Eerste Hulp Bij Backpacken #1 – een backpack uitzoeken

Voor het eerst verschenen in juni 2015. Laatste update in janauri 2019.

Yes, je hebt een nieuw reisavontuur op de planning staan! De doorgewinterde reiziger zal misschien niet veel aan dit artikel hebben, maar als dit jouw eerste backpackavontuur wordt ben je nu waarschijnlijk aan het tobben over welke backpack je nodig hebt.

Wie een outdoor winkel binnenloopt wordt overweldigd door het gigantische aanbod aan backpacks. Gelukkig help ik je in dit artikel op weg om met een backpack uitzoeken!

Een backpack uitzoeken voor jouw reis

Het is belangrijk om op je gemak het aanbod te bekijken en een backpack uit te kiezen die het beste bij jou past. Je wilt namelijk niet jaren geïrriteerd rondlopen omdat jouw tas niet lekker op je rug blijft zitten of omdat je de tas niet handig kunt inpakken. Stel jezelf daarom een aantal vragen voordat je een backpack gaat kopen.

Backpack uitzoeken

Wat gaat er allemaal mee?

Het ligt er natuurlijk aan waar je met jouw backpack naartoe wilt gaan. Een weekendje weg kan best met een kleine koffer of rugzak en voor een strandvakantie waarbij je wordt opgehaald bij het vliegveld is een grote koffer een prima keuze.

Ga je door hectische steden lopen? Verplaats je je veel? En zul je ongetwijfeld wel eens over een zandweggetje naar jouw verblijfplaats moeten wandelen? Voor avontuurlijke reizigers is een backpack de beste optie. Als je een maand of langer gaat reizen zou ik een backpack van 50-70 liter aanraden. Afhankelijk van hoe veel je mee wilt nemen natuurlijk.

Daarnaast is het handig om een kleinere backpack mee te nemen: deze worden daypacks genoemd. Een daypack is meestal 5-40 liter. Hier geldt: hoe korter jouw trip, hoe minder liter je nodig hebt. Voor een dagje rondstruinen in de stad heb je veel minder nodig dan voor een hike van drie dagen door de bergen.

Dit is misschien ook wel handig: een handige lijst met spullen die iedere backpacker ongetwijfeld in zijn tas wil inpakken!

Waar moet ik nog meer op letten bij het uitzoeken van een backpack?

1. Hoeveel kun je meenemen in jouw backpack?

Vaak staat er op een backpack een getal + nog een getal. Op mijn Berghaus Verden backpack staat bijvoorbeeld W60+10. Dit betekent dat ik in het hoofdcompartiment 60 ‘liter’ kwijt kan en nog eens 10 in de overige vakken. Let er wel op dat je de overige vakken niet volledig volpropt met spullen; je raakt hierdoor namelijk enigszins uit balans waardoor je scheef gaat lopen. Voor een klein stukje is dit niet erg, maar je wilt over een paar jaar niet met een versleten heup rondlopen toch?

2. Zorg dat de heup- en schouderbanden goed zitten

De banden van mijn heup- en schouderstraps hebben een zachte onderkant, waardoor ze niet snel in mijn lichaam snijden. Ik vond dit voor mezelf erg belangrijk, dus ik heb hier extra op gelet bij de aankoop van mijn backpack. Als je niet zeker weet of een backpack de juiste vorm heeft en op jouw lengte is ingesteld kun je altijd even bij een outdoor winkel zoals Decathlon of Bever binnenlopen.

3. Probeer de backpack eerst uit voordat je op reis gaat

Je doet er goed aan om de backpack in een winkel te ‘passen’. Let er wel op dat de meeste tassen in winkels gevuld zijn met lucht en dus een stuk lichter aanvoelen dan dat het straks op reis aanvoelt. Maar wanneer iemand deels met zijn gewicht op de tas gaat hangen krijg je wel een idee.

Lees ook: 20x tips als je gaat backpacken of een lange reis gaat maken

Eerste hulp bij backpacken 1 - backpack

De prijs: hoeveel kost een backpack?

Die prijs bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Voor een backpack van 60-70 liter betaal je gemiddeld €100-200 euro. Ik had zelf het geluk dat mijn backpack destijds flink in de aanbieding was, waardoor ik deze voor €120 euro kon kopen in plaats van €200. Een leuke aanbieding hoeft niet te betekenen dat er iets mis is met de tas of het merk, dus houd kortingen zeker in de gaten!

De vorm van de backpack

Inmiddels heb ik twee soorten backpacks in huis – als een ware avonturier!

1. De “standaard” backpack: Berghaus Verden 60+10L

Mijn eerste backpack is er een die je vult vanaf de bovenkant. Deze heeft veel extra vakjes en zit ontzettend lekker op mijn rug. Bovendien heb ik er inmiddels jaren mee rondgereisd en hij is nog steeds niet aan vervanging toe. Mijn backpack van Berghaus is voor zover ik weet niet meer te vinden, maar de Berghaus Wilderness 60+15 is erg vergelijkbaar!

2. De koffer-backpack: de Osprey Farpoint 70 M/L

Mijn andere backpack is de Osprey Farpoint 70 M/L en ik moet bekennen dat ik deze nóg fijner vind dan mijn allereerste backpack. Je kunt deze backpack namelijk als een koffer openritsen. Qua indeling vind ik dit veel gemakkelijker: ik hoef namelijk niet mijn hele backpack leeg te gooien om bijvoorbeeld de handdoek onderin mijn backpack eruit te pakken.

Daarnaast heeft mijn backpack de mogelijkheid om de achterkant dicht te ritsen, waardoor ik deze op slot kan doen en er geen flightbag mee hoeft. Tot slot kan ik eigenlijk wel stellen dat mijn backpack van Osprey de beste ooit is, aangezien er ook een kleine dagrugzak bij zit die je aan de backpack vast kunt ritsen.

Wil je de backpack een maatje kleiner hebben? Dan is de Osprey Farpoint 55 S/M aan te raden!

Het inpakken van een backpack

Je mag jouw backpack natuurlijk inpakken zoals jij wilt, maar in de onderstaande foto zie je hoe je de rugtas het beste kunt inpakken om jouw rug en knieën zo veel mogelijk te ontlasten.

Onderin plaats je lichte dingen als ondergoed, sokken en wat lichte kleding zoals t-shirts. Dingen die je eigenlijk niet snel nodig hebt. Wel is het handig om een setje kleding met ondergoed apart te leggen die je bovenop legt (of in de bovenkant van je backpack als dat mogelijk is).

Plaats de zware dingen tegen de achterkant van de backpack. Dit zijn meestal drinkflesjes, wat eten en eventuele kookspullen.

Bovenop plaats je de overige spullen met weinig gewicht. In de top (of de zijkanten) stop je dingen die je onderweg hoogstwaarschijnlijk wel een keer nodig hebt. Denk aan een zaklamp, een boek, zakdoeken, een wc-rol, wat toiletspulletjes, zonnebrand en een kleine EHBO-kit.

Tip: Gooi niet alles los in de tas. Ik stop altijd al mijn kleding in plastic zakken en ik neem een extra zak mee voor de vuile was. Laatst zag ik bij de IKEA pakzakken en ik denk erover na om deze binnenkort eens uit te proberen. Ze zijn volgens mij bedoeld voor koffers, maar wie weet zijn ze ook gemakkelijk in een backpack te gebruiken!

Backpack uitzoeken 5

Een backpack voor mannen en/of vrouwen?

Dit wist ik ook niet voordat ik zelf een backpack ging kopen. Maar veel merken hebben dus backpacks voor mannen én voor vrouwen. Dit heeft te maken met de lengte van je torso en de verschillende maten (XS, S, M, L, XL) die mogelijk zijn bij het instellen van jouw backpack. Let hier dus goed op als je een tweedehands backpack koopt!

Lees ook: Eerste Hulp Bij Backpacken #3 – goedkope vliegtickets vinden

Hopelijk zijn de zoekenden onder jullie een klein beetje wijzer geworden. Heb je nog vragen, twijfels of opmerkingen? Laat ze gerust hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments