[:nl]11 leuke bezienswaardigheden in Chisinau, Moldavië[:en]11 cool things to do in Chisinau, Moldova[:]

[:nl] Wat is er allemaal te doen in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië? Toegegeven: Chisinau is niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip. Maar het is een prima start van een rondreis in Moldavië – of zelfs in Oost-Europa. In deze blog deel ik 11 leuke bezienswaardigheden in Chisinau met jullie!

Lees ook: nachttrein van Boekarest naar Chisinau – alles wat je moet weten + VIDEO

Bezienswaardigheden in Chisinau

1. Ciuflea Monastery

Aan het begin van de hoofdstraat – niet ver van het treinstation vandaan – vind je een prachtig klooster: Ciuflea Monastery. Een van mijn favorieten door het contrast van het blauwe gebouw met de gouden koepels. Erg fotogeniek! Je mag gewoon naar binnen lopen, om het prachtig beschilderde plafond te bekijken. Als vrouw is het wel verstandig om een sjaaltje om te slaan en je haren te bedekken. Er liggen sjaaltjes bij de ingang als je er zelf geen bij je hebt.

Kosten: gratis

Ciuflea-klooster-vanaf-straatkant
Zoom-in-op-blauw-klooster-met-gouden-koepels

Lees ook: de 8 mooiste kloosters in Moldavië

2. Piata Centrala: de markt van Chisinau

Ik houd van markten – en dus bezocht ik natuurlijk de centrale markt van Chisinau, oftewel Piata Centrala. Het is een vrij grote markt, deels overdekt, waar je gemakkelijk kunt verdwalen. Maar dat is niet altijd erg, of wel? De markt is iedere dag open en je vindt hier echt alles. Groenten, snoep, huishoudelijke producten en kleding – tot aan bruidsjurken toe!

Markten zijn bovendien een leuke manier om contact te hebben met de lokale bevolking. Ook al kun je soms geen woord met elkaar uitwisselen. Engels wordt door de meeste mensen namelijk niet gesproken. Maar met mijn gebrekkige Roemeens en Russisch plus een glimlach kwam ik een eind. Ik ben er vrij zeker van dat de vrouw bij wie ik chocolade kocht overtuigd was dat ik Russisch was en dat ik een goede match voor haar zoon zou zijn. Dat haar zoon nu in Azerbaijan woont is even een klein detail.

Kosten: gratis, tenzij je iets koopt natuurlijk. Neem contant geld mee, aangezien je hier volgens mij nergens kunt pinnen.

Granaatappel-op-lokale-markt-Chisinau
Markt-vrouw-met-fruit-verkopen-Chisinau
Bloemkolen-met-prijskaartje-ertussen-Chisinau-markt
Vrouw-koopt-iets-op-markt-Chisinau

Lees ook: voorbereid op reis naar Moldavië – alles wat je moet weten voor vertrek

3. Organ Hall

De meest bijzondere bouwwerken staan aan de hoofdstraat van Chisinau: Bulevardul Stefan cel Mare si Sfint. Zo ook de Organ Hall (Sala cu Orga). Ik had vooral lelijke gebouwen in Sovjetstijl verwacht in Chisinau. En die zijn er zeker. Maar je hebt dus ook hele mooie gebouwen, zoals de Organ Hall. In de Sovjetperiode was het een bank, tegenwoordig worden hier concerten georganiseerd.

Kosten: gratis, de concerten zijn betaald.

Organ-Hall-voorkant-met-zuilen-Chisinau

4. Vanzare de picturi si suvenire: het Montmartre van Chisinau

Naast de Organ Hall vind je een plein met allerlei artistieke mensen die hun werk verkopen. Schilderijen, zelfgebreide werken en andere traditionele spullen. Daarom noem ik het ook wel het Montmartre van Chisinau. Plof even neer om te zien wat mensen hier doen (schaken is hier erg populair!). En als je natuurlijk nog een cadeau of souvenir nodig hebt ben je hier op de juiste plek.

Kosten: gratis, tenzij je iets koopt natuurlijk.

Kunstenaars-met-werk-op-pleintje

5. De triomfboog van Chisinau

Ook de triomfboog van Chisinau staat aan de hoofdstraat. De boog is niet enorm hoog (13 meter), maar het oogt wel mooi. Vooral in combinatie met de kathedraal op de achtergrond. Deze triomfboog werd in 1840 gebouwd als monument voor de overwinning tijdens de Russisch-Turkse oorlog in 1829.

Kosten: gratis

Triomfboog-in-Chisinau-met-kathedraal-in-achtergrond

6. Geboortekathedraal van Chisinau

Een opvallend gebouw, te midden van een gezellig park, is de Geboortekathedraal van Chisinau. Het is een orthodoxe kerk en bovendien de belangrijkste kerk van de stad. Met name door de locatie is dit een van de leukste bezienswaardigheden in Chisinau.

Kosten: gratis

Chisinau-Geboortekathedraal-met-voorbijgaande-mensen

7. Park & monument van Stefanus III de Grote

Schuin tegenover het park van de kathedraal vind je nóg een park: het park van Stefanus III de Grote. Stefanus III de Grote leefde halverwege de 15e eeuw en is een van de belangrijkste heersers van Moldavië geweest. Zijn vader zou vermoord zijn door zijn oom, waardoor Stefanus moest vluchten. Eerst naar Hongarije, later naar de regio Walachije – waar de beroemde Vlad Dracula heerser was. Met zijn hulp ging Stefanus terug naar Moldavië en eiste de troon op. Het monument met het standbeeld van Stefanus III de Grote staat voor een van de ingangen van het park.

Kosten: gratis

Standbeeld-Stefanus-de-Grote-met-blauwe-lucht
Stefan-de-Grote-park-bomen

8. National Museum of History of Moldova

Dit museum vind je in het centrum van Chisinau en focust op de geschiedenis van het land door de eeuwen heen. De tentoonstelling gaat helemaal terug naar de Bronstijd, tot aan de onafhankelijkheid van Moldavië in 1991. Er zijn informatieborden in Russisch, Roemeens en Engels. Op die manier krijg je op een visuele manier een idee van de geschiedenis. Maar de geschiedenis is vrij complex – aangezien Moldavië bijna altijd door andere rijken en landen bezet is geweest. Het is daarom verstandig om hier met een local of gids naartoe te gaan. Bij het museum kun je om een gids vragen. Het museum is gesloten op vrijdag.

Kosten: 10 lei voor volwassenen (€0,50 euro)

Propagandaposter-in-nationaal-museum
Oorlogshelikopter-in-tuin-van-museum-Chisinau

9. Scara Cascadelor + Lacul Valea Morilor

Buiten het centrum vind je een meer: Lacul Valea Morilor. Het is geen natuurlijk meer, want het is aangelegd door mensen. Maar daardoor niet minder mooi. Het is een fijne plek om te wandelen en tot rust te komen. En de trappen – Scara Cascadelor – zijn prachtig!

Kosten: gratis

Altaar-met-vissenbeeld-bij-Scada-Cascadelor-Chisinau
Altaar-bij-Scada-Cascadelor-Chisinau
Reflectie-in-het-water-van-de-zon

10. Chisinau Circus

Het bouwwerk werd pas in 1981 geopend, maar was een van de belangrijkste plekken voor entertainment. Het was namelijk het eerste circus van de USSR. Het circus had bijna 2000 zitplaatsen en artiesten van over de hele wereld kwamen naar dit circus om op te treden. Nadat de Sovjet-Unie viel werd ook het circus steeds minder populair. Het is tegenwoordig gesloten voor renovaties – al weten ze niet of het circus ooit nog open gaat. Maar het is zeker een bijzonder gebouw om te zien!

Kosten: gratis

Zijkant-circus-Chisinau
Standbeelden-bij-entree-circus-Chisinau
Voorkant-Chisinau-circus

Lees ook: Transnistrië – een bezoek aan een land dat niet bestaat + VIDEO

11. Wijnhuizen in de omgeving van Chisinau

Moldavië staat bekend om de goede wijnen. En dat is ook niet zo gek, want volgens mij groeien Moldaviërs op met de kennis over (het maken van) wijn. Bijna alle guesthouses waar ik op het platteland verbleef hadden een eigen wijngaard en maakten hun eigen wijnen en sterke dranken.

De wijnhuizen zijn door heel Moldavië te vinden, maar je vindt er verrassend veel rondom de hoofdstad Chisinau. Milestii Mici (ten zuiden van de stad) heeft de allergrootste wijnkelder ter wereld, gevolgd door Cricova (ten noorden van de stad). Op zoek naar iets traditioneels? Dan is ASCONI Winery (zuidoosten van de stad) een leuk wijnhuis om te bezoeken. Vergeet niet om van tevoren een reservering voor een tour te maken. Doe dit op tijd! Met name in het weekend zitten veel wijntours snel vol en kun je niet meer last minute boeken.

Cricova-barrels-op-elkaar-gestapeld
Asconi-winery-menukaart-met-quote
Oude-flessen-uit-collectie-Cricova-Winery

Lees ook: wijn in Moldavië – bezoek deze leuke & bijzondere wijnmakerijen

Chisinau is misschien niet de allermooiste stad van Europa, maar je kunt je hier zeker vermaken. Bovendien is het een goede uitvalsbasis om andere plekken in Moldavië te ontdekken. En wist je dat Chisinau een van de allerbeste plekken in Europa is om als digital nomad te werken? Het internet is namelijk ontzettend snel! Ik schreef een speciale blog over Chisinau voor digital nomads, met de beste koffiezaken en plekken om te werken. [:]

[:en] What can you do if you arrive in Chisinau, the capital of Moldova? I have to admit: it’s not the best city in Europa for a city trip. It’s not as beautiful as Prague, as romantic as Paris or as cool as Berlin. But it certainly has it’s charm. And it’s a great base to explore more of Moldova as well – or even Eastern Europe! In this blog I will share 11 cool things to do in Chisinau in Moldova.

Also read: night train from Bucharest to Chisinau – everything you need to know + VIDEO

Cool things to do in Chisinau, Moldova

1. Ciuflea Monastery

Moldova has a lot of monasteries, so you can’t leave Chisinau without visiting the Ciuflea Monastery. You will find this one at the beginning of the main street / boulevard, not too far away from the train station. The Ciuflea Monastery is one of my favorites due to the colourful contrasts of the blue building and the golden domes. Super photogenic! You can just walk inside the complex for free and admire the beautiful painted walls and ceilings. If you’re a woman it’s smart to bring a scarf if you go to a monastery, to cover your hair. If you don’t have any, there are always some scarfs at the entrance.

Costs: free

Ciuflea-klooster-ingezoomd-op-gouden-koepels-Chisinau
Zoom-in-op-blauw-klooster-met-gouden-koepels

Also read: the 8 most beautiful monasteries in Moldova

2. Piata Centrala: the central market of Chisinau

I love markets – it’s one of my favorite places to visit when I’m in a city. So of course I went to Piata Centrala as well: the central market of Chisinau. It’s a pretty big market, partly covered, and it’s easy to get lost here. But that’s not always a bad thing, is it? The market is open every day and you can find everything here. Vegetables, candy and chocolate, household products and clothes – even wedding dresses!

Markets are also a great place to get to know some locals and have interaction with them. It can sometimes be hard to talk with each other, but that’s alright. Most people don’t speak English, so it helps if you speak a bit of Romanian or Russian language. And with a smile you can already say a lot. I know a little bit of Romanian language and 5 words in Russian (one of them is cheers, so….). I’m pretty sure the lady who sold me chocolate tried to convince me to marry his son because we would be a great match. Her son is now living in Azerbaijan, but that’s just a small issue.

Costs: free, unless you buy something of course. Bring cash money, because people can’t accept cards.

Granaatappel-op-lokale-markt-Chisinau
Markt-vrouw-met-fruit-verkopen-Chisinau
Bloemkolen-met-prijskaartje-ertussen-Chisinau-markt
Vrouw-koopt-iets-op-markt-Chisinau

3. Organ Hall

Some of the most important and beautiful buildings you will find at the main street: Bulevardul Stefan cel Mare si Sfint. You will also find the Organ Hall (Sala cu Orga) here. I expected to see a lot of ugly Sovjet style buildings in Chisinau. And yeah – they are definitely there. But there are also a lot of beautiful buildings. The Organ Hall is one of my favorites. In the Sovjet times it used to be a bank, nowadays it’s a place for small concerts.

Costs: free, concerts are mostly paid (although every now and then there are free concerts I heard)

Organ-Hall-voorkant-met-zuilen-Chisinau

4. Vanzare de picturi si suvenire: Montmartre of Chisinau

I love the area Montmartre in Paris because of all the artsy people that live and work there. It’s a great place to wander around and see all those creative people doing their thing. Next to the Organ Hall you will find a small square where artistic locals sell their work as well. Some of them are painters (and work on the spot), others make traditional stuff. This is why I call it the Montmartre of Chisinau. Sit on a bench and watch some art and some people. It’s also a great place to see people play chess, it’s a popular spot! And if you still need a souvenir from Moldova this is a great place to search for it and help some local artists out.

Costs: free, unless you buy something of course.

Kunstenaars-met-werk-op-pleintje

5. Triumphal Arch of Chisinau

There is another nice building at the boulevard: the triumphal arch of Chisinau. It’s next to the park with the cathedral. It’s not a super big arch (only 13 meters high), but it sure looks nice in the streets of Chisinau. Especially with the cathedral in the back. This triumphal arch was build in 1840 as a monument to remember the victory during the Russian-Turkish War in 1828-1829.

Costs: free

Triomfboog-in-Chisinau-met-kathedraal-in-achtergrond

6. Nativity Cathedral of Chisinau

The Cathedral of Christ’s Nativity is the main cathedral in the city for the orthodox Moldovians. It’s an impressive building, right in the middle of a nice park. It’s the most important church in the city, so make sure to check it out from inside as well. It has a really central location, so the park is also a popular meeting point for locals.

Costs: free

Chisinau-Geboortekathedraal-met-voorbijgaande-mensen

7. Park & monument of Stephen the Great

Across the street of the Cathedral Park there is another park, dedicated to Stephen the Great. I had never heard of this guy before I came to Moldova, but this guy is a pretty big deal for Moldovians. Most people have at least one picture of him in the house. Stephen the Great lived in the 15th century and is one of the most important rulers of Moldova. His dad was murdered by his uncle, so he had to run away when he was young. He lived for a while in Hungary and in the region Wallachia – where he met the famous ruler Vlad the Impaler. With his help Stephen went back to Moldova and claimed the throne. Some of the biggest victories of Moldova were because of him, so the people love him for that. There is also a statue of Stephen the Great as a monument at one of the entrances at the park.

Costs: free

Standbeeld-Stefanus-de-Grote-met-blauwe-lucht
Stefan-de-Grote-park-bomen

8. National Museum of History of Moldova

This museum is located in the city center of Chisinau. The museum exhibition focuses on the history of the country – and it goes back all to the Bronze Age. It will show you the history until the independence declaration of Moldova in 1991 via a lot of objects. I like that it is really visual, but it’s a pity that there is not that much information about the history. There are some information points in Russian, Romanian and English language. But the history of Moldova is pretty complex and they don’t really explain it thát well. So it’s a good idea to bring a local or a guide if you visit the museum if you really understand the complex history of this country – that was basically occupied by other countries and empires since FOREVER. The museum is closed on Fridays.

Costs: 10 lei for adults (€0,50)

Propagandaposter-in-nationaal-museum
Oorlogshelikopter-in-tuin-van-museum-Chisinau

9. Scara Cascadelor + Lacul Valea Morilor

A bit outside the city center you will find a lake named Lacul Valea Morilor. It’s not a natural lake, because it is made by mankind. But it’s a nice lake nonetheless. You can walk around the lake or just sit on a bench and watch people while you give your feet some rest. And the stairs – Scara Cascadelor – are really pretty!

Costs: free

Altaar-bij-Scada-Cascadelor-Chisinau
Altaar-met-vissenbeeld-bij-Scada-Cascadelor-Chisinau
Reflectie-in-het-water-van-de-zon

10. Chisinau Circus

A bit outside of the city center you will find the Chisinau Circus. This building was built in 1981 and was one of the most important entertainment places in the USSR. First of all because it was the first circus in the USSR. The circus had almost 2000 seats and entertainers from all over the world came here to perform. After the fall of the Soviet-Union the circus became less and less popular. Nowadays it’s closed. They are renovating it – but nobody knows when it will open again (and if it ever will). But it’s for sure a cool building to see!

Costs: free

Zijkant-circus-Chisinau
Standbeelden-bij-entree-circus-Chisinau
Voorkant-Chisinau-circus

Also read: Transnistria – a visit to a country that doesn’t exist + VIDEO

11. Wineries in the surroundings of Chisinau

Moldavie is well known for the good wines. And that’s not weird, because basically everyone here has a lot of knowledge about wine – and how to make a good wine. Most guesthouses where I stayed had their own vineyard and made their own wines and spirits.

There are wineries all over Moldova, but you will find surprisingly a lot of them around the capital Chisinau. Milestii Mici (south of the city) has the biggest wine cellars in the world, followed by Cricova (north of the city). Are you searching for a more traditional winery? Then ASCONI Winery (south east of the city) is a great place to visit.

Don’t forget to make your reservation for wine tours in advance. Especially in the weekends it can be really crowded and the tours can be fully booked. So it’s not always possible to make some reservations last minute.

Cricova-barrels-op-elkaar-gestapeld
Asconi-winery-menukaart-met-quote
Oude-flessen-uit-collectie-Cricova-Winery

Also read: wine in Moldova – visit these awesome & special wineries

Chisinau is not the most amazing city in Europe, but there is certainly some stuff to do. And it’s a great place to explore more of Moldova. Besides that there are some really cute and nice coffee places in Chisinau. I also wrote a blog about the best coffee places and working spaces in Chisinau for digital nomads, for anyone who works remotely and/or wants to enjoy a good cup of coffee![:]

Reacties via Facebook account

comments