Betalen in het buitenland: tips voor reizigers en digital nomads

Als je op reis gaat heb je genoeg om aan te denken bij de voorbereidingen. Wat moet je inpakken? Welke verzekeringen moet je afsluiten? Wat gaat jouw reisroute worden? Maar vergeet niet om ook aan een van de belangrijkste zaken te denken bij het reizen: hoe ga je betalen in het buitenland? In deze blog deel ik tips voor reizigers en digital nomads die (voor langere tijd) naar het buitenland gaan en niet voor financiële verrassingen willen staan.

Want geloof me, een goede voorbereiding voor betalen in het buitenland is belangrijk. Ik heb al heel wat tijd in het buitenland doorgebracht en de nodige problemen meegemaakt. Bijvoorbeeld een creditcard die in Indonesië door het apparaat wordt ingeslikt. Een bankpas die in Panama in mijn broekzak bleef zitten in de wasmachine en dus onbruikbaar is geworden. Of een stad in Guatemala waar IEDERE pinautomaat alle passen skimt en je dus zonder contant geld – en met een afschrift van €900 euro – zit. En laten we over Cuba maar niet beginnen, waar bankpassen een lachertje zijn en je eigenlijk alleen met contant geld kunt rondreizen. Gelukkig heb ik inmiddels genoeg ervaring met betalen in het buitenland om jullie van tips te voorzien!

Lees ook: eerste hulp bij backpacken #2 – sparen voor jouw droomreis

betalen-in-het-buitenland

Betalen in het buitenland: wat zijn de mogelijkheden?

1. Betalen met contant geld

Ik zou je aanraden om zo veel mogelijk met contant geld te betalen in het buitenland. Contant geld wordt namelijk bijna overal aangenomen en is jouw redmiddel als technologie je in de steek laat. Daarnaast is het soms simpelweg de enige manier om ergens te betalen. Je kunt in een klein bergdorp in Laos geen geldmachine of een pinapparaat verwachten. Die mensen hebben vaak zelf niet eens een geldrekening: bijna alles in hun leven regelen zij met contant geld.

Extra tip!

Lezer Nancy heeft nog een handige tip voor contant geld op reis: neem een aantal briefjes van 1 dollar mee. Dollars herkennen ze overal ter wereld en daar kun je zelfs in the middle of nowhere dingen mee geregeld krijgen. Ze nemen het bijna overal ter wereld wel aan.

2. Betalen met een bankpas

Binnen Europa betaal je geen extra kosten als je geld opneemt met jouw bankpas. De bankpas is daarom erg handig om te betalen binnen Europa. Buiten Europa is het soms moeilijker om met een bankpas te betalen. Als er MAESTRO bij een pinautomaat staat aangegeven moet de bankpas in principe werken, maar dit kan nog wel eens tegenvallen.

Daarnaast betaal je buiten Europa een klein bedrag (€1-4 euro) per geldopname met een bankpas, dus houd daar rekening mee. Meestal wordt dit bedrag aan het einde van de maand van jouw rekening afgeschreven. Je kunt meestal niet meer dan €200 euro per keer pinnen, maar het is zonde om bijvoorbeeld voor €20 euro pinnen €2 euro te moeten betalen. Probeer daarom altijd een zo hoog mogelijk bedrag van het lokale geld op te nemen. In dit artikel van Daisy vind je meer informatie over de afschrijfkosten en tips voor het pinnen in het buitenland.

Wat heb ik: zelf gebruik ik een MAESTRO bankpas van Rabobank.

3. Betalen met een creditcard

Ik zou iedereen aanraden om een creditcard op reis mee te nemen. Boekingen voor accommodaties, tours en huurauto’s gaan steeds vaker via creditcards. Het afgeschreven geld van een creditcard wordt niet per transactie van jouw rekening geschreven, maar een keer per maand.

Voor creditcards is het mogelijk om Visa of Mastercard te gebruiken. In de praktijk is er eigenlijk geen verschil tussen deze creditcardmaatschappijen. Een paar jaar geleden werd Mastercard in sommige landen niet geaccepteerd, maar die tijd is inmiddels wel over.

Betalen met een creditcard binnen Europa kost niets extra’s. Geld opnemen met een creditcard binnen Europa (ook in Nederland) kost wel extra. Ik betaal bijvoorbeeld met mijn Mastercard creditcard €4,50 per geldopname, ongeacht waar dat gebeurt.

Wat heb ik: zelf gebruik ik een Mastercard creditcard van Rabobank.

4. Betalen met een prepaid creditcard

Soms kan het lastig zijn om een creditcard aan te vragen. Sommige creditcards kun je bijvoorbeeld alleen aanvragen bij een bepaald jaarinkomen. Vervelend voor bijvoorbeeld studenten of mensen met een lager inkomen. Daarnaast wordt jouw kredietgeloofwaardigheid gecheckt bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Op deze manier kunnen ze zien of jij in het verleden schulden hebt gehad.

Het is dus niet vanzelfsprekend om een creditcard aan te vragen. De oplossing? Een prepaid creditcard. Met deze oplaadbare pas kun je alsnog betalen zoals je met een creditcard zou betalen. Het geld wordt niet achteraf afgeschreven, maar je moet de kaart van tevoren opladen. Iedereen kan een prepaid creditcard aanvragen; de BKR wordt immers niet gecheckt. Met een prepaid creditcard kun je dus ook niet in het rood komen te staan. Meestal betaal je €1-2 euro per keer dat je jouw creditcard wilt opladen.

Zelf heb ik naast 2 Mastercard creditcards ook een prepaid Visa creditcard van Pay2d. Ik vind het namelijk fijn om zowel een oplaadbare Visa als een gewone Mastercard te hebben. Ook via vergelijkingssite Bankr kun je een prepaid creditcard kopen. Op Bankr worden voor- en nadelen van een prepaid creditcard duidelijk naast elkaar gezet zodat je goed kunt vergelijken. Zo vind je gemakkelijk een creditcard die bij jou en jouw uitgavenpatroon past. Volgens Bankr zijn er zelfs gratis prepaid cards die je naast je huidige bankrekening kunt houden. De gratis prepaid creditcard gebruik je dan bijvoorbeeld alleen tijdens reizen in het buitenland of het goedkoop overmaken van geld in vreemde valuta.

Wat heb ik: zelf gebruik ik een prepaid Mastercard creditcard van de online bank N26.

Let op!

Houd er rekening mee dat je niet alles op reis kunt betalen met een prepaid creditcard. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een auto te huren met een prepaid creditcard.

Lees ook: 7 redenen (voor reizigers) om een N26 rekening te openen

geld-sparen-voor-jouw-droomreis

Extra tips voor betalen in het buitenland

1. Zoek uit hoe je ter plekke kunt betalen

Zoek altijd van tevoren uit met wat voor geld je kunt betalen in jouw bestemming. Is er een lokale munteenheid? En is het gebruikelijk om met dollars of euro’s te betalen? Of hoe gemakkelijk is het om contant geld te pinnen of om met een creditcard te betalen? Het is bijvoorbeeld wel handig om te weten of er maar 3 pinautomaten in het hele land te vinden zijn of dat je op iedere straathoek in ieder klein dorp geld kunt pinnen. Als er nergens een bank in de buurt te vinden is, vraag dan naar een ATM (automated teller machine).

2. Download een wisselkoers app

Soms is het best lastig, al dat omrekenen. Je wilt namelijk het liefst weten wat het jou kost in euro’s, toch? Met een wisselkoers app wordt dit een stuk gemakkelijker. Zelf gebruik ik de app XE Currency. In deze app kun je naast het omrekenen ook zien hoe de koers van een bepaalde munteenheid is verlopen in de afgelopen maanden.

3. Laat jouw bank weten waar jij naartoe gaat

Laat jouw bank weten waar jij een tijdje in het buitenland doorbrengt. Dit kun je vaak via de app of website van jouw bank instellen. Standaard staat deze op Europa, dus voor een reis binnen Europa hoef je niets te veranderen. Buiten Europa moet je hem op Wereld zetten. Je kunt hem dan per werelddeel instellen met een aangegeven periode. Op die manier weet jouw bank dat er niets aan de hand is als er met jouw pinpas in de Filipijnen of Colombia wordt gepind. Denkt de bank dat jouw pinpas is gestolen – en er dus door iemand geld wordt gepind – zullen ze de pinpas tijdelijk blokkeren. Extra tip: download de app van jouw bank. Tegenwoordig hoef je niet meer te bellen met de bank als je een probleem hebt, maar kun je ook mailen en chatten via de app.

4. Verdeel jouw geld

Als je gaat reizen is het verstandig om jouw contant geld en de pasjes te verdelen. Zorg ervoor dat je 2 portemonnees meeneemt: een met contant geld en een pinpas, een met contant geld en een creditcard. Op die manier heb je altijd een manier om te betalen. Als je de tweede portemonnee in jouw backpack verstopt vergeet dan niet om deze in een kluisje te bewaren als je in hotels of hostels overnacht. Je weet nooit wie er anders bij jouw geld kan komen.

geld-sparen-voor-jouw-droomreis

Ik hoop dat deze blog nuttig is geweest voor de voorbereiding van jouw reis. Hoe ga jij om met betalen in het buitenland? Heb je nog meer tips voor mij en andere reizigers? Laat het hieronder in een reactie weten!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments