7 fotogenieke plekken in Bamberg in Duitsland

Duitsland heeft veel fotogenieke steden, maar een van de leukste is wat mij betreft Bamberg. Bamberg in Duitsland is een ideale stop als je van Nederland of België richting Tsjechië of Oostenrijk rijdt. Al is het ook een prima bestemming voor een weekendje weg (in combinatie met Neurenberg of Rothenburg ob der Tauber). Tijdens mijn bezoek maakte mijn camera overuren, want Bamberg is erg fotogeniek! In dit artikel deel ik de fotogenieke plekken die je wilt bezoeken als je naar Bamberg gaat.

Lees ook: 6 tips om snel & makkelijk te fotograferen op reis

7 fotogenieke plekken in Bamberg in Duitsland

1. Altes Rathaus (Oude Stadhuis)

Een van de bekendste bouwwerken in Bamberg is het historische stadhuis, oftewel de Altes Rathaus. Vroeger weigerde de bisschop van Bamberg om een stadhuis te bouwen. De inwoners creëerden vervolgens een eiland in de rivier de Regnitz waar het stadhuis op werd gebouwd. Zowel het bouwwerk als de locatie zorgen ervoor dat dit een van de meest fotogenieke plekken in Bamberg is!

2. Klein Venedig (Klein Venetië)

De rivier de Regnitz stroomt door Bamberg. Om het nou met Venetië te vergelijken is wat overdreven, maar de huizen aan de oever zien er zeker leuk uit. Dus ik snap wel waarom ze deze plek in Bamberg Klein Venetië hebben genoemd. Vanaf de straat Am Leinritt heb je een goed uitzicht op de huisjes, maar je kunt ook een tocht over de rivier maken om de huizen te bewonderen (met een boot, kajak of een gondel!).

3. Bamberger Dom (Kathedraal van Bamberg)

De kathedraal van Bamberg is een gebouw dat zeker opvalt als je door de prachtige binnenstad loopt. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant van het gebouw staan twee grote torens. De torens laten de verschillende stijlen van de kerk zien: waar in de ene toren de romaanse stijl is gebruikt zie je in de andere toren juist de gotische stijl. Je kunt de kathedraal van Bamberg gratis bezoeken.

4. De rozentuin van Neues Residenz (Nieuwe Residentie)

Aan hetzelfde plein waar je de oude residentie ziet staan vind je ook de Neues Residenz, oftewel de nieuwe residentie waar de bisschoppen woonden. Als je van prachtig versierde plafonds en kamers houdt kun je zeker even door Neues Residenz lopen. Maar ik vond de rozentuin het mooiste onderdeel van dit gebouw. Vanaf de tuin heb je bovendien ook uitzicht over een groot deel van Bamberg.

Lees ook: wat te doen in Dresden en omgeving? De leukste tips!

5. Panoramaweg op de Michelsberg

Bamberg is op verschillende heuvels gebouwd. Een van die heuvels in het centrum is de Michelsberg. Boven op deze heuvel staat een klooster, maar dat is eerlijk gezegd niet heel bijzonder. De panoramaweg ernaartoe echter wel. Vanaf deze wandelroute heb je mooie uitzichten over heel Bamberg en de omgeving. Vanaf het klooster kun je ook de bewegwijzerde Schöpfungsweg (van zo’n 5 kilometer) wandelen.

6. De fotogenieke straatjes van de binnenstad van Bamberg

Hoewel Bamberg tijdens de Tweede Wereldoorlog twee keer is gebombardeerd is er verrassend weinig verwoest in het historische centrum. Bamberg heeft daardoor de grootste historische binnenstad van Duitsland die bewaard is gebleven. Het historische centrum van Bamberg staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Na iedere straathoek kom je wel weer mooie gebouwen en kleurrijke huizen tegen in het centrum van Bamberg. Hoewel de binnenstad redelijk compact is, kun je hier uren ronddwalen met een camera!

7. Slot Weissenstein (buiten Bamberg)

Als je over de A3 in Duitsland rijdt en Bamberg wilt bezoeken kom je hoogstwaarschijnlijk ook langs Slot Weissenstein. Dit kasteel ligt op zo’n 20 minuten rijden van Bamberg vandaan.

Dit barokke kasteel is een leuke en fotogenieke plek om te bezoeken als je naar Bamberg reist. Het kasteel in Pommersfelden werd vroeger gebruikt als zomerpaleis, maar tegenwoordig is het gebouw ook geopend voor bezoekers. Slot Weissenstein heeft een gigantische collectie met barokke schilderijen van Rubens, van Dyck, Titiaan en andere grote namen.

Voor €2 euro kun je ook de gigantische kasteeltuin bezoeken. Op zich zie je hier niet veel bijzonders, maar het is wel een rustige plek om wat te eten en te wandelen.

Overnachten in Bamberg in Duitsland

  • City Hotel Bamberg: centrale locatie, moderne kamers, fijne bedden en ook nog eens voor een prima prijs. City Hotel Bamberg is een goede keuze als je Bamberg in een dag of een weekend wilt ontdekken. Enige nadeel is dat er geen (gratis) parkeergelegenheid bij dit hotel is, dus je moet de auto in een van de parkeergarages zetten.
  • Aparthotel Gartenstadt: dit is ideaal als je meer dan alleen een hotelkamer wilt (bijvoorbeeld om zelf een ontbijtje klaar te maken). Het heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding en is wat mij betreft een van de beste opties in Bamberg als je met de auto komt. Het aparthotel zit een paar kilometer van het historische centrum vandaan, maar er is daardoor wel gratis parkeergelegenheid.
  • Schlafstube Bamberg: sfeervol appartement in het historische centrum van Bamberg, dus perfecte locatie voor een weekendje Bamberg. Het appartement is leuk ingericht. Inclusief een keuken, dus je kunt zelf koken als je dat wilt.

Lees ook: omgeving Berlijn – leuke dagtrips die je vanuit Berlijn kunt maken

Ik hoop dat je enthousiast bent geworden om Bamberg in Duitsland een keer te bezoeken. Vergeet je camera niet in te pakken als je hiernaartoe gaat, want er zijn veel fotogenieke plekjes in de stad. Heb je nog meer tips of juist vragen? Laat het hieronder weten via de reacties.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments