6 leuke plekken rondom het Balatonmeer in Hongarije

Ten westen van de hoofdstad Boedapest vind je het Balatonmeer. Het Balatonmeer in Hongarije is het grootste zoetwatermeer in Europa. Om je een idee te geven: als je van oost naar west reist langs het Balatonmeer is dat 77 kilometer! Je kunt je dus wel voorstellen dat het een redelijk groot meer is, waar je veel leuke plekken kunt vinden. In dit artikel deel ik leuke plekken bij het Balatonmeer in Hongarije met je.

De toeristische en levendige badplaatsen vind je vooral aan de zuidelijke oever van het Balatonmeer in Hongarije, terwijl je aan de noordelijke oever juist rustige dorpjes en mooie wijngaarden kunt vinden.

Lees ook: Boedapest tips – wat kun je doen in de Hongaarse hoofdstad?

Bootje-op-Balatonmeer-Hongarije

Leukste plekken rondom het Balatonmeer in Hongarije

1. Tihany

Aan de noordelijke zijde van het Balatonmeer ligt Tihany, op een schiereiland. Het dorp is vrij klein en bestaat uit slechts een paar straten. Hoewel je er zo doorheen bent gelopen zijn er een paar leuke plekken in Tihany om te vermelden. Naast de leuke huizen met de rieten daken kun je bijvoorbeeld binnenlopen bij het Paprikahuis (PaprikaHáz), waar ze allerlei producten met pepers verkopen. Peper en paprika is namelijk een belangrijk ingrediënt in Hongarije. Op het schiereiland van Tihany vind je in het voorjaar (mei tot en met juni) ook veel bloeiende lavendelvelden. Voordat je het dorp inrijdt word je verwelkomd door een paarse gloed. In het dorp vind je verschillende winkels waar ze producten met lavendel verkopen en kun je het Lavendelhuis (Levendula-haz) bezoeken.

Tihany ligt op een plateau dat is ontstaan door een vulkaanuitbarsting, zoals meer dorpen aan de noordkant van het meer. Vanaf de Abdij van Tihany heb je het beste uitzicht over het Balatonmeer in Hongarije. Als je vervolgens de groene trail volgt kom je uit bij een ander uitzichtpunt over het schiereiland, het Binnenmeer (Belso-to) en het Buitenmeer (Kulso-to). Als je doorloopt kom je uit bij Baratlakasok: . Deze grotten zijn in de elfde eeuw gecreëerd door een paar Russische monniken die hier lange tijd leefden. In 1952 stortte een deel van deze grotwoningen in, maar je kunt er nog steeds een paar binnenwandelen.

Paprika-huis-Tihany-Balatonmeer-Hongarije
Paprika-huis-Tihany-Balatonmeer-Hongarije
Tihany-uitzicht-over-Balatonmeer-Hongarije
Straatje-Tihany-Balatonmeer
Uitzicht-omgeving-Tihany-Balatonmeer
Uitzicht-omgeving-Tihany-Balatonmeer
Uitzicht-omgeving-Tihany-Balatonmeer
Tihany-uitzicht-over-Balatonmeer-Hongarije
varen-op-Balatonmeer-Hongarije
Tihany-uitzicht-over-Balatonmeer-Hongarije
Grotwoningen-bij-Tihany-Balatonmeer-Hongarije
Grotwoningen-bij-Tihany-Balatonmeer-Hongarije
Grotwoningen-bij-Tihany-Balatonmeer-Hongarije
Grotwoningen-bij-Tihany-Balatonmeer-Hongarije

2. Szigliget

Aan de noordkant van het Balatonmeer in Hongarije vind je nog meer leuke plekken. Szigliget bijvoorbeeld. Dit dorp ligt aan de voet van een beboste heuvel. Bovenop de heuvel staat het middeleeuwse kasteel van Szigliget. Vanaf het dorp kun je de gele route naar het kasteel volgen. Wie de blauwe route volgt wordt getrakteerd op mooie uitzichten vanaf de heuvel over het Balatonmeer en het dorp. Twee leuke uitzichtpunten in het dorp zijn de uitkijktoren Ovari rom es kilato en de heuvel bij het kapelletje Szolohegyi. Zo zie je bijvoorbeeld het imposante heuvel bij Badacsony, aan de oostelijke kant van Szigliget.

In en rondom het dorp vind je ook enkele wijngaarden. Door de vulkanische oorsprong is de grond hier namelijk erg vruchtbaar. Extra tip: wanneer je langs de noordelijke zijde van het Balatonmeer in Hongarije rijdt kom je onderweg verkoopstalletjes tegen. Hier kun je lokale producten kopen zoals zelfgemaakte jam, honing, worst en dus ook wijn (vaak aangegeven met het Hongaarse woord bor).

Kasteel-Szigliget-Balatonmeer-Hongarije
Uitzicht-Szigliget-Balatonmeer-Hongarije
Uitzicht-vanaf-Szigliget-Balatonmeer
Wijngaard-Szigliget-Balatonmeer-Hongarije
Zonsondergang-bij-Szigliget-Balatonmeer-Hongarije

3. Tapolca

Ten noorden van Szigliget ligt het mijnstadje Tapolca, op een paar kilometer van het Balatonmeer in Hongarije. Deze plek is vooral bekend door de ondergrondse grotten. Bezoek daarom in ieder geval het Grotmeer van Tapolca, in het centrum van dit stadje. Dit is een mooie plek waar je doorheen kunt varen met een roeibootje. Maar sowieso is Tapolca een leuke en fotogenieke plek om doorheen te wandelen. Maak bijvoorbeeld een foto bij de kleurrijke huizen aan het water bij Malom-to.

4. Héviz

Hongarije heeft heel wat thermale baden en badhuizen om te ontspannen. Ben je op zoek naar een bijzondere plek om te relaxen? Ga dan naar Héviz, enkele kilometers ten westen van het Balatonmeer in Hongarije. In het hart van Héviz ligt namelijk een grote thermale vijver waar je in kunt zwemmen. Lake Héviz is het grootste warmwatermeer van Europa. Zo’n 40 meter onderwater zit een warmwaterbron die het hele meer verwarmt. Door de vulkanische oorsprong en de veenlaag waar het warme water doorheen komt zou het water goed zijn voor het lichaam, bijvoorbeeld voor je zenuwen. Het is sowieso lekker en naderhand voelde mijn huid lekker zacht aan.

Bijzonder aan dit badhuis is dat je dus in een natuurlijke bron zwemt, tussen de waterlelies en de eendjes (ja, die zwemmen hier ook rond!). Je kunt een combinatieticket nemen om zowel het meer als de sauna’s te bezoeken (Hot & Cold Ticket voor 2 of 4 uur). Daarnaast raad ik je aan om een rondje om het meer te lopen. Aan de oostelijke kant heb je een mooi natuurgebied en aan de westelijke kant een observatieplatform op de heuvel. Ik had verwacht dat je vanaf hier een mooi uitzicht op het meer hebt, maar helaas. Maar je ziet wel meer van de omgeving.

Lake-Heviz-warmwatermeer-Hongarije
Natuurgebied-bij-Lake-Heviz-Hongarije
Natuurgebied-bij-Lake-Heviz-Hongarije
Natuurgebied-bij-Lake-Heviz-Hongarije
Observatieplatform-Heviz-Hongarije
Uitzicht-vanaf-Observatieplatform-Heviz-Hongarije

5. Keszthely

Aan de westelijke zijde van het Balatonmeer in Hongarije, bij Héviz, vind je Keszthely. Dit is een van de mooiere plaatsen aan het Balatonmeer. Je vindt veel gebouwen met mooie details en barokversiering. Het mooiste gebouw in Keszthely is het Festetics Kasteel. Dit is een van de grootste paleizen in Hongarije. Wanneer het goed weer is kun je langs het water lopen of zelfs een duik maken in het Balatonmeer, bijvoorbeeld bij het Varosi Strand.

Paleis-Keszthely-Balatonmeer-Hongarije
Paleis-Keszthely-Balatonmeer-Hongarije
Krans-overledenen-Hongarije
Keszthely-Balatonmeer-Hongarije
Barok-Keszthely-Balatonmeer-Hongarije
Keszthely-Balatonmeer-Hongarije

6. Siofok

Toegegeven: Siofok is niet de allermooiste plek aan het Balatonmeer in Hongarije. Maar het is wel een goede uitvalsbasis voor een jongerenvakantie. Siofok is namelijk de meest bekende badplaats aan het Balatonmeer, waardoor je vanaf hier gemakkelijk dingen kunt doen en regelen. De stad zelf is niet prachtig, maar wat wel fijn is aan Siofok is het lange strand van maar liefst 15 kilometer. Al kun je ook lekker de schaduw opzoeken in het gras in de zomermaanden. Het water loopt erg geleidelijk af. Niet ideaal als je er in één keer in wilt duiken, wel fijn als je hier met kleine kinderen naartoe gaat.

Voor jongeren is Siofok bovendien erg leuk omdat er niet alleen veel barretjes en clubs zijn maar je ook veel actiefs kunt ondernemen. Tijdens mijn vakantie met vrienden gingen we bijvoorbeeld wakeboarden, paintballen en skydiven. In de zomer zijn er diverse evenementen en festivals, waarvan Balaton Sound het meest bekend is.

Bootje-Balatonmeer-Hongarije

Het Balatonmeer in Hongarije is behoorlijk groot, dus er zijn ongetwijfeld nog meer mooie plekken aan dit meer. Ken jij een plek die niet in deze lijst staat? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments