleis in Park Sanssouci

Ook het Neues Palais – oftewel het Nieuwe Paleis – werd gebouwd in opdracht van Frederik de Grote. Dit is een van de mooiste bezienswaardigheden in Potsdam. Dit paleis is in barokstijl gebouwd. In eerste instantie werd het gebouwd als gastenverblijf en gebouw om feesten in te organiseren. Maar uiteindelijk maakte Wilhelm II er een van zijn residenties van, zo mooi vond hij het. Je vindt hier meerdere balzalen, prachtige galeries en rijkelijk versierde kamers. En een eigen theater, niet te vergeten.

Potsdam-Duitsland-Nieuw-Paleis
Potsdam-Duitsland-Nieuw-Paleis-zuilen
Potsdam-Duitsland-Nieuw-Paleis

7. Véél goud bij het Chinese theehuis in Park Sanssouci

Mijn favoriete bouwwerk in Park Sanssouci is minder bekend, namelijk het Chinese theehuis. Het gebouw ligt op de fietsroute tussen Paleis Sanssouci en het Nieuwe Paleis. Behoorlijk veel goud is het wel, maar ik vond het een leuke en fotogenieke plek. Bovendien is het hier een stuk rustiger. Er komt bijna niemand, omdat de ‘snelle toeristen’ alleen maar voor de grote paleizen komen.

Potsdam-Duitsland-Chinees-huis
Potsdam-Duitsland-Chinees-huis
Potsdam-Duitsland-Chinees-huis
Potsdam-Duitsland-Chinees-huis
Potsdam-Duitsland-Chinees-huis
Potsdam-Duitsland-Chinees-huis

8. Russische huizen in Alexandrowka

Potsdam heeft niet alleen een Hollands wijk, maar ook een Russische wijk. In het noorden van het centrum vind je Alexandrowka. Als je ooit in Rusland bent geweest herken je ongetwijfeld de houten huizen en kenmerkende bouwstijl die je in Rusland en de Baltische Staten tegenkomt.

De Pruisische koning Friedrich Wilhelm III en de Russische tsaar Alexander konden het goed met elkaar vinden. Meer dan 60 gevangen genomen Russische soldaten werden in de Russische kolonie geplaatst, om als zangkoor te dienen voor het Pruisische garderegiment. Dit was een geschenk van de tsaar aan de koning. Het doel van dit koor was om de Pruisische soldaten te vermaken.

In deze Russische kolonie vind je tegenwoordig een tiental huizen die allemaal zijn gebouwd in de negentiende eeuw en tegenwoordig een monument zijn. Je kunt hier gewoon rondlopen en een van de huizen is ingericht als klein museum.

Potsdam-Duitsland-Alexandrowka
Potsdam-Duitsland-Alexandrowka

9. Zwemmen bij Heiliger See

Ben je hier op een zomerdag en klaar met het bewonderen van de mooie bezienswaardigheden in Potsdam? Veel mensen gaan vanuit Berlijn naar het nabijgelegen Wannsee om daar te zwemmen op een zwoele zomerdag. Maar volgens vrienden uit Potsdam kun je beter naar de meren rondom Potsdam gaan. Er zijn minder havens, minder boten én minder mensen. Een leuke plek om een duik in het water te nemen in de zomer is de Heiliger See, niet te ver van het centrum vandaan.

Potsdam-Duitsland-Park-Babelsberg-zonsondergang

10. Zonsondergang bij Park Babelsberg

Ik bewaar mijn favoriete plek in Potsdam voor het laatst. De beste manier om jouw dag in Potsdam af te sluiten is namelijk met een wandeling in Park Babelsberg. Het is de beste plek in Potsdam om van de zonsondergang aan het water te genieten. Daarnaast is het heerlijk om hier rustig te wandelen en een paar prachtige bouwwerken te bewonderen. Mijn favorieten in Park Babelsberg zijn Kleines Schloss Babelsberg en de toren Flatowturm (dat net op een klein kasteel lijkt).

Potsdam-Duitsland-Park-Babelsberg
Potsdam-Duitsland-Park-Babelsberg
Potsdam-Duitsland-Park-Babelsberg-zonsondergang
Potsdam-Duitsland-Park-Babelsberg-toren-zonsondergang
Potsdam-Duitsland-Park-Babelsberg-zonsondergang-boom-silhouet
Potsdam-Duitsland-zonsondergang-water

Van Berlijn naar Potsdam reizen

Potsdam ligt zo’n 25 kilometer ten zuidwesten van Berlijn, in de deelstaat Brandenburg. Hierdoor is Potsdam ideaal als een dagtrip vanuit Berlijn. Je kunt Potsdam met de trein en met de S-bahn (S7) bereiken. De rit duurt ongeveer 40 minuten (vanaf Alexanderplatz) en kost €3,40 euro. Voor deze rit heb je namelijk een Berlin Zone ABC kaart nodig. Als je een dagkaart neemt kun je ook binnen Potsdam gratis reizen. Potsdam ligt namelijk in Zone C.

Potsdam-Duitsland-Park-Babelsberg-toren-Jessica

Fietsen in Potsdam

Een leuke manier om Potsdam te verkennen is per fiets. De parken en sommige bezienswaardigheden in Potsdam liggen namelijk ver van elkaar vandaan. Er zijn een paar verhuurders bij het treinstation en in het centrum waar je een fiets kunt huren. De verhuurprijzen liggen meestal rond de €10 euro per dag. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van de app Nextbike. Het fijne van Nextbike is dat er verschillende plekken zijn waar je de fiets kunt ophalen en wegbrengen. Zo kun je bijvoorbeeld eerst door het centrum van Potsdam wandelen, dan een fiets nemen om door het park en de omgeving te fietsen en deze weer af te leveren bij het treinstation.

Per 30 minuten betaal je €1 euro, met een maximum van €9 euro per dag. De fietsen zijn niet de allerbeste, maar veel beter dan wat ik gewend ben van huurfietsen. Prima voor een dagtrip dus. Je kunt trouwens meerdere fietsen met 1 account huren, voor het geval je met familie of een vriendengroep naar Potsdam gaat.

Lees ook: omgeving Berlijn – leuke dagtrips die je vanuit Berlijn kunt maken

Travel video in Potsdam

Lees ook: Berlijn tips – dit wil je niet missen tijdens jouw citytrip

Ben jij hier wel eens geweest en wil je nog meer mooie plekken en bezienswaardigheden in Potsdam benoemen? Of heb je vragen over jouw bezoek aan Potsdam? Laat het hieronder in een reactie weten!

Reacties via Facebook account

comments