16x de meest gestelde vragen over mijn leven als digital nomad
Inmiddels heb ik al heel wat informatie met jullie gedeeld over locatie-onafhankelijk werken en het leven als een digital nomad. Toch worden er nog regelmatig (nieuwe) vragen gesteld; via social media, via de mail, tijdens de evenementen van de Reislustige Freelancer die ik samen met Suzanne organiseer en tot slot ook door mensen die ik onderweg tegenkom. De 16 meest gestelde vragen over mijn leven als digital nomad verzamel en beantwoord ik in dit artikel!

1. Wat is een digital nomad precies?
Een digital nomad is iemand die een nomadisch bestaan leeft door locatie-onafhankelijk geld te verdienen, vaak door werk uit te voeren via een laptop. De meeste digital nomads hebben geen vaste thuisbasis, maar verplaatsen van tijd tot tijd naar een andere locatie.

2. Hoe word je digital nomad, wat zijn de voorbereidingen?
Digital nomad is allereerst geen beroep, maar een levensstijl. Het is dus niet mogelijk om een specifieke studie af te ronden die daarna garandeert dat je als digital nomad kunt werken en leven. De meeste digital nomads zijn ondernemers en werken aan verschillende projecten en voor verschillende partijen. Veelvoorkomend werk voor digital nomads is artikelen schrijven, websites bouwen en optimaliseren, fotografie en videografie, het beheren van social media accounts, werken als virtual assistent, teksten vertalen, online coaching en het opzetten van online leerprogramma’s.
Allereerst is het dus belangrijk dat je werk gaat uitvoeren dat op afstand uit te voeren is. Eigenlijk is dit bijna al het werk dat je op een computer kunt doen. Voor een sportleraar is het bijvoorbeeld veel lastiger om locatie-onafhankelijk te werken dan voor iemand die scripties nakijkt en corrigeert. Maar met wat creativiteit is er vaak veel meer mogelijk dan dat je denkt!
4 tips om voorbereid aan het leven als digital nomad te beginnen:
1. Ga op zoek naar klanten en netwerk zo veel mogelijk voor vertrek. Bezoek veel netwerkborrels en ga zo nu en dan met mensen uit jouw beroepsveld een kop koffie drinken. Het werkt alleen maar in je voordeel als mensen bij potentiële samenwerkingen jouw naam en/of gezicht herkennen.
2. Investeer in verschillende vaardigheden die je kunt aanbieden aan anderen. Bijna geen enkele ondernemer richt al zijn of haar pijlen op slechts één project/klant.
3. Zeg niet per direct je baan op, maar minder je uren bij je vaste baan naarmate je meer als freelancer kunt werken. Op die manier kun je bovendien ook voldoende geld sparen voor noodgevallen.
4. Heb geduld. Rome is niet in één dag gebouwd en zo is het ook flink timmeren aan de weg als eigen ondernemer. Maar aangezien je aan de toekomst van jouw bedrijf en jouw leven werkt doe je dat waarschijnlijk met veel plezier.
Lees ook: digital nomad worden? – de eerste stappen

3. Hoe ziet jouw werkweek eruit? Hoe veel uren per dag en hoeveel dagen per week werk je gemiddeld?
Eerlijk gezegd werk ik bijna nooit met uren die ik per dag werk, maar met taken die ik die dag wil of moet afronden. Wekelijks maak ik een takenlijst met alles wat er die week gedaan moet worden. De meeste klussen worden vervolgens per dag ingedeeld, maar er is altijd ruimte om wat te verschuiven. Dit betekent dat ik soms slechts 3 uur per dag aan het werk ben, en op andere dagen zo’n 12 uur bezig ben. Daarnaast probeer ik ook zo veel mogelijk te werken als ik me zeer productief voel: dan rond ik liever wat extra taken af, ook al stonden ze niet voor die dag ingepland. Andersom schuif ik ook wel eens wat taken door – als het bijvoorbeeld een dag eindelijk zonnig is in een regenachtige week of als ik niet in work mode ben.
Ik denk dat ik uiteindelijk zo’n 40 uur per week werk, al zijn dit niet allemaal declarabele uren. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om taken zoals het beantwoorden van mails, het pitchen van nieuwe ideeën, het inplannen van social media berichten en artikelen op Corners of the World, zelfpromotie door interviews en het schrijven van gastartikelen voor meer naamsbekendheid.

4. Hoe bouw je een netwerk op en hoe onderhoud je de relaties met klanten?
Je zult als ondernemer merken dat mensen niet alleen met jou willen samenwerken vanwege je kennis en vaardigheden, maar ook vanwege je persoonlijkheid. Probeer een aantal keer per maand naar netwerkborrels te gaan om andere freelancers en digital nomads te ontmoeten. Dit kan in Nederland, maar er worden er tegenwoordig ook steeds meer georganiseerd in digital nomad hubs zoals Chiang Mai in Thailand, Medellín in Colombia en Budapest in Hongarije. Een aantal van mijn favoriete Facebookgroepen om op de hoogte te blijven van zulke evenementen en om te netwerken met andere gelijkgestemde mensen zijn Ambitieuze Meisjes, Female Digital Nomads, Young Creators, We Are Travel Girls en Wereldvrouwen.
Daarnaast is het handig om je in te schrijven voor enkele perslijsten van bedrijven en persbureaus die je interesseren. En natuurlijk kun je ze altijd een mail sturen met de vraag of ze zin hebben in een kop koffie en het bespreken van mogelijke samenwerkingen. Met mijn vaste opdrachtgevers probeer ik meestal af te spreken en bij te praten als ik terug in Nederland ben. En natuurlijk bestaat er zoiets als bellen/Skypen. Tot slot stuur ik opdrachtgevers met wie ik vaker samenwerk wel eens iets op uit het buitenland – een kaartje of een klein souvenirtje.
Ik ben er zelf niet zo’n held in (sorry!), maar wanneer je van tevoren weet dat je een paar dagen offline gaat zijn is het handig om een automatische melding in te schakelen. Zo weten mensen wanneer je weer bereikbaar bent.
Lees ook: handige websites voor digital nomads

5. Mis je nooit collega’s of mensen om mee samen te werken?
Nee, al weet ik van mezelf dat ik altijd al vrij zelfstandig ben geweest. Besef dat het leven als freelancer een stuk zelfstandiger is dan een vaste baan met collega’s. Jij bent de eindverantwoordelijke voor veel taken die gedaan moeten worden en vaak zul je keuzes zelf moeten maken. Maar er zijn genoeg freelancers die met een vaste groep andere freelancers samenwerken en een collectief vormen – en dus alsnog elkaar collega’s zijn.
Het is bovendien wereldwijd steeds populairder voor mensen om op afstand te werken. Met name het afgelopen jaar was ik verbaasd hoe veel mensen met een laptop reisden en – net als ik – ook gewoon volle dagen werkten. Je komt deze mensen in hostels tegen, maar ook via co working spaces leer je andere freelancers kennen. Een aantal websites waar je kunt checken waar de coworking spaces in jouw stad zich bevinden zijn Coworkingmap, Desks Near Me en Work From. Ook kun je gebruikmaken van Croissant: een app die jou met 1 account gebruik laat maken van co-workings in tientallen steden! Via deze link krijg je €15 euro korting op jouw eerste maand Croissant.
Daarnaast kun je natuurlijk ook bij jouw accommodatie navragen of ze leuke plekken kennen om je laptop open te klappen. Hoewel niet iedereen hetzelfde werk uitvoert in zo’n coworking space kun je over veel onderwerpen samen nadenken en anderen om hulp vragen. En mijn ervaring is dat je met mensen om je heen vaak productiever bent dan wanneer je jezelf opsluit in een kamer. Hoewel je voor veel coworking spaces wel moet betalen zijn er ook plekken die gratis zijn.

6. Hoe motiveer je jezelf om te werken als je op zulke mooie en toffe plekken bent?
Zelfdiscipline is onmisbaar voor digital nomads. Natuurlijk heb je wel eens een dag dat je liever in bed blijft liggen of juist op pad wilt gaan, maar als dat iedere dag zo is is het avontuur waarschijnlijk snel voorbij. Als je geen werk afrondt kun je immers ook geen geld verdienen. Dat is voor mij al een beweegreden om dagelijks aan het werk te gaan.
Ten tweede voer ik werk uit dat ik hartstikke leuk vind om te doen. Er gaat bijvoorbeeld geen dag voorbij dat ik niet schrijf – het zit inmiddels in mijn dagelijkse routine, net zoals avondeten of douchen. Ga dus aan de slag met iets waar jij energie van krijgt, waar jij graag ook op de lange termijn jouw energie in wilt steken.

7. Mis je thuis vaak, heb je wel eens heimwee?
Natuurlijk mis ik Nederland, mijn familie en mijn vrienden wel eens; het zou vreemd zijn als ik nooit heimwee zou hebben. Ik bel of Skype regelmatig met de meeste mensen en gelukkig kun je elkaar gemakkelijk op de hoogte houden via Whatsapp en Facebook. Daarnaast kies ik er bewust wel eens voor om juist in Nederland te blijven, ik kan mijn laptop immers overal openklappen.
Het is ook goed om te beseffen dat je tegenwoordig slechts één vliegticket van thuis bent verwijderd. Mocht er dus écht iets aan de hand zijn of als je heel veel heimwee hebt kun je altijd terug naar huis komen. Het is niet zo dat je dan nooit meer terug naar het buitenland kunt gaan.
Tot slot ben ik iemand die heel gemakkelijk een plek ‘mijn thuis’ kan noemen. Als je veel waarde hecht aan een vaste thuisplek moet je er misschien over nadenken of een fulltime leven als digital nomad wel iets voor jou is? Het kan ook heerlijk zijn om een vaste thuisbasis te hebben en regelmatig op pad te gaan naar andere plekken.

8. Relaties zijn haast onmogelijk voor digital nomads, nietwaar?
Haha, begin hier maar niet over… Voordat ik fulltime als digital nomad begon te reizen had ik een relatie van 5 jaar. Ik was daarvoor al vaak in het buitenland, maar het lukte altijd om mijn relatie met het reizen te combineren. Tot een moment dat ik dat niet meer kon en wilde doen.
De vrijheid van het leven als digital nomad is verslavend en ik denk eerlijk gezegd niet dat dit goed te combineren is met een relatie op afstand. Er zijn mensen die het perfect kunnen combineren, maar het merendeel van de digital nomads die ik ken en in het buitenland woont zegt dat het op de lange termijn niet werkt als je steeds van plek naar plek verplaatst.
Tenzij je het samen doet natuurlijk! De droom van een leven als digital nomad verwezenlijken is al geweldig, maar als je die droom kunt verwezenlijken met iemand met dezelfde interesses is dat alleen nog maar leuker.
Ik kan niet in de toekomst kijken; wie weet kom ik iemand tegen die ervoor zorgt dat ik wat langer/vaker op één plek te vinden ben. Maar vooralsnog bevalt het solo leven als digital nomad nog prima.
Lees ook: werken als digital nomad – wat kun je doen om geld te verdienen?
9. Hoe doe je dat met outfits en vind je het niet vervelend dat je zo weinig spullen hebt?
Grappige vraag! Via Instagram krijg ik regelmatig complimenten over mijn outfits. Allereerst bedankt daarvoor! Ik ben een groot fan van jurkjes en jumpsuits – ze nemen weinig ruimte in beslag en je kunt ze vaak voor meerdere situaties gebruiken (uit eten gaan, stappen, zomerse dag op het strand, werken in een café). Door met accessoires zoals haarbanden en sjaaltjes te werken kun je gemakkelijk variëren met een outfit. En tot slot koop ik veel goedkope kleding: als ik een keer een jurkje koop en die moet achterlaten doneer ik het vaak aan vrienden of andere reizigers.
Als digital nomad kun je niet oneindig veel spullen meenemen – je moet het immers ook weer van plek naar plek verplaatsen. Maar eerlijk gezegd vind ik het bevrijdend dat ik me om zo weinig spullen druk hoef te maken. Het belangrijkste dat ik momenteel altijd meeneem zijn mijn laptop, mijn harde schijf, mijn camera, mijn telefoon en mijn paspoort. De rest is allemaal gemakkelijk te vervangen. Daarnaast kom je er op reis achter dat je vaak veel minder nodig hebt dan dat je denkt.
Lees ook: 8 leuke cadeaus voor digital nomads


10. Wat is er minder leuk aan het leven als digital nomad?
Eerder schreef ik al een artikel over de nadelen van het leven als digital nomad die ik zelf ervaar of heb ervaren. Gelukkig denk ik graag in oplossingen en ook die deel ik met jullie!

11. Hoe kies je waar je naartoe gaat?
Mijn planning wordt deels gemaakt op basis van mijn eigen voorkeuren. Als ik heel graag een land wil bezoeken of een bepaald project wil uitvoeren dan ga ik rondom het idee van die reis opdrachtgevers en klanten zoeken. Maar er zijn ook wel eens klanten die me vragen om over een bepaalde bestemming te schrijven en informatie te verzamelen. Of als ik op een specifieke plek video’s kan maken, zoals in Israël. En wanneer ik op een perstrip ga – zoals naar Lesbos – ligt het merendeel van het dagprogramma vaak al vast. Tot slot laat ik me deels leiden door superdeals en het opzoeken van vrienden, met name binnen Europa. Als ik bijvoorbeeld een vliegticket voor €10 euro naar Spanje vind boek ik dat direct – of ik daar nu extra werk voor kan fixen of niet.

12. Wat is jouw favoriete plek tot nu toe?
Mijn favoriete landen zijn tot nu toe Colombia, Jamaica, Israël en Spanje. Ik ben regelmatig in Spanje te vinden: het is dicht bij Nederland, ik heb er inmiddels wat vrienden wonen, het eten is heerlijk, het weer is geweldig en de kosten zijn lager dan in Nederland. Mijn favorieten zijn San Sebastián, Sevilla en natuurlijk Madrid.




13. Welke plekken zou jij aanraden aan beginnende digital nomads?
Colombia, Mexico, Bali, Thailand, Spanje, Hongarije en Estland (eigenlijk Oost-Europa in het algemeen) zijn goede bestemmingen voor digital nomads. Hier vind je veel andere digital nomads, de levenskosten zijn lager dan in Nederland en het weer, het eten en de omgeving zijn vaak geweldig.
14. Wat vertel jij aan de grens als je naar een nieuw land reist? Ben je eerlijk over je werk en levensstijl?
Ik reis bijna altijd met een toeristenvisum en vertel vaak dat ik een wereldreis maak. Dit is het antwoord dat voor de minste problemen zorgt. Natuurlijk word ik soms wel eens vreemd aangekeken vanwege alle apparatuur die ik bij me heb, maar aangezien steeds meer reizigers zo veel spullen bij zich hebben ben ik hierdoor nog nooit geweigerd.
Soms ben ik helemaal eerlijk en vertel ik dat ik een freelancer ben (bijvoorbeeld in Israël, waar ze het zo doorhebben als je liegt). Maar let hiermee op! Ik ben ook wel eens een uur ondervraagd omdat ik hier eerlijk over was, omdat er een discussie ontstond of ik dan wel of geen werkvisum nodig had. Ik vraag nooit een werkvisum aan als ik naar een nieuwe bestemming ga: je pikt immers vaak geen werk in van lokale mensen bij bedrijven ter plekke.
Zorg er in ieder geval altijd voor dat je bij aankomst een bewijs hebt dat je het land weer gaat verlaten. Een toekomstige reservering voor een accommodatie in een ander land kan helpen, of boek een tijdelijk vliegticket via bijvoorbeeld Bestonwardticket.com. Zij maken dan een reservering voor je voor 24 uur waardoor je daadwerkelijk op de vlieglijst staat – erg fijn in het geval ze dat daadwerkelijk gaan checken.

15. Moet ik me uitschrijven uit Nederland als digital nomad?
De wetgeving in Nederland is nog steeds onduidelijk over mensen die werken vanuit het buitenland. In principe moet je je uitschrijven uit de gemeente als je meer dan zo’n acht maanden per jaar in het buitenland woont. Als je in een ander land woont kun je je gemakkelijk inschrijven op je nieuwe woonadres. Maar dit is voor de meeste digital nomads niet het geval: zij hebben geen vast woonadres. Wanneer je je uitschrijft kun je ook geen eigen bedrijf meer hebben. Je woongegevens die gekoppeld zijn aan je KVK inschrijving vervallen namelijk. En laat dat nou voor veel digital nomads een groot struikelblok zijn: ze kunnen immers vaak geen facturen versturen als ze niet zijn ingeschreven als ondernemer.
Ik denk dat de wetgeving de komende jaren nog wel wordt aangepast, aangezien meer en meer mensen locatie-onafhankelijk werken. Mijn situatie momenteel? Ik sta ingeschreven op het adres van mijn moeder, waar ik ook woon als ik weer in Nederland te vinden ben. Ik betaal netjes ieder jaar mijn belastingen en dat is volgens mij in de ogen van de Belastingdienst het belangrijkste. De enige vaste lasten die ik momenteel heb zijn mijn zorgverzekering en reisverzekering.
16. Welke gouden tip kun je digital nomads in de dop geven?
Zorg dat je online zichtbaar bent. Dit kan natuurlijk met een eigen blog, maar dat is niet noodzakelijk. Laat in ieder geval online zien (via een blog, een portfolio website, een Facebookpagina of een Instagram account) wat jij te bieden hebt en waarvoor mensen jou kunnen inhuren. Zorg dat je kunt visualiseren wat jij te bieden hebt.
Lees ook: 7 tips voor digital nomads

De vragen in deze blog zijn regelmatig gesteld via social media, email en tijdens het evenement de Reislustige Freelancer, dat ik samen met Suzanne van Artikel 2.55 organiseer. Met dit event willen we reislustige ondernemers samenbrengen, hun twijfels wegnemen en hun vragen beantwoorden. Is dit echt iets voor jou (of iemand die je kent)? Kijk dan snel op de Facebookpagina van de Reislustige Freelancer, het eerstvolgende evenement is dinsdag 9 januari 2018 in Utrecht. Wie weet tot dan!
Dat was het! Staat jouw vraag over het leven als digital nomad er niet tussen? Stel hem hieronder in de reacties en ik beantwoord hem alsnog met plezier!
Wauw super nuttig artikel! Hoewel ik geen digital nomad ben heb ik er zeker wat aan. Vooral zichtbaar zijn als ondernemer in Nederland is erg lastig als je in het buitenland woont. Ik mis alle mogelijkheden om te netwerken. Maar het lukte min of meer met besabine dus het moet ook lukken met mijn bedrijf
Sabine recently posted…De 9 mooiste foto’s van 2017 op mijn Instagram
Ja snap ik! Ben je wel eens naar een netwerkborrel in Bogotá/Colombia geweest? Ik denk dat je in Medellín met redelijk wat expats/digital nomads kunt netwerken 🙂 En jou kennende gaat het sowieso wel lukken! 😉
Nee nooit geweest! Ik woon nu ook zo afgelegen dat ik niet meer echt makkelijk naar dat soort dingen kan. Ben ook echt geen kei in netwerken. Maar binnenkort ga ik een training doen en veel gelijkgestemden ontmoeten (online) 😀
Wat gaaf! Uiteindelijk vind je de meest gelijkgestemde mensen inderdaad online 😉 Ik dacht ook altijd dat netwerken niets voor mij is, maar het verloopt vaak op een vrij natuurlijke manier ;p
Interessant artikel. Ik vroeg mij inderdaad ook af hoe je dit met een visum regelt enzo. Lijkt mij toch wel lastig soms en vind het knap hoe je het allemaal doet!
Elisa recently posted…Traveldiary – een winters weekend in de Eifel NP
Wat lief Lies, bedankt! Je kunt als freelancer eigenlijk bijna altijd een toeristenvisum regelen, tenzij je officieel uitbetaald gaat worden en gaat werken voor een lokaal bedrijf. Maar zelfs dan kun je vaak nog wel regelen dat je bijvoorbeeld in cash/zonder administratie wordt uitbetaald. Cash is uiteindelijk cash, hoe je het ook ontvangt ;p
Ook al heb je nu geen “officiële” collega’s, het lijkt me wel super leuk om al die andere digital nomads te ontmoeten die je onderweg tegenkomt. Zo heb je toch nog een beetje collega’s en je kan weer van elkaar leren. Tof hoe je het doet hoor!
Ja en ook hartstikke leuk dat het er steeds meer zijn! Iedereen doet iets anders, maar toch heb je allemaal dezelfde mindset en instelling 🙂
Herkenbaar! Ik vraag me ook altijd af wat ik aan de grens moet zeggen. Is het een werkreis omdat je freelancer bent en blogt, of gewoon vakantie….
Aniek recently posted…Waarom koffiedrinken in Bosnië en Herzegovina een hele belevenis is: zo drink je Bosnische koffie
Ik vertel eerlijk gezegd bij de douane nooit over mijn blog (heb via Corners al een keer gedoe gehad over een declaratie bij een andere reisverzekering) of over mijn werk, want het maakt alles alleen maar ingewikkelder om uit te leggen. Israël is het eerste land waar ik wel eerlijk was over wat ik doe, omdat ik anders niet gemakkelijk opnieuw een visum voor 3 maanden zou ontvangen (waarom zou je als toerist 2×3 maanden naar een land komen?). Bovendien hebben de Israëliërs die die gesprekken doen zo door als je ergens over liegt haha ;p Maar 9 van de 10 keer gewoon zeggen dat je simpelweg van het land komt genieten! 😉
Leuke blog! Nuttige tips en inspiratie 🙂
Fijn om te horen Sophie! 🙂
Wat een inspirerend artikel! Ik heb zelf net mijn baan opgezegd en ga het nieuwe jaar starten met fulltime ondernemen. Volgend jaar nog vanuit huis, maar zodra mijn vriend zijn studie heeft afgerond, willen we de wereld rond gaan reizen. Jouw tips neem ik in ieder geval mee 🙂
Britte recently posted…4x doen tijdens een citytrip naar alternatief Ljubljana
Wat tof om te horen zeg, veel succes en plezier met het ondernemersavontuur! 🙂 Mocht je nog vragen hebben dan weet je me te vinden 😉
Mooi en interessant artikel. Het leven als een digital nomad spreekt mij wel aan, alleen kan mijn vriend zijn werk niet vanuit andere plekken doen. Het grootste deel van de tijd werk ik dus gewoon vanuit huis.
Gabriëlle recently posted…Storytel, audioboeken op jouw mobiel voor op reis!
Het heeft inderdaad z’n voor- en nadelen. Maar het feit dat je zelf al kunt bepalen waar en wanneer je wilt is volgens mij al erg fijn of niet? 🙂 En je kunt altijd een week of 2 ergens in Europa gaan zitten om te werken, om daarna weer thuis bij je vriend te zijn 😉
Weer een handig artikel. Zelf heb ik lang getwijfeld om ook die stap te maken. Nu probeer ik in 2018 meer ge reizen vanuit Nederland en dit te combineren met mijn werk. Zelf zeg ik trouwens ook altijd dat ik kom reizen (heb ook altijd veel apparatuur bij), gelukkig nooit geen problemen mee gehad. Vind wel tof dat je dit zo mooi kan combineren en dat je echt pracht locaties aan doet!
Bedankt Diana! Tegenwoordig reizen steeds meer ‘normale’ reizigers ook met veel apparatuur, dus daardoor doen ze iets minder moeilijk ;p Al keken ze me van de week bij de douane in Israël wel even gek aan toen ik met enkel handbagage arriveerde (twee setjes kleren en voor de rest alleen maar elektronica haha ;p). Iedereen heeft z’n eigen manier om het in te vullen, ik ken veel digital nomads die een vaste thuisbasis hebben en vanaf daar alsnog veel op pad zijn. Zo zie ik het in de toekomst ook wel meer voor me 😉
Handig dit artikel voor digital nomads in spe. Zelf heb ik geen behoefte om deze levensstijl te hanteren, hoewel freelancen dan wel weer fijn is (hoewel ik dit nu nog maar parttime doe). Het gevoel van vrijheid is zeker fijn. Nog niet weten wat je volgend jaar doet (en waar je bent). In mijn levensfase met gezin, vind ik he tgewoon fijn om een basis te hebben om van daar uit de wereld te verkennen.
Carolien recently posted…5x authentieke ervaringen op reis, weg van het massatoerisme
Kan ik me goed voorstellen hoor Carolien. Mensen vragen mij ook regelmatig tot wanneer ik dit blijf doen en op deze manier blijf werken/reizen/leven. Het antwoord kan ik echter niet geven. Misschien ben ik het over een paar maanden zat, misschien kom ik ergens de liefde van m’n leven tegen en emigreer ik naar een vaste woonplaats, misschien kom ik iemand tegen om op deze manier samen te reizen (maar toch ook weer anders). Of misschien blijf ik het nog wel jaren op deze manier doen, wie weet. Maar juist die flexibiliteit en de mogelijkheid om het aan te passen wanneer je maar wilt is heerlijk! 🙂
Wat een hoop super nuttige info voor beginnende digital nomads. Ik ben zelf toch wel gehecht aan een vaste plek en het is dus niet echt iets voor mij. Wel gaaf dat andere mensen gewoon hun droom volgen, zoals jij, en het gewoon doen. Ik heb daar veel respect voor!
Martin recently posted…Sofia, een extra lange stedentrip
Bedankt Martin, wat leuk om te horen! Ik denk dat ik ook hoe langer ik onderweg ben hoe meer ik soms verlang naar een vaste thuisbasis. Dat hoeft voor mij niet (alleen) Nederland te zijn, maar bijvoorbeeld ook in Israël en Spanje voel ik me erg thuis. Als je wat langer op één plek bent kun je toch meer opbouwen dan dat je slechts een paar dagen of weken ergens verblijft. Fijne feestdagen gewenst! 🙂
Je hebt weer leuke vragen gekregen 😉
Grappig dat Estland zo’n fijne bestemming is voor Digital Nomads, dat zou niet de eerste bestemming zijn die in me opkomt om locatie onafhankelijk te werken.
Nee hè? Maar toen ik er twee jaar geleden was had ik zelfs in de bossen in the middle of nowhere erg goede verbinding! En Tallinn is een erg leuke en betaalbare stad om te verkennen in de vrije tijd (met leuke koffietentjes om te werken). Waarschijnlijk ga ik er komend jaar weer naartoe!
Interessant om te lezen, ook al heb ik zelf niet de intentie om als digital nomad te werken. Heb wel bewondering voor jouw levensstijl 🙂
Thanks meid 😉 Het belangrijkste is dat iedereen z’n leven indeelt op de manier hoe hij/zij zich het prettigst voelt en het gelukkigst van wordt 🙂
Erg leuk om te lezen Jessica! Vooral het indelen van je dag en werklocatie lijkt me erg fijn. Toch lijkt de onzekerheid qua inkomsten mij ook wel lastig. Ik ben nu dus wel op zoek naar een nieuwe baan. Maar wie weet… ooit 😉
Marcella recently posted…365 dagen van 2017 in een lijstje
Yes zeker waar, de inkomsten komen niet maandelijks gelijk binnen – de ene maand heb je meer dan de andere maand. Maar met een aantal vaste opdrachtgevers en vaste opdrachten weet je vaak wel wat je minimale inkomsten is. En het fijne voor mij is dat ik in het buitenland vaak een stuk minder geld nodig heb dan in Nederland ;p Hopelijk gaat 2018 jouw jaar worden en vindt je een topbaan!
Leuk om je verhaal zo te lezen, super nuttig! Ik ben van plan hetzelfde te gaan doen.
Even een vraagje over uitschrijven / KvK. Online lees ik overal dat je je MOET uitschrijven als je langer dan 8 maanden in het buitenland bent. Ik begrijp dat jij ingeschreven staat bij je moeder, maar ben je daar dan ook minimaal 4 maanden in het jaar? Wat een regeltjes allemaal zeg.
Wat leuk om te horen Bryan! Het is inderdaad een grijs gebied waar de overheid nog wat stappen voor moet maken om het wat gemakkelijker te maken voor mensen die locatie-onafhankelijk werken. Ik sta inderdaad nog steeds bij mijn moeder ingeschreven zodat ook mijn bedrijf daar ingeschreven kan staan. Als je niet in NL ingeschreven staat is het namelijk een stuk moeilijker om een KVK. nummer/Nederlands bedrijf te hebben – en dus te kunnen freelancen. Tenzij je ergens anders een vaste woonplaats hebt natuurlijk. Ik ken een aantal ondernemers die hun bedrijf bijvoorbeeld naar Estland of een ander land hebben verplaatst. Zodat alleen hun bedrijf daar staat ingeschreven, niet zijzelf. Esther Jacobs werkt al jaren locatie-onafhankelijk en heeft er een boek over geschreven, genaamd Handboek voor Wereldreizigers. Daar legt zij uit hoe zij het al jaren doet.
Ik was de afgelopen jaren zeker niet minimaal 4 maanden in Nederland te vinden haha, maar kwam zo nu en dan een paar weken terug. Zolang je je rekeningen/belastingen netjes betaalt en geen uitkeringen hebt hebben ze daar volgens mij niet zo veel problemen mee. Ik ken geruchten dat mensen een brief toegestuurd krijgen als de gemeente denkt dat je meer dan 8 maanden weg bent, maar ik heb het nog nooit van andere ondernemers gehoord dat ze die brief daadwerkelijk hebben ontvangen. Boendien is het eerst een ‘waarschuwing’ dat je je bij de gemeente moet melden, dus je kunt dan altijd nog besluiten om daarvoor terug naar Nederland te vliegen. Ik raad de meeste ondernemers aan om eerst ingeschreven te blijven staan, dan kun je na een 1 jaar altijd verder kijken wat je wilt en kunt doen. En hopelijk verandert de regelgeving ook de komende jaren.
Mocht je deze levensstijl en locatie-onafhankelijk ondernemen trouwens interessant vinden dan is het evenement van de Reislustige Freelancer misschien leuk voor je. Tijdens het evenement worden veel zaken besproken, problemen behandeld, ideeën gedeeld en bovendien is het mogelijk om met andere ondernemers te netwerken. Hier vind je wat meer info over het volgende evenement: https://www.facebook.com/events/2287500121477191.