Jeruzalem

Wat te doen in Jeruzalem en omgeving? 38 tips!

Wat te doen in Jeruzalem en de omgeving? Ik heb meer dan een jaar in Israël gewoond en kom hier regelmatig terug. Ik denk dat ik zeker 50 keer in Jeruzalem ben geweest, dus ik heb genoeg tijd gehad om tips bij elkaar te verzamelen!

Jeruzalem: een van de oudste, meest heilige én bijzondere steden ter wereld. Deze stad laat ongetwijfeld een indruk achter. Door de ligging was deze stad jarenlang het decor van aanslagen, maar de laatste jaren is het een stuk rustiger geworden. Begrijp me niet verkeerd: tijdens mijn jaar in Israël heb ik meerdere (uit de hand gelopen) demonstraties gezien. Maar in principe zul je hier als bezoeker/toerist niets van mee krijgen en kun je veilig Jeruzalem ontdekken. Ik heb heel wat tijd doorgebracht in Jeruzalem en heb mijn favoriete plekken voor jullie verzameld. Want wat is er eigenlijk allemaal te doen in Jeruzalem en omgeving?

Lees ook: rondreis in Israël (en Palestina & Jordanië) + video

Disclaimer

Overigens heb ik Jeruzalem gecategoriseerd onder zowel Israël als Palestina (in het Arabisch wordt de stad Al-Quds genoemd). De stad is een sterk discussiepunt en wordt door beide landen geclaimd als de hoofdstad. Omdat ik er in deze blog liever geen meningen over uit en discussies over ga voeren valt het voor mij onder de categorie Israël én Palestina.

Jeruzalem

Reisvideo – wat te doen in Jeruzalem?

Wat te doen in Jeruzalem: de oude stad van Jeruzalem

De oude stad van Jeruzalem is het hoogtepunt voor veel mensen die de stad bezoeken. Hier vind je beroemde heilige plekken zoals de Klaagmuur, de Tempelberg en de Heilig Grafkerk. Binnen 1 vierkante kilometer is er zo veel te zien dat je je hier gemakkelijk een dag kunt vermaken door alleen maar rond te wandelen. Houd er rekening mee dat Google Maps hier slecht werkt omdat de oude stad van Jeruzalem deels in Palestijns gebied ligt (waar Google Maps slecht werkt). Het is dus verstandig om een fysieke map mee te nemen. Al zijn de meeste bezienswaardigheden ook in de binnenstad aangegeven met informatieborden.

De oude stad van Jeruzalem bestaat uit vier delen: een islamitische wijk, Joodse wijk, christelijke wijk en Armeense wijk. De Armeense wijk is beperkt open voor bezoekers: je kunt enkele diensten bijwonen als je degelijk bent gekleed en weet wanneer je de ommuurde wijk kunt bezoeken. Door de andere wijken kun je je wel gemakkelijk verplaatsen en soms heb je niet eens in de gaten in welke wijk jij je nou precies bevindt.

Jeruzalem

1. Laat een briefje met een wens/gebed achter bij de Klaagmuur

Joodse mensen komen van over de hele wereld naar de Klaagmuur in Jeruzalem om gebeden uit te spreken. Vaak schrijven ze hun gebeden ook op een briefje, die ze achterlaten in de spleten van de Klaagmuur. Op deze manier is hun boodschap op een zeer heilige plek en worden hun gebeden ongetwijfeld verhoord. Maar je hoeft helemaal niet Joods te zijn om een wens of gebed achter te laten bij de Klaagmuur: iedereen mag dit doen. Vergeet trouwens niet om eerst een paar stappen naar achteren te zetten voordat je jouw rug naar de heilige muur keert. Als je je direct omdraait wordt dit als onbeschoft ervaren.

Kosten: gratis

Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem

Extra tip: shabbat bij de Klaagmuur

De Klaagmuur – ook wel de Westerse Muur genoemd – in de oude stad is al een indrukwekkende plek, maar het is zeker een aanrader om hier op vrijdagavond naartoe te gaan. De Joodse bevolking viert dan namelijk shabbat. Shabbat is te vergelijken met de christelijke rustdag op zondag. Tijdens shabbat mogen ze niet werken, koken of eigenlijk iedere vorm van activiteit uitvoeren.

Hoewel ik zelf niet religieus ben is shabbat bij de Klaagmuur een bijzondere ervaring. Mensen springen en zingen, kinderen zitten bij hun vader op de nek en iedereen ziet er op z’n best uit. Na het bidden en het feestvieren gaan mensen naar huis om een speciaal avondmaal te eten. Ook voor niet-Joodse mensen is het mogelijk om bij de Klaagmuur aanwezig te zijn. De kans bestaat zelfs dat mensen je uitnodigen voor een shabbat avondmaal bij hen of vrienden thuis.

Jeruzalem

2. Bewonder de Klaagmuur vanaf de Western Wall Observation Point

Bewonder deze indrukwekkende muur vanaf de Western Wall Observation Point, het beste uitzichtpunt in de oude stad. Je komt hier als je vanaf de Klaagmuur naar de linkerhoek loopt om de Joodse wijk in te lopen. Na de trappen kom je uit bij een grote menora (zevenarmige kandelaar). Hier ga je naar rechts. Als je helemaal doorloopt kom je uiteindelijk bij een klein pleintje met een trap aan de rechterkant. Hierna kom je uit bij het uitzichtpunt.

Kosten: gratis

Jeruzalem

3. Tempelberg, Dome of the Rock en de Al-Aqsamoskee

Een van de meest heilige plekken voor zowel Joden als moslims in Jeruzalem is de Tempelberg, oftewel Temple Mount. De gouden koepel van de Dome of the Rock is vanaf veel plekken in Jeruzalem te zien, maar het is een aanrader om dit bouwwerk ook van dichtbij te bewonderen. Wat een prachtige details! De Dome of the Rock is een islamitisch gebedshuis, maar mag geen moskee worden genoemd omdat er hier geen diensten plaatsvinden. Voor niet-moslims is het niet mogelijk om naar binnen te gaan, maar de indrukwekkende buitenkant maakt een bezoek al zeker de moeite waard. Ook de nabijgelegen Al-Aqsa Moskee is van buiten te bewonderen en vanaf de Tempelberg heb je een mooi uitzicht op de verschillende kerken op de Olijfberg.

Kosten: gratis

Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem

Waar moet je op letten bij een bezoek aan de Tempelberg in Jeruzalem?

Religieuze Joden zullen de Tempelberg nauwelijks bezoeken, omdat niemand volgens het Jodendom rein genoeg is om deze heilige plek te bezoeken. Moslims bezoeken de Tempelberg via de ingang in de islamitische wijk. Niet-religieuze bezoekers kunnen de Tempelberg enkel via de houten brug bij de ingang naast de Klaagmuur bezoeken.

Er zijn beperkte openingstijden om de Tempelberg in Jeruzalem te bezoeken. Ik zou je aanraden om zo vroeg mogelijk te gaan, zodat je geen uren in de rij hoeft te staan of zelfs niet naar binnen wordt gelaten. Zelf stond ik in de zomer rond half 8 ’s ochtends in de rij en een kwartier later was ik al door de controle heen.

Er wordt aangeraden om je paspoort mee te nemen. Ik heb hem wel altijd bij, maar nog nooit hoeven te tonen. Zorg er wel voor dat er geen scherpe voorwerpen in je tas zitten, of religieuze voorwerpen zoals een thora. Een camera mag wel gewoon naar binnen. Zorg er bovendien voor dat je degelijk gekleed bent door je knieën en schouders te bedekken.

Jeruzalem

4. Fotogenieke straten in de islamitische wijk

Je kunt sowieso uren in de oude stad van Jeruzalem struinen, maar de meeste fotogenieke straatjes vind je in de islamitische wijk. Je kijkt hier je ogen uit en je zintuigen worden constant geprikkeld. Loop ook zeker langs de Cotton Merchant’s Market, een van m’n favoriete plekken in de islamitische wijk.

Kosten: gratis

Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem

5. Kanafeh proeven in de islamitische wijk

Kanafeh is een populair Arabisch dessert. In ieder land wordt het op een eigen manier gemaakt, maar vaak bestaat het uit deeg, kaas, zoete siroop en noten. Goede kanafeh (je spreekt het uit als knafeh) kun je vinden bij Jaffar & Sons Pastry in de islamitische wijk. Het kan lastig zijn om deze plek te vinden, maar als je grote schalen met iets oranjes erin ziet bij de deuropening zit je goed. En anders gewoon even aan de locals vragen waar je kanafeh kunt eten, dan wijzen ze je ook wel in de goede richting.

Kosten: voor een goed stuk kanafeh betaal je zo’n 12-16 shekel

6. De Heilig Grafkerk in de christelijke wijk

Voor de christenen ongetwijfeld een van de meest heilige plekken in Jeruzalem: de Heilig Grafkerk in de christelijke wijk, ook wel de Verrijzeniskerk genoemd. Deze kerk zou staan op de plek waar Jezus gekruisigd en begraven is. Hoewel niet iedereen gelooft dat dit de exacte locatie is is er sowieso een indrukwekkende graftombe te bezoeken. Pelgrims van over de hele wereld komen immers hierheen. Er staat bijna altijd een lange rij voor deze tombe, dus als je naar binnen wilt gaan kun je beter zo vroeg mogelijk komen. Of je nou gelovig bent of niet, ik vind het best een bijzondere plek om te stoppen. Bij de ingang vind je bijvoorbeeld de plek waar Jezus gekruisigd zou zijn en mensen willen op deze plek alles dat ze meenemen reinigen – tot baby’s toe.

Kosten: gratis

Jeruzalem
Jeruzalem

7. Toren van David in de Joodse wijk

Naast Jaffa Gate, een van de ingangen van de oude stad, vind je de Toren van David. Dit was vroeger een van de verdedigingswerken van Jeruzalem om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. De Toren van David heeft bovendien een museum over de stad, als je meer over de geschiedenis van Jeruzalem door de eeuwen heen wilt leren. Bovendien heb je vanaf de toren een mooi uitzicht over de oude stad. Je bent hier gemakkelijk een uurtje zoet. Daarnaast is er iedere avond een lichtshow op de muren geprojecteerd over de geschiedenis van Jeruzalem.

Kosten: 40 shekel voor de Toren van David. De avondshow in de Toren van David is 55 shekel. Je kunt ook een combiticket kopen als je de Toren van David zowel overdag als ’s avonds wilt bezoeken.

8. Over de stadsmuren lopen in de Joodse wijk

Als je via de Jaffa Gate de oude stad binnenloopt kun je direct naar links om de eeuwenoude stadsmuren op te klimmen. Zoek naar een bordje met ‘Ramparts Walk’ erop. Vanaf de Jaffa Gate kun je dan over de stadsmuren doorlopen naar de Lion Gate of de Klaagmuur – er zijn namelijk twee routes. Onderweg zijn er een paar plekken waar je naar beneden kunt gaan, maar je kunt alleen bij de startpunten weer omhoog. Dit is een activiteit die niet heel veel mensen doen, dus met wat geluk heb je de muur helemaal voor jezelf!

Kosten: 16 shekel

Jeruzalem

9. De lijdensweg van Jezus: Via Dolorosa

Treed in de voetstappen van Jezus Christus, door zijn lijdensweg door de oude stad van Jeruzalem naar de Heilig Grafkerk te lopen. Op verschillende plekken in de stad zul je bordjes zien met Via Dolorosa. Deze loopt voornamelijk door de islamitische wijk naar de Heilig Grafkerk in de christelijke wijk. Ik weet dat het niet netjes is, maar ik moest er altijd wel een beetje om lachen als er pelgrims door de stad liepen. De mensen die meelopen sjouwen om beurten met een gigantisch houten kruis door de stad. Zeer toegewijd, dat moet ik toegeven. Ik heb géén idee hoe je hier aan mee kunt doen, maar ik heb ze dagelijks door de binnenstad zien lopen dus spreek ze gewoon even aan als je dit ook wilt doen.

Kosten: gratis

Jeruzalem

10. Romeinse ruïnes: de Cardo in de Joodse wijk

Wist je dat Jeruzalem ooit veroverd is door de Romeinen, in het jaar 70? De stad kent dus zeker Romeinse invloeden. Waar je dit het beste terug kunt zien is bij de Cardo in de Joodse wijk. Cardo is het Latijnse woord voor as. Dit was vroeger de hoofdstraat die de vorm had van een as en van noord naar zuid liep door een stad. Er is niet veel over gebleven van deze periode, maar bij de Cardo kun je nog een aantal zuilen bewonderen en met een beetje inlevingsvermogen heb je een idee hoe er hier vroeger handel werd gedreven. Daarnaast is er een prachtig muurschildering te zien.

Kosten: gratis

Jeruzalem
Jeruzalem

11. Appelgebak eten en mooi uitzicht bij de Austrian Hospice

De Austrian Hospice is een hidden gem in de oude stad van Jeruzalem. Het is namelijk geen plek die als duidelijke bezienswaardigheid wordt aangeduid. De ingang is gesloten en je zult even moeten aanbellen, maar daarna kun je gewoon naar binnen. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over de oude stad en op de gouden koepel. Bovendien is het een aanrader om een apfelstrudel te eten in de tuinen: wat een oase van rust, zo midden in de binnenstad.

Kosten: je betaalt 5 shekel (€1,25 euro) om naar het dakterras met het geweldige uitzicht te mogen gaan. De apfelstrudel is 23 shekel.

Jeruzalem
Jeruzalem

12. Sandeman Free Walking Tour in de oude stad

Iedere dag wordt er een Free Walking Tour door de oude stad van Jeruzalem gehouden. In 2 uur zie je de verschillende wijken in het oude Jeruzalem. Het is wat mij betreft een erg goede manier om een eerste indruk van en meer informatie over deze plek te krijgen. De tours vertrekken om 11 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags vanaf de Jaffa Gate.

Kosten: hoewel de tour in principe gratis is is het wel netjes om de gids wat fooi te geven.

Jeruzalem
Jeruzalem

Wat te doen in Jeruzalem: de rest van de stad

13. Zonsondergang vanaf de Olijfberg

De Olijfberg, ten oosten van de oude stad, is een van de beste plekken om van de zonsondergang in Jeruzalem te genieten. Je hebt namelijk uitzicht op de oude stad terwijl de lucht de meest indrukwekkende kleuren krijgt.

De makkelijkste manier om hier te komen is per bus. Neem de bus vanaf East Jerusalem Bus Station, vlak bij de Damascus Gate, en zeg tegen de buschauffeur dat je bij Rehav’am Lookout uit wilt stappen. Een busticket is 4,70 shekel. Het is ook mogelijk om naar dit uitzichtpunt te lopen vanaf de oude stad. Loop naar de Dung Gate in het zuiden van de oude stad. Vanaf hier loop je naar beneden in oostelijke richting, door de vallei en vervolgens via de Ma’ale ha-Kohanim Street langs de Joodse begraafplaatsen omhoog naar het uitzichtpunt.

Kosten: gratis

Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem

14. Tuinen van Getsemane

Aan de voet van de Olijfberg vind je de Tuinen van Getsemane. Volgens de bijbel is dit de plaats waar Jezus voor het laatst heeft gebeden, vlak voor zijn kruisiging. Jezus en zijn volgelingen kwamen hier regelmatig, waardoor het voor Judas niet moeilijk was om hem te vinden in de nacht dat Jezus wordt opgepakt. In de Tuinen van Getsemane vind je olijfbomen die hier misschien al stonden toen Jezus hier kwam – en dus meer dan 2000 jaar oud kunnen zijn! Je kunt tegenwoordig zowel de tuinen als de bijbehorende kerk bezoeken.

Kosten: gratis

Jeruzalem
Jeruzalem

15. Meer heilige plekken op Mount Zion

Mount Zion ligt net ten zuiden van de oude stad van Jeruzalem. Wanneer je vanaf de oude stad door de Zion Gate loopt kom je uit bij Mount Zion. Ik vind de term berg trouwens wat overdreven; een heuvel is een betere benaming. Je kunt hier meerdere plekken bezoeken. Een belangrijke is het graf van Oskar Schindler, de man die meerdere Joodse mensen heeft helpen onderduiken (van de film Schindler’s List). Ook de kamer van het laatste avondmaal in David’s Tomb is een populaire bezienswaardigheid. Volgens de bijbel zouden Jezus en zijn volgelingen hier het bekende laatste avondmaal hebben gehouden. Tot slot kun je een bezoek brengen aan de indrukwekkende Abbey of the Dormition. In dit klooster vind je de tombe van Maria, de moeder van Jezus.

Kosten: gratis

Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem

16. Oase van rust in the Garden Tomb

Sommige mensen geloven dat Jezus niet is begraven en herrezen op de plek van de Heilig Grafkerk, maar hier in de Garden Tomb. Er komen zo nu en dan Christelijke pelgrims naar de tuinen, maar het is hier eigenlijk heerlijk rustig. Een prachtig stukje net buiten de oude stad van Jeruzalem. De officiële openingstijd is trouwens 8.30 uur, maar ik kon om 8 uur al naar binnen lopen.

Kosten: gratis

Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem

17. Holocaust Museum – Yad Veshem

Iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Holocaust, de Tweede Wereldoorlog en van Israël moet een bezoek brengen aan het Holocaust Museum genaamd Yad Veshem. In dit museum wordt alles vanaf het begin in de jaren 30 tot en met de migratie naar Israël in het heden verteld. De tentoonstelling toont veel persoonlijke spullen en er worden interviews en korte documentaires uitgezonden. Het museum is gratis te bezoeken. Vanaf Downtown Jeruzalem kun je de tram naar Mount Herzl nemen en bij de laatste halte uitstappen. Een ticket is 5,90 shekel, ongeacht waar je instapt.

Kosten: gratis, al kun je aan het einde van je bezoek wel een donatie doen.

Jeruzalem

18. Joods-orthodoxe wijk Me’a Shearim

Dit is een van de meest extreme Joods-orthodoxe wijken in Jeruzalem. De mensen hebben hier geen televisies of internet; informatie wordt gedeeld via de pamfletten en informatieborden, of van mond-tot-mond. Alle mannen lopen in zwarte kleding, ook in de zomer. Vaak in combinatie met een zwarte hoed. De lange wapperende krullen die langs de oren vallen zijn typerend. De mannen mogen zich niet scheren, omdat ze dan mogelijk een schepsel van God verwonden. Hier en daar zie je iemand met een telefoon, maar het is niet gebruikelijk.

Het is zeker interessant om een wandeling door deze wijk te maken. Zorg er wel voor dat je je kleedt volgens de regels. Een vriend van me wilde de wijk in een korte broek bezoeken en werd binnen een minuut aangesproken en verzocht om weg te gaan. Ook vinden ze het niet leuk als mannen en vrouwen gezamenlijk de wijk bezoeken, dus houd hier rekening mee.

Vind je het spannend om op eigen gelegenheid door deze ultra-orthodoxe wijk te lopen? Dan kan ik je de Meet The Ultra-Orthodox Jews Tour van Abraham Tours aanraden. Op deze manier word je verwelkomd door orthodoxe Joden die het leuk vinden om meer over hun leven te delen en dus niet zo’n ‘vijandelijke’ houding naar buitenstaanders hebben.

Kosten: gratis. De prijzen van de tour zijn op de website te vinden.

Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem

19. Wandelen door fotogenieke wijk Yemin Moshe

De oude stad van Jeruzalem is zeker fotogeniek, maar het kan hier ook best druk zijn. Wil je naar een fotogeniek deel van Jeruzalem waar bijna niemand komt? Ga dan naar de wijk Yemin Moshe. Deze wijk ligt op een heuvel aan de westkant van de oude stad. Wandel door de rustige straten richting de Montefioremolen. Je hebt bijna het gevoel alsof je even in Nederland bent als je deze molen ziet.

Kosten: gratis

Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem

20. Mahane Yehuda markt

Een van mijn favoriete plekken in Jeruzalem is ongetwijfeld de Mahane Yehuda markt. Deze markthal is zowel overdag als ’s nachts te bezoeken. Overdag is het hier een drukte van jewelste en komen de inwoners hun boodschappen doen. Omdat de markthal aan de rand van de ultraorthodoxe wijken Me’a Shearim en Nachlaot ligt zul je hier overdag veel religieuze Joden tegenkomen. ’s Avonds verdwijnen de marktkraampjes, maar openen de barretjes en restaurants hun deuren. Tot in de late uurtjes wordt er hier gegeten, gedronken en gedanst. Wat mij betreft een ideale plek om een avond uit te starten!

Kosten: gratis, tenzij je iets te eten of drinken bestelt natuurlijk

Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem

21. Israël Museum

Mocht je op een zaterdag in Jeruzalem zijn dan zul je al gauw merken dat er niet veel te doen is in de stad. Zaterdag is het namelijk shabbat – de rustdag van de joden – en is bijna alles gesloten. Waar moet je dan naartoe op een zaterdag? Ik zou je aanraden om naar het Israël Museum te gaan. Je kunt je hier namelijk als je wilt een hele dag vermaken. Er is zó veel te zien! Een van de pronkstukken van het museum zijn de beroemde Dode Zee-rollen, die in een apart gebouw worden tentoongesteld.

Kosten: 54 shekel

Jeruzalem
Jeruzalem

22. Fotogenieke straat met de paraplu’s

Straten met gekleurde paraplu’s zorgen altijd voor een leuk fotomoment. Ook Jeruzalem heeft zo’n straat: Yoel Moshe Salomon Street. Je vindt deze straat aan Jaffa Street, de straat waar de tram van de oude stad naar de Mahane Yehuda markt en het busstation loopt.

Kosten: gratis

Jeruzalem
Jeruzalem

Eten, drinken en stappen in Jeruzalem

23. Voor betaalbaar Israëlisch avondeten: Restaurant Alma

Uit eten gaan kan best duur zijn in Israël. Wil je Israelisch eten voor een fijne prijs? Dan moet je bij Restaurant Alma zijn. Het is mogelijk om hier zowel buiten als binnen te zitten.

Adres: Yosef Rivlin Street 18, niet ver van Jaffa Street vandaan

24. Simpel, maar heerlijk: Dwiny Pita Bar

Een van mijn favoriete plekken om te eten in Jeruzalem is Dwiny Pita Bar. Je gaat hier niet naartoe voor een romantisch etentje, maar wel voor heerlijk eten. Je kunt kiezen of je jouw maaltijd in een pita of op een bord wilt hebben. Aanraders zijn de frietjes, de ceviche en de amandelarak. De amandelarak vind je bijna nergens anders in Israël, omdat deze door de eigenaar wordt gebrouwen. Zeker een keer proberen, ook als je niet van arak houdt!

Adres: Beit Ya’akov Street 6, niet ver van de Mahane Yehuda markt vandaan

25. Drinken met een uitzicht: Notre Dame Rooftop

De drankjes zijn hier wat duurder dan op andere plekken in Jeruzalem, maar je krijgt hier wel wat voor terug: namelijk een tof uitzicht over de oude stad. Kleed je wel een beetje netjes, want als je hier in een backpackersoutfit binnenloopt zul je zeker opvallen.

Adres: HaTsanhanim Street 3, op het dakterras van het Notre Dame of Jerusalem Center

26. Fijne koffietent: Tmol Shilshom

Op zoek naar een sfeervol koffietentje buiten de oude stad? Dan zou ik Tmol Shilshom aanraden. In deze koffietent drink je prima koffie en wordt je omringd door boekenkasten. Je krijgt direct zin om een boek te lezen en in een van de stoelen weg te duiken! Een aanrader is sahlab, een warme drank die het beste omschreven kan worden als melkpudding met nootjes en kokos. Het was voor mij de ideale vervanging van warme chocolademelk op een koude dag (en ja, het kan in Jeruzalem zeker koud zijn!).

Adres: Yo’el Moshe Salomon Street 5, de straat met de gekleurde paraplu’s.

Jeruzalem
Shakshuka-Israël

27. 24/7 eten bij Zuni

Zuni is de plek waar ik ’s avonds altijd met vrienden naartoe ging voor een late avondsnack. Zuni is namelijk zowel overdag als ’s nachts open! Niet de goedkoopste plek om te eten, maar de French Toast is ’s nachts echt hemels na een avondje stappen.

Adres: Yo’el Moshe Salomon Street 15

28. Avond starten bij Gatsby Cocktail Room

Wil je de avond fancy beginnen met een cocktail? Een van de beste cocktailbars in Israël is toch wel Gatsby Cocktail Room. Ik zou je wel aanraden om een reservering te maken, want het kan hier behoorlijk druk zijn. Cocktails zijn niet goedkoop (zo’n 50 shekel) maar daar krijg je dan wel een bijzonder drankje voor – zowel in smaak als in de versiering.

Adres: Hillel Street 18

29. Een van mijn favorieten: Jachnun Bar

Op zoek naar een snelle en betaalbare hap? Dan zou ik je malawach aanraden bij de Jachnun Bar. Ik vind het heerlijk! Dit is een soort rol/pannenkoek gemaakt van filodeeg die gevuld wordt met verschillende groenten en sauzen. Er zijn weinig zitplaatsen bij Jachnun Bar, maar dat is eigenlijk niet erg. Het is immers de Mahane Yehuda markt: doe net als de locals en ga gewoon ergens zitten om alvast een drankje te bestellen.

Adres: in de Mahane Yehuda markt

Lees ook: 17x het lekkerste eten & drinken in Israël

30. Dansen tot in de late uurtjes: Video

Had je ooit een gay bar in Jeruzalem verwacht? Jeruzalem heeft verrassend veel discotheken en barretjes, maar een van de meest bijzondere vind ik toch wel Video. Overigens is Video niet alleen voor gays bedoeld: iedereen is welkom. Het is een van de weinige plekken waar niet constant dance en house wordt gedraaid (zoals in veel clubs in Israël), dus dat vind ik sowieso al chill. Bovendien is er een relaxte sfeer en kijk je soms je ogen uit wat hier naar binnen en buiten loopt.

Adres: Yohanan Horkanos Street 1, niet ver van Jaffa Street vandaan

31. Goede ontbijtplek bij Oren & Yani

Een leuke plek om de dag te starten is Oren & Yani, een bakkerij en sfeervol restaurantje. Shakshuka is een populaire maaltijd bij Israëliërs om de dag mee te beginnen. Het is best een zware maaltijd, dus met 2 personen heb je aan een pannetje meer dan genoeg. De menukaart is overigens niet in het Engels, maar je kunt je laten verrassen door de Engelstalige bediening. Je geeft gewoon door wat je lekker vindt en wat je absoluut niet wilt eten. Je zult niet teleurgesteld worden!

Adres: Shats Street 4. Er staat geen naam op de voorgevel, maar zoek gewoon naar een rode luifel. Het is een kort straatje, dus je kunt het bijna niet missen.

Wat kun je doen in de omgeving van Jeruzalem?

Je kunt gemakkelijk een week (of een paar weken) in Jeruzalem zijn om je te vermaken en verschillende plekken te bezoeken. Hier aan paar ideeën:

32. Travel bucketlist: drijven in de Dode Zee.

Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode Zee en omgeving Israel

33. Wandelen in Ein Gedi Nationaal Park.  

Jeruzalem

34. De zonsopkomst zien vanaf het fort Masada.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi

Lees ook: Israël – tips om de dode zee + omgeving te bezoeken

35. Bezoek het Mar Saba klooster in de woestijn van Judea.

Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem

36. Bethlehem ligt slechts een paar kilometer ten zuiden van Jeruzalem en is een bijzondere daguitstap.

Bethlehem-Palestina
Bethlehem-Palestina
Bethlehem-Palestina

37. Hebron is een intense plek, maar voor mensen die meer willen leren over het conflict een must om te bezoeken.

Hebron-dual-narrative-tour
Hebron-dual-narrative-tour
Hebron-dual-narrative-tour

38. Een van mijn favoriete plekken in Palestina is Nablus. Een geweldige plek om contact te maken met de lieve locals.

Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin

Overnachten in Jeruzalem

1. Abraham Hostel Jerusalem

Mijn favoriet in Jeruzalem is Abraham Hostel Jerusalem; een van de hostels waar ik een jaar lang voor hebt gewerkt als fotograaf en videomaker. De kamers zijn vrij simpel, maar prima en betaalbaar. Er zijn slaapzalen, privékamers en zelfs familiekamers. Het hostel ligt naast Jaffa Street (ideaal als je de tram wilt nemen) en vlak bij de Mahane Yehuda markt. Het is ongeveer 15 minuten lopen (naar beneden) naar Jaffa Gate bij de oude stad van Jeruzalem. In het hostel is een bar in de gemeenschappelijke ruimte en er is een dakterras. Er worden veel activiteiten georganiseerd zoals een workshop hummus maken, yogalessen, muziekoptredens en spelletjesavonden. Het ontbijt zit ook bij de prijs inbegrepen, ook altijd fijn. Een aanrader als je in Jeruzalem verblijft!

Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem

2. The Post Hostel

Een andere aanrader is The Post Hostel. Een sfeervol hostel waar ze zowel slaapzalen als privékamers hebben voor prima prijzen. Zelfs de grootste slaapzaal met 12 bedden is prima, aangezien de bedden gordijnen hebben voor meer privacy. De kamers en badkamers zijn bovendien erg schoon. Er is een gemeenschappelijke ruimte met een bar. Het ontbijt is inbegrepen in de prijs en is zeer uitgebreid: je kunt zelfs shakshuka en verse sinaasappelsap krijgen. Ook de locatie is prima; vlak bij de oude stad (Jaffa Gate), maar ook bij de restaurants en cafés rondom Jaffa Street. Bovendien stopt de tram praktisch voor de deur. Tot slot organiseert het hostel veel activiteiten, de meeste zijn zelfs gratis!

Post-Hostel-Jeruzalem
Post-Hostel-Jeruzalem
Post-Hostel-Jeruzalem

3. Austrian Hospice

Een andere aanrader in de oude stad van Jeruzalem is de Austrian Hospice. Deze accommodatie is niet erg bekend als plek om te overnachten maar wat mij betreft een prima optie. Het is betaalbaar, al helemaal omdat het ontbijt er ook bij zit inbegrepen, maar je moet wel meer dan 1 nacht verblijven. Anders komt er een toeslag op de totaalprijs. Houd er rekening mee dat je niet zomaar binnen kunt lopen, maar wel van tevoren een reservering moet maken.

Booking.com

Hoe verplaats jij je in Jeruzalem?

In de oude binnenstad van Jeruzalem kun je je alleen te voet verplaatsen. Gelukkig zijn de afstanden klein en is alles op loopafstand van elkaar vandaan. Buiten de oude stad kun je het beste de tram gebruiken om jezelf te verplaatsen. Een kaartje kost 5,90 shekel en is 90 minuten geldig. Langs de tramlijn vind je verschillende haltes waar je een kaartje bij de machine kunt kopen. Dit kan zowel met cash als met de kaart.

Plekken buiten Jeruzalem kun je het beste met de bus bezoeken. Houd er rekening mee dat de bussen soms vertrekken vanaf het centrale busstation in het nieuwe gedeelte van Jeruzalem en soms vanaf de busstations bij de Damascus Gate. Er zijn verschillende busstations in de buurt van de Damascus Gate, afhankelijk van jouw eindbestemming.

Jeruzalem

Hoe kom jij in Jeruzalem?

Van Tel Aviv naar Jeruzalem gaan er regelmatig bussen. Bus 405 rijdt bijna iedere 15-20 minuten tussen de busstations van Tel Aviv en Jeruzalem. Het busstation van Tel Aviv is een groot doolhof, maar als je weet dat de bus vanaf de zesde verdieping vertrekt moet het goedkomen. De nummers hangen boven de deuren, maar eigenlijk moet je gewoon zoeken naar de deur met de langste rij: dat is die van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Lees ook: zéér uitgebreide reisgids: tips voor een stedentrip Tel Aviv in Israël

Jeruzalem

Kom je vanaf het Ben Gurion vliegveld? Dan kun je met de bus van het vliegveld naar Jeruzalem rijden. Bus 485 rijdt ieder uur tussen het vliegveld en Jeruzalem en kost 16 shekel (€4 euro). Houd er wel rekening mee dat de bussen tijdens shabbat niet rijden en je dus een taxi moet nemen naar Jeruzalem.

Buiten het hoogseizoen zijn vliegtickets naar Israël trouwens heel betaalbaar. Voor een vlucht van Eindhoven naar Tel Aviv betaal ik meestal tussen de €60-90 euro. Tegenwoordig zijn er ook vluchten van Amsterdam naar Eilat, in het zuiden van Israël. Deze vluchten kunnen zelfs nog goedkoper zijn – €40 euro bijvoorbeeld! Bekijk de website van Transavia voor de huidige prijzen of stel een prijsalarm in via Skyscanner voor de data dat jij wilt vliegen.

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Wil jij een reis naar Israël boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

Een zeer uitgebreide blog over wat te doen in Jeruzalem en omgeving. Ik hoop dat ik jullie een handje op weg heb kunnen helpen en dat je een leuke tijd in deze stad hebt. Heb je nog vragen of meer tips? Laat het hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

8 gedachten over “Wat te doen in Jeruzalem en omgeving? 38 tips!”

  1. Wow, wat een fijne uitgebreide blog is dit geworden!

    Een aantal bezienswaardigheden die je noemt zijn een feest van herkenning. Maar uiteraard heb jij heel veel gezien en gedaan waar ik niet aan toegenomen ben. Een goede reden om een keer terug te gaan.

    Mooie foto’s ook.

    1. Bedankt Jenny! Haha er is zeker veel te doen in Jeruzalem. Er zijn zelfs – na een jaar – nog plekken die ik graag had willen bezoeken of naartoe had willen gaan. Inderdaad een goede reden om nog eens terug te gaan 😉

  2. Wat een fantastische post! Zoveel tips! Hier kunnen reizigers echt wat mee! Ik wil heel graag nog een keer Israël bezoeken, maar ik blijf het moeilijk vinden. Israël ligt zo moeilijk in de regio & ik ben ook dol op de rest van het Midden Oosten. Ooit gaat het ervan komen, maar nu vind ik het toch nog even moeilijk om de knoop door te hakken. Dat heb ik met Iran trouwens ook, waar ik ook heeeeel graag naartoe wil.

    1. Snap ik heel goed hoor Dominique! Ik kan wel tegen mensen vertellen dat het veilig is om naar Israël te gaan, maar als ze alsnog met een onrustig gevoel vertrekken hebben ze ook geen fijne reis. Bovendien is het inderdaad een land waar de situatie van de ene dag op de andere kan omslaan. Ik heb er een jaar gewoond en gelukkig niets ernstigs meegemaakt, maar kan me voorstellen dat mensen daar niet op zitten te wachten tijdens hun vakantie. Het komt er ongetwijfeld ooit wel een keer van! 😉

  3. Wat ontzettend interessant om te lezen, wat een uitgebreide blogpost zeg! Ik vind je foto’s ook prachtig. Ik ben nog nooit in deze regio geweest maar ik vind het wel heel intrigerend. Het lijkt me een onwijs bijzondere bestemming.

  4. Wauw, dat zijn wel heel veel tips! En wat een práchtige foto’s, zeker naarmate je verder in de blog komt.
    Ik was in 2001 in Jeruzalem en omgeving (op studiereis), maar wil er zeker een keer terug. Mooi hoor!

    1. Wat bijzonder dat je met een studiereis naar Jeruzalem bent geweest! Ik ben er tientallen keren geweest, maar toch zijn er nog plekken die ik nog niet heb bezocht haha. Reden om nog maar eens terug te gaan ;p

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *