11 leuke bezienswaardigheden in Chisinau, Moldavië

Wat is er allemaal te doen in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië? Toegegeven: Chisinau is niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip. Maar het is een prima start van een rondreis in Moldavië – of zelfs in Oost-Europa. In deze blog deel ik 11 leuke bezienswaardigheden in Chisinau met jullie!

Lees ook: nachttrein van Boekarest naar Chisinau – alles wat je moet weten

Bezienswaardigheden in Chisinau

1. Ciuflea Monastery

Aan het begin van de hoofdstraat – niet ver van het treinstation vandaan – vind je een prachtig klooster: Ciuflea Monastery. Een van mijn favorieten door het contrast van het blauwe gebouw met de gouden koepels. Erg fotogeniek! Je mag gewoon naar binnen lopen, om het prachtig beschilderde plafond te bekijken. Als vrouw is het wel verstandig om een sjaaltje om te slaan en je haren te bedekken. Er liggen sjaaltjes bij de ingang als je er zelf geen bij je hebt.

Kosten: gratis

Lees ook: de 8 mooiste kloosters in Moldavië

Ciuflea-klooster-vanaf-straatkant
Zoom-in-op-blauw-klooster-met-gouden-koepels

2. Piata Centrala: de markt van Chisinau

Ik houd van markten – en dus bezocht ik natuurlijk de centrale markt van Chisinau, oftewel Piata Centrala. Het is een vrij grote markt, deels overdekt, waar je gemakkelijk kunt verdwalen. Maar dat is niet altijd erg, of wel? De markt is iedere dag open en je vindt hier echt alles. Groenten, snoep, huishoudelijke producten en kleding – tot aan bruidsjurken toe!

Markten zijn bovendien een leuke manier om contact te hebben met de lokale bevolking. Ook al kun je soms geen woord met elkaar uitwisselen. Engels wordt door de meeste mensen namelijk niet gesproken. Maar met mijn gebrekkige Roemeens en Russisch plus een glimlach kwam ik een eind. Ik ben er vrij zeker van dat de vrouw bij wie ik chocolade kocht overtuigd was dat ik Russisch was en dat ik een goede match voor haar zoon zou zijn. Dat haar zoon nu in Azerbaijan woont is even een klein detail.

Kosten: gratis, tenzij je iets koopt natuurlijk. Neem contant geld mee, aangezien je hier volgens mij nergens kunt pinnen.

Lees ook: voorbereid op reis naar Moldavië – alles wat je moet weten voor vertrek

Granaatappel-op-lokale-markt-Chisinau
Markt-vrouw-met-fruit-verkopen-Chisinau
Bloemkolen-met-prijskaartje-ertussen-Chisinau-markt
Vrouw-koopt-iets-op-markt-Chisinau

3. Organ Hall

De meest bijzondere bouwwerken staan aan de hoofdstraat van Chisinau: Bulevardul Stefan cel Mare si Sfint. Zo ook de Organ Hall (Sala cu Orga). Ik had vooral lelijke gebouwen in Sovjetstijl verwacht in Chisinau. En die zijn er zeker. Maar je hebt dus ook hele mooie gebouwen, zoals de Organ Hall. In de Sovjetperiode was het een bank, tegenwoordig worden hier concerten georganiseerd.

Kosten: gratis, de concerten zijn betaald.

Organ-Hall-voorkant-met-zuilen-Chisinau

4. Vanzare de picturi si suvenire: het Montmartre van Chisinau

Naast de Organ Hall vind je een plein met allerlei artistieke mensen die hun werk verkopen. Schilderijen, zelfgebreide werken en andere traditionele spullen. Daarom noem ik het ook wel het Montmartre van Chisinau. Plof even neer om te zien wat mensen hier doen (schaken is hier erg populair!). En als je natuurlijk nog een cadeau of souvenir nodig hebt ben je hier op de juiste plek.

Kosten: gratis, tenzij je iets koopt natuurlijk.

Kunstenaars-met-werk-op-pleintje

5. De triomfboog van Chisinau

Ook de triomfboog van Chisinau staat aan de hoofdstraat. De boog is niet enorm hoog (13 meter), maar het oogt wel mooi. Vooral in combinatie met de kathedraal op de achtergrond. Deze triomfboog werd in 1840 gebouwd als monument voor de overwinning tijdens de Russisch-Turkse oorlog in 1829.

Kosten: gratis

Triomfboog-in-Chisinau-met-kathedraal-in-achtergrond

6. Geboortekathedraal van Chisinau

Een opvallend gebouw, te midden van een gezellig park, is de Geboortekathedraal van Chisinau. Het is een orthodoxe kerk en bovendien de belangrijkste kerk van de stad. Met name door de locatie is dit een van de leukste bezienswaardigheden in Chisinau.

Kosten: gratis

Chisinau-Geboortekathedraal-met-voorbijgaande-mensen

7. Park & monument van Stefanus III de Grote

Schuin tegenover het park van de kathedraal vind je nóg een park: het park van Stefanus III de Grote. Stefanus III de Grote leefde halverwege de 15e eeuw en is een van de belangrijkste heersers van Moldavië geweest. Zijn vader zou vermoord zijn door zijn oom, waardoor Stefanus moest vluchten. Eerst naar Hongarije, later naar de regio Walachije – waar de beroemde Vlad Dracula heerser was. Met zijn hulp ging Stefanus terug naar Moldavië en eiste de troon op. Het monument met het standbeeld van Stefanus III de Grote staat voor een van de ingangen van het park.

Kosten: gratis

Standbeeld-Stefanus-de-Grote-met-blauwe-lucht
Stefan-de-Grote-park-bomen

8. Bezienswaardigheden in Chisinau: National Museum of History of Moldova

Dit museum vind je in het centrum van Chisinau en focust op de geschiedenis van het land door de eeuwen heen. De tentoonstelling gaat helemaal terug naar de Bronstijd, tot aan de onafhankelijkheid van Moldavië in 1991. Er zijn informatieborden in Russisch, Roemeens en Engels. Op die manier krijg je op een visuele manier een idee van de geschiedenis. Maar de geschiedenis is vrij complex – aangezien Moldavië bijna altijd door andere rijken en landen bezet is geweest. Het is daarom verstandig om hier met een local of gids naartoe te gaan. Bij het museum kun je om een gids vragen. Het museum is gesloten op vrijdag.

Kosten: 10 lei voor volwassenen (€0,50 euro)

Propagandaposter-in-nationaal-museum
Oorlogshelikopter-in-tuin-van-museum-Chisinau

9. Scara Cascadelor + Lacul Valea Morilor

Buiten het centrum vind je een meer: Lacul Valea Morilor. Het is geen natuurlijk meer, want het is aangelegd door mensen. Maar daardoor niet minder mooi. Het is een fijne plek om te wandelen en tot rust te komen. En de trappen – Scara Cascadelor – zijn prachtig!

Kosten: gratis

Altaar-met-vissenbeeld-bij-Scada-Cascadelor-Chisinau
Altaar-bij-Scada-Cascadelor-Chisinau
Reflectie-in-het-water-van-de-zon

10. Chisinau Circus

Het bouwwerk werd pas in 1981 geopend, maar was een van de belangrijkste plekken voor entertainment. Het was namelijk het eerste circus van de USSR. Het circus had bijna 2000 zitplaatsen en artiesten van over de hele wereld kwamen naar dit circus om op te treden. Nadat de Sovjet-Unie viel werd ook het circus steeds minder populair. Het is tegenwoordig gesloten voor renovaties – al weten ze niet of het circus ooit nog open gaat. Maar het is zeker een bijzonder gebouw om te zien!

Kosten: gratis

Zijkant-circus-Chisinau
Standbeelden-bij-entree-circus-Chisinau
Voorkant-Chisinau-circus

Lees ook: Transnistrië – een bezoek aan een land dat niet bestaat

11. Wijnhuizen in de omgeving van Chisinau

Moldavië staat bekend om de goede wijnen. En dat is ook niet zo gek, want volgens mij groeien Moldaviërs op met de kennis over (het maken van) wijn. Bijna alle guesthouses waar ik op het platteland verbleef hadden een eigen wijngaard en maakten hun eigen wijnen en sterke dranken.

De wijnhuizen zijn door heel Moldavië te vinden, maar je vindt er verrassend veel rondom de hoofdstad Chisinau. Milestii Mici (ten zuiden van de stad) heeft de allergrootste wijnkelder ter wereld, gevolgd door Cricova (ten noorden van de stad). Op zoek naar iets traditioneels? Dan is ASCONI Winery (zuidoosten van de stad) een leuk wijnhuis om te bezoeken. Vergeet niet om van tevoren een reservering voor een tour te maken. Doe dit op tijd! Met name in het weekend zitten veel wijntours snel vol en kun je niet meer last minute boeken.

Cricova-barrels-op-elkaar-gestapeld
Asconi-winery-menukaart-met-quote
Oude-flessen-uit-collectie-Cricova-Winery

Lees ook: wijn in Moldavië – bezoek deze leuke & bijzondere wijnmakerijen

Chisinau is misschien niet de allermooiste stad van Europa, maar je kunt je hier zeker vermaken. Hopelijk heb je iets aan deze blog met bezienswaardigheden in Chisinau. Bovendien is het een goede uitvalsbasis om andere plekken in Moldavië te ontdekken. En wist je dat Chisinau een van de allerbeste plekken in Europa is om als digital nomad te werken? Het internet is namelijk ontzettend snel! Ik schreef een speciale blog over Chisinau voor digital nomads, met de beste koffiezaken en plekken om te werken.

Reacties via Facebook account

comments