6 belangrijke eigenschappen van digital nomads

“Wat heb jij toch een droombaan”, is een reactie die ik regelmatig krijg als ik uitleg wat ik doe en hoe ik leef. En inderdaad: mijn leven als digital nomad is nooit saai. Ik heb op plekken kunnen werken waar ik jaren geleden alleen nog maar over kon dromen. En in mijn vrije tijd heb ik al zo veel bijzondere dingen kunnen doen, die ik nooit had kunnen doen als ik fulltime in Nederland had gewerkt. Mijn levensstijl sluit perfect aan bij mijn passie voor reizen en de wereld ontdekken. Maar er is meer nodig om een digital nomad te worden dan alleen die liefde voor reizen. Vandaag licht ik 6 belangrijke eigenschappen van digital nomads uit.

Dindag 31 augustus 2021 geef ik een online workshop over passieve inkomsten & money mindset. Er is nog plek als je hier meer over wilt leren! Meer info vind je hier.

nadelen-leven-als-digital-nomad

Digital nomad eigenschap 1: ondernemend zijn

Bijna alle digital nomads zijn ondernemers. Ze zijn niet fulltime aan het reizen, ze zijn namelijk ook gewoon fulltime aan het werk. Ze zijn bezig met het opbouwen en/of uitbreiden van een eigen bedrijf. Bij een eigen onderneming zijn er altijd wel taken die nog gedaan moeten worden; het werk is namelijk nooit ‘klaar’.

Als ondernemer blijf je jezelf ontwikkelen en nieuwe ideeën uitproberen. Je zult – met name in het begin – zelf het contact met jouw klanten moeten regelen, de administratie bijhouden en natuurlijk de werkzaamheden uitvoeren. Een eigen onderneming is ontzettend leuk, maar onderschat niet hoeveel tijd je eraan kwijt bent. Met name de eerste jaren maak je ongetwijfeld meer uren dan bij een vaste baan.

Lees ook: werken als digital nomad: wat kun je doen om geld te verdienen?

Terugblik-maart-2017

Digital nomad eigenschap 2: zelfstandig zijn

Een eigenschap die je als ondernemer en als digital nomad moet hebben is zelfstandigheid. Jij bent namelijk eigen baas, dus jij zult ook de knopen moeten doorhakken en de belangrijke beslissingen moeten nemen. Natuurlijk zijn er mensen met wie je jouw ideeën en problemen kunt bespreken, maar een bepaalde mate van zelfstandigheid is wel essentieel. Bovendien verplaatsen de meeste digital nomads zich alleen. Het is natuurlijk mogelijk om met andere reizigers of digital nomads mee te reizen, maar dit is niet altijd mogelijk. Je moet daarom wel blij zijn met je eigen gezelschap, want je gaat ongetwijfeld een keer alleen zijn.

Er zijn ook mensen die met iemand anders een bedrijf hebben en digital nomad zijn, bijvoorbeeld met een vriend(-in) of een partner. Maar zelfs als je met iemand samenwerkt heb je veel zelfstandigheid. Wil jij graag dagelijks een groep vertrouwde collega’s om je heen hebben? Dan is een leven als digital nomad misschien niet iets voor jou.

Lees ook: digital nomad worden – hoe doe je dat?

Tel-Aviv-Israel-street-art-Florentin

Digital nomad eigenschap 3: stressbestendig

Een internetverbinding die niet werkt, een tekort aan stopcontacten, voedselvergiftiging, luidruchtige mensen in jouw favoriete koffietentje waar je komt om te werken… Het leven van een digital nomad gaat niet altijd over rozen. Hoe stressbestendig ben jij als iets niet helemaal loopt zoals jij het hebt gepland?

nadelen-leven-als-digital-nomad

Digital nomad eigenschap 4: doorzettingsvermogen

Het lukt bijna niemand om binnen een week succesvol te zijn. En dan zou het ook niet helemaal leuk meer zijn, toch? Een leven opbouwen als digital nomad is een uitdaging. Het kost veel tijd en moeite om een groep vaste opdrachtgevers te vinden of een goede naam op te bouwen. Je moet jezelf wel kunnen motiveren dat al jouw bloed, zweet en tranen iets gaan opleveren. Doorzettingsvermogen wordt namelijk bijna altijd beloond.

Lees ook: 6 nadelen van een leven als digital nomad + oplossingen!

digital-nomad-spanje

Digital nomad eigenschap 5: zelfdiscipline

Ik zou de hele maand op het strand kunnen doorbrengen en ’s avonds zo veel mogelijk mojitos achterover tikken, maar dan is het avontuur als digital nomad snel afgelopen. Zonder zelfdiscipline kom je niet ver als digital nomad. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werken en vrije tijd. Je zit immers in het buitenland, dus je wilt niet alleen 24/7 achter je laptop zitten maar ook leuke dingen ondernemen. Je zult echter ongetwijfeld ook een keer iets moeten weigeren, omdat er werk afgerond moet worden.

digital-nomad-spanje

Digital nomad eigenschap 6: flexibel

Ook flexibiliteit is erg belangrijk als digital nomad. Het zou erg fijn zijn om iedere dag aan een mooi bureau te kunnen werken, met goed werkend internet. Maar dat is niet altijd het geval. Soms moet je ook werk afronden op het vliegveld terwijl je op jouw vertraagde vlucht wacht – ergens op de grond bij een stopcontact. Of zul je de hele stad door moeten lopen om werkende WiFi te vinden om jouw werk door te sturen. Soms zul je ergens overnachten waar je je niet thuis voelt of heb je met niemand een klik. Ga je dan zitten mokken of ga je op zoek naar een oplossing? Het is dus belangrijk dat je als digital nomad flexibel om kunt gaan met jouw planning en met de huidige situatie.

Lees ook: 7 tips voor digital nomads

nadelen-leven-als-digital-nomad
digital-nomad-vragen

Ik ben wel benieuwd: hoeveel van deze eigenschappen herken jij in jezelf? En welke andere eigenschappen lijken jou belangrijk als digital nomad? Ik kijk uit naar jullie antwoorden!

Reacties via Facebook account

comments